Connect with us
Publicitate

Economie

TOPUL scumpirilor din ultimul an. Un produs consumat de români s-a scumpit cu peste 30%

Publicat

Publicitate

Rata anuală a inflației a scăzut ușor în luna august a acestui an, situându-se la 9,43%, față de 9,44% în iulie. Mărfurile alimentare au avut o creștere de preț de 11,88%, cele nealimentare de 6,98%, iar serviciile de 11,72%, relatează alba24.ro.

Inflația continuă să crească prețurile anumitor produse și servicii, care au înregistrat scumpiri semnoficativce în ultimul an, potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică (INS).

Zahărul, energia termică și detergenții se numără printre produsele care au înregistrat cele mai semnificative creșteri de preț în ultimul an.

Spre exemplu, în luna august a acestui an, prețul zahărului a crescut cu 30,20%, în comparație cu aceeași lună din anul 2022. Și la alte alimente de bază, consumate zilnic de români, s-a înregistrat o scumpire semnificativă.

Explozie a prețurilor, în ultimul an. Zahărul, în topul scumpirilor

În luna august a acestui an, prețul zahărului a crescut cu un procent de 30,20% în comparație cu aceeași lună din 2022.

Alte alimente care s-au scumpit semnificativ includ margarina (cu 20,85%), ouăle (cu 19,69%), peștele proaspăt (cu 18,7%), peștele și conservele din pește (cu 18,44%), și berea (cu 17,82%).

Publicitate

În contrast, prețul uleiului a înregistrat o scădere de 21,47%, iar uleiurile, grăsimile și slănina s-au ieftinit cu 17,45%.

Făina a devenit mai accesibilă, înregistrând o scădere de 12,25%, iar produsele de morărit s-au ieftinit cu 8,61%.

Mălaiul a avut o scădere de preț de 3,43%.

Publicitate

În ceea ce privește marfurile nealimentare, energia termică s-a scumpit cu 23,82% în ultimul an, detergenții cu 22,17%, și articolele de igienă și cosmetice cu 17,96%.

În contrast, combustibilii s-au ieftinit cu 2,86%, iar energia electrică a consemnat o scădere de 2,78%.

Explozie a prețurilor, în ultimul an. Transportul aerian și serviciul public de alimentare cu apă, în creștere

În domeniul serviciilor, tarifele de transport aerian au crescut cu 19,12% în ultimul an, în timp ce sectorul apă, canalizare și salubritate a înregistrat o creștere de 19,11%.

Igienă și cosmetică au înregistrat o creștere de 17,15%.

În luna august, comparativ cu iulie, serviciile de transport aerian au înregistrat o creștere de 1,99%, iar reparațiile auto, electronice și lucrările foto au crescut cu 1,44%.

Confecționarea și repararea îmbrăcămintei și încălțămintei au crescut cu 0,90%.

Rata anuală a inflației a scăzut ușor în luna august a acestui an, situându-se la 9,43%, față de 9,44% în iulie. Mărfurile alimentare au avut o creștere de preț de 11,88%, cele nealimentare de 6,98%, iar serviciile de 11,72%.

În ceea ce privește luna august comparativ cu iulie, rata inflației a fost de 0,54%.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Ce se va întâmpla după ce va intra în vigoare salariul minim european în România. Anunțul fostului ministru Marius Budăi

Publicat

Publicitate

Fostului ministru al Muncii, deputatul PSD de Botoșani, Marius Budăi, a transmis astăzi că în spiritul solidarității și dreptății sociale, guvernul condus de Marcel Ciolacu a făcut un pas decisiv spre realizarea unui obiectiv esențial: introducerea salariului minim european în România până la finalul acestui an.

Această inițiativă este mai mult decât un simplu act normativ, este o promisiune PSD îndeplinită, a transmis fostul ministru al Muncii, care a precizat că este o dovadă clară că valorile social democrate pot deveni realitate și în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean. Adoptarea salariului minim european nu numai că protejează puterea de cumpărare a celor cu salarii mici, dar și oprește creșterea decalajelor sociale, asigurând că fiecare pas înainte în economie se reflectă în buzunarele cetățenilor români.

Marius Budăi a explicat însă și că, urmare adoptării acestui proiect major, câteva aspecte vor deveni extrem de importante:

  • Decidenții vor lua în considerare productivitatea muncii și vor negocia cu partenerii sociali pentru ca salariul minim să reprezinte circa 50% din salariul mediu pe economie;
  • Introducerea acestei corelații între salariul minim și cel mediu va contribui la reducerea inegalităților, onorând principiul că „nimeni nu trebuie lăsat în urmă”
  • Legea va fi dezbatută în Parlament, cu scopul de a fi publicată în Monitorul Oficial până la sfârșitul anului, pentru a fi aplicată de la începutul anului următor;
  • Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, stabilind fundația pentru creșterea viitoare conform criteriilor salariului minim european.

“De la 1 ianuarie 2024, salariul minim din România va reflecta standardele de „salarizare adecvată din Uniunea Europeană”, ajungând la aproximativ 4.100 de lei brut.

Este un pas înainte spre o Românie în care munca este nu doar necesară, ci și respectată și recompensată pe măsură”, a mai adăugat fostului ministru al Muncii, Marius Budăi.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din comuna Mihai Eminescu a plecat la muncă în Cehia și parcă a intrat în pământ. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 56 de ani, din comuna Mihai Eminescu, care în luna noiembrie 2023 a părăsit domiciliul pentru a se deplasa în Cehia, la muncă.

Acesta a păstrat permanent legătura cu familia până în ianuarie a.c., însă de atunci nu a mai putut fi contactat.

Vasilică Dorin are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 75 de kg, constituție atletică, păr șaten scurt, ochi căprui.

Polițiștii îi roagă pe cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Panică la Uvertura Mall din Botoșani, unde s-a simțit miros puternic de gaz. Cauza, scurgeri de gazolină de la o mașină

Publicat

Publicitate

Un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că se simte un puternic miros de gaz. Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului și au decis evacuarea preventivă a tuturor persoanelor aflate în clădire. Totodată, s-au aerisit spațiile, la nivelul tuturor etajelor. În urma verificărilor efectuate la fața locului, s-a constat faptul că mirosul provenea de la demisolul clădirii, din parcarea interioară, unde erau scurgeri de gazolină de la o mașină care a aprovizionat un magazin din interiorul obiectivului.

La acțiunile de evacuare au participat polițiști și jandarmi, precum și personalul obiectivului cu responsabilități în domeniu. Polițiștii și jandarmii au blocat traficul pe Calea Națională, între străzile Grivița si Victoriei, asigurând și măsurile de ordine și siguranță publică. La fața locului au ajuns și echipaje aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, însă nu a fost nevoie de intervenția acestora.

Au intervenit și angajații societății de distribuție a gazelor, care au constatat că nu există niciun pericol, obiectivul putându-și relua activitatea.

Citeste mai mult

Eveniment

Liderul Organizației municipale AUR Botoșani, Cătălin Silegeanu, invită botoșănenii să adere la mișcarea politică pe care o reprezintă

Publicat

Publicitate

Președintele organizației AUR din municipiul Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, invită botoșănenii să adere la mișcarea politică pe care o reprezintă. El afirmă că AUR nu este doar un alt partid pe scena politică, ci o inițiativă menită să restabilească respectul față de cetățeni în procesele decizionale și administrative.

„Alianța pentru Unirea Românilor nu a fost creată pentru a suplimenta lista partidelor de dragul varietății. Este o mișcare politică menită să restaureze respectul față de cetățeni în procesele decizionale și administrative, este o alternativă pentru oamenii care își doresc să ofere comunității fără să urmărească avantaje necuvenite. Proiectul politic se centrează pe integritate și bună credință, pentru că își propune să promoveze profesioniști care nu râvnesc și nu acceptă foloase asigurate prin truda și încrederea cetățenilor”, a declarat Cătălin Silegeanu.

Liderul AUR din Botoșani a punctat că toate proiectele susținute de partid sunt în favoarea cetățenilor și împotriva clasei politice corupte.

„Inițiativele propuse în Parlament, măsurile de guvernare locală înaintate și cerințele noastre către autorități sunt cât se poate de viabile și benefice comunității. Nu sunt însă pe placul celor care se cred stăpâni pe instituții și veșnici în funcție, iar aceasta este cauza numeroaselor prejudecăți cu care ne-am confruntat în încercarea de a reforma sistemul”, a explicat el.

Cătălin Silegeanu anunță că AUR își deschide porțile către toți cei care vor să trăiască într-o țară normală, unde instituțiile aparțin cetățenilor și deciziile sunt transparente.

„Proiectul nostru politic are nevoie de oameni de calitate, care să promoveze idei sănătoase și să stea departe de compromisuri rușinoase. AUR are nevoie de minți independente, cu dreaptă judecată,” a adăugat acesta.

Publicitate

Un aspect esențial al mișcării politice AUR este încurajarea libertății de exprimare și a dialogului intern.

„Pentru noi, democrația nu este o lozincă pe care să o fluturăm de ochii lumii. Fiecare dintre membrii AUR este încurajat să își expună punctul de vedere, indiferent dacă este apreciativ sau critic. Fiecare contribuție și fiecare sugestie este binevenită în AUR, pentru că aici sunt valorizați și cei mai mari, și cei mai mici, și cei experimentați, și cei tineri expansivi”, a precizat Silegeanu.

În încheiere, președintele organizației AUR din municipiul Botoșani a lansat o invitație deschisă către toți cei care se regăsesc în valorile și principiile enunțate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Economie7 ore ago

Ce se va întâmpla după ce va intra în vigoare salariul minim european în România. Anunțul fostului ministru Marius Budăi

Eveniment9 ore ago

Un bărbat din comuna Mihai Eminescu a plecat la muncă în Cehia și parcă a intrat în pământ. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Eveniment10 ore ago

FOTO: Panică la Uvertura Mall din Botoșani, unde s-a simțit miros puternic de gaz. Cauza, scurgeri de gazolină de la o mașină

Eveniment10 ore ago

Liderul Organizației municipale AUR Botoșani, Cătălin Silegeanu, invită botoșănenii să adere la mișcarea politică pe care o reprezintă

Eveniment11 ore ago

Cei mai iscusiți pescari din Botoșani sunt…polițiștii. Concurs de pescuit sportiv cu pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de penitenciar

Eveniment11 ore ago

VIDEO: Incendiu în comuna George Enescu. A vrut să scape de păduchii de găină, dar a dat foc la adăpostul de animale

Eveniment11 ore ago

În atenția taților care stau acasă cu bebelușii. Legea concediului paternal a fost modificată

Eveniment13 ore ago

CFR reduce viteza de circulație a trenurilor în condițiile noilor Coduri portocalii și roșii de caniculă

Eveniment14 ore ago

Evoluţia celor doi răniţi în explozia de la Dedeman, internați la Spitalul Floreasca din Bucureşti, este lent favorabilă, se mobilizează

Eveniment14 ore ago

Furnizarea apei potabile în municipiul Dorohoi și localitățile Broscăuți, Șendriceni, Brăești, Leorda ar putea fi restricționată

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending