Statele Unite ale Americii, Rusia și China domină topul celor mai puternice armate din lume. Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare.
Dacă în urmă cu doi ani România avea o armată clasată pe locul 38, clasamentul din 2023 o plasează pe locul 47, țara noastră fiind depășită de Irak, Elveția. Și la nivel european, în topul celor mai puternice armate din Europa, România a fost plasată în clasament pe locul 13, după ce în urmă cu doi ani s-a aflat pe locul 12.
Țara noastră deține un scor PowerIndex de 0,7735 (un scor de 0,0000 fiind considerat „perfect”).
Potrivit Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile.
Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor ”PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică.
Top 10 cele mai puternice armate din lume
1: SUA
Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse”.
Publicitate
SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență”.
Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, țara s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport.
De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.
2: Rusia
Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower.
Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material față de Ucraina vecină”, afirmă Global Firepower, care subliniază faptul că China se apropie de locul al doilea.
Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare.
Deși Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina – pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri – forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele.
În general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.
3: China
Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale.
China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, arată Global Firepower în ultimul său clasament.
Dacă această tendință continuă, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite”.
Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.
China are un scor PowerIndex de 0,0722.
4: India
Forța Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară.
Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării.
De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023.
Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.
5: MAREA BRITANIE
Global Firepower afirmă că poziția Marii Britanii a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică.
„Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion”, se arată în raport.
În prezent, Marea Britanie are două portavioane, un număr egal cu cel pe care îl au China, Italia și India, dar mult mai mic decât cele 11 pe care le operează SUA.
Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi disponibile și puterea totală a flotei de avioane tancuri aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.
6: Coreea de Sud
Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord.
Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele cinci locuri în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor.
Global Firepower precizează că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023.
În general, Coreei de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505.
7: Pakistan
Pakistanul a urcat de pe locul 9 în clasamentul general în 2022 și pe locul 7 în 2023.
În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a precizat că ascensiunea sa se datorează și faptului că topul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune.
Pakistanul se învecinează cu Afganistanul, China, India și Iranul și are multe zăcăminte de cărbuni, precum și câteva câmpuri de petrol și gaze naturale.
Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.
8: Japonia
Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.
Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale – platforme dezvoltate special pentru a-și asuma un rol deasupra câmpului de luptă „prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trăsături specializate”.
Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.
9. Franța
Global Firepower a clasat Franța pe locul 9 în clasamentul general, în top 10 domenii care includ flota totală de avioane-cisternă, flota totală de elicoptere și numărul de nave de război distrugătoare, precum și puterea totală a flotei sale de transport.
Potrivit sursei citate, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.
10. Italia
Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de nave de război portavioane.
Sursa citată a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.
Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.
Top – cele mai puternice armate din Europa
Marea Britanie, Franța și Italia dețin cele mai puternice armate din Europa. Ucraina se află pe locul 4, iar România pe locul 13.
Top armate din Europa de EST.
Armata României se află pe locul 4 din Europa de Est, după Rusia, Ucraina și Polonia. Republica Moldova se află pe ultimul loc
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Legislația a fost modificată prin ordin ANPC, ce a intrat în vigoare din 11 mai.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că vânzătorii au dreptul de a legitima persoanele care doresc să cumpere țigări sau produse din tutun. Regula a fost impusă prin ordinul ANPC 331/2025.
Vor trebui să afișeze un mesaj prin care se comunică faptul că pot solicita cartea de identitate persoanelor care intenționează să cumpere țigări sau produse cu substanțe asociate. Astfel se respectă condiția din lege potrivit căreia vânzarea de țigări este interzisă minorilor, sub 18 ani.
n conformitate cu legislația în vigoare, magazinele pot fi sancționate pentru vânzarea de produse din tutun minorilor.
Obligativitatea afișării unui mesaj vizibil reprezintă o măsură de conformare și responsabilitate legală, conform ordinului ANPC.
Operatorii economici au obligaţia să afişeze placheta informativă prevăzută în anexa ordinului.
Publicitate
Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Context
Conform Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este strict interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor sub 18 ani. Această reglementare urmărește protejarea sănătății publice și, în special, a tinerilor, care sunt vulnerabili la efectele negative ale consumului de tutun.
Prin noile reguli, se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării din interiorul magazinelor/chioșcurilor, potrivit ANPC.
Ordinul trebuie respectat și în cazul vânzării de produse care conţin tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun (pouch-uri), pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Ca urmare a controlului dispus de Garda Naţională de Mediu s-au finalizat acțiunile de inspecție și control la doi operatori economici care desfășoară activități de transport deșeurilor nepericuloase.
Activitațile conform cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri, respectiv transportul reziduurilor și deșeurilor, exclusiv activități de colectare sau eliminare, în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și a Ordinului MMGA nr.1978/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu nu sunt neautorizabile din punct de vedere al protecției mediului.
Operatorii economici: comercianți care nu intră fizic în posesia deșeurilor, brokeri de deșeuri, transportatori rutieri de deșeuri nepericuloase în sistem profesional sunt obligați să solicite înregistrarea în Registrul național al operatorilor economici, operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului respectiv, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Naturale.
Fiecare transport de deșeuri nepericuloase trebuie să fie însoțit de un formular de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, care se întocmește în 3 exemplare și se păstrează după cum urmează: un exemplar semnat și ștampilat la expeditor, unul la transportator, semnat, completat cu codul numeric personal al persoanei care transportă deșeurile și cu numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, iar ultimul se transmite destinatarului prin intermediul transportatorului.
Evidența formularelor de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase se păstrează pe o perioadă de minim 3 ani.
Exemple de deșeuri nepericuloase: hârtie și carton, deșeuri de lemn, plastic, textile, sticlă, deșeuri din construcții și demolări, anvelope, deșeuri feroase și neferoase.
Urmarea acțiunilor de inspecție și control nu s-au constatat neconformități majore, stabilindu-se în sarcina operatorilor economici măsuri cu caracter preventiv și s-au aplicat două avertismente conform OG 2/2001 cu modificările și completările ulterioare, art.5, alin. 2, lit.a.
Operatorii economici verificați au efectuat în anul 2024 transporturi de deșeuri nepericuloase atât în regim intern (207 transporturi) cât și regim transfrontalier (54 transporturi).
Transportatorii rutieri de deșeuri nepericuloase aflați în tranzit pe teritoriul național nu se înscriu în Registrul operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.
15 Mai – Ziua Internațională a Familiei: O zi dedicată celor care ne oferă sprijin, iubire și apartenență. Indiferent de forma pe care o are, familia rămâne nucleul vieții noastre. Astăzi, să ne amintim cât de prețios este să avem alături oameni care ne susțin, ne așteaptă cu brațele deschise și ne iubesc fără condiții.
În fiecare an, la data de 15 mai, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei, o ocazie specială dedicată rolului fundamental pe care familia îl are în dezvoltarea individului și a societății.
Instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, această zi ne reamintește de importanța valorilor familiale, solidarității, sprijinului reciproc și echilibrului între viața personală și cea profesională.
Familia este primul loc unde învățăm ce înseamnă iubirea, responsabilitatea, încrederea și respectul. Este spațiul în care ne formăm caracterul, valorile și primele relații sociale.
Fie că vorbim despre familii tradiționale, extinse, monoparentale sau moderne, esența rămâne aceeași: familia este locul în care oamenii se susțin reciproc în fața provocărilor vieții.
Tema anului 2025: „Familii și schimbările climatice”
Publicitate
În 2025, ONU propune ca tema centrală a Zilei Internaționale a Familiei să fie impactul schimbărilor climatice asupra vieții familiale și rolul pe care familiile îl pot avea în promovarea unui stil de viață sustenabil.
În contextul crizelor globale – climatice, economice și sociale – familia devine un pilon important în educarea tinerilor pentru responsabilitate față de mediu și comunitate.
15 Mai – Ziua Internațională a Familiei. Situația în România
În România, Ziua Familiei este marcată prin evenimente culturale, ateliere pentru părinți și copii, conferințe și campanii de informare.
Totodată, este un moment în care autoritățile și organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra nevoilor familiilor moderne: sprijin pentru părinți activi profesional, politici de protecție socială, acces la educație și sănătate pentru copii.
Ziua Internațională a Familiei este și un prilej de recunoștință – față de părinți, bunici, frați, parteneri – și un moment de conectare autentică, departe de agitația cotidiană.
Fie că alegem să o marcăm printr-o întâlnire de familie, un telefon, o îmbrățișare sau un simplu „mulțumesc”, gesturile mici întăresc legăturile mari.
Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală.
Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).
Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet.
Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români. Grija pentru românii din Transilvania, amenințați să-și lepede credința strămoșească, și-a manifestat-o atât prin tipărirea de cărți spre apărarea dreptei credințe, cât și prin hirotonirea de preoți și trimiterea de antimise în parohiile lipsite de păstori sufletești, în Maramureș și în ținutul Clujului. Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neştiinţa de carte a păstoriţii săi, deoarece, după cum spunea, „din creşterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viaţa curge”.
De aceea a înfiinţat şcoli și a tipărit cărţi de învăţătură și de slujbă, dând la lumină primul Abecedar românesc (Bucvar) și înfiinţând, pentru copiii satului Putna, prima şcoală elementară rurală din Moldova. A dispus traducerea Vieţilor sfinţilor, care sunt adevărate manuale în care orice om, de orice vârstă, fire şi stare, îşi poate afla un model de viaţă, dar în vremea păstoririi sale s-a reușit doar traducerea primelor 6 din cele 12 volume.
Pe lângă purtarea de grijă faţă de Mănăstirea Putna şi aşezămintele ei, Mitropolitul Iacob a ajutat şi alte mănăstiri şi biserici, cum ar fi Mănăstirea Doljeşti, biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Catedrala episcopală din Suceava şi Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea şi spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi și altele. În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalţi ierarhi ai ţării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii ţării să nu revină asupra acestora.
Publicitate
Ca un făcător de pace și ocrotitor al poporului, Mitropolitul Iacob a cerut, în anul 1758, hanului tătarilor să înceteze prădarea Moldovei, iar în anul următor a potolit o răscoală a poporului, impunând domnitorului să îndeplinească unele cerințe, pentru pacificarea țării. A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare.
Petrecând ultima parte a vieţii la mănăstirea sa de metanie, Mitropolitul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește şi material. Astfel, ea a devenit unul dintre stâlpii Ortodoxiei românești în vremurile grele ce aveau să vină odată cu răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775. Retragerea la mănăstire i-a fost prilej Sfântului Iacob de adâncire în rugăciunea curăţitoare şi luminătoare de suflet.
El a spus acest cuvânt despre rugăciune: „Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre şi risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea ştiut este că cel ce vorbeşte cu Dumnezeu este mai sus de moarte şi de stricăciune”. Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie.
După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei. Purtându-şi cu sârguință şi cu vrednicie crucea slujirii arhiereşti, şi cu blândeţe şi smerenie pe aceea de a fi prigonit pentru dreptate, jertfindu-se pe sine pentru poporul încredințat lui spre păstorire, Mitropolitul Iacob şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin școală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povățuirii sufletelor spre mântuire, rămânând în amintirea poporului credincios drept „păstorul celor săraci şi smeriți, care a dus o viaţă de Sfânt”.
De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.