Connect with us

Eveniment

Toamna se numără…amenzile. Bilanțul polițiștilor din Botoșani la final de sezon estival

Publicat

Publicitate

Sezonul estival este o perioadă caracterizată  prin mobilitate ridicată a persoanelor, atât din țară cât și din străinătate,  pe fondul concediilor de odihnă, a vacanței școlare, a manifestărilor cultural artistice  și nu numai. Această aglomerație și activitățile specifice acestui sezon pot avea impact asupra climatului de ordine si siguranță publică creând un context care să favorizeze comiterea de fapte antisociale.

 

Având în vedere aceste aspecte, pentru a preveni faptele de natură a tulbura ordinea și liniștea publică, poliția și jandarmeria și-au adaptat activitățile specifice și dispozitivele de ordine publică, punându-se accent pe zonele în care se formează aglomerări de persoane, zonele de agrement,  proximitatea lăcașurilor de cult, zone pretabile desfășurării manifestărilor cultural-artistice, sportive sau de altă natură.

 

În perioada 1 iunie -15 septembrie a.c., pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică s-a acționat pe două paliere, respectiv, prevenire și intervenție și combatere.

 

Publicitate

Prevenirea reprezintă activitatea principală a forțelor de ordine, prin prezența activă pe străzi, în zona localurilor publice și în zonele în care se formează aglomerări de persoane.  În această perioadă, la nivelul județului Botoșani, pentru realizarea misiunilor specifice au fost angrenați în medie, 130 de polițiști, cei mai mulți din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră, precum și din cadrul altor structuri, în funcție de specificul activității

 

De asemenea, au fost organizate 477 de acțiuni punctuale, în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții privind ordinea și siguranța publică.

În cadrul activităților desfășurate au fost verificate în aplicația EDAC peste 50.000 de persoane, rezultând o medie de aproximativ 500 de persoane verificate, pe zi.

 

În situațiile în care au fost constatate încălcări ale prevederilor legale, deși a existat componenta de prevenire, forțele de ordine au intervenit cu toate resursele pentru a combate efectele faptelor antisociale și pentru a identifica persoanele implicate, în vederea tragerii acestora la răspundere, potrivit legislației în vigoare.

 

Siguranța rutieră

Astfel, a fost asigurată prezența activă, la orele de vârf,  în zonele și pe principalele artere rutiere pentru depistarea, identificarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice, prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul traficului, prilej cu care au fost aplicate peste  12.000  sancțiuni contravenționale, dintre care  167 de sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului, 5.168 de sancțiuni  pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 6.738 de sancțiuni pentru alte contravenții la regimul circulației, valoarea totală a acestora fiind de peste 5.800.000 de lei.

 

Totodată, au fost reţinute 1.316 de permise de conducere, dintre care  167 pentru alcool și 575 pentru viteză. În aceeași perioadă, au fost retrase 566 de certificate de înmatriculare.

 

„Avem o medie zilnică, de 12 permise de conducere și 5 certificate de înmatriculare reținute, pe zi”, au menționat polițiștii în raportul prezentat.

 

În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere, în sezonul estival au fost înregistrate 19 accidente, soldate cu 4 decese și 18 persoane rănite grav.

Conviețuirea socială

În perioada analizată, pentru nerespectarea prevederilor Legii 61 din 1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuie socială au fost aplicate  peste 2.610 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 1.600.000 lei. Cu o medie de 24 de sancțiuni pe zi.

 

Paza obiectivelor, bunurilor și valorilor

În vederea respectării normelor legale privind asigurarea securității proprietății  private și publice au fost realizate verificări privind modul în care se execută paza și protecția la unități, în special la cele unde se colectează și transportă valori monetare (hipermarketuri, bănci sau societăți comerciale), în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite.

În urma neregulilor constatate privind modul de asigurare al unităților controlate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei.

 

Apeluri de urgență

În această perioadă în Dispeceratul  Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au fost primite peste 6.416 de apeluri prin Serviciul Național Unic de Urgență 112, 4.041 dintre acestea au fost în mediul rural, iar 2.375 au fost în mediul urban.

 

Dintre apelurile efectuate prin serviciul de urgență, 363 au fost false, iar 26 abuzive, apelanții fiind sancționați cu amendă contravențională, în valoare totală de peste 700.000 de lei.

 

Investigații Criminale

În vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, s-a  acționat, de asemenea, pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite și punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă ori de executare a pedepsei închisorii, verificarea respectării de către inculpați a obligațiilor ce le revin pe durata controlului judiciar sau a  arestului la domiciliu.

 

Astfel, au fost puse în executare 28 de mandate de execuare, dintre care 17  de executare a pedepsei cu închisoarea, 4 de arestare preventivă și 4 mandate de extrădare.

 

În această perioadă au fost efectuate 33 de percheziții domiciliare și au fost reținute 66 de persoane. Totodată, 237 dintre autori au fost surprinși în flagrant delict.

 

De asemenea, la nivelul județului Botoșani, în sezonul estival au fost înregistrate 1664 de infracțiuni, cu 218 mai puține, decât în aceeași perioadă a anului trecut,  dintre care 1.012 contra persoanei, (-196) și 511 contra patrimoniului (-103) .

 

Exemple:

Apel 112 neconfirmat

În luna august a.c., în Dispeceratul 112 s-a primit un apel, efectuat de o femeie, care anunța faptul că fiul său a fost răpit și este sechestrat într-un mijloc de transport și nu cunoaște date despre locul în care se află.

Au fost desfășurate de urgență activități pentru identificarea mijlocului de transport, a traseului și a locului în care se afla ”presupusa victimă”

Ulterior, din verificări a reieșit faptul că acesta s-a urcat într-un mijloc de transport în comun, din municipiul Botoșani și, fiind sub influența alcoolului, a adormit, ajungând într-o altă localitate, decât cea de domiciliu. Speriat, acesta și-a sunat mama și i-a spus că a fost răpit și nu știe unde se află.

 

Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

 

Persoană arestată în Belgia în baza activităților specifice desfășurate de polițiștii de investigații criminale

În luna aprilie 2024, un tânăr de 26 de ani, din județul Botoșani, condamnat la pedeapsa închisorii cu executare de 3 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de grup infracțional organizat și cultivare deținere și vânzare de droguri, a fost dat, inițial în urmărire la nivel național, și, apoi, pentru că existau informații conform cărora, acesta se sutrage executării pedepsei și ar fi părăsit țara, la solicitarea polițiștilor botoșăneni, a fost dat în urmărire și la nivel internațional, fiind emis un mandat european de arestare pe numele său.

 

Astfel, în urma activităților informativ-operative desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri și a cooperării internaționale pe canalele specifice, au fost transmise informații clare cu privire la locația în care se află persoana condamnată, iar în luna iulie a.c., tânărul a fost arestat în Belgia.

 

Ulterior, polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor din cadrul INTERPOL  l-au preluat, fiind escortat către Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat.

Fapta persoanei condamante a constat în aceea că, la începutul anului 2021, împreună cu alte două persoane, ar fi constituit o grupare infracțională organizată în scopul comiterii de infracțiuni de trafic și consum ilicit de droguri, în vederea obținerii unor foloase materiale.

Acesta a procurat semințe de cannabis și a cultivat plantele din care a obținut ulterior, droguri, pe care le-a vândut către diverse persoane. Activitatea infracțională s-a desfășurat pe raza județului Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 9 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 9 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 9 ianuarie 2025:

Loto 6/49: 43, 29, 24, 46, 14, 11

Loto 5/40: 22, 13, 2, 27, 1, 5

Joker: 39, 29, 44, 5, 34 + 14

Noroc: 7 6 9 7 3 2 2

Publicitate

Noroc Plus: 2 8 7 0 7 1

Super Noroc: 5 9 8 9 6 9

Citeste mai mult

Educație

Primar, gimnazial și liceal: Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar. În ce condiții

Publicat

Publicitate

Elevii care obțin media 10 pe linie vor avea posibilitatea de a finaliza doi ani de studii într-un singur an școlar, conform unei metodologii publicate recent în Monitorul Oficial. Această oportunitate este disponibilă o singură dată pentru fiecare ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, relatează alba24.ro.

Pentru a beneficia de acest program, elevii trebuie să participe la cel puțin 50% dintre orele aferente anului curent și la minimum 40% din orele celui de-al doilea an de studii. În plus, pentru promovare, elevii trebuie să obțină calificativul „Foarte Bine” la finalul celui de-al doilea modul în învățământul primar sau o medie de cel puțin 9 la gimnaziu și liceu.

Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar

Ordinul ministrului educației pentru aprobarea Metodologiei privind promovarea a 2 ani de studii într-un an școlar în învățământul preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 ianuarie.

Potrivit metodologiei, elevii capabili de performanțe școlare înalte pot promova doi ani de studii într-un an școlar, ca parte a parcursului educațional subsumat învățământului preuniversitar obligatoriu.

Accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar de către elevii care au rezultate școlare excepționale și care au capacitatea fizică și intelectuală de a se adapta cerințelor parcurgerii acestui proces și integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare.

Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar se face pentru doi ani de studii consecutivi:

Publicitate
  • anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obișnuit, denumit în continuare „an curent/clasă curentă”
  • anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în același timp cu anul curent, denumit în continuare „al doilea an de studiu”

Parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ: primar, gimnazial și liceal.

Clasele de început de ciclu de învățământ se exclud din program. În învățământul primar, înscrierea în program se poate realiza începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a.

Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar. Accesul elevilor la program

Potrivit metodologiei, elevii care se înscriu în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție:

Pentru cei care se înscriu pentru parcurgerea claselor a III-a și a IV-a:

  • să aibă, în anul școlar anterior anului curent, calificativul „Foarte bine” la fiecare disciplină de studiu;
  • să aibă, în anul școlar anterior anului curent, calificativul „Foarte bine” la purtare;

Pentru cei care se înscriu în program la nivel gimnazial și liceal:

  • media generală 10 la fiecare disciplină de studiu pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal;
  • să aibă, în anul școlar anterior anului curent, media anuală 10 la purtare;

Pentru toți elevii care se înscriu în program:

  • să promoveze un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puțin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

Elevii cu 10 pe linie vor putea promova doi ani de studii într-un an școlar. Documente necesare pentru înscriere

Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie depuse următoarele documente:

  • cererea părintelui/reprezentantului legal al elevului;
  • dosarul personal al elevului;
  • rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
  • avizul favorabil al consilierului școlar;
  • avizul favorabil al medicului școlar sau al medicului de familie;
  • avizul consiliului profesoral al unității de învățământ.

Dosarul personal al elevului cuprinde:

  • portofoliul educațional al elevului, întocmit conform legislației în vigoare;
  • raportul profesorului pentru învățământul primar/dirigintelui, finalizat cu propunerea „admis”/„respins”;
  • raportul fiecărui profesor al clasei, finalizat cu propunerea „admis”/„respins”, în cazul elevilor din învățământul gimnazial și liceal;
  • raportul consilierului școlar privind capacitatea de adaptare la parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar și de integrare într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare, finalizat cu
    propunerea „admis”/„respins”;
  • raportul medicului școlar sau al medicului de familie privind starea de sănătate și dezvoltarea fizică a elevului, finalizat cu propunerea „admis”/„respins”

Desfășurarea programului de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar

Parcurgerea celor doi ani de studii într-un an școlar se realizează prin:

  • frecventarea a cel puțin 50% din cursurile școlare aferente anului curent și a cel puțin 40% din cursurile școlare aferente celui de-al doilea an de studiu conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare;
  • studiu individual;
  • consultații/tutoriale asigurate de profesorul pentru învățământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu.

În vederea promovării a doi ani de studii într-un an școlar, elevul va fi evaluat la fiecare disciplină/modul din planul-cadru de învățământ al celor doi ani.

Pentru încheierea situației școlare, elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.

Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice și de aptitudini incluse în planul personalizat de învățare, calendarul acestora fiind stabilit de comun acord de către părinte/tutorele
legal, elev și dirigintele clasei și avizat de către consiliul profesoral.

Conținutul probelor de evaluare va respecta curriculumul școlar.

Înregistrarea situației școlare se face în cataloagele și registrele matricole ale celor două clase în care elevul este înmatriculat.

Întreruperea programului de promovare a doi ani de studii într-un an școlar se realizează în următoarele situații:

  • la cererea elevului sau a părintelui/reprezentantului legal al elevului;
  • dacă la finalul celui de-al doilea modul, calificativul obținut este „Bine” — pentru elevii din ciclul primar, respectiv media notelor la evaluarea curentă pe discipline este mai mică de 9 — pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal;
  • dacă elevul nu promovează evaluările periodice sumative la cel puțin 3 dintre disciplinele/modulele la care a optat pentru evaluarea sumativă;
  • la recomandarea argumentată a comisiei.

În urma întreruperii programului, elevul își continuă studiile în clasa curentă.

Citeste mai mult

Eveniment

Concediu 2025: Grecia se așteaptă la un val de turiști români, după intrarea României în Schengen

Publicat

Publicitate

Reprezentanții din sectorul turismului din nordul Greciei se așteaptă pe o creștere semnificativă a numărului de turiști români, odată cu integrarea completă a Bulgariei și României în spațiul Schengen, relatează alba24.ro.

Numărul turiștilor din cele două țări este de așteptat să crească și să umple hotelurile din Pieria, Halkidiki, dar și din Salonic. Asta după ani întregi în care turiștii au fost descurajați de întârzierile uriașe la frontieră.

„Le spunem bun-venit celor două țări în Spaţiul Schengen”, spune Iraklis Tsitlakidis, președintele Uniunii Hotelierilor din Pieria, pentru TheOpinion. „Așteptam calitatea de membru de mulți ani”, a adăugat el.

„Această acţiune nu poate avea decât efecte pozitive pentru Grecia, Bulgaria și România”, a adăugat Tsitlakidis, care în declarațiile sale anterioare pentru TheOpinion a subliniat că lipsa românilor a fost deosebit de resimţită în vara lui 2024.

„Încet-încet, schimbarea va începe să se vadă în sistemul de rezervări”, a adăugat acesta, spunând că este încă prea devreme pentru a trage concluzii.

Drept o „evoluţie foarte bună” a caracterizat, la rândul ei, Eleni Lampoura, secretarul Asociației pentru Apartamente de Închiriat „I ASPROVALTA”, aderarea oficială a Bulgariei și României la zona Schengen.

Publicitate

Aceste două țări împreună cu Serbia oferă cel mai mare volum de vizitatori în regiune în mod tradiţional.

„În anii precedenți, problema cu cozile de la graniță era uriașă”, adaugă ea, menționând că de multe ori acest fapt a acționat ca un factor de descurajare pentru călătorii care doreau să viziteze Grecia.

„Această mare tracasare i-a direcţionat de multe ori spre plajele din Bulgaria sau România în locul Greciei”.

„Sperăm la o creștere a fluxului de turiști, deoarece deservim în principal turismul rutier”, mai spune Eleni Lampoura, subliniind totuși cât de important este ca şi administrația locală, statul și companiile turistice să asigure o infrastructură cât mai bună.

„Când ne așteptăm la mai mulți oameni, trebuie să investim și în cea mai bună infrastructură” a adăugat Lampoura.

Grecia a susținut România pentru aderarea la Schengen

În noiembrie 2023, reprezentanți ai turismului din Halkidiki au ridicat problema aderării Bulgariei și României la Spaţiul Schengen printr-o interpelare adresată Comisiei Europene în care se sublinia necesitatea acestei aderări.

„Sunt două știri importante”, spune Grigoris Tassios, președintele Asociației Hotelierilor din Halkidiki, pentru TheOpinion, „prima este că anul trecut ne-am întors la nivelul sosirilor din 2019, iar a doua este că s-a pus punct tracasării celor care călătoresc spre regiunea noastră”.

„Deja este mult mai probabil ca mai ales cei din centrul și nordul României să vină să ne viziteze, spre deosebire de trecut”, a adăugat Tassios.

„Următorul pas este îmbunătățirea infrastructurii la granițele terestre, dacă vrem să fim considerați o țară europeană, așa cum a început deja să se întâmple cu punctul de trecere de la Kipoi”, a conchis el.

În urmă cu un an, a existat și o inițiativă a unor europarlamentari români, Vlad Gheorghe și Dacian Cioloș, care au propus un ”Schengen regional” care să fluidizeze traficul la frontiere, în drumul spre Bulgaria și Grecia.

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Elisabeta Lipă a revenit în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj

Publicat

Publicitate

Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă a declarat, joi, pentru AGERPRES, că a revenit oficial în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj, după ce a a renunțat la funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS) la finalul anului trecut.

‘Mi-am preluat mandatul de președinte al Federației Române de Canotaj, pentru că sunt președinte ales în Adunarea Generală. Nu se pune problema de incompatibilitate cu funcția de deputat. Mai sunt astfel de situații, cum e cazul domnului Cîtea de la box. Eu am fost suspendată doar în perioada în care am fost președinte la Agenția Națională pentru Sport’, a declarat Lipă pentru AGERPRES.

Ea a renunțat la funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), cu rang de secretar de stat, printr-o cerere înregistrată la Cabinetul prim-ministrului Marcel Ciolacu, la 23 decembrie 2024.

Atribuțiile sale au fost preluate de vicepreședintele Thomas Moldovan până la numirea unui nou conducător.

‘Thomas-Răzvan Moldovan, vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, exercită atribuțiile de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Sport, până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii’, se arată în decizia semnată de premier și publicată pe site-ul ANS.

Elisabeta Lipă fusese numită în funcție la data de 20 iunie 2023. Fosta canotoare a câștigat la ultimele alegeri un post de deputat pe lista PSD din județul Botoșani.

Publicitate

La 12 martie 2021, Elisabeta Lipă a fost realeasă în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj în cadrul Adunării Generale organizate la Târgu Mureș, începându-și astfel cel de-al patrulea mandat al său la conducerea FRC.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending