Connect with us

Eveniment

Toaletarea arborilor din localități se va putea face doar sub coordonarea unui specialist. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Lucrările de întreținere și îngrijire a spațiilor verzi sau de toaletare a arborilor din intravilanul localităților se vor putea face doar sub coordonarea unui specialist, prevede un proiect legislativ depus recent la Senat. 

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 24 mai.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la UDMR și PSD, la nivelul municipiilor, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura administrarea şi protecţia spaţiilor verzi proprietate publică sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate. Îndeplinirea atribuţiilor se va realiza printr-una dintre următoarele modalităţi:

a) prin structura din cadrul aparatului de specialitate;

b) prin contractarea de servicii specializate de către operatori economici;

De asemenea, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului va elabora normele tehnice pentru întreţinerea şi îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

„Uniunea Europeană recomandă ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 metri pătraţi. În vederea realizării acestui deziderat, printre altele, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor oferă un cadru legislativ general pentru întreţinerea spaţiilor verzi.

Realitatea la nivelul ţării însă ne-a demonstrat că nu în toate oraşele se desfăşoară în mod corespunzător întreţinerea acestor zone. În special din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, se usucă foarte mulţi arbori maturi. (…) Deşi există plantări de puieţi, acestea nu înlocuiesc decât peste zeci de ani un arbore matur. Calitatea aerului din acest motiv scade continuu în oraşele noastre.

În vederea îmbunătăţirii legislaţiei, la nivelul municipiilor se doreşte ca indiferent dacă aceste lucrări se execută prin structura din cadrul aparatului de specialitate sau prin prestarea serviciilor specializate de către operatori economici, aceasta să se desfăşoare sub coordonarea şi supravegherea unui specialist, în principiu a unui inginer horticultor, în acest fel lucrările de administrare şi întreţinere a spaţiilor verzi să se desfăşoare în mod corespunzător, iar evaluarea acestora să se facă pe baza unor criterii obiective, de către un specialist. (…)

Modificarea nu face altceva decât să sublinieze importanţa efectuării corespunzătoare, sub coordonarea unui specialist a tuturor lucrărilor de întreţinere a spaţiilor verzi, pentru ca acestea să nu se restrângă din cauza abuzurilor sau a incompetenţei şi nepăsării.

În vederea asigurării că toate lucrările contractate pentru întreţinerea spaţiilor verzi se efectuează cu respectarea acestor reguli, astfel încât vegetaţia să fie ocrotită, se impune obligativitatea solicitării garanţiei de bună execuţie odată cu încheierea contractelor pentru efectuarea lucrărilor şi de prestări servicii, buna execuţie constând în aceea că vegetaţia supravieţuieşte timp de doi ani ulterior efectuării acestora”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive.

Potrivit acestora, este necesar să existe norme tehnice pentru îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, elaborate unitar pe întregul teritoriu al ţării, pe baza cărora să se facă aceste lucrări.

„Atât toaletarea, cât şi celelalte intervenţii trebuie efectuate cu respectarea unor instrucţiuni stricte, astfel încât să fie benefice vegetaţiei şi să nu conducă la uscarea acesteia”, mai explică inițiatorii proiectului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

1 iunie Ziua Copilului. Scurtă istorie a copilăriei: lucruri neștiute despre cei mici, din Antichitate până în Evul Mediu

Publicat

1 iunie este Ziua Internațională a Copilului. Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, datorită reverendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts.

El a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii. Leonard a numit această zi Ziua trandafirului, deși a fost mai târziu numită Duminică de flori și apoi Ziua Copilului.

Percepțiile despre copilărie variază foarte mult în funcție de geografie, cultură și timp, dar toate societățile moderne au tendința de a-și proteja copiii.

Vezi și Mesaje de 1 iunie – Ziua Copilului

Dar nu a fost tot timpul așa. Din preistorie, în Evul Mediu și până la generațiile moderne, statutul copilului a suferit modificări dramatice.

”Copilăria, ca și familia, ne spune Phillippe Aries într-un studiu celebru, este un sentiment recent în Europa.

Considerat în epoca medievală ca un lucru mic și fragil, fără suflet și chip, un res nullias – mortalitatea infantilă era pe atunci foarte ridicată – copilul nu accede la umanitate decât foarte târziu. El trăia până atunci într-o stare de promiscuitate totală care astăzi ne-as candaliza.

Va trebui să vină secolul al XVII-lea pentru ca, odată cu mișcarea de școlarizare inaugurată de ordinele religioase, să înceapă în clasele înstărite considerearea separată a copilăriei și nașterea familiei ca loc de intimitate și afecțiuni private” – Pascal Bruckner – Tentația inocenței.

Cum era să fii copil în antichitate, de exemplu – în absența jucăriilor, tabletelor și televiziunii?
Cercetătorii au putut trage o serie de concluzii despre acest lucru, după descoperirea în Namibia, chiar la sud de Walvis Bay, a unor urme de picior aparținând unor copii.

Din punct de vedere arheologic, urmele erau tinere, datând doar cu aproximativ 1.500 de ani în urmă.

Au fost făcute de un grup mic de copii care mergeau pe o suprafață de noroi uscat după o turmă de oi sau capre.

Unele dintre aceste urme au fost ale unor copii de până la trei ani în compania copiilor puțin mai mari și, probabil, a adolescenților tineri, scrie G4Media.ro.

Aceste urme de picior sunt ale unor copii care se jucau: ocazional se remarcă sărituri și piruete.

De asemenea, ele mai arată că cei mici aveau în grijă o turmă de animele, contribuind la bunăstarea familiei și învățând din mers, de mici, acest lucru.

Alte urme, cu mult mai vechi, au fost descoperite în sudul Etiopiei de mai mulți cercetători de la Università di Roma „La Sapienza”.

Potrivit Theconversation.com, urmele copiilor au fost realizate probabil de specia dispărută Homo heidelbergensis (în urmă cu 600.000 până la 200.000 de ani).

Pe lângă urmele celor mici, au fost descoperite și amprente ale adulților și un mare număr de urme de animale, toate adunate în jurul unor mici bazine noroioase.

Unelte din piatră și rămășițele măcelărite ale unui hipopotam au fost de asemenea găsite la fața locului, semn că cei mici au participat la acțiune.

Acest ansamblu de urme a fost acoperit de un flux de cenușă dintr-un vulcan din apropiere, datat în urmă cu 700.000 de ani. Fluxul de cenușă a fost depus la scurt timp după lăsarea urmelor, deși nu știm exact cât de curând după aceea.

Urmele nu sunt la fel de anatomice distincte ca cele din Namibia, dar sunt mai mici și pot fi făcute de copii de până la unul sau doi ani, stând în noroi în timp ce părinții și frații mai mari își continuau măcelărirea hipopotamului.

Descoperirile creează o perspectivă unică asupra lumii unui copil cu mult timp în urmă. În mod clar, nu erau lăsați acasă în timpul sarcinilor zilnice, ci erau duși alături de adulți, la toate activitățile.

1 iunie, Ziua Copilului: Cum era să fii copil în Evul Mediu
Situația era oarecum similară și în Evul Mediu: atunci copiii erau considerați „mici adulți”. În perioada medievală, copiii au învățat să contribuie la bunăstarea familiei la o vârstă fragedă.

Majoritatea gospodăriilor trebuia să își producă singure hrana, iar copiii au devenit o parte importantă a mecanismului de producție.

Lucrau în grădină, aveau grijă de frații mai mici și în general făceau lucrurile mai ușoare din gospodărie.

Istoricul Liviu Zgârciu spune că obiceiul de a folosi copiii la munci grele s-a păstrat în România până târziu.

Spre exemplu, în anii 30 ai scolului trecut, copiii erau frecvent utilizați la o muncă foarte grea: exploatarea aurului.

”Există fotografii și documente care arată că în 1937, de exemplu, copiii intrau în galeriile de la Roșia Montană și cărau cu spatele minereu. Aveau 10-12 ani. Ei fiind mici, intrau mai ușor pe galerii” spune Zgârciu.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani a primit licența pentru Liga 1 la fotbal. A fost anunţată lista cluburilor care au primit licenţa

Publicat

Administraţia de Licenţiere a Federaţiei Române de Fotbal a anunţat astăzi, miercuri, lista cluburilor care au primit licenţa de participare în Campionatul Naţional Liga 1, sezonul 2023-2024, relatează Mediafax.

31 mai a fost ultima zi de acordare a licenţei de către Comisia de Apel a FRF, pentru cluburile solicitante.

Următoarele cluburi au primit licenţă pentru participarea la Campionatul Naţional Liga 1, sezonul 2023 – 2024, ca urmare a constatării îndeplinirii cerinţelor minime stabilite în Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi de sustenabilitate financiară, ediţia 2022:

• Asociaţia Club Sportiv Sepsi O.S.K. din Sfântu Gheorghe
• Asociaţia Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeş
• Asociaţia Clubul Sportiv Petrolul 52
• Asociaţia Fotbal Club Botoşani
• Asociaţia Fotbal Club Chindia Târgovişte
• Asociaţia Fotbal Club Hermannstadt
• Asociaţia Fotbal Club UTA Arad
• Asociaţia Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj
• Clubul Sportiv Mioveni
• F.C.V. Farul Constanţa SA
• Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA
• Fotbal Club Rapid 1923 SA
• Fotbal Club Voluntari SA
• SC Fotbal Club FCSB SA
• U Craiova 1948 Club Sportiv SA
• U Craiova 1948 SA
• Asociaţia Club Sportiv Municipal Politehnica Iaşi
• Asociaţia Clubul Sportiv Suporter Club Oţelul Galaţi
• Asociaţia Sportivă Fotbal Club Buzău
• SC Dinamo 1948 SA

Citeste mai mult

Administratie

Flutur de la Suceava: Documentația pentru Autostrada Suceava – Botoșani va fi realizată de Consiliul Județean Suceava

Publicat

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că instituția pe care o conduce se va ocupa de întocmirea documentației pentru scoaterea la licitație proiectele și lucrările de execuție pentru autostrada Suceava – Botoșani și pentru șoseaua de centură a orașului Gura Humorului, relatează svnews.ro.

Aceasta după ce în ședința de astăzi a CJ Suceava au fost aprobate două proiecte prin care au fost reactualizate protocoalele pe care administrația județeană le are încheiate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Gheorghe Flutur a spus că CJ și CNAIR au protocoale de colaborare pentru investiții extrem de importante din județ.

„Este vorba de acest drum în regim de autostradă, Suceava – Botoșani, pentru care liderul de proiect este CJ Suceava. La sfârșitul acestui an expiră sursa de finanțare prin POIM și CNAIR este de acord să trecem pe cealaltă sursă de finanțare, prin Programul de Transport 2021 – 2027 și care se referă și la studiu, proiectare și execuție. Și să preluăm atribuțiunile noi, asocierea de Consilii Județene și primării, cu lider de proiect CJ Suceava și să organizăm toată documentația pentru a scoate la licitație”, a spus Flutur, conform sursei citate.

Valoarea estimată a acestui drum expres este de 172,5 milioane de euro, lungimea tronsonului fiind de aproape 20 de kilometri, cu două noduri rutiere, patru poduri, șase subtraversări și cu legătura spre zona aeroportului Suceava.

Citeste mai mult

Educație

Greva CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins și oferta Guvernului de majorare a salariilor de 650 și respectiv 230 de lei

Publicat

Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, potrivit surselor citate de Edupedu.ro, relatează alba24.ro.

Atât cei din Federaia Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

Guvernul a anunțat miercuri creșteri salariale cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie pentru cadrele didactice și de 400 de lei pe lună pentru personalul nedidactic din Educație. Este vorba despre venituri brute.

Angajații rămân în mână cu aproximativ 650 și respectiv 230 de lei lunar.

”Guvernul României va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar”, se arată în comunicatul Guvernului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending