Connect with us

Actualitate

Termenul de aplicare a amenzilor pentru neraportare în sistemul e-Factura ar putea fi amânat

Publicat

Publicitate

Termenul de aplicare a sancțiunilor pentru nerealizarea raportărilor în cadrul sistemului e-Factura ar putea fi amânat de către Guvern, conform anunțului făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Reprezentanții companiilor au subliniat în repetate rânduri că sistemul întâmpină dificultăți, se confruntă frecvent cu blocaje și prezintă erori, realatează alba24.ro.

Ministerul Finanțelor ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul e-Factura a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Deocamdată, până în 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

Peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes în sistemul e-Factura, în primele zile de funcţionare. Valoarea totală a acestora este de 25 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor.

Obligații pentru firme în sistemul RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura, a devenit, de la 1 ianuarie 2024, obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România. Prin acest sistem, facturile emise de o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/instituţia care trebuie să plătească acele facturi.

În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice.

Publicitate

De la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura. În caz contrar, sunt prevăzute amenzi. Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura

  • este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Nemulțumirile comercianților

Comercianţii mici şi mijlocii din România atenționează că site-ul Ministerului de Finanţe s-a blocat ”de nenumărate ori” și că au probleme la aplicarea e-Factura.

”Site-ul Ministerului de Finanţe nu ştie ‘să citească’ factura pe care noi o trimitem. Instituţia, în loc să ne trimită nouă un formular pe care să-l integrăm în contabilitatea noastră, să transpunem cumva factura în formularul acela, să o poată înţelege site-ul ministerului, ne trimite la diverse companii care iau facturile de la noi, evident contra cost, le transpun în formatul pe care îl înţelege Ministerul de Finanţe, ni le trimit înapoi şi noi le trimitem către Ministerul de Finanţe.

În lanţul acesta, vă daţi seama, că apar tot felul de probleme. Noi trimitem facturile pentru a fi transpuse în noul format, apar nişte bug-uri, dânşii le trimit înapoi: aveţi nişte probleme acolo, nu se pupă nu ştiu ce, cu nu ştiu ce. Noi le trimitem iar înapoi, apoi le trimitem către Ministerul de Finanţe. Se blochează site-ul Ministerului de Finanţe, a fost blocat de nenumărate ori.

E o muncă extraordinar de greoaie. Asta nu rezolvă evaziunea fiscală’, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), potrivit Agerpres.

Comercianţii nu folosesc sistemul gratuit al Ministerului de Finanţe în ceea ce priveşte e-Factura deoarece ”nu funcţionează şi se blochează”, a precizat Paraschiv.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet: Polițiștii botoșăneni au oferit sfaturi pentru scăderea riscului de victimizare în mediul online

Publicat

Publicitate

Marți , cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit sfaturi pentru scăderea riscului de victimizare în mediul online. 

 

Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediţie, ocazie cu care au fost desfășurate activități de informare preventivă a cetățenilor, derulate în statele membre U.E., printre care și în România.

 

Astfel de activități au fost susținute pe raza orașului Dorohoi de către polițiști din cadrul Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității și din cadrul Poliției Orașului Dorohoi.

Polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit flyere și informații referitoare existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, prin care indivizii sau entitățile necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.

Publicitate

Totodată, poliţiştii botoşăneni vă atrag atenţia  cu privire la faptul că investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții.

Aceste fraude, denumite și investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate.

Investment frauds reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

Persoanele vătămate accesează pe diferite rețele de socializare postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.

În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din afara graniţelor.

Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori.  Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.

În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive.

Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.

În vederea detectării și evitării principalelor amenințări din mediul online, vă puteți antrena pe site-ul https://sigurantaonline.ro, pentru a vă testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele de a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Amplă acțiune a polițiștilor, la Dorohoi. Aproape o sută de persoane au fost verificate, mai multe baruri și zeci de mașini

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomîrla, Biroului Rutier Dorohoi, jandarmi și polițiști de prevenire au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost  legitimate peste 80 de persoane și au fost controlate 38 de autovehicule și 4 localuri publice, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 7.000 de lei.

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială și pentru abateri la regimul rutier.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Doi tineri din Botoșani, care s-au jucat de-a actorii, filmându-se cum se împușcau reciproc cu arme tip airsoft, pe rețelele de socializare, au primit amenzi usturătoare

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au demarat cercetări în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept și au aplicat două sancțiuni în valoare de 10.000 de lei, ca urmare a utilizării în spațiul public,  de către doi tineri din județul Botoșani,  a unor pistoale.

 

Cei doi au postat pe rețelele de socializare imagini în care executau foc cu pistoale, în spațiul public. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că ambele pistoale erau de tip airsoft, neletale, însă unul dintre acestea era din categoria celor supuse autorizării.

 

Armele au fost confiscate, fiind întocmit dosar penal în cazul persoanei care a utilizat un pistol din categoria celor supuse autorizării, iar în cazul celei care a utilizat un pistol, în spațiul public, tip airsoft, neletal și nesupus autorizării, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de  10.000 de lei.

 

Publicitate

Precizăm faptul că, potrivit legislației în vigoare, armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului și tirului sportiv pot fi folosite în spații delimitate, care nu sunt accesibile publicului sau în spații special amenajate. Este interzis portul sau folosirea acestora în locuri publice.

FOTO cu caracter ilustrativ

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr arestat preventiv pentru nerespectarea măsurilor controlului judiciar

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control judiciar de către un tânăr, din municipiul Botoșani.

Aceasta se afla sub măsura controlului judiciar pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt, însă a încălcat cu rea credință obligațiile impuse, respectiv nu s-a prezentat la organul judiciar conform graficului și a comis alte infracțiuni de furt, motiv pentru care a fost dispusă arestarea sa preventivă pentru 30 de zile

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending