Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tentativă de atac cibernetic asupra telefoanelor: Nu deschideți mesajele audio primite prin SMS

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din cadrul Guvernului României și Poliția Română avertizează să nu deschideți mesajele audio primite prin SMS, care sunt o nouă metodă a infractorilor de a sustrage informații și date din telefonul mobil.

”Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute.

Unii utilizatori au primit deja sms-uri scrise defectuos în limba română, care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise.

Scopul principal al atacatorilor este extragerea de la potențialele victime a datelor sensibile (personale, financiare și de autentificare).

Nu furnizați astfel de date la cerere, după accesarea unor link-uri provenite din surse dubiose”, arată Directoratul.

Cum funcționează

Mulți români au primit în perioada sărbătorilor pascale texte înșelătoare despre apeluri pierdute, mesaje vocale sau livrări pe care ar urma să le primească de la curier, deși nu au comandat nimic.

Publicitate

Mesajele text vă solicită să atingeți un link pentru a descărca sau a accesa ceva. Există un număr mare de variante ale mesajelor text Flubot, dar adesea acestea vă solicită să descărcați o aplicație pentru a urmări sau organiza o oră pentru o livrare, pentru a auzi un mesaj vocal sau pentru a vizualiza fotografiile care au fost încărcate.

Cu toate acestea, mesajul este fals, nu există nici o livrare, mesaj vocal sau fotografii încărcate, iar aplicația este de fapt un software rău intenționat numit Flubot.

Publicitate

Telefoanele Android și iPhone-urile pot primi mesaje de la Flubot.

Scopul înșelătoriei este ca utilizatorii să facă clic pe linkul din mesaj (ar trebui să fie de la sine înțeles: nu faceți clic pe link), ceea ce va descărca niște programe malware pe telefon.

Dacă faceți clic pe link, acesta vă va duce la un site care vă arată numărul de telefon, presupusa lungime a „mesajului pierdut” (de exemplu, 2 minute și 34 de secunde) și un link către „Descărcați aplicația de mesagerie vocală” și instrucțiuni pentru a activa descărcarea aplicației dacă a fost blocată inițial de telefon.

Mesajele text Flubot se schimbă în mod regulat

Escrocii Flubot actualizează în mod regulat mesajele text pe care le trimit pentru a încerca să vă infecteze dispozitivul cu Flubot.

Mesajele text Flubot includ un link care aproape întotdeauna conține o serie de 5-9 litere și numere aleatorii la sfârșitul linkului.

Ca regulă generală, dacă primiți un mesaj text care conține un link, nu faceți clic pe link.

  • ”Prima dată când am primit un mesaj text înșelător care spunea că aveam un mesaj vocal nedeschis de ascultat, m-am alarmat din două motive: în primul rând pentru că nu-mi plac mesajele vocale (doar trimite-mi un mesaj); în al doilea rând, după ce mi-am dat seama că era ciudat, m-am întrebat cum a venit textul înșelătoriei de la un număr aparent normal?” – persoană care a primit asemenea mesaje.

Apelul Poliției

”Ați primit și dumneavoastră acest mesaj?

Sperăm că nu ați accesat acel link!

Reamintim!

Nu accesați link-uri primite de la persoane necunoscute!

Nu vă lăsați înșelați!

Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și să le reamintiți persoanelor vulnerabile de riscurile la care se expun în mediul online!”, au transmis și polițiștii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.

După ce a obținut nu mai puțin de 90% din voturi la alegerile locale din acest an de la Săveni, Relu Tîrzioru, unul dintre cei mai experimentați primari ai PSD de la Botoșani, a vorbit astăzi despre probabilitatea de a intra în luptă pentru Parlamentul României pe listele PSD. După ce a schimbat din temelii orașul Săveni, un oraș care în ultimii 10 ani a devenit de nerecunoscut, numele său este foarte vehiculat în acest moment ca posibil candidat, iar Relu Tîrzioru nu a exclus posibilitatea de a intra în această luptă.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Intervenție contracronometru la Corni. Femeie de 50 de ani, salvată dintr-o fântână adâncă de zece metri

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 50 de ani a fost salvată de pompieri dintr-o fântână adâncă de peste zece metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Corni. Fiica femeii a sunat după ajutor, la 112.

 

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice, dar și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Aceștia au constatat faptul că femeia era conștientă și au acționat rapid pentru a o aduce la suprafață.

 

Publicitate

A fost preluată de echipajul TIM SMURD și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Comunicat: Microbuze pline cu ajutoare au ajuns la familiile afectate de inundații din județul Galați, în urma campaniei umanitare desfășurate de organizația AUR

Publicat

Publicitate

Microbuze pline cu ajutoare au ajuns la familiile afectate de inundații din județul Galați, în urma campaniei umanitare desfășurate, săptămâna trecută, de organizația AUR din Botoșani. Zeci de membri ai partidului și simpli cetățeni au donat pentru a sprijini oamenii cărora calamitatea le-a distrus agoniseala de o viață.

Ne-am bucurat nespus că apelul nostru la unitate a avut un ecou atât de amplu și un răspuns atât de generos. Sediul AUR a fost aproape neîncăpător pentru zecile de cutii cu alimente neperisabile, haine, încălțăminte, veselă, pături, jucării, lucruri esențiale pentru familiile care au pierdut totul în calea apelor. Le mulțumim tuturor botoșănenilor care ne-au trecut pragul și au ales să împartă, mulțumim fiecăruia în parte pentru bunurile pe care le-au dăruit celor aflați în mare durere și nevoie. Ajutorul lor nu va fi niciodată uitat. Solidaritatea în fața suferinței este cel mai de preț liant al societății, iar județul Botoșani a dovedit o mare empatie față de semeni.

Microbuzele cu donații au ajuns în comuna Pechea, una dintre zonele cel mai grav afectate de inundațiile devastatoare. În satele componente, sute de case au fost complet distruse de viituri și mii de familii se văd nevoite să își reclădească viața de la zero.

Membrii AUR din toată țara au venit în ajutorul localnicilor pentru salvarea unor bunuri materiale și reparații. Vreme de două zile, împreună cu toți ceilalți lideri și candidați ai filialelor județene, am muncit umăr la umăr pentru ca sinistrații să poată recupera câtuși de puțin din agoniseala lor. O parte dintre colegi se află încă în localitate, iar de vineri AUR va mobiliza și mai multe forțe.

Pe lângă hrana și bunurile pe care le-am transportat din Botoșani, mâna de lucru a fost la fel de bine primită de locuitorii din Pechea. Când am ajuns acolo și am văzut dezastrul – ruinele, noroiul și nenorocirea lăsată în urma apelor – mi s-a părut că niciun coșmar nu poate concura cu acea realitate. Dar ceea ce a urmat va rămâne pentru totdeauna o amintire sfântă pentru mine.

Ne-am strâns mâinile și am început să lucrăm împreună, să ne cunoaștem, să ne împărtășim poveștile de viață. Am legat prietenii și, în mijlocul dezastrului, am găsit speranță și putere unii în ceilalți. Sătenii ne-au arătat o recunoștință sinceră și profundă, care m-a emoționat până la lacrimi. Am plecat de acolo la fel cum am venit: cu lacrimi în ochi, dar cu inima plină de speranță. Așa cum am promis, transmit botoșănenilor mulțumirile și îmbrățișările calde ale acestor oameni minunați.

Publicitate

Finalul acestei campanii umanitare este o lecție profundă despre forța comunității și despre cum, în cele mai grele momente, sufletul uman poate renaște din durere. Fiecare donație, fiecare gest de compasiune a fost un semn că, atunci când ne unim, putem înfrunta orice furtună. Pe măsură ce ne îndreptăm spre viitor, aceste gesturi de solidaritate nu doar că vor rămâne în amintirea celor afectați, ci ne vor reaminti tuturor că puterea unei națiuni stă în inima și bunătatea oamenilor săi. Această campanie nu a fost doar un răspuns la o tragedie, ci un semnal că, atunci când soarta ne încearcă, umanitatea noastră poate lumina chiar și cele mai întunecate zile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Un camion şi o platformă auto s-au ciocnit la Suceava. O persoană încarcerată

Publicat

Publicitate

Şoferul unei platforme auto a rămas încarcerat în urma unui accident rutier produs, miercuri, pe raza oraşului Gura Humorului, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit sursei citate, auto-platforma, care transporta un autoturism, a intrat în coliziune cu un camion.

“În urma coliziunii dintre cele două autovehicule, conducătorul autoplatformei a rămas blocat în interior, fiind extras de către echipajul specializat pentru descarcerare şi predat echipajului de prim ajutor. După monitorizarea acestuia de către paramedicii SMURD, a refuzat transportul la o unitate spitalicească”, au precizat oficialii ISU.

La faţa locului au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului cu o autospecială de stingere dotată cu modul pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending