Connect with us

Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii, la final de săptămână, la spectacolele „Ivan Turbincă” și „Bocitoarele vesele”

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Ivan Turbincă” după Ion Creangă și „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare.

Sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 18.00, sunt așteptați la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Duminică, 21 ianuarie de la ora 18.00 sunt așteptați la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun.

Distribuția: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Anastasia Șoptică, Volin Costin.

„Bocitoarele vesele”  este o realizare artistică totală, dar mai ales unicat în România. Este singurul spectacol în care tradiţiile arhaice şi geto-dacii reuşesc să intre în lumea lui Shakespeare. „Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, aşa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde şi veselia din spectacol. Totul se construieşte pe ideea veşniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor.”, a declarat regizorul Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.

Publicitate

Durata spectacolului: 120 minute (cu pauză)

Pret bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-19:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Corni! Un bărbat de 37 de ani s-a răsturnat cu mașina

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-a răsturnat cu mașina pe un drum din localitatea Corni. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și o ambulanță SAJ. Aceștia au constat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane care se aflau în interior, în momentul producerii evenimentului, erau ieșite din mașină. Șoferul a fost rănit, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Primele didactice ar putea dispărea, iar reducerile la transportul elevilor, limitate. Impactul ordonanței „trenuleț” asupra Educației

Publicat

Publicitate

Impactul ordonanței ”trenuleț” asupra Educației: Voucherele pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), prevăzute de legea învățământului preuniversitar 198/2023, sunt amânate de Guvern până la începutul anului școlar 2026-2027. Gratuitatea la transportul elevilor va fi limitată iar primele didactice ar putea dispărea printr-o formulare vagă din document, scrie alba24.ro.

Informația a fost publicată de Edupedu, care citează proiectul de ordonanță de urgență supranumit „trenuleț”.

Ordonanța are mai multe prevederi care nemulțumesc atât profesorii, cât și elevii.

Spre exemplu, Guvernul Ciolacu vrea să limiteze transportul cu reducere pentru studenți cu trenul doar la ruta domiciliu-facultate, iar reducerile la autobuz și metrou să fie doar pentru orașul în care învață studentul.

Și primele didactice ale angajaților din învățământ vor fi, se pare, eliminate. Primele au fost obținute de profesorii din sindicate și care au protestat public, în urma grevei generale din mai-iunie 2023, după 13 zile de proteste și trei mitinguri de amploare în toată țara.

Explicația privind posibila eliminare a primelor didactice vine tot de la Edupedu.

Publicitate

”Concret, în proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie, la prânz, apare la articolul XXIV condiționarea acordării primelor de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.

Lucru pe care orice profesor îl poate identifica drept imposibil fiindcă o parte din prima de carieră didactică a fost de la bun început acordată ca sumă de la bugetul de stat – este vorba despre componenta de 30% pentru nevoile personale, bani din care cadrele didactice puteau achiziționa orice.

Doar o componentă de 70% din cei 1.500 de lei era eligibilă pentru decontare din fonduri europene, nu toată suma, cum vrea să condiționeze acum Guvernul Ciolacu” au scris jurnaliștii publicației.

Asociațiile de elevi, de studenți și sindicatele din Învățământ au reacționat la aceste măsuri, pe care le-au catalogat ca fiind ”un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent”.

Ce prevederi au fost incluse în ”Ordonanța Trenuleț” care afectează sistemul de învățământ

Transport pentru studenți:

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență beneficiază de reducere de 90%:Pentru transportul intern auto și feroviar (clasa a II-a), între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ.

Pentru transportul local în comun și metrou, în localitatea unde se află universitatea.

Explicație: Facilitatea este menținută pentru a sprijini accesul la educație al studenților.

Finanțare pentru burse și protecție socială:

Costul standard pentru bursele studenților și sprijinul social în universități se menține la nivelul din noiembrie 2024.

Explicație: Guvernul nu alocă sume suplimentare, dar păstrează finanțarea existentă pentru burse și alte ajutoare.

Tichete sociale pentru elevi și preșcolari dezavantajați:

Tichetele sociale pentru sprijin educațional acordate elevilor și preșcolarilor dezavantajați vor fi susținute doar dacă cheltuielile sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.

Explicație: Se încurajează folosirea fondurilor europene pentru aceste măsuri.

Prime pentru personalul didactic și auxiliar:

Primele pentru carieră didactică și alte stimulente acordate personalului din învățământ vor fi disponibile doar dacă sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.

Explicație: Se limitează cheltuielile directe din bugetul național, prioritizând sprijinul extern.

Blocarea angajărilor:

Angajările în sistemul public, inclusiv în educație, sunt suspendate, cu excepția cazurilor justificate și aprobate în limitele bugetului.

Explicație: Se evită creșterea costurilor prin reducerea numărului de angajați noi.

Citeste mai mult

Eveniment

BNR lansează în circuitul numismatic o monedă cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei

Publicat

Publicitate

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, o monedă din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei.

Conform unui comunicat al BNR, moneda are valoarea nominală de 100 lei, forma rotundă, diametrul de 21 mm şi greutatea de 6,452 grame.

Aversul monedei prezintă Mănăstirea Probota unde s-a călugărit Mitropolitul Dosoftei, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă portretul Sfântului Ierarh, Mitropolitul Dosoftei şi inscripţia „400 DE ANI DE LA NASTEREA MITROPOLITULUI DOSOFTEI”.

Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar preţul de vânzare pentru moneda din aur este 4.200 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Publicitate

Monedele din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului de Urgență „Mavromati” își sărbătorește hramul. Programul slujbelor

Publicat

Publicitate

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur. Este prilej de bucurie și în municipiul Botoșani unde Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului de Urgență „Mavromati” își sărbătorește hramul, un moment deosebit atât pentru credincioșii parohiei, cât și pentru bolnavii și angajații unității spitalicești.

Medicii mărturisesc că, de multe ori, credința în Dumnezeu le dă putere să meargă mai departe. De asemenea, pacienții sunt încredințați că prin mila Celui Preaînalt pot trece peste momentele de boală și de criză.

Botoșănenii care vor să participe la slujbele rânduite cu prilejul sărbătorii Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” sunt așteptați în Ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie, la Slujba Vecerniei cu Litie, care va începe la ora 16.00 și va fi săvârșită de un sobor numeros de preoți, după cum a precizat preotul paroh Petru Chirvase.

În aceeași zi, la ora 23.00, credincioșii sunt așteptați din nou în biserică pentru rugăciuni rânduite în noaptea dintre ani, slujba Utreniei, și rugăciuni pentru diferite trebuințe.

Miercuri (1 ianuarie) 08:00-11:00 – acatist, Sfânta Liturghie, molitfe, alte rugăciuni și polihroniu.

Tedeumul este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viaţa personală sau din cea socială a credincioşilor. Este o ierurgie de origine mai nouă și se numeşte aşa, pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe intră şi vechiul imn „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”).

Slujba aceasta se mai numește și Doxologie (cuvânt sau cântare de slăvire), pentru că ea are un pronunţat caracter doxologic, adică exprimă îndeosebi sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primate de la El. De astfel, în însăși rânduiala slujbei este inserată și cunoscuta cântare bisericească numită doxologie (slavoslovie) „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu…”, care uneori se înlocuiește cu cântarea amintită, „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”, după cum precizează Preot Prof. Dr. Ene Braniște, în Liturgica specială,

Fiind în incinta Spitalului Județean Botoșani, Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” răspunde necesității unui spațiu în care să se poată oficia, în condiții adecvate, serviciul religios pentru cei care-și poartă ”crucea suferinței”, dar și pentru ceilalți credincioși din parohie.

Potrivit informațiilor de pe site-ul parohiei, planeitatea este o combinație a planului central cu deambulator și a planului cruce greacă înscrisă complexă – planimetrii de bază ale cultului creștin ortodox, adaptat și în țara noastră prin influență bizantină. Crucea greacă este mai mult prezentă în expresia exterioară prin marcarea puternică a celor două axe principale: N-S și E-V. Imaginea interioară duce mai mult spre plan central cu cupolă unică pe naos. Intrarea este precedată de un pridvor deschis sub formă de portic (exonartex), iar acesta are la nivelul etajului funcția de cafas. Spre sud, altarul, proscomidiarul și diaconicul sunt marcate volumetric printr-un triptic de trei jumătăți de octogon inegale.

Publicitate

La cumpăna dintre ani prăznuim hramul bisericii de pe strada Arhimandrit Marchian (incinta spitalului Mavromati) după următorul program:

Marți (31 decembrie) 16:00-18:00 – vecernie cu litie
23:00-01:00 – miezonoptică, utrenie

Miercuri (1 ianuarie) 08:00-11:00 – acatist, Sfânta Liturghie, molitfe, alte rugăciuni și polihroniu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending