Connect with us

Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani revine ACASĂ! Primul spectacol în premieră: INTRIGĂ ȘI IUBIRE, de F. Schiller

Publicat

Publicitate

Noua clădire a vechiului teatru se constituie într-o împlinire a dorinței botoșănenilor de a  avea un lăcaș de cultură. De aproape două sute de ani în orașul nostru se manifestă constant interesul pentru arta teatrală, de la marele moment al constituirii în ianuarie 1912 a „Societății pe acțiuni – Teatrul Eminescu” și inaugurarea clădirii din 21 decembrie 1914, până la redeschiderea Teatrului „Mihai Eminescu” de acum, observăm cu mândrie dragostea neștirbită a zecilor de generații de botoșăneni pentru cultură. Suntem siguri că aceste zile se vor constitui într-o nouă treaptă a deja bogatei istorii a vieții teatrale din orașul nostru.

ÎN BOTOȘANI SE REDESCHIDE TEATRUL!

Ne vom bucura împreună de momentul mult așteptat!

Festivitățile de deschidere se vor desfășura în zilele de 20 și 21 decembrie începând cu orele 18.00 și vor fi urmate de la ora 19.00 de premiera spectacolului „INTRIGĂ ȘI IUBIRE” de F. Schiller în regia lui Dumitru Acriș.

Biletele pentru evenimentul de inaugurare sunt puse în vânzare EXCLUSIV on-line la adresa  https://eventbook.ro/theater/bilete-intriga-si-iubire

De asemenea au fost puse în vânzare, tot online și bilete pentru următoarele reprezentații ale spectacolului „INTRIGĂ ȘI IUBIRE” de F. Schiller din datele de 11 și 12 ianuarie 2025, de la ora 19.00.

Publicitate

INTRIGĂ ȘI IUBIRE

după Friedrich Schiller

Regia și scenografia: Dumitru Acriș
Dramaturgia spectacolului: Angelina Roșca
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistență regie: Ella Nistor

Cu: Sorin Ciofu, Silvia Luca, Gina Patrașcu-Zamfirache, Alexandru Dobynciuc, Oana-Maria Tudoran, Dana Bucătaru, Ella Nistor, Petruț Butuman, Lenuș Moraru, Răzvan Amitroaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Volin Costin, Radu Dragoș.

Această reinterpretare modernă a dramei clasice „Intrigă și iubire” a lui Friedrich Schiller este un comentariu  social  și un apel la acțiune pentru schimbare și justiție.

Spectacolul  păstrează temele centrale ale piesei, cum ar fi lupta pentru putere, corupția, inegalitatea socială și iubirea interzisă, dar le adaptează la contextul României contemporane pentru a le oferi o perspectivă proaspătă și captivantă asupra problemelor actuale ale societății.

Conflictele psihologice puternic pronunțate sunt de natură să inspire reflecție atât asupra frustrărilor și dezamăgirilor față de sistemul actual, cât și asupra relațiilor interpersonale într-un spațiu lipsit de valori morale.

ÎN BOTOȘANI SE REDESCHIDE TEATRUL!

 

Comunicat de presă

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Spor de femeie” pentru bărbați, la o companie de stat din energie. Ce venituri incredibile a avut fostul șef SAPE, în 2024

Publicat

Publicitate

”Spor de femeie” pentru bărbați: Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunţat, joi, că a aflat întâmplător că la Societatea de Administrare a Participanţilor în Energie (SAPE), companie de stat, bărbaţii încasează ”spor de femeie”, dacă există cel puţin o femeie în consiliul de conducere. 

”Eram săptămâna trecută la birou, la final de program, pe la opt seara, şi semnam mapa şi am avut curiozitatea să văd care sunt acei indicatori de performanţă, pentru că nu sunt de acord să promovez acte care nu sunt foarte bine verificate înainte. (…)

Am văzut că îşi ating indicatorii de performanţă cei din Consiliul de Administraţie, dacă cei din companie fac cursuri de formare profesională în timpul anului şi pot să demonstreze asta, şi dacă e o femeie în boardul de conducere al companiei şi automat ei o să-şi încaseze sumele aferente, nu ştiu care e exact indemnizaţia, dar câteva mii bune de lei pe lună”, a declarat Bogdan Ivan, joi seară, la Antena 3.

Potrivit informaţiilor prezentate în timpul emisiunii, indemnizaţia este de 56.000 de lei pe lună.

Ministrul Energiei a precizat că, în același timp, modul de organizare al companiei lasă de dorit.

”E o companie pe care am descoperit-o şi eu când am ajuns la minister. Ideea companiei e una deşteaptă, dar modul în care a fost optimizată cred că mai lasă de dorit.

Publicitate

Concret, e un lucru foarte simplu: gestionează un fond de aproximativ 100 milioane euro pentru investiţii în energie care pot fi folosiţi mai departe pentru a-i investi punctual împreună cu băncile în proiecte mari de energie.

Acum sunt nemulţumit de cum arată şi am trimis Corpul de Control la compania SAPE pentru a primi un raport oficial referitor la activitatea de acolo şi la capacitatea managerială a celor care conduc această companie”, a spus Ivan.

”Spor de femeie” pentru bărbați: Ce venituri incredibile a avut fostul șef SAPE, în 2024

Fostul președinte al directoratului SAPE în 2024, Bogdan Codruț Stănescu este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari din România. Acesta a condus instituția până în aprilie 2025.

În timp, a ocupat zeci de funcții la stat, dintre care unele concomitent și a strâns o avere uriașă, care cuprinde case, apartamente, terenuri, bijuterii și mașini.

Potrivit declarației rectificative depuse în 2025, acesta a câștigat în anul fiscal trecut sume enorme. În total, a obținut peste un milion de lei.

567.134 a încasat de la SAPE, 254.669 de la SNGN Romgaz SA FIGN Depogaz Ploiești, 168.000 de la Rompetrol Rafinare, 38.000 de lei de la Prefectura Argeș și 2.800 de lei de la Curtea de Arbitraj București.

Veniturile familiei au fost completate de soție, care și ea a adus acasă peste 300.000 de lei, din poziția de consilier juridic la Ministerul Justiției.

Vezi declarația de avere completă AICI.

Deși familia a încasat peste 1,3 milioane de lei, Stănescu nu a declarat nici un ban în conturile bancare.

Citeste mai mult

Eveniment

Wizz Air lansează o funcție prin care poți cere ușor compensații în cazul întârzierilor și anulărilor de zboruri

Publicat

Publicitate

Wizz Air, compania preferată de români în călătoriile cu avionul prin Europa, a lansat oficial funcția „My Journey” în aplicația sa mobilă. Noul serviciu este disponibil începând cu 9 iulie și se actualizează prin aplicație.

Funcția oferă pasagerilor un plus de control și transparență în momentele neplăcute cauzate de întârzieri sau anulări de zbor.

Pasagerii pot astfel să își gestioneze zborurile și să ceară compensații direct prin telefon în cazul întârzierilor sau anulărilor. Funcția oferă actualizări instantanee despre starea zborului, inclusiv check-in, ora îmbarcării și numărul porții.

Noua funcție „My Journey” – control total asupra călătoriei
Prin „My Journey”, clienții pot verifica în timp real statusul zborului, pot face check-in, afla ora exactă de îmbarcare și numărul porții.

În plus, pasagerii pot afla dacă au dreptul la vouchere pentru masă sau cazare la hotel și pot solicita în aplicație toate beneficiile la care sunt îndreptățiți, inclusiv mese, cazare și despăgubiri.

Clienții afectați de perturbări pot examina și selecta alternative de călătorie prin aplicație – de la rezervarea unui alt zbor până la rambursarea biletului sau acceptarea unei noi propuneri de zbor din partea Wizz Air, informează Mirror.

Publicitate

„Nu este vorba doar de zbor, ci de sentimentul de control în acele momente frustrante”, a declarat Boglarka Spak, șefa departamentului de experiență a clienților Wizz Air, potrivit Mediafax.

Ea a subliniat că lansarea vine în perioada de vârf a verii, când mai multe zboruri sunt afectate de perturbări legate de vreme și controlul traficului aerian.

Funcția „My Journey” este lansată ca actualizare a aplicației în etape, începând cu 9 iulie. Aplicația Wizz Air a fost descărcată de 35 de milioane de ori până în prezent.

Citeste mai mult

Educație

A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat vineri că a fost publicată ierarhia la nivel județean/a municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a, alături de listele cu specializările, liceele și școlile din județe pe siteul https://admitere.edu.ro/.

Ministerul Educației și Cercetării a informat joi că în urma reevaluării lucrărilor contestate la Evaluarea națională (clasa a VIII-a), ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 83,2%, în creștere cu 0,1% (122 de elevi) față de rezultatele inițiale.

JUDEȚUL BOTOȘANI: vizualizarea ierarhiei

În anul 2024, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 74,5%.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării, a crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 75 la 85 față de 74 în anul 2024.

Rata de participare a fost de 95,6%: 152.235 de absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți dintr-un total de 159.229 absolvenți înscriși. Dintre aceștia, 25.618 candidați (16,8%) au obținut medii sub 5. Trei elevi au fost eliminați (toți la proba de Limbă și literatură română), lucrările acestora fiind notate cu 1.

Publicitate

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 14 – 21 iulie. Tot în acest interval sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/ transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 va avea loc în data de 23 iulie. Ulterior, între 24 și 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unitățile de învățământ liceal în care candidații au fost repartizați. Soluționarea situațiilor speciale post-repartizare, la nivelul comisiilor județene de admitere/comisia municipiului București, este programată în zilele de 30 iulie și 1 august.

A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 – 2026 se desfășoară în intervalul 1 – 19 august. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 26 de ani, din Hilișeu Horia, a condus cu o alcoolemie de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din anul 2020.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hilișeu Horia, care rula cu viteză peste limită legală.

Publicitate

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending