Connect with us

Actualitate

Taxa pe marile averi, amânată de Guvern. Este necesar un schimb de informații între primării și ANAF

Publicat

Publicitate

Ministrul a spus că ”s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor, scrie alba24.ro.

Taxa pe marile averi a fost amânată de Guvern. Noul termen de aplicare este 30 septembrie. Până atunci, sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi ar trebui să permită accesul la datele privind valoarea impozabilă a clădirilor.

Anunțul a fost făcut marţi, de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie.

În acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”.

Taxa pe marile averi: este necesar schimb de informații între primării și ANAF
Marcel Boloș susține că ”taxa pe lux” are nevoie de anumite informații care nu sunt la îndemâna contribuabilului: valoarea impozabilă a clădirii.

Publicitate

”Știm că pentru clădiri valoarea este de peste 2,5 milioane de lei, iar pentru mașini 375.000 de lei. În deciziile de impunere, pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabilului, nu există. Și atunci, omul nu știe dacă datorează sau nu datorează, fiindcă n-are informații cu privire la valoarea impozabilă.

Mecanismul de astăzi, pe care îl avem pentru operaționalizarea acestui tip de impozit, presupune ca autoritățile locale în evidența cărora se găsesc contribuabilii și care au clădiri cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei să înștiințeze contribuabilii. Pentru ca mai apoi, ANAF-ul, cu tot ce înseamnă structurile teritoriale județene, să poată să emită deciziile de impunere și să putem să purcedem la încasarea banilor.

Deci e prematur de spus care este suma pe care o vom încasa. Deocamdată, mecanismul trebuie pus la punct, încât autoritățile locale să comunice cu ANAF-ul și, în același timp, contribuabilul să știe că în evidențele autorităților locale figurează acele proprietăți imobiliare cu valori de peste 2,5 milioane de lei”, a precizat ministrul.

Taxa pe marile averi: ce se va întâmpla în cele cinci luni
În cele cinci luni în care a fost amânată aplicarea taxei pe marile averi, autoritățile locale vor notifica contribuabilii care au proprietăți cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei.

”Autoritățile locale comunică ANAF-ului care este situația acestor proprietari. ANAF-ul emite deciziile de impunere pentru proprietarii a căror proprietăți imobiliare sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei. Și pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi. Cam aceste activități le vom desfășura în perioada următoare.

Repet, primăria notifică contribuabilul: ai o proprietate cu valoare mai mare de 2,5 milioane lei. În același timp, primăria notifică ANAF-ul: vezi că la adresa x există o proprietate cu o valoare mai mare de 2,5 milioane”, a precizat ministrul.

”Mecanismul pe care l-am avut ne-a dus în imposibilitatea în care nu știam cine deține proprietăți cu valoare mai mare de 2,5 milioane lei. Ba mai mult, contribuabilii erau cei care nu cunoșteau dacă datorează sau nu impozitul pe marile averi. (…)

Noi când am impus măsura, bazele de date și toată informația era la autoritatea locală. Impozitul urma să fie administrat și implementat de către ANAF, autoritate centrală.

Încă n-am ajuns la cloud-ul guvernamental ca să asigure interoperabilitatea bazelor de date. Încât ANAF-ul să se uite în PatrimVen, care este baza de date a autorității locale sau invers, autoritatea locală să se uite în baza de date a ANAF-ului. Și de aceea avem aceste tipuri de măsuri. Sigur că în momentul în care vom avea cloud-ul guvernamental operaționalizat, dintr-o simplă tastare se va putea vedea informația și se va putea ajunge la fundamentarea deciziilor mai rapid”.

Taxa pe marile averi. Prevederile din lege
Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag.

Același impozit se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Potrivit Legii 296/2023, sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, contribuabilii:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale potrivit definiției de la art. 453 lit. f), situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457, depășește 2.500.000 lei
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Taxa pe lux: Neclarități mari în lege. Cine sunt românii care vor trebui să o plătească

Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Declarația Unică 2025: Cine trebuie să o depună și care sunt principalele modificări anunțate de ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică 2025 vine cu noutăți pentru cei care obțin venituri din activități independente sau investiții. ANAF a eliminat obligația de a declara veniturile estimate și a propus modificări privind plata impozitelor și contribuțiilor sociale, scrie alba24.ro.

Formularul 212 trebuie depus până pe 23 mai 2025.

În mod normal termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice este 25 mai. Totuşi, cum în acest an 25 mai pică într-o zi de duminică, cel mai probabil termenul limită va fi vineri, 23 mai.

Noua declarație unică poate fi folosită de persoanele fizice pentru a declara veniturile și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024 (CAS și CASS).

De asemenea, formularul 212 permite și declararea CASS pentru cei care trebuie să o plătească în anul 2025. În acest caz, baza de calcul este fixă, echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent când se face opțiunea, potrivit digi24.ro.

Ce este declarația unică și cine trebuie să o depună?

Declarația unică (formular 212) este folosită de persoanele care au obținut venituri din activități independente, drepturi de autor, investiții, cum ar fi dividende, chirii, criptomonede sau dobânzi.

Publicitate

De asemenea, formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate. Termenul limită pentru depunere este 23 mai.

Potrivit ANAF, declarația poate fi depusă astfel:

  • În termen de 30 de zile de la începerea activității sau încheierea contractului, dacă începi o activitate în timpul anului fiscal sau obții venituri din închirierea bunurilor personale (altele decât cele din arendă).
  • Până pe 23 mai a anului următor, pentru a declara veniturile realizate și a stabili impozitul și contribuțiile sociale datorate.
  • Până pe 23 mai a fiecărui an, pentru declararea veniturilor estimate sau normei de venit, precum și a contribuțiilor sociale.
  • Până pe 23 mai, pentru direcționarea a 3,5% din impozitul datorat, dacă dorești să alegi această opțiune.
  • În termen de 30 de zile de la încetarea activității sau rezilierea contractului, dacă activitatea se încheie în timpul anului fiscal.
  • Cei care realizează venituri independente sau din agricultură, silvicultură și piscicultură și își încetează ori suspendă activitatea în timpul anului, trebuie să depună declarația în termen de 30 de zile de la eveniment.

Schimbări fiscale propuse pentru declarația unică

Creșterea salariului minim pe economie

Cotele de impozitare și contribuții 

  • Impozitul pe venit: 10%
  • Contribuția pentru pensie (CAS): 25% (pentru venituri nete egale sau mai mari cu 12/24 salarii minime).
  • Contribuția pentru sănătate (CASS): 10%, calculată pe venitul net, dar plafonată la 60 de salarii minime (maximum 24.300 lei anual în 2025).

Venituri din chirii declarate în formularul 212

  • Deducere fixă: Se scad 20% din venitul brut.
  • Reținere la sursă: Pentru chirii plătite de firme sau entități contabile, impozitul se reține la sursă și este final.
  • Eliminarea sistemului real: Nu se mai permite calcularea venitului net pe baza contabilității.
  • Regula celor 5 contracte: A fost eliminată, iar veniturile din mai mult de 5 contracte de închiriere nu mai sunt considerate activități independente.

Noutăți în declarația unică 2025

Fără declararea veniturilor estimate

Nu va mai fi nevoie să declari veniturile estimate și obligațiile fiscale pe parcursul anului.

Termen extins pentru declararea veniturilor realizate

Dacă proiectul este aprobat, veniturile efective din 2025 vor putea fi declarate până pe 25 mai 2026.

Eliminarea unor deduceri și facilități fiscale

  • Fără deducerea pentru aparate de marcat electronice: Costul achiziției acestora nu mai poate fi scăzut din impozitul anual.
  • Fără direcționarea a 3,5% din impozit: Nu se mai poate aloca această sumă către organizații nonprofit, unități de cult sau burse private din alte venituri decât cele salariale.

Cum se depune declarația unică 2025

Declarația unică poate fi depusă astfel:

  • Online, prin „Spațiul Privat Virtual” de pe www.anaf.ro.
  • Online, prin „Depunere declarații” pe www.e-guvernare.ro, folosind un certificat digital.
  • Pe hârtie, la sediul ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat din Suceava, dat jos de la volan de polițiștii din Bucecea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Bucecea au oprit pentru control, pe drumul public din Bucecea, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din județul Suceava.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: arhivă

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani, din Dorohoi, reținut pentru că ar fi distrus o mașină

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din  Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii distrugere.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 18:00, a distrus elemente ale caroseriei unui autoturism care era parcat pe marginea părții carosabile, creând un prejudiciu de aproximativ 3.000 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Duhovnicul creștinilor din Tocileni, comuna Stăuceni, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Comunitatea ortodoxă din Botoșani este din nou în doliu, după ce părintele Octavian Poduț, duhovnicul creștinilor din satul Tocileni, a trecut la cele veșnice în această dimineață. Părintele ar fi suferit un infarct, Lasă în urmă o biserică pe care a refăcut-o din temelii, dar și un proiect care abia primise binecuvântare de la ierarh, o nouă biserică.

Credincioșii din Tocileni au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț, care a slujit în comunitate  44 de ani, fiind hirotonit de PF Teoctist și trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor.

A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important  ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending