Connect with us

Eveniment

Țara toaletelor din fundul curții și a spălatului la lighean. În Moldova, doar 60% dintre localnici beneficiază de canalizare. Puțini au parte și de apă curentă

Publicat

Publicitate

În anul 2024, România este în coada clasamentului european când vine vorba de igienă și condiții decente de salubritate. Aproximativ 40% dintre români nu au canalizare. O situație gravă este în nordul extrem al României, acolo unde mai bine de jumătate din populație nu beneficiază de canalizare. 

România este un dintre cele mai înapoiate țări ale Uniunii Europene din punct de vedere al condițiilor minime de instalații sanitare și igienă. Conform statisticilor oficiale, în anul 2024, aproximativ 40 % din populația României nu are locuințele conectate la rețele de canalizare. Cea mai gravă situație este înregistrată în regiunea nord-est, adică Moldova. Tot datele statistice indică faptul că în județul Botoșani, de exemplu, 55% din populația județului, adică mai bine de jumătate nu are acces la toalete racordate la rețeaua de canalizare. În plus, în același județ, mai bine de 40 % dintre locuitori nu au case alimentate cu apă potabilă. Tot datele statistice arată realități halucinante, de ev mediu, cu 100.000 de gospodării, în județul Botoșani, cu toalete în fundul curții sau contacte la fose septice, dar și 10.000 de gospodării unde nu există toaletă. Incredibil dar adevărat, acei oameni își fac nevoile pe unde apucă și de spălat este greu de explicat, cum reușesc să o facă.

„Cu buda în fundul curții m-am născut, trag nădejde că tot așa mor”

Cele mai mari probleme sunt în mediul rural acolo unde numeroase localități nu sunt conectate la o rețea de canalizare. Majoritatea localnicilor au încă toalete în fundul curții, acele private din lemn, cu wc-uri turcești și colectarea dejecțiilor într-o gaură în pământ. Doar cei care au muncit în străinătate sau mai emancipați, și-au făcut toalete în casă, racordate la fose septice. De altfel, în 2022, aflat într-o vizită la Botoșani, ministrul Dezvoltării de la aceea dată, Attila Cseke, recunoștea situația dezastruoasă privind rețelele de canalizare. „În judeţul Botoşani, 65% din populaţie nu este deservită de apă şi canalizare”, preciza fostul ministrul. Localnicii din Cerchejeni, de exemplu, comuna Blândești, au trăit de când se știu fără cele mai elemetare condiții de igienă publică. Adică fără canalizare și apă curentă.

”Cu buda în fundul curții m-am născut, trag nădejde că tot așa mor„, a precizat un localnic din Cerchejeni. De altfel, canalizarea nici nu și-ar avea rostul având în vedere că acolo oamenii aproape mor de sete. „Trăim ca-n deșert, cu gândul la apă. O picătură nu este. Fântânile au secat una după alta. Care au mai rămas au apă doar pentru spălat, dar nu de băut. Suntem disperați“, spune Petru Miron, un localnic. La Cerchejeni, așa cum arată analizele, apa este puțin potabilă, fiind adusă cu remorca, într-un rezervor uriaș amenajat de Primărie. Canalizare nu este nici în comuna Unțeni. Localnicii spun că nici nu mai trag speranță și spun că s-au și obișnuit așa. ”Parcă îmi este peste mână nu știu cum. Dacă eu merg la privată de copil, cum să fie oare altfel? Dar cine mai trage speranță, că se tot vorbește și nimic”, spune un alt localnic din Mănăstireni. ”Facem eforturi și pentru rețeaua de canalizare. Va fi, cu siguranță”, mărturiseau autoritățile locale din Unțeni.

„Le apare capul așa din răsărită. Ferească Dumnezeu!”

Publicitate

Statisticile dar și localnicii arată că sunt și situații ieșite din comun. Mai precis datele de acum patru ani indicau faptul că 10.000 de locuinţe nu au toalete de niciun fel. Situația s-a mai îmbunătățit în unele comunități dar nu radical. Există încă săteni care nu au toaletă de niciun fel. Evident, este vorba despre cei mai săraci membrii ai comunități, o parte a acestora, spun localnicii, cu probleme cu alcoolul și educație precară. ” Sunt în general oameni săraci și mai dau bine cu țoiul. Adică sunt pe bază de alcool. Trăiesc în răschituri de case și merg pe unde apucă, prin buruieni,prin răsărită. Iarna la oală, iar vara în păpușoi( n.r. porumb). Le apare capul așa din răsărită. Ferească Dumnezeu!”, spune un alt localnic.

Hei-rup pe bani publici, rezultate mediocre

Odată cu programul Anghel Saligny la nivelul județului Botoșani dar și în alte zone ale țării, a fost un hei-rup general inclusiv la nivel de rețele de apă și canalizare. Multe lucruri s-au făcut însă românește. Adică s-au făcut rețele de canalizare dar nu pot fi utilizate. În comuna Lunca, autoritățile locale au făcut rețele de canalizare cu 2 milioane de euro prin PNDL, dar satele nu au alimentare cu apă. Cu alte cuvinte, canalizarea zace nefolosită. În comuna Vorona, situația este asemănătore. O stație de epurare, foarte costisitoare zace cu lacătul pe ușă, tocmai fiindcă nu este aducțiune cu apă care să facă canalizările funcționale. Sunt și situații, precum cea din comuna Copălău în care Nova Apaserv, operatorul de apă al județului, cu capital de stat, nu a preluat rețelele de canalizare din diverse motive. În orice caz operatorul de apă, unde acționar este Consiliul Județean Botoșani dar și o asociere a comunelor, s-a pierdut în hățișul masterplanurilor și investițiilor cu fonduri europene, în așa fel încât nu  reușit să modernizeze nici măcar magistralele principale de transport a apei, către comunitățile rurale și orașe precum Flămânziul. Iar oamenii primesc apă cu porția în miezul verii, iar o bună parte din populație merge încă la toaleta din fundul curții.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Ridică-te Ștefane!”. Festivalul Național de Folk organizat la Suceava

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Putna în colaborare cu Rotary Club Suceava Cetate, Consiliul Județean Suceava, Asociația Manifest Gândește Diferit și  Asociația Culturală Fair-Folkul acasă în realitate, pregătesc o nouă ediție, a-VI-a, a Festivalului Național de Folk „Ridică-te Ștefane!”.

Festivalul se va desfășura în Parcul Chilia lui Daniil Sihastrul în perioada 29-30 august de la ora 18:00. Pe 29 august pe scenă vor urca Compact, Fără Zahăr, Mircea Rusu Band, Pavel Stratan, Dacii Liberi, Cornel Angelescu iar pe 30 august Vasile Șeicaru, Semnal M, Focul Viu, Daniel Iancu, Adi Bezna, Tibi Ioniță.

 

Prezentator va fi poetul Sorin Poclitaru.

Primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, a transmis iubitorilor de folk din țară să-și rezerve cazare de pe acum pentru că va fi „bătaie” pe locuri.

„Timp mai e, dar e bine de știut din timp(!) Tradiția deja spune că măcar o dată-n viață trebuie să ajungi la festivalul RIDICĂ-TE, ȘTEFANE! Dacă sunteți de departe, faceți rezervări pentru cazare, iar voi, prieteni de aici, stați pe-aproape! Mulțumiri celor ce susțin, în special financiar, evenimentul și vă asigurăm că va fi din nou o ediție de povestit nepoților”, a transmis George Coroama, primarul comunei Putna.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Turneu în cartierul tău” – ediția a II-a! Muzica se întoarce în parcurile din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, anunță desfășurarea celei de-a doua ediții a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”, în zilele de 3 și 4 mai 2025.
Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme spațiile verzi din oraș în scene în aer liber, accesibile tuturor cetățenilor. Concertele vor avea loc în mai multe cartiere ale municipiului și vor fi susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu”, alături de invitați speciali.
Programul evenimentului:
Sâmbătă, 3 mai 2025
• Ora 12:00 – Parcul „Junior”
• Ora 16:00 – Parcul Tineretului
• Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii
Duminică, 4 mai 2025
• Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor
Artiști participanți:
• Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani
• Dirijor: Alexandru Ilie
• Grup pop-opera – 4 Tenori:
o Nicolae Ilincăi
o Filip Aurelian Mihai
o Claudiu Chereji
o Bronislaw Babias-Anton
• Invitată specială (4 mai): soprana Miruna Dascălu
Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional.
Accesul publicului este gratuit, iar fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.
„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Program special casierii Nova Apaserv de 1 Mai

Publicat

Publicitate

Nova APaserv a anunțat că are programul casieriiilor va suferi modificări pe 1 Mai, astfel:

PROGRAM  SPECIAL CASIERII

01.05. 2025

 

 

 

Publicitate

Casieria

Joi

01.05.2025

 

Bulevard, Botosani 08.00-12.00
Primaverii, Botosani
Uvertura Mall  10.00-14.00
Piata  1 Decembrie  Botosani Inchis
A.I.Cuza Dorohoi, 08.00-12.00
Darabani Inchis
Saveni Inchis
Bucecea Inchis

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultate deosebite obținute de elevii botoșăneni la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Limba Engleză

Publicat

Publicitate

Etapa națională a Olimpiadei Naționale de Limba Engleză s-a desfășurat la Tulcea, în perioada 24–28 aprilie 2025. Competiția, organizată de Ministerul Educației și Cercetării din România și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, a adus rezultate deosebite elevilor botoșăneni:

• Premiul I – Sinescu I. R. Rareş, clasa a XII-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani;

• Premiul al III-lea – Lupașcu C. Matei Ioan, clasa a IX-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani;

• Mențiuni:

– Burlacu M. Anamaria, clasa a X-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumători,

– Iacob D. George Teofil, clasa a X-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani;

Publicitate

– Iurcu D. Amalia, clasa a IX-a, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani.

 

Județul Botoșani a fost reprezentat de unsprezece elevi, însoțiți de prof. Dulgheru Anca Luminița de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani.

Lotul județului Botoșani a fost compus din:

• Cărăuleanu D.P. Andrei, clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani, îndrumător, prof. Colbea Petronela;

• Șurubariu O. A. Victor, clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumător, prof. Moruzi Alexandrina;

• Iurcu D. Amalia, clasa a IX-a, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, îndrumător, prof. Epure Mihaela;

• Radu C. C. Alexandra, clasa a X-a, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, îndrumător, prof. Oniciuc Maria;

• Lupașcu C. Matei Ioan, clasa a IX-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumători, prof. Papară Oana Cristina și prof. Ghineț Lavinia Elvina

• Iacob D. George Teofil, clasa a X-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumător, prof. Iacob Ionela Florentina;

• Moruzi F. C. Andrei, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumător, prof. Ghineț Lavinia Elvina;

• Sinescu I. R. Rareş, clasa a XII-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumător, prof. Iacob Ionela Florentina;

• Bulgariu L. M. Adrian-David, clasa a X-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumători, prof. Crețu Elena și prof. Ghineț Lavinia Elvina;

• Burlacu M. Anamaria, clasa a X-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumători, prof. Crețu Elena și prof. Ghineț Lavinia Elvina;

• Ţepeluş M.V.F. Mirela, clasa a X-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, îndrumător, prof. Dulgheru Anca Luminița.

 

„Rezultatele foarte bune obținute de elevii botoșăneni la etapa națională a Olimpiadei de Limba Engleză sunt o dovadă clară a talentului și perseverenței lor. Această performanță reflectă nu doar efortul individual al elevilor, ci și sprijinul profesorilor care i-au ghidat cu profesionalism și pasiune. Suntem mândri de această realizare și ne dorim ca astfel de succese să inspire generațiile viitoare. Felicitări tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUGIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending