Connect with us
Publicitate

Eveniment

Țara toaletelor din fundul curții și a spălatului la lighean. În Moldova, doar 60% dintre localnici beneficiază de canalizare. Puțini au parte și de apă curentă

Publicat

Publicitate

În anul 2024, România este în coada clasamentului european când vine vorba de igienă și condiții decente de salubritate. Aproximativ 40% dintre români nu au canalizare. O situație gravă este în nordul extrem al României, acolo unde mai bine de jumătate din populație nu beneficiază de canalizare. 

România este un dintre cele mai înapoiate țări ale Uniunii Europene din punct de vedere al condițiilor minime de instalații sanitare și igienă. Conform statisticilor oficiale, în anul 2024, aproximativ 40 % din populația României nu are locuințele conectate la rețele de canalizare. Cea mai gravă situație este înregistrată în regiunea nord-est, adică Moldova. Tot datele statistice indică faptul că în județul Botoșani, de exemplu, 55% din populația județului, adică mai bine de jumătate nu are acces la toalete racordate la rețeaua de canalizare. În plus, în același județ, mai bine de 40 % dintre locuitori nu au case alimentate cu apă potabilă. Tot datele statistice arată realități halucinante, de ev mediu, cu 100.000 de gospodării, în județul Botoșani, cu toalete în fundul curții sau contacte la fose septice, dar și 10.000 de gospodării unde nu există toaletă. Incredibil dar adevărat, acei oameni își fac nevoile pe unde apucă și de spălat este greu de explicat, cum reușesc să o facă.

„Cu buda în fundul curții m-am născut, trag nădejde că tot așa mor”

Publicitate

Cele mai mari probleme sunt în mediul rural acolo unde numeroase localități nu sunt conectate la o rețea de canalizare. Majoritatea localnicilor au încă toalete în fundul curții, acele private din lemn, cu wc-uri turcești și colectarea dejecțiilor într-o gaură în pământ. Doar cei care au muncit în străinătate sau mai emancipați, și-au făcut toalete în casă, racordate la fose septice. De altfel, în 2022, aflat într-o vizită la Botoșani, ministrul Dezvoltării de la aceea dată, Attila Cseke, recunoștea situația dezastruoasă privind rețelele de canalizare. „În judeţul Botoşani, 65% din populaţie nu este deservită de apă şi canalizare”, preciza fostul ministrul. Localnicii din Cerchejeni, de exemplu, comuna Blândești, au trăit de când se știu fără cele mai elemetare condiții de igienă publică. Adică fără canalizare și apă curentă.

”Cu buda în fundul curții m-am născut, trag nădejde că tot așa mor„, a precizat un localnic din Cerchejeni. De altfel, canalizarea nici nu și-ar avea rostul având în vedere că acolo oamenii aproape mor de sete. „Trăim ca-n deșert, cu gândul la apă. O picătură nu este. Fântânile au secat una după alta. Care au mai rămas au apă doar pentru spălat, dar nu de băut. Suntem disperați“, spune Petru Miron, un localnic. La Cerchejeni, așa cum arată analizele, apa este puțin potabilă, fiind adusă cu remorca, într-un rezervor uriaș amenajat de Primărie. Canalizare nu este nici în comuna Unțeni. Localnicii spun că nici nu mai trag speranță și spun că s-au și obișnuit așa. ”Parcă îmi este peste mână nu știu cum. Dacă eu merg la privată de copil, cum să fie oare altfel? Dar cine mai trage speranță, că se tot vorbește și nimic”, spune un alt localnic din Mănăstireni. ”Facem eforturi și pentru rețeaua de canalizare. Va fi, cu siguranță”, mărturiseau autoritățile locale din Unțeni.

„Le apare capul așa din răsărită. Ferească Dumnezeu!”

Publicitate

Statisticile dar și localnicii arată că sunt și situații ieșite din comun. Mai precis datele de acum patru ani indicau faptul că 10.000 de locuinţe nu au toalete de niciun fel. Situația s-a mai îmbunătățit în unele comunități dar nu radical. Există încă săteni care nu au toaletă de niciun fel. Evident, este vorba despre cei mai săraci membrii ai comunități, o parte a acestora, spun localnicii, cu probleme cu alcoolul și educație precară. ” Sunt în general oameni săraci și mai dau bine cu țoiul. Adică sunt pe bază de alcool. Trăiesc în răschituri de case și merg pe unde apucă, prin buruieni,prin răsărită. Iarna la oală, iar vara în păpușoi( n.r. porumb). Le apare capul așa din răsărită. Ferească Dumnezeu!”, spune un alt localnic.

Hei-rup pe bani publici, rezultate mediocre

Odată cu programul Anghel Saligny la nivelul județului Botoșani dar și în alte zone ale țării, a fost un hei-rup general inclusiv la nivel de rețele de apă și canalizare. Multe lucruri s-au făcut însă românește. Adică s-au făcut rețele de canalizare dar nu pot fi utilizate. În comuna Lunca, autoritățile locale au făcut rețele de canalizare cu 2 milioane de euro prin PNDL, dar satele nu au alimentare cu apă. Cu alte cuvinte, canalizarea zace nefolosită. În comuna Vorona, situația este asemănătore. O stație de epurare, foarte costisitoare zace cu lacătul pe ușă, tocmai fiindcă nu este aducțiune cu apă care să facă canalizările funcționale. Sunt și situații, precum cea din comuna Copălău în care Nova Apaserv, operatorul de apă al județului, cu capital de stat, nu a preluat rețelele de canalizare din diverse motive. În orice caz operatorul de apă, unde acționar este Consiliul Județean Botoșani dar și o asociere a comunelor, s-a pierdut în hățișul masterplanurilor și investițiilor cu fonduri europene, în așa fel încât nu  reușit să modernizeze nici măcar magistralele principale de transport a apei, către comunitățile rurale și orașe precum Flămânziul. Iar oamenii primesc apă cu porția în miezul verii, iar o bună parte din populație merge încă la toaleta din fundul curții.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Primăria Municipiului Botoșani dă startul sezonului de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Începând cu seara de 30 noiembrie, când în credința ortodoxă este cinstit Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Apostolul românilor, va fi deschis iluminatul festiv în municipiul Botoșani.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, după ceremonialul religios și militar organizat pentru eroii neamului, municipalitatea va oferi 1.000 de porții de fasole cu cârnați, ceai și suc, în Centrul Istoric, începând cu ora 12:00.
Ca în fiecare an, produsele vor fi pregătite la Cantina de ajutor social din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS).
Porțiile oferite botoșănenilor vor fi asigurate din sponsorizări.
Municipalitatea asigură bucatele tradiționale, de Ziua Națională a României, începând cu anul 2005.
În seara de 1 decembrie, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani va fi iluminată în culorile drapelului național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană

Publicat

Publicitate

Cultura reprezintă un pilon fundamental al identității județului Botoșani, un element esențial care reflectă valorile și tradițiile unei comunități. Patrimoniul cultural bogat, atât material, cât și imaterial, constituie o resursă valoroasă care nu doar că păstrează memoria colectivă, dar contribuie și la dezvoltarea economică și turistică a regiunii.

 

„Încă din prima zi de mandat, am anunțat că, împreună cu echipa mea, punem un accent deosebit pe cultură, care este un adevărat brand pentru județul nostru. Investițiile în sectorul cultural au un impact semnificativ asupra întregii comunități, nu doar prin conservarea și promovarea tradițiilor, dar și prin stimularea educației, dezvoltarea turismului și crearea unor noi oportunități economice”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Emblematice sunt investițiile pe care administrația Federovici le-a derulat în ultimii ani:

  • Modernizarea și redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești – singurul muzeu dedicat „poetului plastic al florilor”;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni;
  • Modernizarea și reabilitarea Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești;
  • Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie – primul mare proiect derulat de CNI în domeniul muzeal;
  • Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi – cel mai mare proiect derulat de Institutul Național al Patrimoniului;
  • Modernizarea Centrului Național de Studii – Memorialul Ipotești – unul dintre cele două proiecte din Regiunea de Nord-Est care îndeplinește principiile New European Bauhaus (NEB) și declarat a fi eligibil pentru finanțare;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Goilav în vederea transformării ei în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională – proiect pregătit pentru finanțare din Programul Regional;
  • Reabilitarea și restaurarea Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” – proiect inclus pe lista sinteză a CNI;
  • Construirea Monumentului de la Huțani în memoria victimelor celui mai tragic accident rutier din istoria României.
  • Casa Moscovici – achiziționată pentru a deveni noul sediu al Consiliului Județean

Pentru prima dată în istorie, autoritatea județeană a achiziționat o clădire importantă de patrimoniu, Casa Moscovici, cu intenția de a o restaura și muta aici sediul Consiliului Județean Botoșani. Documentația este pregătită pentru a fi depusă la finanțare pe Programul Regional, când se vor deschide axele de guvernare”, a mai spus Doina Federovici.

Publicitate

La începutul secolului trecut, Casa Moscovici i-a găzduit pe Regele Carol I, care a obținut independența României, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

Publicitate

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul adoptă majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul adoptă în ședința de miercuri, 27 noiembrie, un proiect privind majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 și va avea un impact direct asupra a peste 1,8 milioane de români, scrie alba24.ro.

„Adoptăm astăzi majorarea salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei, la 4.050 de lei lunar. Validăm defapt o decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național tripartit pentru dialog social

Majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de români”, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Publicitate

Publicitate

Majorarea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025

Prin actul normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024.

În luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168 ore pe lună.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Zici că ne-am întors în timp vreo 2 secole. Așa arată ce ar trebui să fie o stație de așteptare pe traseul Flămânzi – Botoșani

Publicat

Publicitate

Zici că ne-am întors în timp vreo 2 secole. Așa arată ce ar trebui să fie o stație de așteptare pe traseul Flămânzi – Botoșani. Mi se pare incredibil! Ce a făcut mai exact administrația PSD în timp ce botoșănenii de aici stăteau în ploaie, frig și vânt, așteptând un mijloc de transport care să îi ducă la muncă? Vă zic eu, stăteau prin birouri, la căldură.

Ne-au demonstrat în atâtea rânduri că interesele proprii primează, nicidecum bunăstarea voastră, iar eu nu pot avea toleranță față de așa ceva, tocmai pentru că altele sunt principiile mele.

Am început demersurile pentru rezolvarea acestei situații atroce și le-am promis oamenilor că n-am de gând să uit de problemele lor. Pentru că nu pot lăsa lucrurile astfel. În mandatul meu, oamenii sunt pe primul loc!

Publicitate

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending