În prima Duminică din Postul Sfintelor Paști, 24 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
A devenit o tradiție ca cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Iașilor să slujească împreună în prima duminică din Postul Mare: IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au săvârșit în această dimineață Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Chiar dacă structura se aseamănă cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, slujba de astăzi conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe). Această liturghie oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an. Conform rânduielilor tipiconale, în perioada Triodului, ea se săvârșește în primele cinci duminici din post, în Joia Mare și în Sâmbăta Mare.
După întâmpinarea ierarhilor de către soborul slujitor la Reşedinţa mitropolitană, clericii au mers în procesiune spre catedrală purtând în mâini icoane, în amintirea evenimentelor din 11 martie 843 de la Constantinopol.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Nichifor Botoșăneanul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din Anul Domnului 2024. Icoana înlesnește comunicarea cu persoana zugrăvită pe ea, către care noi îndreptăm rugăciunea noastră. În fața icoanei, rugăciunea este tainică, mai smerită, mai intensă. Icoana ne ajută să ne adunăm gândurile, să ne concentrăm atenția la rugăciune. Prezența harică a persoanei zugrăvite pe icoană devine un învățător care ne amintește că toți suntem chemați să ne facem părtași fericirii veșnice și că putem dobândi și noi, prin faptele credinței, Împărăția lui Dumnezeu. Icoana ne arată că omul poate birui păcatul și poate ajunge la îndumnezeire, cu ajutorul harului Duhului Sfânt și prin viață curată, se arată în textul semnat de Patriarhul Daniel, dimpreună cu toți membrii Sfântului Sinod.
După momentul Axionului, tânărul teolog Cosmin Melinte a fost hirotonit diacon, urmând ca în perioada următoare să primească Taina Preoției, fiind rânduit să slujească la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Vlădiceni, comuna Bârgăuani, județul Neamț.
La final, Părintele Mitropolit a subliniat în cuvântul de învățătură câteva responsabilități pe care creștinul trebuie să le împlinească pentru a arăta apartenența lui la Biserica Ortodoxă:
Publicitate
Astăzi ziua noastră, ziua creștinilor ortodocși. Este ziua Bisericii Ortodoxe, ziua Împărăției cerurilor revărsată pe pământ. A fi creștin ortodox este, pe de o parte, cea mai înaltă demnitate, pe de altă parte, cea mai cutremurătoare responsabilitate. A fi creștin ortodox este o mare demnitate, pentru că ce poate fi mai de preț decât să fim fii și fiice în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească? Ce poate fi mai înalt decât să fim membri ai preoției celei împărătești, al seminției celei alese, al neamului creștinesc cel binecuvântat, după cuvântul Sfântului Apostol Petru? Ce poate fi mai adânc și mai cuprinzător decât să fim părtași la închinarea cea autentică și la slăvirea cea dreaptă, și aceasta într-o lume în care sunt atâtea închinări neadevărate, adică false, și slăviri nedrepte? Dar dacă este de o înălțime necuprinsă de mintea noastră apartenența noastră la Biserica Ortodoxă, cu atât mai mult este cutremurătoare responsabilitatea care stă asupra noastră, de a fi binecuvântat de Domnul Dumnezeu pentru a fi creștin ortodox. A fi creștin ortodox înseamnă a fi în duh și-n adevăr, dincolo de literă și formalism, de forma fără conținut, dincolo de orice superficialitate. A fi creștin ortodox înseamnă a fi un pom cu roade bogate, nu smochin neroditor, iar ca să fim pomi cu roade bogate înseamnă să împlinim această întreită binecuvântare: să avem credință, nădejde și dragoste, să avem cuget smerit, duh de pocăință și puterea iertării, și în cele dintâi și în cele din urmă, să fim binecuvântați prin puterea Sfintei Spovedanii, prin puterea Cuminecăturii Euharistice și prin darul milosteniei față de cei care se află în nevoie.
Ziua de astăzi ne aduce aminte de biruința Ortodoxiei asupra iconoclasmului
Duminica Ortodoxiei are o istorie de aproximativ 1200 de ani. A fost sărbătorită pentru prima oară după un sinod ținut la Constantinopol, în data de 11 martie 843. Întâlnirea a marcat încheierea disputei iconoclaste, care problematiza reprezentarea în icoane a Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a sfinților și îngerilor. Această dezbatere, care a început într-o primă fază în anul 726, s-a încheiat cu această decizie din 843, în timpul marelui patriarh Metodie și a împărătesei Teodora, care împreună au hotărât că icoanele trebuie să fie cinstite. Sinodul a stabilit învățătura ortodoxă despre cinstirea icoanelor, pe temeiul Sfintei Scripturi și al scrierilor Sfinților Părinți, și a declarat valabile toate hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice. Întrucât restabilirea cultului icoanelor a avut loc în ajunul primei duminici din Postul Mare, aceasta a fost numită Duminica Ortodoxiei.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Între 21 și 28 iulie, România va fi afectată de un nou val de caniculă severă, cu temperaturi care pot atinge 40°C în timpul zilei și nopți tropicale, generate de un dom de căldură, scrie alba24.ro.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că România va traversa un nou val de căldură extremă în perioada 21–28 iulie 2025, cu temperaturi care vor ajunge până la 40°C, în special în sudul și sud-estul țării.
Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși constant pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor.
Valul de căldură se va instala gradual, începând cu sud-vestul țării, unde se anunță caniculă severă și minime nocturne tropicale, care nu vor coborî sub 20°C.
Pe parcursul săptămânii, valul se va extinde către vest, centru și sud-est, afectând intens Muntenia, Oltenia și Dobrogea.
Evoluția pe zile:
Publicitate
23–24 iulie:
Maxime: până la 39°C
Minime: peste 20°C, local chiar 26°C
Furtuni nocturne în Oltenia, Muntenia și Dobrogea
Cer variabil, averse izolate în nord și centru
În București:
Ziua: 37°C
Noaptea: averse și descărcări electrice
24–25 iulie:
Maxime între 29°C și 40°C în sud și vest
Nopți tropicale accentuate, în special în Dealurile de Vest și litoral
Averse și furtuni izolate în zonele montane și în centrul țării
În București:
Ziua: 37°C
Noaptea: între 19–22°C, cer variabil
25–28 iulie:
Disconfort termic persistent în toată țara, în special în sud
Posibilă intensificare a caniculei în primele două zile
Probabilitate crescută de instabilitate atmosferică spre finalul perioadei: vijelii, descărcări electrice și grindină în vest, nord și centru
Val de caniculă severă: Europa, sub un dom de căldură
Un Heat Dome, sau un dom termic generează un val cald în Europa Centrală și de Est, extinzându-se cu mult peste temperaturile normale. Tendința va dura până în weekendul următor.
Sistemul de înaltă presiune de suprafață în părțile centrale ale continentului european se stabilizează, consideră meteorologii europeni.
Acest lucru va duce la o perioadă semnificativ mai caldă decât de obicei pentru cea mai mare parte a Europei.
Guvernul României pregătește o modificare semnificativă a Codului de Procedură Fiscală, ce prevede reintroducerea unei măsuri controversate: publicarea listei cu persoanele fizice care au datorii restante către stat, scrie alba24.ro.
Este vorba despre o schimbare ce vizează eliminarea secretului fiscal, pentru a permite autorităților locale și centrale să afișeze public numele, natura și cuantumul sumelor restante ale contribuabililor.
Publicarea Listei datornicilor: Ce prevede noua propunere
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că Executivul lucrează la un proiect prin care se va modifica actualul cadru legal. Potrivit acestuia, datele considerate până acum confidențiale, cum ar fi numele contribuabilului, tipul datoriei (impozit pe casă, mașină, amenzi, etc.) și suma restantă, vor putea fi făcute publice.
„Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații care privesc un contribuabil, natura datoriilor și cuantumul acestora, astfel încât autoritățile locale să le poată publica pe site-uri oficiale pentru o transparență totală”, a declarat Cseke Attila într-o conferință susținută alături de premierul Ilie Bolojan.
Este de precizat că această măsură se referă strict la persoanele fizice, nu și la firmele cu datorii la bugetul de stat. În cazul companiilor, o decizie în acest sens ar trebui luată de Ministerul Finanțelor, a subliniat ministrul.
Publicitate
De ce se revine la publicarea listei datornicilor
Măsura vine într-un context în care Guvernul aplică noi pachete de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar și îmbunătățirea colectării taxelor. Publicarea listei datornicilor este considerată o formă de presiune socială și morală asupra celor care refuză să-și achite obligațiile fiscale.
Totodată, decizia vine și ca reacție la scăderea nivelului de transparență în alte domenii ale administrației publice. Pe 29 mai 2025, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că declarațiile de avere ale funcționarilor publici nu mai trebuie să includă veniturile și bunurile soților sau copiilor. Acestea nu mai sunt obligatorii nici măcar pentru publicare.
Când va intra în vigoare măsura
Publicarea listei datornicilor va fi inclusă în al doilea pachet de măsuri fiscale pregătit de Guvern, care urmează să fie aprobat în perioada următoare. Nu a fost încă oferit un calendar clar privind adoptarea și aplicarea acestei modificări legislative, dar oficialii spun că va fi implementată „cât mai curând posibil”.
Publicarea listelor cu datornici nu este o idee nouă
În trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) publica periodic liste cu persoane fizice și juridice cu datorii mari la bugetul de stat, însă practica a fost suspendată pe motiv de confidențialitate fiscală și protecția datelor personale.
În perioada 15-18 iulie, s-a desfășurat, la Craiova, etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”. Fiind un concurs interdisciplinar, lucrările realizate abordează subiecte pe teme dintre cele mai variate de la disciplinele socio-umane, cu instrumente și operații din cadrul informaticii.
La această ediție, județul Botoșani a fost reprezentat de BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, la secțiunea Științe socio-umane, subsecțiunea Soft educațional și elevul GHIORGHICA ALEXANDRU, de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, la secțiunea Istorie.
Cu o prestație de excepție în fața comisiei de concurs, elevul BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, pregătit de domnul profesor Sîrbu Lucian, a reușit să obțină punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, punctaj ce i-a asigurat primul loc în clasamentul final.
„Rezultatul obținut la acest concurs interdisciplinar, care îmbină rigoarea științelor socio-umane cu creativitatea informaticii, reprezintă o recompensă valoroasă pentru școala botoșăneană. Felicit elevul pentru performanța remarcabilă și cadrele didactice care l-au îndrumat cu profesionalism și pasiune. Ne mândrim cu această reușită și rămânem dedicați susținerii excelenței în educație.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană, Regiunea Sicilia, că Departamentul Regional de Protecție Civilă al Regiunii Sicilia a emis un buletin de alertă care vizează pericolul de producere a incendiilor de vegetație pe parcursul zilei de 21 iulie.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE, a fost emis cod roșu de pericol în provinciile Catania, Messina, Caltanissetta și Enna, respectiv cod portocaliu de alertă în restul provinciilor siciliene: Palermo, Siracusa, Agrigento și Trapani.
‘MAE recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă atât pe traseu, cât și la destinație și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un pericol iminent de producere a acestora. De asemenea, MAE recomandă consultarea paginii web a Departamentului Protecției Civile italiene: www.protezionecivile.gov.it, pentru obținerea informațiilor actualizate în timp real
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Roma, +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și următoarele linii telefonice de urgență în funcție de regiune:
* Consulatul General al României la Roma: +39 345.147.3935
* Consulatul General al României la Milano: +39 366.108. 1444
* Consulatul General al României la Bologna: +39 324.803.5171
* Consulatul General al României la Torino: +39 338. 756 .8134
* Consulatul General al României la Trieste: +39 340.882.1688
* Consulatul General al României la Bari: +39 334.604.2299
* Consulatul României la Catania: +39 320.965.3137.
Publicitate
De asemenea, pot fi consultate paginile web: http://roma.mae.ro/, http://cgroma.mae.ro/, https://www.mae.ro. AGERPRES