Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tânăr din Coțușca, înșelat prin metoda „șmen”. Autorul cercetat de polițiștii din două județe. Ce este metoda „șmen”

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Botoșani, cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Neamț și lucrători din cadrul Poliției Municipiului Roman, au pus în executare, 2 mandate de percheziție domiciliară, la imobilele folosite de un bărbat de 48 de ani, din municipiul Roman, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune, comisă prin metoda ”șmen”, prilej cu care au fost identificare și ridicate mai multe bunuri care prezintă interes în cauză.

În urma probatoriului administrat, a reieșit faptul că, la data de 16 decembrie 2022, bărbatul, folosind metoda ”șmen” a înșelat un tânăr de 19 ani, din satul Nichiteni, cu suma de 1200 de lei.

Totodată, pe parcursul activităților desfășurate, au fost obținute date cu privire la autorul unei alte fapte de înșelăciune, comisă tot prin aceeași metodă, la data de 12.12.2022, de această dată persoana fiind păgubită cu suma de 1000 de lei.

Publicitate

În ambele cazuri de înșelăciune, persoanele vătămate s-au împăcat cu autorii faptelor comise, fiind recuperat prejudiciul creat.

Ce este metoda „șmen”

Înşelăciunile prin metoda şmen sunt printre cele mai comune în rândul escrocilor. Deşi frecvent şi aparent uşor de depistat acest tip de escrocherie continuă să facă victime printre români.

Publicitate

Metoda „şmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Ţeparul solicită schimbarea unor bancnote în cupiură mai mică sau efectuarea unui schimb valutar după care se ”răzgândeşte” şi cere banii înapoi, distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o mică parte din ei. Totul se întâmplă sub ochii victimelor în timp record.

 

Recomandări ale polițiștilor

Publicitate

 

Deși în mod constant polițiștii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetățeni, din dorința unui câștig material, ignoră aceste sfaturi și cad victime ale escrocilor.

În aceste zile polițiștii de prevenire și cei din structurile operative au făcut front comun împotriva înșelăciunilor, acționând atât pentru informarea și responsabilizarea cetățenilor cât și pentru identificarea și sancționarea celor care nu respectă legislația privind schimbul de valută.

Publicitate

Pentru că astfel de infractori acționează în apropierea unităților bancare și de schimb valutar, polițiștii recomandă cetățenilor să nu accepte astfel de propuneri.

Pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de înșelăciune prin metoda ȘMEN, polițiștii vă recomandă să vă adresați pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităților autorizate în acest scop, să consultați cu atenție cursul valutar afișat, să verificați cu atenție suma primită la schimb și să solicitați chitanța pentru efectuarea operațiunii.

Nu aveți încredere în ”binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi ”cursul” oferit de aceștia. În cazul în care vă confruntați cu astfel de situații, polițiștii vă sfătuiesc să rețineți cât mai multe amăunte referitoare la persoanele care vă abordează  (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentație, etc), tipul, marca și numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă și direcțiile de deplasare.

 

În caz de suspiciune, sunați imediat la 112 și rețineți semnalmentele pentru a le comunica polițiștilor.

 

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending