Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tânăr din Corni, dat jos de la volan de polițiști în timp ce dădea o raită prin comună

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corni, un autoturism condus de un tânăr, de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat din Havârna, prins cu portbagajul mașinii plin cu pește

Publicat

Publicitate

Depistat de polițiști în timp ce conducea fără permis, o mașina plină cu pește pentru care nu deținea documente

Polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un bărbat, de 69 de ani, din aceeași localitate.

 

Publicitate

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea exercitarea dreptului de a conduce autovehiucle, suspendată, din luna septembrie a.c.. Mai mult decât atât, acesta transporta cantitatea de 138 de kg de pește, pentru care nu deținea documente legale de proveniență sau transport.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui.

Publicitate

 

Întreaga cantitatea de pește a fost supusă confiscării.

 

Publicitate

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din municipiul Botoșani, suspectat de consum de droguri, depistat de polițiști în trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit luni pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din aceeași localitate .

Întrucât acesta avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul din dotare pentru depistarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive, rezultatul fiind pozitiv.

 

Publicitate

Ulterior, acestuia i-a fost reținut permisul de conducere, conform prevederilor legale, fiind informat cu privire la faptul că documentul îi va fi restituit în termen de cel mult 72 de ore,  dacă, în urma probelor biologice prelevate, rezultatul analizelor toxicologice va stabili absența din organism a substanțelor psihoactive,

 

În cazul în care rezultatul analizelor toxicologice va fi pozitiv, se vor demara cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Educație

Olimpiade 2025: care vor fi premiile pentru elevii olimpici și ce sume vor fi alocate pentru cazare și masă. Propuneri

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației clarifică, printr-un proiect pus în consultare publică, modalitatea de acordare a premiilor și de acoperire a cheltuielilor cu transport, masă și cazare pentru elevi și profesori la olimpiade, scrie alba24.ro.

Cuantumul acordat pentru cazarea și masa elevilor și a profesorilor însoțitori la competițiile școlare organizate în țară ste de până la 200 de lei/zi/elev sau profesor însoțitor. Aceeași sumă este și pentru activitatea de pregătire și selecționare a loturilor, potrivit proiectului.

Publicitate

Până acum, pentru celelalte concursuri școlare cu etape naționale, suma era de 100 lei, potrivit edupedu.ro

Olimpiade 2025: premiile pentru elevi olimpici

Prin proiect se propune actualizarea premiilor pentru elevii care obțin medalii la competițiile internaționale. Pentru elevii care obțin rezultate la etapele naționale, premiile rămân la fel.

Elevii care au participat individual și au obținut premii la competițiile școlare beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:

Publicitate

a) la etapa națională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor:

  • – premiul I 1.000 de lei
  • – premiul II 700 de lei
  • – premiul III 500 de lei
  • – menţiune 300 de lei

b) la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de către ME

  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 20.000 de lei
  • – premiul I/medalie de aur 15.000 de lei
  • – premiul II/medalie de argint 12.500 de lei
  • – premiul III/medalie de bronz 10.000 de lei
  • – mențiune 6.000 de lei

c) la etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă de către M.E. stimulente în valoare de:

Publicitate
  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 10000 de lei;
  • – premiul I/medalie de aur 7.500 de lei;
  • – premiul II/medalie de argint 6.000 de lei;
  • – premiul III/medalie de bronz 5.000 de lei;
  • – mențiune 3.000 de lei;

Olimpiade 2025: premiile pentru profesori

Profesorii care au pregătit elevii de la alin (1) beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:

  • a) profesorul care l-a pregătit pe elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și, respectiv a II-a, primește un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului;
  • b) dacă elevul premiat a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul profesorilor care l-au pregătit;
  • c) dacă elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent financiar echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev;
  • d) dacă elevul care a obținut mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev se împarte în mod egal la numărul profesorilor care l-au pregătit pe elev;
  • e) dacă un profesor a pregătit mai mulți elevi care au obținut distincții la competițiile școlare internaționale, acesta primește un singur stimulent financiar cu valoare egală cu cea a stimulentului financiar acordat pentru cea mai mare distincție obținută de elevii săi.

Pentru unitatea de învățământ frecventată de elevul premiat/elevii premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și, respectiv, a II-a, se acordă aceleași stimulente obținute de elevul său/elevii săi, care se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

În cazul în care dintr-o unitate de învățământ sunt premiați mai mulți elevi care au obținut distincții la competițiile școlare prevăzute la art. 2, cuantumul stimulentului financiar acordat unității de învățământ se calculează ca sumă a tuturor premiilor primite de elevii premiați.

Olimpiade 2025: premiile pentru echipe de elevi

Echipajele/formațiile de elevi care au obținut premii la competițiile școlare beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:

a) pentru echipele/formațiile cu un număr de peste 20 elevi, la etapa națională se acordă de către M.E. din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator

  • – premiul I 200 lei/elev
  • – premiul II 150 lei/elev
  • – premiul III 100 lei/elev

b) pentru echipele/formațiile cu un număr cuprins între 10 și 20 elevi, la etapa națională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

  • – premiul I 300 lei/elev
  • – premiul II 250 lei/elev
  • – premiul III 200 lei/elev

c) pentru echipele/formațiile cu un număr mai mic de 10 elevi, la etapa națională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

  • – premiul I 400 lei/elev
  • – premiul II 350 lei/elev
  • – premiul III 300 lei/elev

d) pentru echipe/formații, la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de către ME:

  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 8.000 lei/elev;
  • – premiul I/medalie de aur 6.000 lei/elev;
  • – premiul II/medalie de argint 4.800 lei/elev;
  • – premiul III/medalie de bronz 3.000 lei/elev;
  • – mențiune 2.400 lei/elev;

e) pentru echipe/formații, la etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă de către M.E. stimulente în valoare de:

  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 4.000 de lei;
  • – premiul I/medalie de aur 3.000 de lei;
  • – premiul II/medalie de argint 2.400 de lei;
  • – premiul III/medalie de bronz 1.500 de lei;
  • – mențiune 1.200 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Județul cu cei mai puțini angajați din Moldova. Este al treilea pol al sărăciei în România

Publicat

Publicitate

Botoșaniul are cei mai puțini angajați din Moldova și este una dintre cele mai sărace zone din România. Mai mult de jumătate din populația județului nu muncește, iar un sfert dintre locuitori nu au nici măcar zece clase, nivelul minim pentru a se putea califica. Mulți nu au niciun venit, scrie ADEVĂRUL.

Botoșaniul este un județ în cădere liberă, cel puțin din punct de vedere al numărului de persoane care au o slujbă. De mai bine de un deceniu, Botoșaniul se zbate la finalul clasamentului național din punct de vedere al ocupării forței de muncă, dar anul acesta a căzut complet în statistici. Conform datelor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Botoșaniul a ajuns ultimul județ din Moldova din punct de vedere al ocupării forței de muncă. Până și Vasluiul stă mai bine. La nivel național, Botoșaniul este antepenultimul județ după același criteriu și unul dintre cele trei poluri ale sărăciei din România.

O cădere constantă. Nici măcar jumătate din populație nu muncește

Botoșani este un județ cu mari probleme din punct de vedere al ocupării forței de muncă. Pe scurt, puțini dintre locuitori au un loc de muncă. Dintr-o populație totală de peste 380.000 de locuitori, mai bine de 140.000 sunt pensionari și copii. Rămâne o forță activă de aproximativ 240.000 de persoane. Dintre aceștia mai bine de jumătate nu au loc de muncă. Sau mai precis rata de ocupare este de numai 43.7%. O bună parte nu figurează nici măcar ca șomeri sau aflați în căutarea unui loc de muncă. Sunt efectiv oameni fără niciun venit. Această situație este întâlnită din anul 2006, atunci când Botoșaniul tot pe ultimul loc era în Moldova din punct de vedere al forței de muncă. După un reviriment apărut în urma aderării României la Uniunea Europeană, Botoșaniul s-a prăbușit din nou. În 2022 era pe penultimul loc în Moldova,din punct de vedere al ocupării forței de muncă, cu o rată a ocupării de 45.9%. Anul acesta însă Botoșaniul a căzut pe ultimul loc. Un loc aparte îl ocupă și asistații social, sau cei cu venim minim garantat. Dintre aceștia, majoritatea nu a avut vreodată loc de muncă. ”Sunt 2000 de persoane la venit minim garantat care nu au muncit niciodată”, precizează și Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.

Publicitate

Fără studii, fără calificare

Situția este foarte dificilă. Și asta în condițiile în care doar 110.000 de persoane muncesc într-un județ cu o populație de peste 380.000 de locuitori. Mulți dintre cei fără loc de muncă nici măcar nu au studiile necesare pentru a se califica într-o meserie. Sunt practic condamnați la sărăcie. Pot cel mult ocupa posturi de muncitor necalificat, femeie de serviciu, angajat în agricultură și în general meserii slab remunerate. ”Nivelul de studii al persoanelor care sunt înregistrate în evidența AJOFM este unul foarte redus. Ponderea cea mai mare fiind reprezentată de persoane care dețin un nivel de studii de maxim opt clase”, spune Anca Apăvăloaie. În plus, în comunități rurale, cele mai sărace, abandonul școlar este în floare. Mulți absolvenți de clasa a VIII a preferă să muncească prin gospodărie și mai apoi, după împlinirea vârstei de 16 ani, să meargă în străinătate la muncă sezonieră.

Programe speciale pentru un județ special

Reprezentanții AJOFM spun că au un plan bine pus la punct pentru remedierea acestei situații și pentru a fi cât mai aproape de target-ul național. Mai exact, în 2027 ar trebui să fie cât mai aproape de rata de ocupare a forței de muncă, pe județ,  de 75%. În momentul de față pare aproape imposibil, dar încercarea moarte nu are dau, de înțeles reprezentanții AJOFM Botoșani. Mai precis, au fost accesate mai multe proiecte atât cu finanțare guvernamentală cât și europeană, în parteneriat cu instituții, ONG-uri dar și antreprenori, tocmai pentru a găsi o soluție de formare, calificare și angajare a tuturor celor care nu au nici studii, nici loc de muncă. Sunt proiecte complexe, cu informare, consiliere, cursuri de calificare, burse ale locurilor de muncă, întâlniri între persoanele fără job și angajatori, plus multe altele. ”Lucrăm la ora actuală pentru depunerea a cinci cereri de finanțare cu grup țintă, persoanele vulnerabile, din toată sfera acestora”, spune Anca Apăvăloaie.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending