Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sute de locuri de muncă și în această săptămână prin AJOFM Botoșani. Detalii legate de angajatori

Publicat

În această săptămână, 555 de locuri de muncă sunt la dispoziția botoșănenilor prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Se caută medici, administratori financiari, dar și bucătari, muncitori în construcții și în domeniu confecțiilor.

Lista cu toate locurile de muncă o puteți consulta  AICI, unde găsiți și detaliile legate de angajatori.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Schema de compensare-plafonare la facturile de curent și gaz, îmbunătățită. Noi măsuri de la Ministerul Energiei

Publicat

Ministerul Energiei se pregătește săptămâna aceasta să îmbunătățească schema de compensare/plafonare. Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, această inițiativă ar putea duce la o posibilă scădere a facturilor la energie și gaze. De asemenea, se preconizează că se va exercita o presiune și mai mare asupra furnizorilor pentru a reduce prețurile, conform informațiilor oferite de sursa menționată, relatează alba24.ro.

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că plafoanele nu se schimbă.

Ne străduim să punem o presiune şi mai mare pe furnizori pentru a scădea aceste preţuri. Atât la energie electrică, cât şi la gaze. Sigur, şi prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia electrică, respectiv gazele naturale”, a menţionat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Situația prețurilor comparativ cu alte țări europene

El a amintit că, potrivit datelor Eurostat din trimestrul al treilea din 2023, România are al cincilea cel mai ieftin curent electric şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, cu actuala schemă de compensare/plafonare.

„Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană – şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Sunt date Eurostat din trimestrul III. Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar, actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali”, a susţinut ministrul.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Slujire arhierească înălțătoare la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani care și-a sărbătorit ocrotitoarea

Publicat

În municipiul Botoșani, ascunsă printre blocuri se înalță semeață o bisericuță frumoasă ca o bijuterie, ce are ca ocrotitoare spirituală pe Maica Domnului. De sărbătoarea Bunei Vestiri, lăcașul sfânt îmbracă haine de sărbătoare și devine neîncăpător pentru mulțimea de credincioși care vin din toate colțurile orașului pentru a cinsti pe Născătoarea de Dumnezeu.

Anul acesta, în mijlocul Parohiei Buna Vestire s-a aflat Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, transformând sărbătoarea într-un  popas duhovnicesc deosebit.

Sărbătoarea a început duminică seară cu slujba arhierească a Vecerniei cu Litie, oficiată de PS Nichifor, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi din care a făcut parte și părintele protopop Petru Fercal, dar și directorul Seminarului Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica, deși plină de flori albe, a fost împodobită cu darul cel mai de preț, și anume cu prezența a peste 700 de credincioși care au evlavie la Maica lui Dumnezeu și prețuiesc misiunea divină a părintelui Dan Afloarei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de elevi ai Seminarului Botoșani, coordonați de profesorii Cezar Grădinaru și Gheorghiță Bulboacă, frumusețea interpretării  țesând o atmosferă cu adevărat divină. Credincioșii prezenți s-au alăturat într-un glas cântărilor pătrunzătoare, lăsând impresia unei strane uriașe.

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat LITIA și, la final, a ținut un cuvânt de învățătură legat de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Părintele paroh Dan Afloarei a oferit arhiereului în dar o cruce de binecuvântare și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului pentru ca biserica să arate ca  Rai.

Sărbătoarea a continuat în ziua praznicului Bunei Vestiri cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.  

Biserica „Buna Vestire” din Botoşani a fost înfiinţată în luna mai 1995, ctitorul său fiind părintele Emilian Hrubaru, care s-a stins din viaţă în 2002. Lucrările au fost continuate de preotul paroh actual, Dan  Afloarei. Iniţial, biserica a fost construită din lemn, însă între timp în acelaşi spaţiu a fost ridicată biserica din cărămidă. Târnosirea bisericii a fost făcută în anul 2013, eveniment la care au participat mii de credincioși.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima ludotecă specializată, din România, pe deficiențe de auz și văz.

”Dacă ei sunt privați de materialele specifice problemei lor, au șanse mai mici de dezvoltare”

Ludoteca a fost înființată cu numeroase donații, inclusiv din Germania, dar și cu sprijinul a numeroși voluntari. De-a lungul timpul s-au implicat și fundații precum Mol România sau Societatea pentru Dezvoltare Urbană.

Prima grijă a fost ca toți copiii din județ să beneficieze de terapie prin joc. Evident, jocuri personalizate pentru nevoile lor, foarte greu de găsit.

Joc creat FOTO Laura Dănilă
Joc creat FOTO Laura Dănilă

„Prin joc, copiii învață mult mai ușor să se adapteze la lumea reală, învață să intre în contact cu tot felul de jocuri și jucării adaptate stimulative și le vine mai ușor să învețe să-și folosească vizualul restant – la copiii cu deficiențe de vedere sau nevăzători – sau să învețe să-și antreneze analizorul tactil atât de important pentru învățarea scrisului Braille dar și pentru orientarea lor în mediul ambiental. Dacă ei sunt privaţi de materialele specifice problemei lor, au şanse mai mici de dezvoltare”, precizează Laura Dănilă.

Jocuri personalizate pentru copii cu deficiențe

Încă de la început, specialiștii implicați în proiect au personalizat pentru ludotecă 10 jocuri destinate inițial copiilor tipici. Mai apoi, au reușit să creeze jocuri originale. Unul dintre acestea se numește „O zi din viața mea” și practic poartă copilul nevăzător sau cu probleme auditive prin toate provocările vieții cotidiene.

Copii jucându-se la ludoteca FOTO Laura Dănilă
Copii jucându-se la ludoteca FOTO Laura Dănilă

„Sunt situații diverse de viață, în care copilul intră, la școală, cabinetul stomatologic, în parc, la zoo. Prin joc copilul învață să facă față  provocărilor din mediul înconjurător. Sunt și zaruri speciale, cu proeminențe, în așa fel încât să le poată simți. Copiii cu deficiențe de vedere pot astfel să participe la joc cu șanse egale cu văzătorii”, adaugă Laura Dănilă. Aceste jocuri au ajuns, deja, în școli sau în liceele pentru nevăzători.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending