Connect with us

Eveniment

Sute de locuri de muncă oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Agentia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botosani va organiza Bursa locurilor de munca pentru absolvenți din acest an, în data de 14 octombrie 2022, începand cu ora 09.00  în incinta Sălii Polivalente „Elisabeta Lipa”din Municipiul Botoșani str.Vânători nr.15A.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie, din numărul total de locuri de muncă vacante , 243 sunt pentru absolvenți cu studii medii, 22 sunt adresate celor cu studii superioare și 85 de locuri sunt adresate absolvenților care nu dețin o calificare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie a cusut pe o pânză de cânepă poezia „Luceafărul”, de Mihai Eminescu. Cele 98 de strofe au fost „scrise” cu aţă roşie

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă din Cugir a realizat o performanţă demnă de Cartea Recordurilor. Maria Todor a reuşit ca într-o perioadă de trei ani, între 2014 – 2016, să coasă pe o pânză de cânepă poezia Luceafărul, de Mihai Eminescu. Cele 98 de strofe au fost ”scrise” cu aţă roşie, a relatat în urmă cuc eva vreme ziarul ADEVĂRUL.

Femeia a mai scris, pe aceeaşi pânză, versurile din Hora Unirii, Balada Mioriţa, proverbe, rugăciuni şi zicători. De asemenea, a realizat şi ilustraţii care reprezintă Coloana Infinitului şi Cuminţenia Pământului ale mareluui sculptor Constantin Brâncuşi, precum şi Vioara lui George Enescu. Maria Todor spune că a realizat toate acestea din dragoste pentru Mihai Eminescu şi ceilalţi mari scriitori sau artişti ai României şi că intenţionează să realizeze un mic muzeu într-o camera a locuinţei sale din Cugir.

Calcul matematic pentru fiecare strofă, rând şi literă

”Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul. Ideea mi-a venit într-o noapte, după ce recitisem pentru a nu ştiu a câta oară poezia Luceafărul. Atunci m-am hotărât să scriu cu acul şi cu aţa din arnica (fir de bumbac răsucit şi colorat – n.a ) de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei. Mi-am amintit de pânza de cânepă pe care bunica mi-a lăsat-o să fac din ea saci şi am hotărât să folosesc câţiva metri din acest material. Nu a fost deloc uşor pentru că a trebuit să calculez matematic locul ce se cuvine pentru fiecare strofă, pentru fiecare rând sau literă. Mi-a luat aproape trei ani ca să termin tot ce am avut de scris”, spune Maria Todor.

femeie cugir luceafarul

Foto: Vasilica Todor

Femeia s-a născut în satul Ponor din Munţii Apuseni în 19 august 1946. În satul natal a urmat primii ani de şcoală şi a învăţat de la părinţi şi bunici să ţeasă la război, să croşeteze şi să coasă, dar şi multe alte treburi din gospodăriile ţărăneşti. În căutarea unui loc de muncă, s-a mutat în anul 1973 la Cugir unde a lucrat timp de 25 de ani la uzina Mecanică. După ce a ieşit la pensie şi-a reluat obiceiurile tradiţionale din tinereţe, respectiv ţesutul la război şi croşetatul. Are şi un costum popular confecţionat de ea în anul 1964, pe care îl îmbracă în zilele de sărbătoare şi atunci când merge la biserică.

A memorat Luceafărul în timp ce cosea versurile

Despre performanţa de a scrie Luceafărul pe pânza de cânepă de şapte metri, Maria Todor susţine că a ajutat-o şi să înveţe întreaga poezie. ”Singură am decis să fac acest lucru şi nu am avut linişte până nu l-am terminat. Mă trezeam noaptea din somn şi continuam să cos. De multe ori nu puteam dormi din această cauză pentru că vroiam să termin cât mai repede. Mai coseam şi în timpul zilei, dar după ce îmi terminam treburile gospodăreşti. Exista ceva care mă determina să mă apuc din nou de cusut şi să fac ceva unic, despre care nu am mai auzit. În timp ce coseam cuvintele şi versurile, am reuşit să şi memorez întreaga poezie”, afirmă femeia din Cugir, citată de ziarulunirea.ro.

Publicitate

 

femeie cugir luceafarul

Foto: Vasilica Todor

Spaţiul rămas gol pe pânză a fost chiar mai greu de acoperit decât poezia lui Eminescu. ”M-am gândit să-l completez tot prin cusut cu lucruri importante din creaţia românească. Aşa că am ales o serie de cugetări, pilde, proverbe, diverse imagini reprezentând opere ale unor artişti. Dacă în ceea ce priveşte Luceafărul, cusut cu litere de tipar, a fost ceva mai uşor, mult mai greu a fost la celelalte lucrări cusute cu litere de mână, unde atenţia şi efortul au fost cu mult mai mari”, spune Maria Todor. Aceasta vrea să lase moştenire realizările sale unei nepoate cu talent la desen şi pictură.

femeie cugir luceafarul

Foto: Vasilica Todor

FOTO: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Cultura

Proiect inedit pe locul unde Eminescu a văzut lumina zilei. Cum vrea o fundație culturală să readucă la viață atmosfera de pe vremea Eminovicilor

Publicat

Publicitate

O fundație culturală din Botoșani vrea să readucă la viață casa în care s-a născut poetul Mihai Eminescu. Imobilul a ars acum 138 de ani și pe locul a fost ridicată, aproape imediat o altă casă. De-a lungul timpului acest imobil a fost transformat în locuință socială, cazino și spațiu comercial, scrie ADEVĂRUL

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Mult timp, în rândul publicului larg, a fost menținută o confuzie privind locul nașterii sale. Mai precis, s-a crezut că poetul a văzut lumina zilei la Ipotești, un sat aflat la opt kilometri de municipiul Botoșani, acolo unde se află și casa memorială dedicată poetului, inclusă într-un Memorial, unic în România. În realitatea, Mihai Eminescu s-a născut în municipiul Botoșani, într-o casă din Centrul Istoric al orașului, astăzi pe strada Piața 1 Decembrie, lângă biserica Uspenia, o ctitorie medievală a Elenei Rareș. Casa originală a fost distrusă de un incendiu de la finele secolului al XIX lea. Pe locul ei a fost construită o alta, după zece ani. De-a lungul timpului locul, deși atât de important pentru cultura română a fost ignorat, fiind transformat în locuință socială, la etaj, dar și în spații comerciale la parter. O asociație culturală din Botoșani este hotărâtă să readucă la viață adevărata casă a lui Eminescu, după o schiță a locuinței originale.

Casa căminarului Eminovici, luată cu banii nevestei

Familia Eminovici, formată la început din Gheorghe Eminovici, căminar, adică un dregător care  strângea dările de pe cârciumărit și mai apoi un soi de administrator de moșie, și Raluca Iurașcu, fiica unui boier din Joldești, astăzi comuna Vorona, județul Botoșani. Înaintea lui Mihai Eminescu, familia Eminovicilor a mai avut încă șase copii. Mihai era penultimul născut dintre băieți. În perioada în care s-a născut Eminescu, adică în intervalul 1842-1855, Familia Eminovici trăia în târgul Botoșanilor, pe atunci o așezare urbană prosperă și cosmopolită, al treilea târg ca importanță din Principate. Așa cum arată eminescologul Nicolae Iosub, Raluca Eminovici este cea care a cumpărat casele în care trăiau Eminovici, situate lângă biserica Uspenia, o ctitorie a doamnei Elenei Rareș în secolul al XVI lea. Erau niște case scumpe, luate cu banii din zestre ai Ralucăi, locuințe cu potențial comercial, cu dugheană dar și locuință

„Familia Eminovici a locuit la Botoşani, cu intermitenţe, în perioada 1842-1855, în casele cumpărate de Raluca Eminovici, în Calea Naţională nr. 179, lângă biserica Uspenia. La 2 iunie 1842, Raluca Eminovici cumpără pe numele ei, de la Soltana Cheşcu, casele scoase la mezat, cu suma de 450 de galbeni. Această sumă, reprezentând o parte din banii de zestre ce i se cuveneau Ralucăi, este achitată de stolnicul Vasile Iuraşcu, care se ocupă şi de definitivarea actelor.Construite pe loc domnesc, casele erau situate pe Calea Naţională nr. 179, lângă biserica Uspenia, în plin centrul comercial al oraşului Botoşani. Din acest motiv, la fel ca şi cele mai multe dintre casele din zonă şi cea cumpărată de Raluca avea în partea dinspre stradă o dugheană, iar în spate, locuinţa proprietarului. Vasile Iuraşcu intuieşte valoarea caselor, datorat amplasamentului lor bun şi posibilităţii creşterii preţului lor, în viitor”, arată Nicolae Iosub în „Locuri ce amintesc de Eminescu la Botoșani”, apărută în revista „Luceafărul”.

Locul unde Mihail a văzut lumina zilei

Publicitate

În această casă cu cinci camere, sobe generoase și un interior de locuință de târgoveț cu ceva parale, a văzut lumina zilei, Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 1850. Era o iarnă geroasă așa că botezul ar fi avut loc pe 21 ianuarie, la biserica Uspenia, aflată chiar lângă casa familiei. „Casa era în proximitatea bisericii Uspenia. Practic erau gard in gard.”, mărturisește și preotul Marius Babiuc, paroh la Uspenia. Botezat Mihail, era cel de-al șaptelea copil al familiei Eminovici, și este înregistrat în registrul pentru nașteri al bisericii, la poziția a treia pe anul 1850, de către preotul Ioan Iconomu. Nașul lui Mihai Eminescu, este chiar stolnicul Vasile Iurașcu, tatăl mamei sale. Pe scurt, a fost botezat de bunicul său. În casa de lângă Uspenia, din târgul Botoșanilor, Mihai Eminescu a locuit, cu familia, până la vârsta de 5 ani. Casele au fost vândute iar familia s-a mutat la Ipotești, la opt kilometri de târgul Botoșaniului, pe moșia cumpărată de Gheorghe Eminovici. Aici, la Ipotești, Mihai Eminescu își va petrece copilăria idilică.

Casă distrusă de incendiu transformată în cazino, locuință cu chirie și magazin

Casa în care Mihai Eminescu a văzut lumina zilei a fost distrusă în vara lui 1887, în urma unui incendiu devastator care a distrus o parte a centrului târgului Botoșanilor. „ Pe 3 iunie 1887, focul cel mare care a cuprins o mare parte din centrul Botoşanilor, mistuind 310 case şi 200 de prăvălii, a cuprins şi casa în care s-a născut poetul  Mihai Eminescu, biserica Uspenia scăpând doar cu distrugerea acoperişului şi clopotniţei, aşa cum se vede şi în fotografia făcută de Jean Bielig. Nici casa familiei Eminovici nu a fost distrusă în întregime, ci numai acoperişul, fiind ulterior reparată.”, precizează Nicolae Iosub în același articol.

Casa, așa cum se precizează în articol a fost refăcută dar de-a lungul timpului a fost ignorată de autorități. Inclusiv de autoritățile comuniste. Imobilul s-a deteriorat și a servit, după 1990, la etaj, drept locuință dată în chirie, iar la parter ca spațiu comercial. A fost rând pe rând, consignație, cazinou cu păcănele și magazine cu specific diferit. Abia în anul 2000, Fundația Culturală Hyperion Caiete Botoșănene a luat inițiativa și a montat un bust din bronz al poetului, la respectiva casă, ca o aducere aminte. Anul 2000 a fost, de altfel, anul Eminescu. Astăzi fațada casei este reparată de administrația locală, dar imobilul încă nu are o destinație muzeală. Tot Primăria Botoșani a început, încă din 2023, o serie de demersuri pentru achiziționarea acestei case și valorificarea culturală a acesteia.

Planuri pentru casa unde s-a născut Eminescu

Fundația Culturală Hyperion spune că are planuri mari pentru casa în care s-a născut Eminescu. Mai precis, pe baza unor schițe păstrate, după incendiul din 1887, se dorește preluarea clădirilor și reamenajarea acestora în spiritul epocii lui Eminescu. Pe scurt, casa să arate exact la fel ca atunci când era locuită de Eminovici. „În intenția noastră este un proiect prin care pe acest loc să obținem câteva spații prin care să realizăm în interior, după grafici, după incendiu, realizate de un grafician, în care iese în evidență structura casei lui Eminescu. Și am dori să o realizăm în acest spațiu în măsura în care și autoritățile se implică și asigură fondurile necesare.”, precizează Gellu Dorian, scriitor și președinte al Fundației Culturale Hyperion.

Scrie ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Ce să faci și ce să nu faci dacă ai gripă sau viroză. Sfaturi pentru reducerea simptomelor

Publicat

Publicitate

Ce să faci și ce să nu faci dacă ai gripă sau viroză: este sezonul îmbolnăvirilor, arată datele DSP. Viroza sau gripa sunt infecții virale care necesită atenție și îngrijire adecvată pentru a reduce simptomele și a accelera recuperarea, informează alba24.ro.

Cu o combinație de odihnă, hidratare, îngrijire simptomatică și prevenție, te vei simți mai bine în câteva zile. Cu alte cuvinte, mergeți la medic, nu luați medicamente după ureche și izolați-vă pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți.Dacă simptomele se agravează, este important să consulți un medic.

Iată câteva sfaturi utile din partea medicilor:

Odihnă suficientă

Odihnește-te cât mai mult posibil. Corpul are nevoie de energie pentru a combate infecția.
Evită activitățile fizice intense și, dacă este posibil, stai acasă pentru a preveni răspândirea virusului.

Hidratare adecvată

Publicitate

Consumă multe lichide: apă, ceaiuri calde (cu lămâie și miere), supe (mai ales supă de pui, care ajută la calmarea inflamației gâtului).

Evită alcoolul și cafeaua în exces, deoarece pot deshidrata organismul.

Controlul temperaturii

Dacă ai febră, poți utiliza antitermice precum paracetamolul sau ibuprofenul, conform indicațiilor medicului.

Aplică comprese reci pe frunte sau fă un duș călduț pentru a reduce temperatura.

Ameliorarea simptomelor

Pentru durerea în gât: Gargară cu apă sărată sau consumul de ceaiuri calde pot calma disconfortul.

Pentru congestia nazală: Utilizează un spray nazal cu soluție salină sau un umidificator pentru a hidrata aerul.

Pentru tuse: Poți folosi siropuri naturale pe bază de miere sau alte produse recomandate de medic.

Evitarea răspândirii virusului

Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun.

Folosește șervețele atunci când tușești sau strănuți și aruncă-le imediat după utilizare.

Evită contactul apropiat cu alte persoane, mai ales cu cele vulnerabile (copii, vârstnici sau persoane cu imunitate scăzută).

Dieta echilibrată

Consumă alimente bogate în vitamine și minerale, precum fructele și legumele proaspete.

Alimentele bogate în vitamina C (portocale, lămâi, kiwi) și zinc (nuci, semințe, carne slabă) pot sprijini sistemul imunitar.

Când să consulți un medic

Dacă simptomele persistă mai mult de 7 zile sau se agravează.

Dacă ai dificultăți de respirație, febră foarte mare care nu scade sau dureri severe în piept.

Dacă apar complicații, precum otita sau bronșita, mai ales în cazul copiilor sau al vârstnicilor

 Ce să faci și ce să nu faci dacă ai gripă sau viroză: Evitarea automedicației excesive

Evită utilizarea antibioticelor, deoarece acestea nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale.
Ia medicamente doar conform recomandărilor medicului sau farmacistului

Prevenție pe termen lung

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.

Menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un somn odihnitor, ajută la întărirea sistemului imunitar.

Citeste mai mult

Eveniment

Sofer de 44 de ani, fără permis, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe raza municipiului Botoșani, un autoturism, condus de un bărbat de 44 de ani, din același municipiu.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea permisul de conducere retras. Totodată, în urma efectuării controlului autoturismului, au fost descoperite 320 de țigarete, nemarcate corespunzător cu timbru de acciză România.

A fost dispusă măsura confiscării țigaretelor și a aplicarea unei sancțiuni contravenționale de 20.000 de lei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending