Connect with us

Actualitate

SUPERSTIŢII de CRĂCIUN. Semnificaţii şi credinţe populare

Publicat

De zilele de iarnă sunt legate mai multe superstiţii, ajunse până în timpurile noastre. Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc.

Se spune că oamenii născuți în ziua de Crăciun au o viață plină de noroc, iar pentru a avea sănătate trebuie să mâncăm mere în ajunul Crăciunului.

1. Se consideră că aceia care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață.

2. O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

3. O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

4. Noroc vei avea și în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.

5. Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.

6. Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion.

7. La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile.

8. În seara de Ajun, unele persoane matură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.

9. În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor.

10. În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul.

11. În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.

12. Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casa.

13. O altă superstiție spune că, dacă bradul a luat foc, se anunță ghinion întregul an următor.

14. Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.

15. Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.

16. Dacă bate vântul de Crăciun se anunţă ghinion

17. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul

18. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi

19. Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele

20. În ziua de Crăciun, aşază o nucă şi un bănuţ în apa cu care te speli pe faţă. Se spune că vei avea noroc tot anul şi vei fi sănătoasă.

21. În ajunul Crăciunului, trebuie să oferi un cadou oricât de mic, dacă vrei să ai noroc în anul care vine.

22. De Crăciun, superstiţia spune că nu este bine să laşi pe altcineva să închidă uşa, întrucât îţi poate alunga norocul. Închide-o singură.

23. Chiar dacă nu se mai colindă ca pe vremuri, tot este bine să primeşti colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor.
24. De Crăciun, aşează pe masa festivă un fir de busuioc. Se consideră că aduce noroc şi prosperitate.

25. Se spune că dacă mături pragul casei în ajunul Crăciunului, vei avea noroc în anul care vine şi-ţi va merge bine pe toate planurile.

27. Dacă vrei să ai noroc în 2017, nu da bani cu împrumut, nici de Crăciun, nici de Anul Nou.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

Sindicatele din Educație: greva profesorilor continuă, nu este doar pentru salarii

Publicat

Sindicatele din Educație anunță duminică, 4 iunie, că greva profesorilor va continua. Aceștia solicită Guvernului să fie inclusă în legislație prevederea prin care salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, spun că nu sunt convinși că, odată cu încheierea grevei, politicienii vor investi cu adevărat în domeniul Educației.

”Greva continuă:

Textul OUG 53/2023 este nemulțumitor!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, transmit liderii Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” și ai Federației Sindicale Libere din Învățământ.

Sume prea mici, protest despre viitorul educației

Potrivit sursei citate, salariații din învățământ sunt nemulțumiți nu doar de salarii.

”Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, se arată în comunicat.

Sindicate: nu suntem convinși că după încheierea grevei se va investi în domeniu

Sindicaliștii mai spun că nu au fost covinși de către politicieni că se va investi cu adevărat în domeniu.

”Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu.

Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării.

Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“.

Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, scrie în comunicat.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă un sucevean prins cu mașina cu lemne fără acte la Botoșani. Materialul lemnos a fost confiscat

Publicat

Sucevenii care aduc lemne la Botoșani par a avea tot mai multe probleme din partea polițiștilor din județ. Dacă polițiștii suceveni stau cu ochii pe botoșăneni pentru depășirea limitelor de viteză în satele întinse pe kilometri întregi din județul Suceava, la Botoșani, polițiștii stau cu ochii pe cei care aduc lemne și au actele întocmite greșit sau nu le au deloc.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au anunțat că la data de 2 iunie 2023 au oprit pentru control, pe drumul național DN 29 C, în orașul Bucecea, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 39 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

Polițiștii au anunțat că în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos transportat nu corespundea cu cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.

“Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de peste 2,5 metri cubi de material lemnos a fost supusă confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

11 sancțiuni contravenționale în câteva ore după ce polițiștii și ARR au verificat starea tehnică a autovehiculelor la Botoșani

Publicat

Nu mai puțin de 11 sancțiuni contravenționale au fost aplicate doar în câteva ore după ce polițiștii împreună cu inspectorii ARR au verificat starea tehnica a autovehiculelor la Botoșani.

Polițiștii rutieri, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au organizat la data de 2 iunie 2023, în intervalul orar 19:00 – 00:00, o acțiune, în municipiul Botoșani, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 56 de autovehicule, printre care și motociclete, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei.

“Dintre sancțiuni, 5 au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, respectiv folii, sisteme de evacuare modificate și lumini neomologate, totodată fiind reținute și certificatele de înmatriculare” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noua “modă” între tineri la Botoșani: Mașină cu numerele de înmatriculare de la alt autoturism

Publicat

Un tânăr a fost prins conducând fără permis un autoturism neînmatriculat dar care avea numerele de înmatriculare de la un alt autoturism. Nu este pentru prima dată în ultima perioadă când polițiști dau peste un astfel de caz și pare o nouă “modă”, printre tineri.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.3 Hlipiceni au descoperit cazul după ce au oprit ieri, 3 iunie 2023, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Todireni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În plus, numerele de înmatriculare aparțineau altui autoturism.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere a unui autovehicul neînmatriculat” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending