Connect with us

Actualitate

SUPERSTIŢII de CRĂCIUN. Semnificaţii şi credinţe populare

Publicat

Publicitate

De zilele de iarnă sunt legate mai multe superstiţii, ajunse până în timpurile noastre. Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc.

Se spune că oamenii născuți în ziua de Crăciun au o viață plină de noroc, iar pentru a avea sănătate trebuie să mâncăm mere în ajunul Crăciunului.

1. Se consideră că aceia care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață.

2. O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

3. O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

4. Noroc vei avea și în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.

Publicitate

5. Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.

6. Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion.

7. La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile.

8. În seara de Ajun, unele persoane matură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.

9. În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor.

10. În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul.

11. În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.

12. Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casa.

13. O altă superstiție spune că, dacă bradul a luat foc, se anunță ghinion întregul an următor.

14. Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.

15. Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.

16. Dacă bate vântul de Crăciun se anunţă ghinion

17. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul

18. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi

19. Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele

20. În ziua de Crăciun, aşază o nucă şi un bănuţ în apa cu care te speli pe faţă. Se spune că vei avea noroc tot anul şi vei fi sănătoasă.

21. În ajunul Crăciunului, trebuie să oferi un cadou oricât de mic, dacă vrei să ai noroc în anul care vine.

22. De Crăciun, superstiţia spune că nu este bine să laşi pe altcineva să închidă uşa, întrucât îţi poate alunga norocul. Închide-o singură.

23. Chiar dacă nu se mai colindă ca pe vremuri, tot este bine să primeşti colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor.
24. De Crăciun, aşează pe masa festivă un fir de busuioc. Se consideră că aduce noroc şi prosperitate.

25. Se spune că dacă mături pragul casei în ajunul Crăciunului, vei avea noroc în anul care vine şi-ţi va merge bine pe toate planurile.

27. Dacă vrei să ai noroc în 2017, nu da bani cu împrumut, nici de Crăciun, nici de Anul Nou.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A murit Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”

Publicat

Publicitate

Helmut Duckadam, portarul legendar al echipei Steaua, a murit, astăzi, la 65 de ani, scrie alba24.ro

Este zi de doliu în lumea sportului românesc. „Eroul de la Sevilla”, marele portar Helmut Duckadam, a murit. În septembrie, suferise o operație pe cord deschis la Spitalul Universitar, din Capitală.

Cine este Helmut Duckadam

Helmut Duckadam, fostul portar de la Steaua, care a intrat în istorie datorită celor patru lovituri de departajare parate în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a ales să trăiască în România, deși la un moment dat a avut și varianta de a se stabili în Statele Unite ale Americii.

”Eroul de la Sevilla” a cunoscut succesul cu Steaua pe data de 7 mai 1986, la Sevilla, atunci când roș-albaștrii s-au impus în fața celor de la FC Barcelona. A fost 0-0 după 90 de minute, același scor după cele două reprize de prelungiri, după care bucureștenii s-au impus cu 2-0 la loviturile de departajare grație golurilor marcate de către Marius Lăcătuș și Gabi Balint.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Anunț oficial pentru beneficiari

Publicat

Publicitate

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Compania Națională „Poșta Română” a anunțat calendarul distribuirii pensiilor pe luna decembrie, scrie alba24.ro.

De luni, 2 decembrie, a început distribuirea drepturilor sociale (pensii), potrivit convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii Publice.

Până pe 13 decembrie, curierii poștali vor distribui pentru 4,9 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar și/sau taloanele de pensie însoțite de talonul de călătorie CFR.

Zilnic, peste 14.000 de angajați ai Poștei Române vor fi mobilizați în acest proces, dintre care peste 10.000 sunt curieri poștali. Aceștia vor distribui peste 300.000 de pensii în fiecare zi, a anunțat Poșta Română.

Când se plătesc pensiile în decembrie, pe card

Pentru pensionarii care au optat pentru virament bancar, pensiile vor fi disponibile în cont conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Publicitate

În cazul pensionarilor care încasează pensia prin card, aceasta se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”, potrivit CNPP.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat recent ministrul Simona Bucura Oprescu.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânărul deputat Eduard Mititelu: „Vă sunt profund recunoscător ”

Publicat

Publicitate

Dragi botoșăneni, ieri, prin votul dumneavoastră, mi-ați acordat onoarea de a reprezenta județul Botoșani, casa noastră, în Parlamentul României!
Vă sunt profund recunoscător și vă asigur că, în Camera Deputaților, voi continua să muncesc cu determinare pentru județul nostru, astfel încât să vă fac mândri!

Dragi colegi liberali, ați fost extraordinari! Suntem printre primele organizații la nivel național în cadrul PNL, iar acest rezultat reprezintă o mare reușită politică! Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit în această campanie și pentru încrederea arătată prin nominalizare! Efortul, energia și munca voastră au fost esențiale!

Domnule Președinte, Valeriu Iftime, vă mulțumesc pentru șansa oferită, pentru susținerea și încrederea acordată atât în campania pentru alegerile locale, cât și în parcursul meu spre Camera Deputaților!

Dragi primari, vă asigur de întreaga mea susținere și deschidere pentru a iniția noi proiecte și pentru a continua implementarea celor deja demarate în comunitățile dumneavoastră!

Mă voi lupta în Parlament pentru dezvoltarea județului nostru și pentru consolidarea parcursului european și euro-atlantic al României!
Cred, știu și pot să contribui la bunăstarea botoșănenilor din rolul de parlamentar!

Cu recunoștință și apreciere,
Eduard

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Parohia Pacea Botoșani: DONĂM URGENT haine și încălțăminte

Publicat

Publicitate
Pana MIERCURI, Parohia Pacea vrea să doneze o mare parte din hainele și incaltamintea de la casa „Sf Irina”, de la Biserica Pacea, Botoșani, pentru a avea spatiu sa ne organizam pentru alte donatii si activități din preajma sarbatorii ” Nasterii Domnului”.
ORICINE are nevoie de haine sau incaltaminte, de la BEBELUSI pana la ADULTI, poate merge AZI, MAINE si POIMAINE sa-si aleagă orice ii prinde bine în intervalul orar 9:00-16:30 ( telefon voluntar +40722179366).
Ne dorim sa sprijinim orice familie, inclusiv cele care muncesc si pretuiesc lucrurile.
Pana pe data de 10 DECEMBRIE nu mai primim haine, ci doar ceea ce avem nevoie urgent:
– SALTELE ANTIESCARE ( împotriva ranilor) pt oamenii imobilizati la pat ( avem nevoie de cel putin încă 50 de bucati, le-am distribuit pe toate pe care le-am vazut, costa 200 lei/buc)
– CUTII TRANSPARENTE de depozitare ( avem NEVOIE URGENT ptr a ne putea organiza sa-i ajutam pe cei ce au nevoie. Acestea nu le donam mai departe, raman la noi ptr a putea organiza mai usor ceea ce donam. )
– SACI TRANSPARENTI (noi cumpărăm de la Imprim plast din zona industriala cu 100 lei/ 100 buc)
– HAINE LEJERE, sport ptr AZILELE DE BATRANI ( va rog sa scrieti pe saci ” azil” si sa puneti doar ceea ce este adecvat ptr acestia, adică tot ceea ce este mai lejer, moale și mai confortabil)
– PRODUSE DE IGIENA
După data de 10 DECEMBRIE vom primi și cele enumerate in postarea de mai jos, dar cu rugamintea de a le pune în saci transparenti pentru a le putea distribui mult mai usor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending