Connect with us
Publicitate

Actualitate

Suntem tot mai RĂI și AGRESIVI. Faptele de violență domestică, creștere cu 6,3% față de perioada similară din 2023

Publicat

Publicitate

Suntem tot mai răi și agresivi între noi, cu soțiile, copiii, rudele sau vecinii, iar conform unui comunicat de presă emis duminică de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), numărul infracțiunilor de violență domestică înregistrate la nivel național în primele două luni ale acestui an a înregistrat o creștere cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Pe de altă parte, această tendință ar putea indica și faptul că victimele au început să aibă tot mai multă încredere în sesizarea autorităților polițienești, relatează agerpres.ro.

“În primele 2 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 1.912 ordine de protecţie provizorii, 760 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 19.077 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 9.570 în mediul urban şi 9.507 în mediul rural. La nivel naţional, în primele 2 luni ale 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 6,3%, faţă de primele 2 luni ale anului 2023, de la 8.719 la 9.272 de fapte. Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română”, se arată în comunicatul menţionat.

Publicitate

Conform surse citate, au fost înregistrate creşteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violenţe (de la 5.309 la 5.516 fapte) şi ameninţare (de la 992 la 1.194 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au “lovirea sau alte violenţe” – 60% (5.516 fapte) şi “ameninţarea” – 13% (1.194 de fapte), acestea împreună reprezentând 73% din total.

După locul comiterii, 5.122 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, 4.147 în mediul rural, 7.632 la domiciliu şi 1.640 în spaţiul public.

Publicitate

În primele 2 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (9.428) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (9.810).

Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 1.702 sunt bărbaţi, 6.579 sunt femei, iar 1.529 sunt minori.

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 1.977 de ordine de protecţie, 760 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii. Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 743 de infracţiuni, dintre care 460 în mediul urban şi 283 în mediul rural. La nivel naţional, au fost emise 1.912 ordine de protecţie provizorii, 760 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie. Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 1.728 au fost confirmate de unităţile de parchet (90%).

Publicitate

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 138 de infracţiuni, dintre care 84 în mediul urban şi 54 în mediul în rural, menţionează sursa citată.

În primele 2 luni ale anului 2024, la nivelul Poliţiei Municipiului Bucureşti şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Bacău, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş – Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, unităţi care au intrat în etapa I-a, respectiv etapa a II-a a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 2.025 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.074 de ordine de protecţie provizorii şi 951 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).

În 206 situaţii, a fost pusă în aplicare măsura “obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 10,2% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

Publicitate

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 153 de infracţiuni, dintre care 6 de distrugere, 93 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 54 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu. Pentru 10 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 7 reţineri, o arestare preventivă şi 2 măsuri de control judiciar.

“Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc”, se mai precizează în comunicatul IGPR.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending