Connect with us

Eveniment

Sucurile și alimentele nesănătoase, INTERZISE în școli. MS vrea să oprească vânzarea lor în incinta unităților de învățământ

Publicat

Publicitate

Sucurile și alimentele nesănătoase, INTERZISE în școli. Ministerul Sănătății propune restricționarea vânzării sucurilor și a alimentelor nesănătoase în școli. Ministerul a lansat în dezbatere un ordin în acest sens, care vizează vânzarea băuturilor îndulcite, răcoritoarelor și energizantelor în școli, permițând doar apa potabilă sau minerală îmbuteliată.

În plus, se actualizează, după 16 ani, lista alimentelor nerecomandate pentru elevi, punând accent pe produse mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, sare și grăsimi. 

Documentul propune măsuri clare pentru încurajarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și promovează un viitor mai sănătos.

Printre produsele interzise se numără cele cu mult zahăr (peste 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g). Așadar, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite nu vor mai fi disponibile în școli.

Sucurile și alimentele nesănătoase vor fi INTERZISE, în schimb vor fi încurajate opțiuni sănătoase, precum fructele proaspete, legumele și iaurturile simple.

De asemenea, băuturile tip milkshake și iaurturile cu multe arome și zahăr nu vor mai face parte din oferta școlară, potrivit edupedu.ro.

Publicitate

Alimente nerecomandate pentru comercializarea în spațiile de învățământ preuniversitare

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, oferă o listă a alimentelor care nu sunt recomandate pentru comercializare în unitățile de învățământ preuniversitare, printre care:

  • alimente cu conținut mare de zaharuri
  • alimente cu conținut mare de grăsimi
  • alimente cu conținut mare de sare
  • băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
  • băuturi calde tip cafea sau ceai instant
  • băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
  • alimente neambalate
  • alimente neetichetate

Alimente recomandate a se servi cel mai des

Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.

Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă, potrivit Ministerului Sănătății.

Pe această listă, regăsim:

  • fructe și legume proaspete
  • fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr
  • sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
  • aluat de pizza din cereale integrale
  • paste din grâu integral și cereale
  • cartofi piure, copți sau fierți
  •  iaurt de soia, cocos, migdale sau caju neîndulcit

Vezi lista completă pe Ministerul Sănătății.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșanirevine ACASĂ! Primul spectacol în premieră: INTRIGĂ ȘI IUBIRE, de F. Schiller

Publicat

Publicitate

Noua clădire a vechiului teatru se constituie într-o împlinire a dorinței botoșănenilor de a  avea un lăcaș de cultură. De aproape două sute de ani în orașul nostru se manifestă constant interesul pentru arta teatrală, de la marele moment al constituirii în ianuarie 1912 a „Societății pe acțiuni – Teatrul Eminescu” și inaugurarea clădirii din 21 decembrie 1914, până la redeschiderea Teatrului „Mihai Eminescu” de acum, observăm cu mândrie dragostea neștirbită a zecilor de generații de botoșăneni pentru cultură. Suntem siguri că aceste zile se vor constitui într-o nouă treaptă a deja bogatei istorii a vieții teatrale din orașul nostru.

ÎN BOTOȘANI SE REDESCHIDE TEATRUL!

Ne vom bucura împreună de momentul mult așteptat!

Festivitățile de deschidere se vor desfășura în zilele de 20 și 21 decembrie începând cu orele 18.00 și vor fi urmate de la ora 19.00 de premiera spectacolului „INTRIGĂ ȘI IUBIRE” de F. Schiller în regia lui Dumitru Acriș.

Biletele pentru evenimentul de inaugurare sunt puse în vânzare EXCLUSIV on-line la adresa  https://eventbook.ro/theater/bilete-intriga-si-iubire

De asemenea au fost puse în vânzare, tot online și bilete pentru următoarele reprezentații ale spectacolului „INTRIGĂ ȘI IUBIRE” de F. Schiller din datele de 11 și 12 ianuarie 2025, de la ora 19.00.

Publicitate

INTRIGĂ ȘI IUBIRE

după Friedrich Schiller

Regia și scenografia: Dumitru Acriș
Dramaturgia spectacolului: Angelina Roșca
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistență regie: Ella Nistor

Cu: Sorin Ciofu, Silvia Luca, Gina Patrașcu-Zamfirache, Alexandru Dobynciuc, Oana-Maria Tudoran, Dana Bucătaru, Ella Nistor, Petruț Butuman, Lenuș Moraru, Răzvan Amitroaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Volin Costin, Radu Dragoș.

Această reinterpretare modernă a dramei clasice „Intrigă și iubire” a lui Friedrich Schiller este un comentariu  social  și un apel la acțiune pentru schimbare și justiție.

Spectacolul  păstrează temele centrale ale piesei, cum ar fi lupta pentru putere, corupția, inegalitatea socială și iubirea interzisă, dar le adaptează la contextul României contemporane pentru a le oferi o perspectivă proaspătă și captivantă asupra problemelor actuale ale societății.

Conflictele psihologice puternic pronunțate sunt de natură să inspire reflecție atât asupra frustrărilor și dezamăgirilor față de sistemul actual, cât și asupra relațiilor interpersonale într-un spațiu lipsit de valori morale.

ÎN BOTOȘANI SE REDESCHIDE TEATRUL!

 

Comunicat de presă

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

ALERTĂ! Un bunic din municipiul Botoșani este de negăsit! Dacă îl vedeți, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru identificarea unui bărbat, de 73 de ani, din municipiul Botoșani. Acesta a părăsit imobilul în care se afla alături de soția sa, de pe Bulevardul George Enescu, iar pana in acest moment nu a revenit și nici nu a fost găsit de către familie.

ONOFREI MIHAI are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 80 de kg, ochi căprui, păr cărunt.
Bărbatul purta o geacă din fâș, de culoare albastru închis, blugi de culoare neagră, pe cap avea o șapcă neagră, iar la gât purta un fular în culori negru și alb.
Acesta beneficia de însoțire permanentă.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celui mai apropiat polițist!

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Concert de colinde în biserica Preafericitului Teoctist. Evenimentul „Hristos se naște, Slăviți-l!” se află la a doua ediție

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 14 decembrie 2024,  Parohia Victoria  „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria a găzduit a doua ediție a concertului de colinde intitulat „Hristos Se naște, Slăviți-L!”. Evenimentul, devenit deja o tradiție, a adunat creștini din localitate și din împrejurimi, care au petrecut două ore în rugăciune și cântec de colind.

Au încântat publicul glasurile calde și armonioase ale mai multor coruri:

  • Grupul vocal „Datina” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, condus de prof. Mariana Ichim Hodan;
  • Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” și corul psaltic „Filotheos” al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, coordonate de prof. Gheorghiță Bulboacă;
  • Grupul vocal al Parohiei Siliștea – Stăuceni, condus de părintele paroh Alexandru Coșofreț;
  • Corul „Sfântul Nectarie de la Eghina” al Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Blândești, sub îndrumarea prof. George Brânzei;
  • Grupul vocal „Teoctist Patriarhul” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Victoria, coordonat de preoteasa Anamaria Azamfirei.
  • Momentul artistic a fost completat de interpretările emoționante ale tinerilor Matei și Sofia Azamfirei, ale preotesei Anamaria Azamfirei și ale cântărețului parohial Andrei Ciobanu.

Concertul, organizat în colaborare cu Primăria Comunei Stăuceni și Școala Gimnazială Nr. 1 Stăuceni, a fost o pregustare a Nașterii Domnului, întărind legăturile comunității prin frumusețea colindelor – adevărate rugăciuni cântate.

La final, organizatorii au mulțumit participanților și tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului, exprimându-și dorința ca această tradiție să continue și în anii următori: „Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să ne întâlnim și la alte ediții ale acestui minunat eveniment din viața comunității noastre!”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Patriarhia Română: Slujbe de pomenire pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989

Publicat

Publicitate

Mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român vor fi oficiate, în zilele de 20, 21 şi 22 decembrie, cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989.

Slujba de pomenire pentru eroii Revoluţiei va fi săvârşită inclusiv în Catedrala Patriarhală, precum şi în toate bisericile parohiale şi lăcaşurile de cult ale mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române în ziua de 22 decembrie.

Potrivit Patriarhiei Române, slujbele de pomenire a eroilor vor fi oficiate astfel:

*** Vineri, 20 decembrie:
– Popeşti-Leordeni, la locul unde a fost aruncată cenuşa eroilor împuşcaţi la Timişoara şi arşi la crematoriul din Bucureşti (12,00)

*** Sâmbătă, 21 decembrie:
– Cimitirul „Eroilor Revoluţiei” (10,00)
– Piaţa Universităţii (12,30)
– Monumentul Eroilor martiri de la Sala Dalles – 21 Decembrie 1989 (13,30)

*** Duminică, 22 decembrie:
– Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Piaţa Revoluţiei (9,00)
– Radiodifuziunea Română (10,00)
– Televiziunea Română – Troiţa din faţa instituţiei (11,00)
– Televiziunea Română – Troiţa Paraşutiştilor din curtea instituţiei (11,30)
– Catedrala Patriarhală (12,00). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending