Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sucevenii, tot mai inventivi: Material lemnos fără ACTE găsit ascuns sub baloți de paie într-o mașină la Hilișeu Horia

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au anunțat astăzi că au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 291 C, în comuna Hilișeu Horia, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 35 de ani, din județul Suceava.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ un metru cub de material lemnos, așezați sub mai mulți baloți de paie, fără a deține documente de proveniență sau transport.

“Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

Publicat

Publicitate

Ziua mondială a educaţiei este marcată în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.

A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008), pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea “Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în septembrie 2015. Prin adoptarea noii Agende 2030 se garantează o educaţie de calitate, subliniind că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Astfel, se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învăţământul primar universal şi cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Ziua mondială a educaţiei a fost marcată în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul “Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”, fiind esenţială contribuţia cadrelor didactice pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate, potrivit site-ului en.unesco.org.

În ţara noastră, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Autoutilitară cuprinsă de flăcări într-o intersecție din municipiul Suceava

Publicat

Publicitate

Un autovehicul a luat foc, vineri seară, într-o intersecţie din municipiul Suceava, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, autoutilitara rula pe o stradă din apropierea Cetăţii de Scaun.

“Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială de stingere. Aceştia au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, au transmis oficialii ISU Suceava.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost un scurtcircuit electric. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Jandarmii din Dorohoi i-au făcut o surpriză micuțului Alexandru. „Cine știe, poate peste ani vom fi cu adevărat colegi”

Publicat

Publicitate

Pentru Alexandru, seara trecută a fost una cu totul specială. Pe lângă frumoasa petrecere organizată de părinți, la împlinirea vârstei de șase ani, el a avut parte de o surpriză specială din partea jandarmilor dorohoieni, care au aflat despre pasiunea lui Alexandru pentru tot ce înseamnă Jandarmeria Română și au dorit neapărat să îl felicite.

„Cine știe, poate peste ani vom fi cu adevărat colegi, așa cum Alexandru ne consideră deja. LA MULȚI ANI, ALEXANDRU!”, i-au transmis jandarmii.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O casă din localitatea Movileni a luat foc, în această dimineață. Alarma a fost dată de fiul proprietarei

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Movileni a luat foc, în această dimineață, cel mai probabil din cauza jarului căzut din sobă pe materialele combustibile din apropiere.

Flăcările au fost observate de unul dintre copii proprietarei, care locuiește în aceeași gospodărie. Acesta a ajutat-o pe femeie să iasă din casă și a sunat la 112 după ajutor.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din interior, dar și acoperișul și au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la alte trei case din aceeași gospodărie.

Pentru a preveni astfel de evenimente, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sobelor:

✔️ nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
✔️ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

✔️ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔️ nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

Publicitate

✔️ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;
✔️ amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending