Connect with us

Eveniment

Suceveni lăsați fără transportul de lemne, la Pomârla. Polițiștii le-au dat și amendă

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomîrla au oprit pentru control, pe drumul județean DJ291D, din comuna Pomîrla, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 72 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei.

De asemenena, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

 

La data de 8 iulie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ292, din comuna Corlăteni, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de material lemnos, de 3 metri cubi transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Publicitate

De asemenea, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atac digital dejucat: Rețeaua Doppelganger de manipulare a românilor, anihilată de autorități

Publicat

Publicitate

În cazul destructurării unei rețele de tip Doppelganger creată pentru dezinformarea și manipularea cetățenilor români, Ministerul Afacerilor Interne a cooperat interinstituțional atât cu ANCOM, cât și cu celelalte autorități publice cu competență în domeniu. Măsurile de contracarare implică și acțiuni de natură judiciară, informează site-ul  mai.gov.ro.

De asemenea, pentru stoparea efectelor activităților malițioase au fost derulate activități de raportare a peste 150 de pagini și conturi neautentice, utilizate pentru promovarea de conținut creat cu ajutorul inteligenței artificiale, postat în mod coordonat. În urma analizei preliminare au fost eliminate o parte dintre paginile care manifestau un comportament de tip spam, iar alte pagini au fost suspendate pe fondul unor suspiciuni de comportament artificial.

Această rețea coordonată de pagini și conturi  a fost utilizată pentru redirecționarea utilizatorilor către site-uri autohtone cu reclamele malițioase de redirecționare către paginile de internet clonate care impersonau paginile oficiale ale unor instituții publice  (Ministerul Sănătății, Guvernul României), televiziuni și agenții de presă (DIGI24, TVR1, Hotnews, Libertatea), prin  preluarea  întocmai a elementelor de identitate vizuală a acestora.

Acest mod de operare a permis evitarea mecanismului de moderare al platformei sociale prin evitarea conexiunilor directe cu site-urile malițioase.

Pentru o mai bună înțelegere a modului în care era pus în aplicare planul  pentru profilarea și manipularea percepției audientelor vulnerabile țintite, vă prezentăm, pe scurt, o schema de funcționare a rețelei.

Schema procesului de manipulare:

Publicitate

Pagini false → Reclame false → Site-uri clickbait → Redirecționare → Site-uri clonate Doppelganger

  • Pasul 1: Paginile false postează masiv conținut emoțional pentru a atrage atenția.
  • Pasul 2: Utilizatorii sunt atrași să acceseze reclame ascunse în site-uri cu titluri senzaționale.
  • Pasul 3: Reclamele sunt administrate de companii suspecte, cu finanțare externă ostilă.
  • Pasul 4: Utilizatorii sunt direcționați către site-uri clonate care seamănă cu cele oficiale, unde sunt expuși la informații false.

Protejarea spațiului informațional este o responsabilitate comună. Ministerul Afacerilor Interne îi încurajează pe toți actorii din mass-media, influenceri și cetățeni să contribuie la combaterea dezinformării prin promovarea informațiilor verificate și corecte.

Dreptul la libera exprimare este garantat, iar combaterea dezinformării este esențială pentru sănătatea democrației noastre și responsabilitatea fiecăruia dintre noi!

Citeste mai mult

Eveniment

Un electrocasnic dispare din magazinele din România de la 1 iulie 2025. Află de ce

Publicat

Publicitate

Prin această măsură, Uniunea Europeană vrea să scadă consumul de energie în sectorul rezidențial.

Începând cu 1 iulie 2025, un anumit tip de aparat electrocasnic nu va mai putea fi vândut în România, potrivit noilor reglementări europene privind eficiența energetică și impactul asupra mediului, scrie alba24.ro.

În cazul uscătoarelor de rufe prin condensare, consumul este uriaș. Acest aparat consumă, în medie, aproximativ 2.400W pentru un ciclu de uscare, comparativ cu doar 280W necesari unui uscător cu pompă de căldură.

Prin această măsură, Comisia Europeană încearcă să încurajeze adoptarea unor electrocasnice moderne, care să contribuie la reducerea costurilor pentru consumatori.

Etichetarea energetică a devenit un instrument esențial în Uniunea Europeană pentru a ghida consumatorii spre produse mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul.

Acest sistem permite compararea ușoară a performanței energetice a diferitelor aparate și contribuie la reducerea consumului de energie în gospodării și la diminuarea amprentei de carbon.

Publicitate

Schimbări la etichetarea standardizată a electrocasnicelor

Eticheta energetică este un document standardizat aplicat pe electrocasnice și alte echipamente de uz casnic, precum frigidere, mașini de spălat, televizoare sau becuri.

Ea oferă informații clare despre consumul de energie și alte caracteristici de performanță ale produsului. Aceasta este ușor de recunoscut prin codul de culori, de la verde (cel mai eficient) la roșu (cel mai puțin eficient), și clasele de eficiență, notate de obicei de la A (cea mai eficientă) la G (cea mai puțin eficientă).

Noul sistem de etichetare

Începând cu martie 2021, UE a introdus un sistem revizuit de etichetare, eliminând vechile clase precum A+, A++ și A+++ care deveniseră confuze pentru consumatori.

Noua scară simplificată (de la A la G) este mai clară și mai exigentă, astfel încât foarte puține produse actuale ating clasa A, lăsând loc progreselor tehnologice viitoare.

Această regândire a sistemului are rolul de a stimula inovarea în industrie și de a oferi cumpărătorilor o imagine mai realistă asupra eficienței energetice a produselor disponibile pe piață.

Ce informații conține eticheta?

Eticheta energetică afișează:

Clasa de eficiență energetică (A–G)

Consumul anual de energie exprimat în kilowați-oră (kWh)

Capacități relevante (de exemplu, litri pentru frigidere, kilograme pentru mașinile de spălat)

Nivelul de zgomot exprimat în decibeli

Alte informații utile, precum consumul de apă sau durata ciclului de spălare

Toate etichetele includ și un cod QR, care permite accesarea fișei produsului în baza de date europeană EPREL (European Product Database for Energy Labelling).

Citeste mai mult

Eveniment

Drumuri mai scumpe în Bulgaria, de la 1 mai: Cât plătești acum dacă ai mașină sub 3,5 tone

Publicat

Publicitate

Cât costă taxele de drum pentru Bulgaria. Tarifele au fost majorate de la 1 mai pentru mașinile cu masa de sub 3,5 tone, după o altă majorare anterioară. 

Modificările vizează inclusiv autovehiculele ale căror trasee nu pot fi stabilite prin sistemul BGTOLL, pentru care taxa maximă aplicabilă va fi majorată în două etape: cu 10% din aprilie, iar o a doua majorare de 10% va intra în vigoare de la 1 septembrie 2025.

Totodată, de la 1 mai 2025, au intrat în vigoare noi tarife pentru vinieta electronică, aplicabilă autovehiculelor cu masa maximă tehnic admisibilă de până la 3,5 tone, potrivit MAE.

Măsura va fi resimțită la buzunar de românii care traversează această țară, în drum spre destinațiile de vacanță cum ar fi litoralul bulgăresc sau Grecia.

Cât costă taxele de drum pentru Bulgaria

Noile prețuri reflectă o creștere de aproximativ 10% și sunt stabilite astfel:

  • Vinietă cu valabilitate de 1 săptămână: 15 leva (8 euro)
  • Vinietă cu valabilitate de 1 lună: 30 leva (15 euro)
  • Vinietă cu valabilitate de 3 luni: 54 leva (28 euro)
  • Vinietă cu valabilitate de 1 an: 97 leva (50 euro)

Vinietă de sfârșit de săptămână (valabilă de vineri, ora 12:00 până duminică, ora 23:59): 10 leva (5 euro)
Autoritățile recomandă șoferilor și companiilor de transport să se informeze din timp asupra noilor reglementări pentru a evita amenzi sau întârzieri în trafic. Modificările fac parte dintr-un efort de actualizare a taxelor de utilizare a infrastructurii rutiere și de susținere a investițiilor în rețeaua de drumuri a Bulgariei.

Publicitate

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Prezidențiale 2025: AEP – Până vineri la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 67.500 de alegători

Publicat

Publicitate

Peste 67.500 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora României (ora locală 7:00) și până vineri la ora 18:00, s-au prezentat la urne 67.598 de cetățeni români.

De asemenea, 4.106 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 71.704.

Cei mai mulți alegători români au votat în Italia – 11.415, Germania – 10.339, Spania – 9.333, Marea Britanie – 8.255, Franța – 3.232.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Publicitate

Votul în diaspora la alegerile prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending