Connect with us
Publicitate

Eveniment

STUDIU: Schimbările climatice întreţin şi alimentează BOLILE infecţioase

Publicat

Publicitate

Planeta noastră – devenită mai caldă, mai poluată şi mai neospitalieră – s-a schimbat sub efectele activităţii umane şi, în acest mediu nou, bolile infecţioase proliferează, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Studii recente au dezvăluit consecinţe complexe ale schimbărilor climatice provocate de activităţile antropice, cu răspândirea unor boli şi cu noi moduri de transmitere pentru altele.

Această situaţie este întâlnită mai ales în cazul speciilor de vectori, cum ar fi ţânţarii, care prosperă într-un climat mai umed, cu temperaturi mai ridicate, şi al animalelor purtătoare de boli, care se apropie de oameni pe măsură ce habitatul lor dispare.

Scăderea biodiversităţii pare să joace un rol important în răspândirea bolilor, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista ştiinţifică Nature.

Aproape 3.000 de baze de date folosite în cercetări anterioare au fost analizate pentru a descoperi modul în care scăderea biodiversităţii, schimbările climatice, poluarea, distrugerea sau modificarea habitatelor şi introducerea de noi specii afectează dezvoltarea bolilor infecţioase la oameni, animale şi plante.

Degradarea biodiversităţii a fost identificată ca fiind principalul factor, urmată de schimbările climatice şi de introducerea de noi specii.

Publicitate

Paraziţii vizează speciile care sunt prezente în masă şi, prin urmare, oferă mai multe gazde potenţiale, a subliniat Jason Rohr, unul dintre autorii studiului, care este profesor de biologie la Universitatea Notre Dame din statul american Indiana.

Iar speciile cu populaţii mai mari sunt mai predispuse “să se dedice creşterii, reproducerii şi înmulţirii lor în detrimentul apărării împotriva paraziţilor”, a explicat el pentru AFP.

Pe de altă parte, speciile mai rare şi mai rezistente sunt mai vulnerabile la declinul biodiversităţii, ceea ce se traduce printr-o proporţie mai mare de specii abundente care sunt sensibile la paraziţi, a explicat cercetătorul american.

Publicitate

“Dacă există mai multe generaţii de paraziţi sau de vectori, atunci pot apărea mai multe boli”, a rezumat Jason Rohr.

Consecinţe inegale

Cu toate acestea, amprenta umană asupra planetei noastre a crescut şi mai mult aceste riscuri.

În unele cazuri, pierderea sau schimbarea habitatului a fost asociată cu un declin al bolilor, în special datorită progreselor care au apărut odată cu urbanizarea, cum ar fi apa curentă şi canalizarea.

Iar consecinţele schimbărilor climatice nu sunt aceleaşi peste tot.

În regiunile tropicale, clima mai caldă şi mai umedă duce la o explozie a cazurilor de febră denga. Însă în Africa, condiţii mai secetoase ar putea contribui la stoparea răspândirii malariei.

Un studiu publicat în această săptămână în revista Science a modelat interacţiunile dintre schimbările climatice, precipitaţiile şi procesele hidrologice, cum ar fi evaporarea şi viteza cu care apa pătrunde în sol.

Această cercetare prezice o reducere mai mare a zonelor favorabile transmiterii bolilor decât cea prevăzută de analizele bazate doar pe precipitaţii.

Studiul sugerează că sezonul de transmitere a malariei ar putea fi cu patru luni mai scurt în unele regiuni ale Africii în raport cu estimările anterioare.

Totuşi, aceste observaţii nu reprezintă neapărat veşti bune, a temperat Mark Smith, profesor asociat de cercetare în domeniul hidrologiei la Universitatea din Leeds şi autor principal al studiului.

“Zonele favorabile răspândirii malariei se vor schimba”, a declarat el pentru AFP.

Şi se aşteaptă ca populaţia să crească rapid în regiunile în care malaria este încă răspândită sau în care va deveni transmisibilă, ceea ce va creşte incidenţa bolii.

Condiţiile care sunt prea dure pentru malarie pot fi, de asemenea, prea dure pentru oameni, luând ca exemplu disponibilitatea apei, a avertizat Mark Smith.

Bolile şi clima, aceeaşi luptă

Legăturile dintre climă şi bolile infecţioase sugerează totuşi că modelarea climatică poate ajuta la anticiparea epidemiilor.

Temperaturile locale şi previziunile privind precipitaţiile sunt deja folosite pentru a prezice creşterea numărului de cazuri de febră denga, dar ele oferă doar informaţii pe termen scurt şi nu sunt întotdeauna fiabile.

Indicele bazinului Oceanului Indian (IOBW), care măsoară media anomaliilor de temperatură la suprafaţa apei, ar putea fi o alternativă.

Un alt studiu publicat săptămâna aceasta în revista Science relevă o corelaţie strânsă între fluctuaţiile IOBW şi epidemiile de febră denga atât în emisfera sudică, cât şi în cea nordică.

Deoarece studiul a fost retrospectiv, potenţialul predictiv al IOBW nu a fost dovedit, dar monitorizarea acestui indice ar putea ajuta autorităţile din multe ţări să fie mai bine pregătite.

În orice caz, combaterea bolilor infecţioase înseamnă combaterea schimbărilor climatice, a rezumat Jason Rohr.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Deputat Alexandra Huțu: „Începând cu 29 iulie, se pot depune documentele în cadrul programului pentru creșterea natalității, derulat de Ministerul Familiei”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental de susținere a creșterii natalității în România se desfășoară și în acest an, scopul acestuia fiind sprijinirea financiară a cuplurilor și a persoanelor singure din România, în vederea asigurării medicamentelor și a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate pentru persoanele care au probleme de fertilitate.

Începând de luni, 29 iulie, persoanele interesate se pot înscrie în Program prin accesarea platformei electronice https://up-comunitate.ro, pusă la dispoziție de Ministerul Familiei. Solicitanții își vor crea un cont de utilizator, iar ulterior vor putea încărca documentele necesare înscrierii în program”, a transmis deputatul PSD Alexandra Huțu.

Pentru constituirea dosarului de înscriere, solicitantul trebuie să încarce în platformă cererea de înscriere, declarația pe propria răspundere că nu a mai beneficiat sau că nu beneficiază de un sprijin financiar aferent unui alt program cu același scop, documentele medicale din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro, acordul individual privind prelucrarea datelor cu caracter personal, copia actului de identitate și adeverința din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

„Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, PSD este implicat în identificarea și implementarea de măsuri concrete care să conducă la creșterea natalității în România. Încurajez și anul acesta cuplurile botoșănene să se înscrie în acest Program, pentru că nimic nu este mai important pentru o persoană decât să se bucure de copiii săi și de familia sa. Continuarea Programului prin care se decontează sumele cheltuite pentru fertilizarea in vitro reprezintă garanția că Guvernul României acționează în concret pentru stimularea natalității”, a completat Alexandra Huțu.

Prin intermediul Programului sunt sprijinite 10.000 de cupluri și femei singure care nu pot avea copii din cauza unor probleme medicale, care vor primi vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor necesare obținerii unei sarcini.

Ca urmare a ediției din anul 2023, 56 de solicitanți din Botoșani care au accesat Programul beneficiază de acest sprijin sub formă de vouchere în demersurile lor de a deveni părinți.

Publicitate

Toate detaliile referitoare la etapele Programului care se desfășoară anul acesta sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/fiv-2024 .

Citeste mai mult

Eveniment

Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție

Publicat

Publicitate
Mai sunt două zile în care te poți înscrie la Academia de Poliție!
Visezi la o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne? Acum este momentul să îți urmezi pasiunea! Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” deschide înscrierile pentru 880 de locuri disponibile, dintre care 39 la 𝗙𝗮𝗰𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗣𝗼𝗺𝗽𝗶𝗲𝗿𝗶.
 Cererea-tip de înscriere, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmite exclusiv în format electronic pe adresa de e-mail resurse_umane@isubotosani.ro, 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟴 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 î𝗻 𝘇𝗶𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆. Cererea se descarcă de pe siteu-ul oficial al
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani
sau
📞 Pentru detalii suplimentare candidații se pot adresa Serviciului Resurse Umane la numărul de telefon: 0231508128, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00

Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a „Taberei Bucuriei”, organizată de Episcopia Daciei Felix și se va desfășura în localitatea Căsoaia, județul Arad, în cadrul Centrului pentru tabere de tineret.

Intrarea este liberă. Conferința va fi transmisă live, pe canalul de Facebook al Trinitas TV.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending