Connect with us
Publicitate

Actualitate

Studiu MKOR: Românii au bugete cu 40% mai mari față de 2023 pentru vacanța de vară. Unde și cât vor să cheltuie

Publicat

Publicitate

Un studiu realizat pe piața de turism pentru vacanța de vară 2024 de către MKOR, studiu numit “Românii și vacanțele de vară: bugete cu 40% mai mari față de 2023”, arată că 77% dintre români plănuiesc să meargă în vacanță în această vară, mai ales în iulie și august, iar 4 din 10 români alocă un buget mai mare cu 40% față de anul trecut.

De asemenea, durata medie a sejurului este de 7 zile, iar 61% dintre turiști aleg destinații recurente

Într-un context în care vacanțele devin tot mai necesare pentru echilibrul emoțional și bunăstarea generală, 3 din 4 români plănuiesc să meargă în concedii în următoarele trei luni, conform studiului MKOR „Piața de Turism – Vacanța de vară 2024.” Studiul, realizat prima dată în 2017, oferă perspective valoroase asupra tendințelor și preferințelor de călătorie ale românilor.

Interesul pentru vacanțele de vară este similar cu cel din 2017, iar lunile iulie (33%) și august (37%) rămân preferatele românilor pentru concedii. Destinațiile locale sunt la fel de căutate precum cele internaționale, reflectând dorința de a explora atât atracțiile locale, cât și pe cele internaționale.

Deși 20% dintre români declară că merg în vacanță mai rar de o dată pe an, din motive financiare, majoritatea consideră vacanțele o prioritate și își planifică concediile pentru a se bucura de experiențe memorabile alături de cei dragi.

Destinații preferate și criterii pentru alegerea acestora:

Românii sunt conservatori în alegerea destinațiilor de vacanță: 6 din 10 respondenți aleg să revină în locații pe care le-au mai vizitat, cu o medie de 3 vizite în aceeași destinație. Generațiile Z și X se remarcă printr-o tendință mai pronunțată de a explora noi destinații.

Publicitate

În această vară, românii vor călători atât în țară, cât și în străinătate. Litoralul românesc îi atrage pe aproape jumătate dintre cei care aleg să rămână în țară (44%), mai ales Constanța și Mamaia.

Turismul urban este o opțiune pentru 1 din 5 respondenți, iar zonele cu specific tradițional, precum Bucovina și Moldova, sunt căutate de 14% dintre români. Muntele îi atrage pe doar 10% dintre turiști.

Dintre destinațiile internaționale, Grecia continuă să fie este cea mai căutată (31%), urmată de Bulgaria (16%), Italia (14%) și Turcia (13%).

Publicitate

Explorarea obiectivelor turistice este cel mai important criteriu în alegerea destinației de vacanță pentru 1 din 4 patru respondenți. Topul este completat de preț (18%), peisaj și aerul curat (15%), și destinația prietenoasă pentru copii (10%).

Perioadele alese și compania:

Lunile preferate pentru vacanțele de vară sunt iulie (33%) și august (38%), vârful de sezon fiind concentrat în aceste perioade. Părinții își planifică vacanțele în funcție de vacanțele școlare ale copiilor și optează mai mult pentru începutul sau finalul verii.

Vacanțele de maxim o săptămână (4-7 zile) sunt preferate de 60% dintre respondenți. Circuitele devin tot mai populare, 3 din 10 turiști români plănuiesc sejururi de 8-14 zile.

Majoritatea românilor călătoresc în grupuri mici: 45% vor pleca în vacanță cu o altă persoană, iar 21% aleg să călătorească în grupuri de trei persoane.

Bugetele românilor pentru vacanța de vară 2024:

Bugetul mediu alocat pentru vacanța de vară din acest an este de aproximativ 1.000 de euro, similar cu cel din vara lui 2017. Totuși, 4 din 10 respondenți estimează că vor cheltui peste această sumă pentru concediul planificat. Persoanele cu vârste cuprinse între 28-43 ani, bărbații și locuitorii din zonele centrale și vestice ale țării tind să aloce bugete mai mari pentru vacanță.

Ponderea celor care au alocat un buget mai mare pentru vacanța de vară din 2024, comparativ cu anul trecut, a crescut față de 2017. Astfel, 43% dintre respondenți (față de 32% în 2017) estimează o creștere a bugetului față de anul trecut, cu o medie a creșterii de 40%.

„Studiul MKOR evidențiază preferințele și tendințele românilor pentru vacanțele de vară din 2024. În planificarea sejurului, românii caută un echilibru între experiențe culturale, relaxare și considerente practice precum bugetul. Sunt dispuși să se rupă din rutina zilnică pentru cel puțin o săptămână, pe care să o petreacă în compania familiei sau a unui grup restrâns de persoane în locații familiare.

Mă bucur să văd că există această tendință de a prioritiza momentele de relaxare și de a investi în ele, ceea ce sugerează că vacanțele nu mai sunt un lux, ci o necesitate pentru bunăstarea noastră emoțională și fizică”, a explicat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproape 200 de amenzi, în valoare de 105.910 lei

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 61 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate peste 190 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 105.910 lei.

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult

Eveniment

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni demarează programul de tabere „ARC” pentru 6.500 de copii şi tineri, ediția a XV-a

Publicat

Publicitate

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) demarează, marţi, cea de-a XV-a ediţie a programului de tabere “ARC”, la care sunt aşteptaţi aproximativ 6.500 de participanţi, copii şi tineri din diaspora şi comunităţile istorice, alături de însoţitori, profesori şi voluntari din România şi străinătate.

Potrivit unui comunicat al DRP transmis, marţi, AGERPRES, taberele din acest an se vor desfăşura simultan, în serii consecutive de câte şapte zile, de marţi până marţi, în perioada iulie – septembrie, în următoarele locaţii: Centrul de Agrement Sângeorz – Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, Centrul de Agrement Codrii de Aramă – Agafton, judeţul Botoşani, Centrul de Agrement Poiana Pinului, judeţul Buzău, Centrul de Agrement Căprioara, judeţul Hunedoara, Mănăstirea Caraiman, judeţul Prahova, Centrul de Agrement Oglinzi, judeţul Neamţ, Centrul de Agrement Gălăciuc, judeţul Vrancea.

Timp de o săptămână, copiii şi tinerii din afara graniţelor ţării vor participa la o serie de activităţi culturale, educative şi sportive organizate în cadrul taberelor, iar alături de facilitatori şi voluntari implicaţi în program vor avea posibilitatea să descopere o parte a României şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare în limba română.

Cea de-a XV-a ediţie a programului de tabere “ARC” este organizată în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi cu sprijinul Direcţiilor Judeţene de Tineret şi Sport şi al Patriarhiei Române. Programul este dedicat promovării în rândul tinerilor români din afara graniţelor a conştiinţei naţionale româneşti şi dezvoltării unei relaţii apropiate cu statul român. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: O mașină a luat foc, astăzi, între localitățile Mihai Viteazu și Săveni

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc astăzi, în timp ce se deplasa pe DN 29, între localitățile Mihai Viteazu și Săveni.

Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a condus mașina pe un drum de lângă șosea, a oprit și a coborât imediat, împreună cu proprietarul autoturismului, care era pasager pe scaunul din dreapta față. Cu ajutorul unor stingătoare au încercat să oprească propagarea flăcărilor, dar nu au reușit și au sunat după ajutor la 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că autoturismul ardea în totalitate și au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la un lan de grâu. Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

Publicitate

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

https://studio.youtube.com/video/-v8a32Y1X-w/edit

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Bucecea! Vinovat ar fi un tânăr de 25 de ani care a condus drogat

Publicat

Publicitate

Luni, un tânăr de 25 de ani, din localitatea Bucecea, aflat la volanul mașinii sale, pe drumul național DN 29 C din aceeași localitate, nu a acordat prioritate de trecere unui autovehicul condus de o tânără de 21 de ani, împrejurare în care a intrat în coliziune cu acesta, rezultând avarierea autoturismelor.

În urma testării cu aparatul din dotare a tânărului, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

 

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending