Connect with us

Actualitate

STUDIU: Ce spun părinții și elevii despre MEDITAȚII. Ce soluții propun experții

Publicat

Publicitate

Societatea Academică din România (SAR) și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), alături de Friedrich Ebert Stiftung România (FES), au lansat, în data de 3 iunie 2021, studiul național „Meditațiile în România: sistem educațional paralel sau complementar?”, se arată pe ires.ro relateză cluj24.ro.

Potrivit sursei, este primul studiu pe aceasta temă după aderarea României la Uniunea Europeană. A fost realizat pe eșantioane reprezentative la nivel național, atât în rândul părinților elevilor de vârstă școlară sau care să fi absolvit liceul anul trecut, cât și în rândul elevilor din  clasele V-XII.

Unde se poziționează părinții

Potrivit studiului, majoritatea părinților cred că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu. Totodată, sunt de părere că meditațiile ar trebui fiscalizate, întrucât, în cele mai multe cazuri, plata meditatorului se face pe baza unei înțelegeri, fără o formă contractuală și/sau bonuri fiscale. Costul mediu al unei ședințe de pregătire particulară este între 50 și 100 de lei, iar o familie plătește lunar, aproximativ 300 de lei pentru un copil în scopul meditării.5

Sistemul orelor particulare/meditațiilor este accesat în mai mare măsură de către părinții din mediul urban, cu studii medii și superioare, care au unul-doi copii în familie, venituri peste medie și care sunt nemulțumiți de sistemul public de educație.

Alte rezultate ale studiului cuprind următoarele informații:

  • Unul din trei copii este cuprins în acest sistem al meditațiilor, cu o frecvență mai ridicată în clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.
  • Matematica, limba și literatura română precum și limbile străine sunt materiile la care se solicită cel mai frecvent ore de pregătire.
  • Copiii din mediul rural, care provin din familii numeroase, mai puțin educate și cu resurse financiare limitate sunt lipsiți de posibilitatea de a dobândi cunoștințe prin achiziționarea de ore suplimentare cu un profesor.

326200911 723140376055146 9195028249683320059 n

Publicitate

Ce părere au elevii

Meditațiile sunt considerate ca necesare, în mai mare măsură, de către elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a) și elevii care învață în școli din mediul rural. Liceenii care urmează un profil tehnologic, comparativ cu colegii lor de la alt profil, cred că au nevoie de meditații în mai mare măsură.

Un sfert dintre elevii care cred că e nevoie de meditații nu și le permit financiar. Veniturile familiei de proveniență constituie un factor explicativ pentru diferența dintre ponderea celor care consideră meditațiile ca necesare și ponderea elevilor care sunt parte din acest sistem al meditațiilor. Unul din patru elevi care este de acord că meditațiile sunt necesare pentru a obține cunoștințe de nivel mediu, spune că nu și le permite financiar.

Dintre cei care iau meditații, cei mai mulți accesează lecții suplimentare pentru matematică (80%); aproximativ o treime iau meditații la limba română (33%) sau limbi străine (29%). În general, majoritatea elevilor iau meditații la o singură materie (56%), iar 1 din 3 elevi face meditații la 2 materii. Cei mai mulți elevi participă la meditații o dată pe săptămână, iar 1 din 4 participă de mai multe ori.

În cele mai multe cazuri (62%), orele de pregătire suplimentară sunt ținute cu un profesor din altă școală. Profesorul de la clasă este preferat de 16% dintre elevii care au făcut meditații, iar un alt profesor din școală de 13% din elevi. În majoritatea cazurilor (83%) lecțiile se derulează acasă la meditator, iar în cazul a 55% sunt 1 la 1 (meditator-elev). În 40% din cazuri, meditațiile se derulează în grup restrâns, de 2-3 elevi.

Indiferent de opinia adulților cu privire la meditații, majoritatea tinerilor evaluează că această formă de învățare i-a ajutat/îi va ajuta în viitor (94%) și apreciază meditatorul (95%). Ca urmare a participării la meditații, situația școlară s-a îmbunătățit într-o măsură semnificativă în cazul a 73% din tineri. Această percepție este justificată de notele mai mari obținute la școală și la evaluările naționale, înțelegerea materiei și creșterea stimei de sine.

326032213 866258401349097 3023529702229121862 n

Soluții pe termen scurt, mediu și lung

Realizatorii studiului au o serie de recomandări pentru decidenți, în vederea accesibilizării meditațiilor în rândul mai multor elevi.

Măsuri pe termen scurt:

crearea Voucherului Educațional, finanțat din fonduri europene, acordat tuturor elevilor care provin din familii al căror venit lunar nu depășește două salarii minime nete pe economie

  • extinderea Programului național de educație remedială de tip ,,Școală după școală” și pentru învățământul liceal
  • continuarea acestuia în timpul anului școlar 2021-2022
  • autoritățile publice locale trebuie să fie capacitate și monitorizate să organizeze programe de educație remedială/școli de vară/grădinițe estivale în vara anului 2021, unde să poată participa orice elev, iar programul să fie facilitat de către profesori având rezultate excelente din punct de vedere academic, angajați în sistemul plata cu ora
  • organizarea, de către Ministerul Educației și cel al Finanțelor Publice, cu concursul sindicatelor din domeniul educației, a unei campanii de informare care să aibă ca scop organizarea orelor de pregătire particulară în conformitate cu prevederile legale, inclusiv impozitarea acestora

326030156 877581853432902 1017399188098190413 n

Măsuri pe termen mediu:

Pentru școlile din mediul rural și zonele insuficient deservite, trebuie implementat un sistem de mentorat între profesori: profesorii din mediul urban (care predau la colegiile naționale, de exemplu) pot veni să faciliteze aceste cursuri de educație remedială în școlile de la sate, iar profesorii de la sate pot avea acces la mentorat și programe de formare continuă, organizate de către Casele Corpului Didactic.

De asemenea, se propun:

  • bugetară multianuală a programelor de educație remedială din fondurile europene – politica de coeziune, astfel încât să existe continuitate la nivel local și național
  • organizarea, de către administrațiile publice locale, a unor programe speciale de educație remedială în vacanța de vară, facilitate de profesori având rezultate excelente din punct de vedere academic, la nivelul comunității locale, între cele două sesiuni ale examenelor de Bacalaureat
  • investiții pentru dotarea centrelor de excelență de la nivel județean, inclusiv din perspectiva remunerării corespunzătoare a resursei umane, crearea unor parteneriate inovative pentru construcția de hub-uri de excelență academică pentru cei mai dotați dintre elevi

324871469 705303904465340 3550151167373873221 n

Măsuri pe termen lung:

Pe termen lung, se recomandă organizarea unor centre educaționale în mediul rural și în zonele insuficient deservite (pot fi utilizate spațiile din unitățile de învățământ care au fost închise sau care nu mai sunt utilizate din rațiuni demografice), care să fie finanțate de autoritățile publice locale, dezvoltate prin accesarea de proiecte cu finanțare externă, sub patronajul universităților din România, care să fie stimulate să participe la aceste programe prin fonduri suplimentare de la bugetul de stat.

Alte soluții prezentate sunt:

  • dezvoltarea unui sistem de creștere a capacității administrative a școlilor, pentru ca acestea să furnizeze servicii de consiliere și orientare vocațională și psihologică de calitate, în complementaritatea procesului educațional
  • centrele județene de resurse și asistență educațională trebuie optimizate
  • scăderea numărului de elevi dintr-o clasă, în special în cadrul unităților de învățământ suprapopulate, în vederea asigurării unui proces educațional calitativ
  • anumite discipline (de exemplu, cele unde sunt necesare mai multe exerciții aplicative – matematica, disciplină care este cea mai căutată pentru meditații) pot fi organizate în grupuri mai mici, pentru a facilita o mai bună interacțiune elev-profesor; acest proces poate fi aplicat atât în cadrul formal, cât și în timpul desfășurării programelor de educație remedială gestionate de către stat

Sursa: ires.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Delta Aquaride 2025: Cea mai lungă ploaie de „stele căzătoare” a anului. Când și cum se poate observa fenomenul astronomic

Publicat

Publicitate

Delta Aquaride 2025: Iubitorii de astronomie se pregătesc pentru unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cerești ale verii – ploaia de meteori Delta Aquaride, care va atinge punctul culminant în noaptea de 30 spre 31 iulie 2025, deși ”stelele căzătoare” vor fi vizibile pe o perioadă de mai multe zile. Va fi o experiență memorabilă pentru toți cei care au răbdare până după mijlocul nopții.

Spre deosebire de alte ploi de meteori care au un vârf pronunțat, Delta Aquaridele se caracterizează printr-un fenomen mai degrabă constant și prelungit și se desfășoară constant de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august.

Ploaia de meteori Delta Aquaride va fi activă din 18 iulie până pe 21 august 2025. Acest interval extins oferă multiple oportunități de observare pentru pasionații de astronomie.

Delta Aquaride 2025: Momentul optim pentru observare

Pentru observarea optimă a fenomenului, orele mici ale dimineții (în jurul orei 2-3 dimineața) din 29, 30 și 31 iulie reprezintă cel mai bun moment pentru a vedea ploaia de meteori Delta Aquaride în 2025.

Radiantul ploii de meteori – punctul din cer de unde par să provină meteorii – se ridică seara târziu și atinge punctul cel mai înalt în cursul nopții.

Astronomii sunt optimiști în privința condițiilor de observare pentru acest an. În 2025, maximul ploii se produce la șase zile după Luna Nouă, astfel că condițiile de observare sunt rezonabil de favorabile.

Publicitate

În noaptea de vârf luna va fi aproximativ 30% plină, ceea ce înseamnă că luminozitatea lunară nu va interfera semnificativ cu vizibilitatea meteorilor.

Pentru a maximiza șansele de observare reușită, experții recomandă:

  • Alegerea unei locații întunecate: Asigurați-vă că vă aflați într-o zonă cu cer întunecat și aveți o vedere neobstrucționată către sud
  • Pozițiile comode: Întindeți-vă pe o pătură sau șezuți într-un scaun de grădină pentru a vă asigura că aveți o vedere largă a cerului
  • Răbdarea: Ochii au nevoie de aproximativ 20-30 de minute pentru a se adapta la întuneric

Sursa acestei ploi anuale de meteori este considerată a fi Cometa 96P/Machholz, o cometă cu perioadă scurtă care se apropie de Soare, descoperită în 1986.

Această cometă lasă în urma ei particule de praf cosmic care, atunci când intră în atmosfera Pământului, creează spectaculoasele urme luminoase pe care le observăm ca meteori. Circulă cu aproximativ 41 de kilometri pe secundă.

”Complexul 96P/Machholz este o colecție de opt ploi de meteori, inclusiv Delta Aquaridele, plus două grupuri de comete (Marsden și Kracht) și cel puțin un asteroid (2003 EH1). Aceste ploi de meteori și aceste comete par să aibă o origine comună (deși acum au divergit ușor în orbitele lor din jurul soarelui).

Toate sunt înrudite cu cometa cunoscută sub numele de 96P/Machholz, pe care am descoperit-o pe 12 mai 1986, de pe Muntele Loma Prieta din California” a precizat Don Machholz (1952-2022), cel care a descoperit această cometă, citat de Earthsky.org.

Recomandări pentru observatori începători

Pentru cei care doresc să observe pentru prima dată o ploaie de meteori, Delta Aquaridele oferă o introducere excelentă în astronomia de observație.

Chiar dacă meteorii sunt mai slabi decât la alte ploi precum Perseidele, consistența lor face ca observarea să fie mai puțin dependentă de un moment precis.

Experții recomandă să nu vă așteptați la spectacole dramatice precum cele din filme, ci să apreciați frumusețea subtilă a acestor „stele căzătoare” care traversează tăcut cerul nopții

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii voluntari și privați din Moldova se vor întrece în cadrul etapei interjudețene a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență

Publicat

Publicitate

Pompierii voluntari și privați din Moldova își vor testa abilitățile sportive, rezistența psihică și lucrul în echipă în cadrul etapei interjudețene a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, competiția se va desfășura în perioada 14 – 16 iulie a.c..

 

În această perioadă, pompierii voluntari și privați din Botoșani, Suceava, Bacău, Neamț, Iași, Vrancea și Vaslui, care au câștigat etapele județene ale competiției, se vor confruntă în trei probe, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m ”, „Ștafeta 4 x 100 m ” şi „Dispozitivul de intervenţie”. Județul Botoșani va fi reprezentat de pompierii voluntari din Văculești.

 

Publicitate

La această etapă vor participa, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova.

 

Astăzi după-amiază, va avea loc ședința tehnică și omologarea accesoriilor și materialelor.

 

Mâine dimineață, începând cu ora 08:45, pe Stadionul Municipal Botoșani, va avea loc festivitatea de deschidere a competiției, după care, concurenții vor susține primele două probe, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 de metri” și „Ștafeta 4×100 m”.

 

Ultima probă, „Dispozitivul de intervenţie”, se va desfășura miercuri dimineață, începând cu ora 10:00, pe Stadionul Mecanex din municipiul Botoşani.

 

Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență contribuie la:

 

– creșterea capacității de intervenție în situații reale de urgență;

 

– îmbunătățirea colaborării între echipele voluntare și cele profesioniste;

 

– identificarea celor mai bine pregătite echipe pentru participarea la faza națională.

 

Evenimentul este, totodată, o ocazie de a aduce în prim-plan munca, dăruirea și profesionalismul celor care, fie în mod voluntar, fie în structuri private, aleg să fie în slujba cetățeanului și să intervină prompt și eficient în situații critice.

 

Invităm toți cetățenii municipiului Botoșani și nu numai, să fie alături de echipele participante, să-i încurajeze și să descopere, din culise, ce presupune activitatea salvatorilor. Accesul publicului este liber.

Citeste mai mult

Eveniment

Un nou tratament injectabil cu administrare săptămânală, dezvoltat pentru bolnavii de Parkinson

Publicat

Publicitate

O echipă de oameni de știință din Australia a dezvoltat un medicament injectabil cu administrare săptămânală care ar putea transforma tratamentul pentru cele peste 8,5 milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu boala Parkinson, transmite luni agenția Xinhua.

Noul tratament injectabil săptămânal menține constant, timp de șapte zile, nivelul substanțelor medicamentoase esențiale pentru bolnavii de Parkinson, putând înlocui pastilele administrate zilnic și îmbunătățind atât consecvența medicației, cât și calitatea vieții pacienților, au declarat luni oamenii de știință de la Universitatea din South Australia (UniSA).

Descrisă drept o schimbare în tratamentul bolii Parkinson, formula biodegradabilă este injectată sub piele sau în mușchi, eliberând constant substanța medicamentoasă pentru a asigura niveluri terapeutice constante și a reduce povara administrării frecvente, în special pentru pacienții vârstnici sau cei cu dificultăți la înghițire, potrivit studiului UniSA.

‘Scopul nostru acela de a crea o formulă care să simplifice tratamentul, să îmbunătățească adaptabilitatea pacienților și să mențină niveluri terapeutice constante de medicație’, a declarat cercetătorul principal, profesorul Sanjay Garg, de la Centrul pentru inovare farmaceutică al UniSA.

Noul tratament injectabil cu administrare săptămânală pentru boala Parkinson furnizează doze constante de substanțe medicamentoase esențiale, Levodopa și Carbidopa, timp de șapte zile, cu ajutorul unor polimeri biodegradabili pentru eliberarea controlată și susținută a medicamentului, se arată în cercetarea publicată în jurnalul științific Drug Delivery and Translational Research.

Testele de laborator au arătat că peste 90% din Levodopa și 81% din Carbidopa au fost eliberate în decurs de o săptămână. Implantul se degradează în proporție de peste 80% în această perioadă și nu a demonstrat nicio toxicitate semnificativă în testele de siguranță.

Publicitate

‘Nu îmbunătățim numai modul în care medicamentul este administrat; îmbunătățim viața pacienților’, a declarat Garg, adăugând că noua formulă este administrată cu un ac fin, reducându-se astfel disconfortul și eliminându-se necesitatea implanturilor chirurgicale.

Cercetătorii au precizat că această metodă ar putea fi adaptată în cazul altor boli cronice, cum ar fi cancerul și diabetul, în acest sens fiind în curs de desfășurare studii clinice și planuri comerciale. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un microbuz în care se aflau opt călători a luat foc la ieșirea din localitatea Trușești spre Ștefănești

Publicat

Publicitate

Un microbuz a luat foc, astăzi, în timp ce se deplasa pe DN 29 D, la ieșirea din localitatea Trușești spre Ștefănești. Conducătorul auto a simțit miros de fum, a oprit autovehiculul și a ieșit din interior, împreună cu toți cei opt pasageri.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă. Aceștia au constatat faptul că microbuzul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la un lan de grâu.

 

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

 

Publicitate

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️ verificaţi instalaţia electrică;

✔️ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

 

✔️ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔️ nu faceți improvizații la instalația electrică;

 

✔️ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending