Connect with us

Eveniment

Știrea anului 2022: Secretul tinereții, deslușit de cercetători. Celulele pielii unei femei au fost întinerite cu 30 de ani

Publicat

Publicitate

În timp ce invazia lui Vladimir Putin a întors Europa de Est în urmă cu aproape un secol, la temerile și nevoile de bază, cercetările care se fac în țările dezvoltate, țări care nu se află în calea unor astfel de astfel de pericole, anunță o realizare deosebit de importantă în domeniul științei, relatează BBC, citat de alba24.ro.

Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, până la nivelul celor ale unei tinere de 23 de ani. Acum, oamenii de știință de la Cambridge cred că pot face același lucru și cu alte țesuturi din organism, dar, deocamdată, cu riscuri.

Scopul final este de a dezvolta tratamente pentru boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Tehnologia se bazează pe tehnicile utilizate pentru a crea oaia clonată Dolly, în urmă cu peste 25 de ani.

Șeful echipei, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a declarat pentru BBC News că speră ca această tehnică să poată fi folosită în cele din urmă pentru a menține oamenii sănătoși mai mult timp, pe măsură ce îmbătrânesc.

„Am visat la acest tip de lucru. multe boli comune se agravează odată cu vârsta și faptul că ne gândim să ajutăm oamenii în acest fel este super interesant”, a spus el.

Publicitate

Profesorul Reich a subliniat însă că lucrarea, care a fost publicată în revista eLife, se află într-un stadiu foarte incipient. El a spus că mai sunt mai multe probleme științifice care trebuie depășite.

Premieră: întinerirea este posibilă

Dar a spus că demonstrarea pentru prima dată că întinerirea celulară este posibilă reprezintă un pas înainte esențial.

Tehnica își are originile în anii 1990, când cercetătorii de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh au dezvoltat o metodă de a transforma o celulă adultă de glandă mamară prelevată de la o oaie într-un embrion. Aceasta a dus la crearea oii clonate Dolly.

Scopul echipei de la Roslin nu a fost acela de a crea clone de oaie sau chiar de om, ci de a folosi tehnica pentru a crea așa-numitele celule stem embrionare umane.

Acestea, sperau ei, ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi mușchi, cartilaje și celule nervoase, pentru a înlocui părți ale corpului uzate.

Tehnica Dolly a fost simplificată în 2006 de către profesorul Shinya Yamanaka, pe atunci la Universitatea din Kyoto. Noua metodă, numită IPS, presupunea adăugarea de substanțe chimice la celulele adulte timp de aproximativ 50 de zile.

Aceasta a dus la modificări genetice care au transformat celulele adulte în celule stem.

Atât în cazul tehnicii Dolly, cât și în cazul tehnicii IPS, celulele stem create trebuie să fie regenerate în celulele și țesuturile de care are nevoie pacientul.

Acest lucru s-a dovedit a fi dificil și, în ciuda deceniilor de eforturi, utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor este în prezent extrem de limitată.

Întinerire cu 30 de ani

Echipa profesorului Reik a folosit tehnica IPS pe celule de piele de 53 de ani. Dar au scurtat baia chimică de la 50 de zile, la aproximativ 12 zile.

Dr. Dilgeet Gill a fost uimit să constate că celulele nu se transformaseră în celule stem embrionare – ci se întineriseră în celule de piele care arătau și se comportau ca și cum ar fi provenit de la o persoană de 23 de ani.

El a spus: „Îmi amintesc ziua în care am primit rezultatele și nu prea îmi venea să cred că unele dintre celule erau cu 30 de ani mai tinere decât se presupunea că erau. A fost o zi foarte emoționantă!”

Tehnica nu poate fi transpusă imediat în clinică, deoarece metoda IPS crește riscul de apariție a cancerelor. Dar profesorul Reik a fost încrezător că, acum că se știe că este posibilă întinerirea celulelor, echipa sa ar putea găsi o metodă alternativă, mai sigură.

„Scopul pe termen lung este de a extinde durata de sănătate umană, mai degrabă decât durata de viață, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod mai sănătos”, a spus el.

Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii la persoanele în vârstă în părțile corpului în care au fost tăiate sau arse – ca o modalitate de a accelera vindecarea.

Cercetătorii au demonstrat că acest lucru este posibil în principiu, demonstrând că celulele de piele întinerite se mișcă mai repede în experimentele care simulează o rană.

Următorul pas este de a vedea dacă tehnologia va funcționa și pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.

Prof. Melanie Welham, care este președintele executiv al Consiliului de cercetare în domeniul biotehnologiei și al științelor biologice, care a finanțat parțial cercetările care au dus la apariția oii Dolly, a declarat pentru BBC News că beneficiile clinice ale tehnologiei, care au fost îndelung amânate, ar putea să nu fie atât de departe.

Pastila anti-îmbătrânire sau elixirul tinereții

Marea întrebare este dacă eforturile de cercetare în acest domeniu vor duce la o metodă de regenerare a întregului corp, la un elixir al tinereții sau la o pastilă anti-îmbătrânire. Profesorul Reik a declarat că această idee nu este complet nelalocul ei.

„Tehnica a fost aplicată la șoareci modificați genetic și există unele semne de întinerire. Un studiu a arătat semne de întinerire a pancreasului, ceea ce este interesant pentru potențialul său de a combate diabetul”.

Dar profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Crick din Londra, consideră că obstacolele științifice dintre rezultatul obținut de profesorul Reik în laborator și chiar și cele mai simple aplicații clinice sunt considerabile.

De asemenea, nu crede că va fi un proces banal să transfere procesul de întinerire la alte tipuri de țesuturi sau chiar la o pastilă anti-îmbătrânire.

”Dacă veți găsi alte substanțe chimice care să facă același lucru, atunci ar fi bine, dar s-ar putea să fie la fel de rele. Așadar, este ambițios să crezi că vei găsi cu ușurință aceste substanțe chimice și că vor fi mai sigure.

Este, de asemenea, foarte posibil ca alte tipuri de celule să necesite condiții diferite care pot fi greu de controlat. Și dacă ai putea face acest lucru cu întregul corp în condiții de siguranță ar fi atât de departe, încât aș crede că ar fi o pură speculație.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursă: BBC

Sursa Foto ilustrativ: Pixabay / skylarvision

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Pompieri botoșăneni, pe podium la competiția națională a atletism și cros „Cupa ASPR”

Publicat

Publicitate

Plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag și soldat Eusebiu Dutcovschi sunt colegii noștri cu care ne mândrim, astăzi.

Aceștia sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la atletism, cros și săritură în lungime, fapt dovedit în urma participării la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025.

Plt.adj. șef Doru Dutcovschi și sergent major Andrei Baltag sunt vicecampioni naționali la proba „viteză pe 100 de metri”, la categoria lor de vârstă, respective peste 45 de ani și până la 35 de ani.

Plt. adj. șef Doru Dutcovschi și-a mai adăugat în palmares o medalie: bronz la „săritură în lungime cu elan”, la categoria de vârstă peste 45 de ani.

Sld. Eusebiu Dutcovschi a obținut locul IV, la categoria de vârstă până la 35 de ani, la proba „viteză pe 100 de metri”.

Etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” – ediția 2025 s-a desfășurat în municipiul Buzău, în perioada 21 – 23 mai a.c.. Organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România (A.S.P.R.) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al Județului Buzău, competiția a reunit la start peste 60 de salvatori din 18 de județe.

Publicitate

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani fost compus din: căpitan Adrian Gabriel Loluță – șef de lot și arbitru, plutonier adjutant șef Doru Dutcovschi, sergent major Andrei Baltag, soldat Andrei Roman, soldat Eusebiu Dutcovschi și soldat Bogdan Dascălu.

Campionatul de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” se organizează anual, iar obiectivele principale ale competiției sportive sunt promovarea modului sănătos de viață, dezvoltarea aptitudinilor fizice și a spiritului de echipa.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Șapte persoane rănite grav și șase rănite ușor în accidentul de autocar de la Lețcani

Publicat

Publicitate

Șapte persoane au fost rănite grav și șase au suferit leziuni mai ușoare în urma accidentului de autocar de la Lețcani, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.

‘Șapte victime cu traume severe din care una cu amputație și șase cu traume ușoare. Au fost implicate 28 persoane din autobuz și una în autoutilitară’, au precizat reprezentanții ISU Iași.

 

Un accident rutier în care au fost implicate un autocar și un autocamion s-a produs, vineri, în localitatea Lețcani din județul Iași, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

‘Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție’, au transmis reprezentanții IGSU.

Publicitate

 

La fața locului au intervenit patru autospeciale de stingere, două autospeciale de descarcerare, două autospeciale pentru transport personal și victime multiple și o unitate de terapie intensivă mobilă. De asemenea, în sprijin au fost trimise și trei ambulanțe, precum și un elicopter SMURD.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația se desfășoară dirijat pe DN 28 Iași – Podu Iloaiei, în zona localității Lețcani. Mai multe persoane care se aflau în autocarul implicat în coliziune necesită îngrijiri medicale la fața locului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Concertul „Koinonia”, un eveniment religios de o rară intensitate, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. „Așa erau cântările la Popăuți, la Coșula, la Zosin altădată”

Publicat

Publicitate

Joi seară, sub amprenta harului și a veșniciei, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a devenit loc de întâlnire între cer și pământ. Aici a avut loc concertul „Koinonia”, un eveniment religios de o rară intensitate, cum puține orașe au binecuvântarea să trăiască. În cadrul Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași, această întâlnire a fost mai mult decât un concert, a fost o epifanie sonoră, o adevărată liturghie a sufletului, în care fiecare notă a devenit rugăciune, iar fiecare voce un ecou al unei frumuseți cerești.

Concertul a fost prezentat cu blândețe de părintele Teodor Cenușă și soția sa, Iustina Irimia-Cenușă, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Prin glasurile lor calde și bine așezate, spectatorii au fost călăuziți ca printr-o poartă de lumină, pășind cu inimile deschise în taina muzicii psaltice.

Prezentarea nu a fost doar o introducere, ci o chemare spre adânc. Cu cuvinte alese, rostite cu simțire și evlavie, cei doi au trezit în public nu doar curiozitatea, ci și dorul după frumusețea uitată a cântării sacre. Au țesut, între istorie și duh, un fir nevăzut care i-a legat pe toți cei prezenți într-o comuniune vie, începutul unei seri în care fiecare ascultător a devenit, fără să-și dea seama, un pelerin al inimii.

Pentru prima dată în istoria acestui festival, concertul inaugural s-a desfășurat în afara capitalei Moldovei. Și nu întâmplător. Pe 22 mai, în seara unei primăveri adânc pătrunse de har, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani a devenit un loc unde sufletul credincios a simțit, poate pentru o clipă, că este pelerin în Bizanțul de odinioară.

Sub numele grăitor de „Koinonia”, „comuniune” , concertul a adunat sub cupola sa sfințitoare vocile Ansamblului „Cappella Romana” din Portland, SUA, și ale Grupului „Emanuel Zmeu” al Protopopiatului Botoșani, într-o întâlnire sonoră și duhovnicească ce a unit continente și inimi.

Grupul „Emanuel Zmeu”, o surpriză minunată

Publicitate

Seara a început cu debutul public al Grupului „Emanuel Zmeu”, format în februarie 2025, care, sub îndrumarea prof. Gheorghe Bulboacă, a dăruit audienței cântări psaltice, imne care au evocat taina Sinodului de la Niceea, ecoul psalmilor versificați de Sfântul Ierarh Dosoftei și suflarea liturgică a vremurilor sfinte. A fost o adiere de curăție, o ofrandă adusă cu smerenie și lumină.

Apoi, vocile binecuvântate ale Ansamblului „Cappella Romana”, conduse de prof. dr. Alexander Lingas, au răsunat ca un ecou al veacurilor în sfințenie. Fiecare sunet, născut dintr-o smerenie străveche, a ridicat inimile spre Ierusalimul ceresc, purtând ascultătorii prin liturghiile de demult, prin Psalmodia biblică a celor ce au văzut și trăit taina prezenței divine.

Ansamblul Cappella Romana din Portland, o coloană de lumină către Cer

Într-o lume adesea copleșită de zgomot și grabă, Ansamblul Cappella Romana din Portland se înalță ca o coloană de lumină, purtând sufletele spre cer prin cântările sale bizantine. Mai mult decât un ansamblu muzical, Cappella Romana este o punte între timp și eternitate, între pământ și Împărăția cea neînserată.

Fiecare concert este o liturghie nesfârșită a sunetului, în care vocile, parcă desprinse din zidurile mânăstirilor athonite sau din adâncul unei catacombe străvechi, se înalță ca o rugăciune rostită de întreaga Biserică. Muzica lor nu este doar auzită. Este trăită, respirată, simțită în fiecare fibră a ființei.

Prin interpretările lor, bizantinul renaște în inimile ascultătorilor cu o prospețime ce pare de dincolo de timp. Fiecare ison vibrează ca o bătaie de inimă divină, iar melismele lor plutesc, tăcute și răsunătoare, ca niște aripi de îngeri peste adunarea mută de uimire.

Ansamblul Cappella Romana nu cântă doar despre Dumnezeu, ci și lui Dumnezeu, iar cei care le ascultă glasurile simt cum li se luminează sufletul, cum li se înmoaie inima, cum li se trezesc doruri de cer și de liniște veșnică.

Acolo unde ei cântă, locul se sfințește. Timpul se oprește. Și omul își amintește cine este: chip al lui Dumnezeu, chemat la frumusețea cea negrăită.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor botoșăneni care au umplut cu recunoștință sala teatrului. Cuvintele sale de final au fost o binecuvântare și o chemare la aducere-aminte:

„O seară de rugăciune, o seară de priveghere, o seară de pelerinaj în lumea uimitoare a Bizanțului, câteva clipe petrecute în cetatea imperială de la Niceea, câteva clipe în Sfânta Sofia de la Constantinopol, cântările tinerilor, tinerelor de la Botoșani, dar și cântarea celor veniți de peste ocean, ne-au amintit cum, poate, erau cântările la Popăuți, la Coșula, la Zosin altădată, cum mănăstirile și parohiile noastre au preluat, cu specificitate românească, ceea ce era lauda adusă lui Dumnezeu în cetatea sfântă a marelui Constantin. Se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu că l-a ales pe robul Său, Constantin cel Mare, fondatorul Constantinopolului, și tot ceea ce a urmat, de-a lungul și de-a latul lumii, datorită deciziilor pe care el, sub inspirația preasfintei sale maici, le-a luat pentru Imperiul Roman de atunci, cu tot ceea ce a constituit Bizanț după Bizanț  în țările române, în Balcani și, de ce nu, în duh și adevăr, în toată lumea cunoscută. Mulțumim, așadar, lui Dumnezeu că ne-a oferit această seară, mulțumim tinerilor și tinerelor din Botoșani. M-a bucurat nespus prezența lor aici, reprezentând parcă tot poporul lui Dumnezeu din parohii și mănăstiri, și o mulțumire aleasă celor din Statele Unite, pentru cântarea frumoasă din această seară, pentru că ne-ați ajutat să pătrundem în lumea cea fantastic de adâncă a Bizanțului de altădată”.

A fost, cu adevărat, o seară în care municipiul Botoșani a devenit, pentru câteva ceasuri, o răscruce de lumi, iar duhul Bizanțului a suflat iarăși peste inimile însetate de Hristos.

Foto: Iasi Byzantine Music Festival

Citeste mai mult

Eveniment

Sute de participanți la Bursa Generală a locurilor de Muncă, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat  “Bursa Generală a Locurilor de Muncă”,  una dintre cele mai importante acţiuni implementate  la nivel judeţean  pentru persoane aflate în căutarea uui loc de muncă  şi agenţi economici.

 

Numărul total al persoanelor participante a fost de 594 persoane din care 505  persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 70 viitori absolvenți din clasele terminale din cadrul Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” din Municipiul Botoșani ,10 tineri instituționalizați în cadrul centrelor de plasament  și 9 persoane private de libertate care urmează a se elibera în perioada imediat următoare din cadrul Penitenciarului Botoșani.

Numărul agenților economici participanți a fost de 32 care au pus la dispoziție 323 locuri de muncă în diverse domenii de activitate iar  dialogul direct dintre cerere și ofertă pe piața muncii a avut ca rezultat selectarea în vederea ocupării unui număr total de 159 persoane care vor participa în perioada imediat următoare la probe de lucru la sediul angajatorilor .

În cadrul evenimentului, reprezentanți din cadrul Centrului Militar Județean Botoșani, Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani ,Inspectoratul Județean de Jandarmi Botoșani, Penitenciarul Botoșani și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani au oferit persoanelor interesate informații utile cu privire la posibilitatea de a dezvolta o carieră în aceste domenii de activitate. In special viitorii absolvenți de liceu participanți la această acțiune au manifestat interes deosebit față de oferta educațională a instituțiilor de apărare și ordine publică iar cei care doresc să urmeze o carieră în unul din aceste domenii de activitate au fost consiliați cu privire la modalitatea de acces de către reprezentanții acestor instituții .

Considerăm că obiectivul principal  al acestei acțiuni și-a atins scopul în sensul că s-a facilitat  contactul direct dintre angajatori și viitorii angajați .

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending