Connect with us
Publicitate

Eveniment

Știrea anului 2022: Secretul tinereții, deslușit de cercetători. Celulele pielii unei femei au fost întinerite cu 30 de ani

Publicat

Publicitate

În timp ce invazia lui Vladimir Putin a întors Europa de Est în urmă cu aproape un secol, la temerile și nevoile de bază, cercetările care se fac în țările dezvoltate, țări care nu se află în calea unor astfel de astfel de pericole, anunță o realizare deosebit de importantă în domeniul științei, relatează BBC, citat de alba24.ro.

Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, până la nivelul celor ale unei tinere de 23 de ani. Acum, oamenii de știință de la Cambridge cred că pot face același lucru și cu alte țesuturi din organism, dar, deocamdată, cu riscuri.

Scopul final este de a dezvolta tratamente pentru boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Publicitate

Tehnologia se bazează pe tehnicile utilizate pentru a crea oaia clonată Dolly, în urmă cu peste 25 de ani.

Șeful echipei, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a declarat pentru BBC News că speră ca această tehnică să poată fi folosită în cele din urmă pentru a menține oamenii sănătoși mai mult timp, pe măsură ce îmbătrânesc.

„Am visat la acest tip de lucru. multe boli comune se agravează odată cu vârsta și faptul că ne gândim să ajutăm oamenii în acest fel este super interesant”, a spus el.

Publicitate

Profesorul Reich a subliniat însă că lucrarea, care a fost publicată în revista eLife, se află într-un stadiu foarte incipient. El a spus că mai sunt mai multe probleme științifice care trebuie depășite.

Premieră: întinerirea este posibilă

Dar a spus că demonstrarea pentru prima dată că întinerirea celulară este posibilă reprezintă un pas înainte esențial.

Publicitate

Tehnica își are originile în anii 1990, când cercetătorii de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh au dezvoltat o metodă de a transforma o celulă adultă de glandă mamară prelevată de la o oaie într-un embrion. Aceasta a dus la crearea oii clonate Dolly.

Scopul echipei de la Roslin nu a fost acela de a crea clone de oaie sau chiar de om, ci de a folosi tehnica pentru a crea așa-numitele celule stem embrionare umane.

Acestea, sperau ei, ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi mușchi, cartilaje și celule nervoase, pentru a înlocui părți ale corpului uzate.

Publicitate

Tehnica Dolly a fost simplificată în 2006 de către profesorul Shinya Yamanaka, pe atunci la Universitatea din Kyoto. Noua metodă, numită IPS, presupunea adăugarea de substanțe chimice la celulele adulte timp de aproximativ 50 de zile.

Aceasta a dus la modificări genetice care au transformat celulele adulte în celule stem.

Atât în cazul tehnicii Dolly, cât și în cazul tehnicii IPS, celulele stem create trebuie să fie regenerate în celulele și țesuturile de care are nevoie pacientul.

Acest lucru s-a dovedit a fi dificil și, în ciuda deceniilor de eforturi, utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor este în prezent extrem de limitată.

Întinerire cu 30 de ani

Echipa profesorului Reik a folosit tehnica IPS pe celule de piele de 53 de ani. Dar au scurtat baia chimică de la 50 de zile, la aproximativ 12 zile.

Dr. Dilgeet Gill a fost uimit să constate că celulele nu se transformaseră în celule stem embrionare – ci se întineriseră în celule de piele care arătau și se comportau ca și cum ar fi provenit de la o persoană de 23 de ani.

El a spus: „Îmi amintesc ziua în care am primit rezultatele și nu prea îmi venea să cred că unele dintre celule erau cu 30 de ani mai tinere decât se presupunea că erau. A fost o zi foarte emoționantă!”

Tehnica nu poate fi transpusă imediat în clinică, deoarece metoda IPS crește riscul de apariție a cancerelor. Dar profesorul Reik a fost încrezător că, acum că se știe că este posibilă întinerirea celulelor, echipa sa ar putea găsi o metodă alternativă, mai sigură.

„Scopul pe termen lung este de a extinde durata de sănătate umană, mai degrabă decât durata de viață, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod mai sănătos”, a spus el.

Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii la persoanele în vârstă în părțile corpului în care au fost tăiate sau arse – ca o modalitate de a accelera vindecarea.

Cercetătorii au demonstrat că acest lucru este posibil în principiu, demonstrând că celulele de piele întinerite se mișcă mai repede în experimentele care simulează o rană.

Următorul pas este de a vedea dacă tehnologia va funcționa și pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.

Prof. Melanie Welham, care este președintele executiv al Consiliului de cercetare în domeniul biotehnologiei și al științelor biologice, care a finanțat parțial cercetările care au dus la apariția oii Dolly, a declarat pentru BBC News că beneficiile clinice ale tehnologiei, care au fost îndelung amânate, ar putea să nu fie atât de departe.

Pastila anti-îmbătrânire sau elixirul tinereții

Marea întrebare este dacă eforturile de cercetare în acest domeniu vor duce la o metodă de regenerare a întregului corp, la un elixir al tinereții sau la o pastilă anti-îmbătrânire. Profesorul Reik a declarat că această idee nu este complet nelalocul ei.

„Tehnica a fost aplicată la șoareci modificați genetic și există unele semne de întinerire. Un studiu a arătat semne de întinerire a pancreasului, ceea ce este interesant pentru potențialul său de a combate diabetul”.

Dar profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Crick din Londra, consideră că obstacolele științifice dintre rezultatul obținut de profesorul Reik în laborator și chiar și cele mai simple aplicații clinice sunt considerabile.

De asemenea, nu crede că va fi un proces banal să transfere procesul de întinerire la alte tipuri de țesuturi sau chiar la o pastilă anti-îmbătrânire.

”Dacă veți găsi alte substanțe chimice care să facă același lucru, atunci ar fi bine, dar s-ar putea să fie la fel de rele. Așadar, este ambițios să crezi că vei găsi cu ușurință aceste substanțe chimice și că vor fi mai sigure.

Este, de asemenea, foarte posibil ca alte tipuri de celule să necesite condiții diferite care pot fi greu de controlat. Și dacă ai putea face acest lucru cu întregul corp în condiții de siguranță ar fi atât de departe, încât aș crede că ar fi o pură speculație.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursă: BBC

Sursa Foto ilustrativ: Pixabay / skylarvision

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elevii de la Liceul „Dimitrie Negreanu” – „Turiști în verdele capitalei”

Publicat

Publicitate

În “Săptămâna Verde”, elevii clasei a X-a A de la Liceul „Dimitrie Negreanu”, coordonați de profesorul diriginte Anca Toma, au vizitat capitala țării, în cadrul Proiectului “Turiști în verdele capitalei”. Proiectul a venit în întâmpinarea solicitărilor elevilor și părinților vizând aprofundarea, într-o manieră mult mai prietenoasă, a cunoștințelor acumulate la disciplinele de specialitate. Totodată, proiectul și-a propus să scoată în evidență aspecte particulare legate de protejarea mediului și eforturile pe care Bucureștiul le face pentru a fi capitală verde.

Între prioritățile pentru “Săptămâna Verde” din anul școlar 2023 – 2024, stabilite de Ministerul Educației, se află și investigarea realității înconjurătoare, formarea de obiceiuri sănătoase în ceea ce privește conservarea și consumul resurselor existente, conștientizarea asupra schimbărilor climatice și a poluării.

Această excursie a avut drept scop cunoașterea, înțelegerea și aprecierea valorilor culturale, istorice și naturale ale țării, implicarea elevilor în activități extracurriculare care să le stimuleze creativitatea în domeniul științelor naturii, mediului, arhitecturii și fotografiei.

Publicitate

Proiectul a avut drept obiective generale documentarea, descoperirea și evaluarea monumentelor naturii și monumentelor istorice din patrimonial național și UNESCO, respectiv cultivarea atitudinii de respect față de natură, resursele naturale, monumentele istorice și culturale, tradițiile poporului român.

Elevii clasei a X-a A se pregătesc în domeniul Științe ale naturii și  pentru ei excursia a fost o activitate bazată pe interdisciplinaritate și muncă în echipă. Ei au avut posibilitatea să relaționeze altfel decât în cadrul școlii și și-au îmbunătățit modul în care comunică și se comportă. Interdisciplinaritatea este promovată de învățământul actual prin utilizarea informațiilor din cadrul mai multor discipline, facilitând înțelegerea acestora și perceperea lor ca un întreg”, a declarat profesorul Anca Toma.

Elevii au vizitat Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Parcul Herăstrău, Parcul “Carol I” și Palatul Parlamentului. “Excursia a reprezentat o experiență deosebită pentru elevi. Ei au fost încântați că au avut posibilitatea să viziteze obiective importante din capitala țării. Le mulțumesc parlamentarilor PSD Botoșani pentru că ne-au oferit oportunitatea de a vizita Palatul Parlamentului, unul dintre cele mai importante obiective turistice din București”, a mai precizat profesorul Anca Toma.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni au primit ajutoare. 22 de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina au primit astăzi posturile

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, 22 de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și ai Școlii de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj, promoţia aprilie 2024, au avut o zi plină de emoţii, odată cu parcurgerea procedurii de repartizare pe funcţii.

Repartizarea s-a efectuat în ordinea mediilor de absolvire, pe funcţiile vacante existente, avându-se în vedere situaţia operativă înregistrată, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Cei 22 de agenți de poliție au fost repartizaţi în cadrul structurilor de ordine publică, din mediul urban și rural.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie din Suceava, amendată și lăsată fără transportul de lemne la Dersca

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 291B, în comuna Dersca, un autoturism condus de o femeie, de 35 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta nu deținea documente legale pentru materialul lemnos pe care îl transporta, în cantitate de aproximativ 2 metri cubi.

Publicitate

 

Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Prima Bursă a locurilor de muncă, din anul 2024. Când va avea loc

Publicat

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Munca Botoşani pregăteste prima Bursa a locurilor de munca  din  anul 2024,  care va avea loc în data de 17.05.2024, evenimentul se va  desfăşura  începând cu ora 9.00, în incinta SĂLII POLIVALENTE “ELISABETA LIPĂ” din Municipiul Botoșani, B-dul M.Eminescu nr15A .

Obiectivele principale ale evenimentului sunt creşterea gradului de ocupare pentru toate categoriile de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi crearea de noi oportunităţi pentru angajatori în identificarea potenţialilor viitori angajaţi, care prin experienţa şi abilităţile lor pot contribui la succesul activităţii economice.

Este cea mai importantă măsură activă privind cresterea gradului de ocupare a forței de muncă aflata într-o formă de evidență și plată reprezentând o oportunitate pentru angajatori, pentru a-și recruta forța de muncă necesară.

Publicitate

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, viitorilor absolventi, șomeri, persoane care doresc să își schimbe locul de muncă sau care doresc îmbunătățirea poziției profesionale.

Participarea la bursă va oferi participanților posibilitatea de a obţine un loc de muncă sau de a obţine informaţii suplimentare privind : cursurile de formare profesională derulate de către A.J.O.F.M. Botoșani, facilităţi acordate în cazul angajării , condiții de acces pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate prin intermediul reţelei EURES.

Agenții economici, interesaţi să participe la bursă, sunt asteptaţi să ne contacteze  și să transmită  ofertele de locuri de muncă, pe adresa de e-mail ajofm.bt@anofm.gov.ro, în care să specifice opțiunea participării la bursă precum și numărul locurilor de muncă vacante.

Publicitate

Informaţii suplimentare se pot obţine şi la numărul de telefon 0231536791.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending