Connect with us

Eveniment

Știrea anului 2022: Secretul tinereții, deslușit de cercetători. Celulele pielii unei femei au fost întinerite cu 30 de ani

Publicat

Publicitate

În timp ce invazia lui Vladimir Putin a întors Europa de Est în urmă cu aproape un secol, la temerile și nevoile de bază, cercetările care se fac în țările dezvoltate, țări care nu se află în calea unor astfel de astfel de pericole, anunță o realizare deosebit de importantă în domeniul științei, relatează BBC, citat de alba24.ro.

Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, până la nivelul celor ale unei tinere de 23 de ani. Acum, oamenii de știință de la Cambridge cred că pot face același lucru și cu alte țesuturi din organism, dar, deocamdată, cu riscuri.

Scopul final este de a dezvolta tratamente pentru boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Tehnologia se bazează pe tehnicile utilizate pentru a crea oaia clonată Dolly, în urmă cu peste 25 de ani.

Șeful echipei, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a declarat pentru BBC News că speră ca această tehnică să poată fi folosită în cele din urmă pentru a menține oamenii sănătoși mai mult timp, pe măsură ce îmbătrânesc.

„Am visat la acest tip de lucru. multe boli comune se agravează odată cu vârsta și faptul că ne gândim să ajutăm oamenii în acest fel este super interesant”, a spus el.

Publicitate

Profesorul Reich a subliniat însă că lucrarea, care a fost publicată în revista eLife, se află într-un stadiu foarte incipient. El a spus că mai sunt mai multe probleme științifice care trebuie depășite.

Premieră: întinerirea este posibilă

Dar a spus că demonstrarea pentru prima dată că întinerirea celulară este posibilă reprezintă un pas înainte esențial.

Tehnica își are originile în anii 1990, când cercetătorii de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh au dezvoltat o metodă de a transforma o celulă adultă de glandă mamară prelevată de la o oaie într-un embrion. Aceasta a dus la crearea oii clonate Dolly.

Scopul echipei de la Roslin nu a fost acela de a crea clone de oaie sau chiar de om, ci de a folosi tehnica pentru a crea așa-numitele celule stem embrionare umane.

Acestea, sperau ei, ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi mușchi, cartilaje și celule nervoase, pentru a înlocui părți ale corpului uzate.

Tehnica Dolly a fost simplificată în 2006 de către profesorul Shinya Yamanaka, pe atunci la Universitatea din Kyoto. Noua metodă, numită IPS, presupunea adăugarea de substanțe chimice la celulele adulte timp de aproximativ 50 de zile.

Aceasta a dus la modificări genetice care au transformat celulele adulte în celule stem.

Atât în cazul tehnicii Dolly, cât și în cazul tehnicii IPS, celulele stem create trebuie să fie regenerate în celulele și țesuturile de care are nevoie pacientul.

Acest lucru s-a dovedit a fi dificil și, în ciuda deceniilor de eforturi, utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor este în prezent extrem de limitată.

Întinerire cu 30 de ani

Echipa profesorului Reik a folosit tehnica IPS pe celule de piele de 53 de ani. Dar au scurtat baia chimică de la 50 de zile, la aproximativ 12 zile.

Dr. Dilgeet Gill a fost uimit să constate că celulele nu se transformaseră în celule stem embrionare – ci se întineriseră în celule de piele care arătau și se comportau ca și cum ar fi provenit de la o persoană de 23 de ani.

El a spus: „Îmi amintesc ziua în care am primit rezultatele și nu prea îmi venea să cred că unele dintre celule erau cu 30 de ani mai tinere decât se presupunea că erau. A fost o zi foarte emoționantă!”

Tehnica nu poate fi transpusă imediat în clinică, deoarece metoda IPS crește riscul de apariție a cancerelor. Dar profesorul Reik a fost încrezător că, acum că se știe că este posibilă întinerirea celulelor, echipa sa ar putea găsi o metodă alternativă, mai sigură.

„Scopul pe termen lung este de a extinde durata de sănătate umană, mai degrabă decât durata de viață, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod mai sănătos”, a spus el.

Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii la persoanele în vârstă în părțile corpului în care au fost tăiate sau arse – ca o modalitate de a accelera vindecarea.

Cercetătorii au demonstrat că acest lucru este posibil în principiu, demonstrând că celulele de piele întinerite se mișcă mai repede în experimentele care simulează o rană.

Următorul pas este de a vedea dacă tehnologia va funcționa și pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.

Prof. Melanie Welham, care este președintele executiv al Consiliului de cercetare în domeniul biotehnologiei și al științelor biologice, care a finanțat parțial cercetările care au dus la apariția oii Dolly, a declarat pentru BBC News că beneficiile clinice ale tehnologiei, care au fost îndelung amânate, ar putea să nu fie atât de departe.

Pastila anti-îmbătrânire sau elixirul tinereții

Marea întrebare este dacă eforturile de cercetare în acest domeniu vor duce la o metodă de regenerare a întregului corp, la un elixir al tinereții sau la o pastilă anti-îmbătrânire. Profesorul Reik a declarat că această idee nu este complet nelalocul ei.

„Tehnica a fost aplicată la șoareci modificați genetic și există unele semne de întinerire. Un studiu a arătat semne de întinerire a pancreasului, ceea ce este interesant pentru potențialul său de a combate diabetul”.

Dar profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Crick din Londra, consideră că obstacolele științifice dintre rezultatul obținut de profesorul Reik în laborator și chiar și cele mai simple aplicații clinice sunt considerabile.

De asemenea, nu crede că va fi un proces banal să transfere procesul de întinerire la alte tipuri de țesuturi sau chiar la o pastilă anti-îmbătrânire.

”Dacă veți găsi alte substanțe chimice care să facă același lucru, atunci ar fi bine, dar s-ar putea să fie la fel de rele. Așadar, este ambițios să crezi că vei găsi cu ușurință aceste substanțe chimice și că vor fi mai sigure.

Este, de asemenea, foarte posibil ca alte tipuri de celule să necesite condiții diferite care pot fi greu de controlat. Și dacă ai putea face acest lucru cu întregul corp în condiții de siguranță ar fi atât de departe, încât aș crede că ar fi o pură speculație.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursă: BBC

Sursa Foto ilustrativ: Pixabay / skylarvision

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeia care ar fi furat nou-născutul din Maternitatea Bacău a fost găsită. Bebelușul este în afara oricărui pericol

Publicat

Publicitate

IPJ anunță că, în urma amplelor activități investigativ-operative desfășurate, copilul a fost identificat de polițiști în municipiul Bacău, la locuința unei tinere de 19 ani.

„Polițiștii au acționat cu operativitate, iar în acest moment bebelușul este în afara oricărui pericol fiind transportat la spital. Tânăra de 19 ani se află în custodia polițiștilor. Cercetările continuă în vederea clarificării tuturor aspectelor”, se mai arată în comunicatul IPJ Bacău.

Conform informațiilor obținute, tânăra de 19 ani, care a răpit copilul, se află acum în custodia poliției. În prezent, cercetările sunt în plină desfășurare pentru a clarifica toate circumstanțele în care a avut loc incidentul și pentru a stabili motivele care au stat la baza gestului suspectei.

Cazul a atras o mobilizare rapidă a autorităților, iar la fața locului au ajuns echipe din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, coordonate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. Totodată, Inspectorul General al Poliției Române, chestorul Matei Benone, a ajuns în Bacău pentru a superviza personal desfășurarea anchetei.

Știrea inițială:

Camerele de supraveghere au surprins imagini cu femeia suspectată de polițiști că ar fi furat nou-născutul din Maternitatea SJU Bacău.

Publicitate

Suspecta, a cărei identitate nu a fost confirmată oficial, ar fi intrat în Maternitatea îmbrăcată cu un halat alb și a reușit să ia nestingherită bebelușul.

Reamintim, duminică după-amiază, în jurul orelor 15:10, unul dintre cei doi gemeni născuți de o femeie din Valea Seacă a fost furat. A fost anunțată poliția, fiind declanșată o anchetă.

Potrivit IPJ Bacău, cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și ai Biroului de Investigații Criminale Bacău, care desfășoară activități sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. pentru identificarea copilului și clarificarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Sursa: desteptarea.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale2025: Începe ultima săptămână de campanie electorală

Publicat

Publicitate

Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării.

Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început pe 4 aprilie, la ora 00:00, și se încheie sâmbătă dimineața, la ora 7:00.

În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor primului tur și se va încheia la data de 17 mai, ora 7:00.

Vineri, 2 mai, la ora locală 7:00, începe prima zi de vot în diaspora. Românii din afara granițelor își pot vota viitorul președinte timp de trei zile:
* vineri, 2 mai, de la ora 7:00 (ora locală) – la ora 21:00 (ora locală)
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală)
* duminică, 4 mai – urnele se deschid la ora 7:00 (ora locală) și se închid la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz); în ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00.

XXX

Publicitate

Conform Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidați este următoarea:

* poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)

* poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)

* poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)

* poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)

* poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

* poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)

* poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

* poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

* poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

* poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

* poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru 

Publicat

Publicitate

Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tars (Cilicia – Asia Mică), ajungând mai târziu episcop aici, iar Sosipatru era din Ahaia (Grecia) şi a ajuns episcop în Iconia (Asia Mică). Au zidit o biserică în insula Corfu în cinstea Sfântului Mucenic Ştefan.

Au fost închişi de către guvernatorul insulei, Querculin, împreună cu şapte tâlhari care au trecut la creştinism suferind, în cele din urmă, moarte martirică în cazanul cu smoală.

Fiind supuşi supliciilor, Sfinţii Iason şi Sosoipatru, au suferit pentru Hristos şi au oferit un exemplu pentru Cherchira, fiica chinuitorului lor care a trecut la creştinism şi apoi a suferit moarte martirică.

 

Citeste mai mult

Actualitate

Se apropie 1 Mai. ANPC: Micii și berea trebuie cumpărate doar din locuri autorizate. Atenție la aspectul produselor

Publicat

Publicitate

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită la aspectul produselor din carne tocată și la cel al berii, dar să verifice și modul de etichetare al acestor produse, având în vedere că în această perioadă românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere, relatează agerpres.ro.

‘La achiziționarea produselor alimentare: verificați cu atenție aspectul cărnii tocate; nu cumpărați produse neetichetate; eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate, pentru că riscați să cumpărați produse nesigure’, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor, limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.

‘Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement: asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă’, a subliniat el.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța între prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.

‘Solicitați și păstrați bonul fiscal: este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!’, a mai scris Anghel pe rețeaua de socializare.

Publicitate

În urma controalelor din anii anteriori, ANPC a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending