În timp ce invazia lui Vladimir Putin a întors Europa de Est în urmă cu aproape un secol, la temerile și nevoile de bază, cercetările care se fac în țările dezvoltate, țări care nu se află în calea unor astfel de astfel de pericole, anunță o realizare deosebit de importantă în domeniul științei, relatează BBC, citat de alba24.ro.
Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, până la nivelul celor ale unei tinere de 23 de ani. Acum, oamenii de știință de la Cambridge cred că pot face același lucru și cu alte țesuturi din organism, dar, deocamdată, cu riscuri.
Scopul final este de a dezvolta tratamente pentru boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.
Tehnologia se bazează pe tehnicile utilizate pentru a crea oaia clonată Dolly, în urmă cu peste 25 de ani.
Șeful echipei, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a declarat pentru BBC News că speră ca această tehnică să poată fi folosită în cele din urmă pentru a menține oamenii sănătoși mai mult timp, pe măsură ce îmbătrânesc.
„Am visat la acest tip de lucru. multe boli comune se agravează odată cu vârsta și faptul că ne gândim să ajutăm oamenii în acest fel este super interesant”, a spus el.
Profesorul Reich a subliniat însă că lucrarea, care a fost publicată în revista eLife, se află într-un stadiu foarte incipient. El a spus că mai sunt mai multe probleme științifice care trebuie depășite.
Premieră: întinerirea este posibilă
Dar a spus că demonstrarea pentru prima dată că întinerirea celulară este posibilă reprezintă un pas înainte esențial.
Tehnica își are originile în anii 1990, când cercetătorii de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh au dezvoltat o metodă de a transforma o celulă adultă de glandă mamară prelevată de la o oaie într-un embrion. Aceasta a dus la crearea oii clonate Dolly.
Scopul echipei de la Roslin nu a fost acela de a crea clone de oaie sau chiar de om, ci de a folosi tehnica pentru a crea așa-numitele celule stem embrionare umane.
Acestea, sperau ei, ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi mușchi, cartilaje și celule nervoase, pentru a înlocui părți ale corpului uzate.
Tehnica Dolly a fost simplificată în 2006 de către profesorul Shinya Yamanaka, pe atunci la Universitatea din Kyoto. Noua metodă, numită IPS, presupunea adăugarea de substanțe chimice la celulele adulte timp de aproximativ 50 de zile.
Aceasta a dus la modificări genetice care au transformat celulele adulte în celule stem.
Atât în cazul tehnicii Dolly, cât și în cazul tehnicii IPS, celulele stem create trebuie să fie regenerate în celulele și țesuturile de care are nevoie pacientul.
Acest lucru s-a dovedit a fi dificil și, în ciuda deceniilor de eforturi, utilizarea celulelor stem pentru tratarea bolilor este în prezent extrem de limitată.
Întinerire cu 30 de ani
Echipa profesorului Reik a folosit tehnica IPS pe celule de piele de 53 de ani. Dar au scurtat baia chimică de la 50 de zile, la aproximativ 12 zile.
Dr. Dilgeet Gill a fost uimit să constate că celulele nu se transformaseră în celule stem embrionare – ci se întineriseră în celule de piele care arătau și se comportau ca și cum ar fi provenit de la o persoană de 23 de ani.
El a spus: „Îmi amintesc ziua în care am primit rezultatele și nu prea îmi venea să cred că unele dintre celule erau cu 30 de ani mai tinere decât se presupunea că erau. A fost o zi foarte emoționantă!”
Tehnica nu poate fi transpusă imediat în clinică, deoarece metoda IPS crește riscul de apariție a cancerelor. Dar profesorul Reik a fost încrezător că, acum că se știe că este posibilă întinerirea celulelor, echipa sa ar putea găsi o metodă alternativă, mai sigură.
„Scopul pe termen lung este de a extinde durata de sănătate umană, mai degrabă decât durata de viață, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod mai sănătos”, a spus el.
Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii la persoanele în vârstă în părțile corpului în care au fost tăiate sau arse – ca o modalitate de a accelera vindecarea.
Cercetătorii au demonstrat că acest lucru este posibil în principiu, demonstrând că celulele de piele întinerite se mișcă mai repede în experimentele care simulează o rană.
Următorul pas este de a vedea dacă tehnologia va funcționa și pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.
Prof. Melanie Welham, care este președintele executiv al Consiliului de cercetare în domeniul biotehnologiei și al științelor biologice, care a finanțat parțial cercetările care au dus la apariția oii Dolly, a declarat pentru BBC News că beneficiile clinice ale tehnologiei, care au fost îndelung amânate, ar putea să nu fie atât de departe.
Pastila anti-îmbătrânire sau elixirul tinereții
Marea întrebare este dacă eforturile de cercetare în acest domeniu vor duce la o metodă de regenerare a întregului corp, la un elixir al tinereții sau la o pastilă anti-îmbătrânire. Profesorul Reik a declarat că această idee nu este complet nelalocul ei.
„Tehnica a fost aplicată la șoareci modificați genetic și există unele semne de întinerire. Un studiu a arătat semne de întinerire a pancreasului, ceea ce este interesant pentru potențialul său de a combate diabetul”.
Dar profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Crick din Londra, consideră că obstacolele științifice dintre rezultatul obținut de profesorul Reik în laborator și chiar și cele mai simple aplicații clinice sunt considerabile.
De asemenea, nu crede că va fi un proces banal să transfere procesul de întinerire la alte tipuri de țesuturi sau chiar la o pastilă anti-îmbătrânire.
”Dacă veți găsi alte substanțe chimice care să facă același lucru, atunci ar fi bine, dar s-ar putea să fie la fel de rele. Așadar, este ambițios să crezi că vei găsi cu ușurință aceste substanțe chimice și că vor fi mai sigure.
Este, de asemenea, foarte posibil ca alte tipuri de celule să necesite condiții diferite care pot fi greu de controlat. Și dacă ai putea face acest lucru cu întregul corp în condiții de siguranță ar fi atât de departe, încât aș crede că ar fi o pură speculație.”
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News
Sursă: BBC
Sursa Foto ilustrativ: Pixabay / skylarvision