Connect with us
Publicitate

Eveniment

STATISTICĂ: 76% dintre copii sunt certați la școală, 56% dintre părinți își pedepsesc copiii

Publicat

Publicitate

Datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar. Un procent ridicat dintre copii – 76% – spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare.

 

Abuzul fizic asupra copilului în familia de proveniență este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în școală, în condițiile în care 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.

 

Expuși la violența adulților, copiii învață violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar.

 

Publicitate

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli. Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii în 2016, arăta că:

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
  • 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

 

În urma acestor analize de context, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat o serie de intervenții focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testând grupul de acțiune antibullying în școli și contribuind major la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice – bullying-ului.

Publicitate

 

Începând cu luna februarie 2020, Organizația Salvați Copiii România implementează, în parteneriat cu Salvați Copiii Danemarca și The Mary Foundation, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relațiile pozitive dintre copii-copii și copii-adulți o prioritate, creând pentru toți actorii implicați oportunități de a participa și de a acționa.

 

Programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” este bazat pe metodologia Free of Bullying și a fost construit pornind de la premisa, validată științific de cele mai recente studii internaționale, potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul.

 

Studiile arată că, desi bullyingul este un fenomen vizibil în școli, specialiștii care lucrează cu preșcolarii pot observa primele semne de bullying de la vârste foarte mici. Încă de la vârsta de 3 ani, în relațiile dintre copii se întâlnesc comportamente de excludere socială – ignorare, eliminare din joc, condiționarea prieteniilor. (Helgesen, M.B. Mobbing i barnehagen. Et sosialt fenomen, 2014).

 

PROGRAMUL PILOT DERULAT DE SALVAȚI COPIII ÎN GRĂDINIȚE: COMPORTAMENTELE DE EXCLUZIUNE SOCIALĂ S-AU REDUS LA 7%

 

În perioada februarie 2020 – iunie 2021, Salvați Copiii a pilotat programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” în 5 grădinițe din București, dezvoltând competențele specialiștilor din unitățile de învățământ, informând și implicand părinții și distribuind materiale educaționale specifice metodologiei către 450 de copii.

 

Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficiența intervenției, evidențiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creșterea numărului situațiilor în care copiii manifestă curaj în a-și apăra prietenii, de la 82% la 94%.

 

În luna ianuarie 2022, Salvați Copiii extinde programul pilot, dotând alte 10 grădinițe din București, Suceava și Călărași cu materiale educaționale specifice programului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” și lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel național.

 

Salvați Copiii derulează în grădinițele din program sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice și consilieri, asigură consilierea specialiștilor pe tot parcursul anului școlar pentru utilizarea metodologiei ”Să fim prieteni” în lucrul cu copiii și cu părinții, pune la dispoziția grădinițelor materiale educaționale și evaluează impactul programului.

 

”Să fim prieteni – Fără bullying” este implementat prin introducerea unei game de practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă discuțiile de grup (întrunirile copiilor), unde sunt folosite cartonașe de conversație pentru a iniția discuțiile, dar și prin folosirea Ursulețului Prietenos, a masajului și a activităților ritmice.

 

Autoritățile locale pot sprijini grădinițele prin informarea acestora despre resursele puse la dispoziție de Organizația Salvați Copiii și prin alocarea de resurse în bugetul grădinițelor pentru anul școlar 2022-2023, pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice și copiilor materialele educaționale care să fie folosite în activități de reducere a fenomenului de bullying, cu impact pe termen lung.

 

” Programe similare, bazate pe abordarea Free of Bullying, se derulează acum în alte 5 țări. În Danemarca, unde metodologia Free of Bullying este implementată în 60% dintre grădinițe și 45% dintre creșe, rezultatele sunt impresionante: copiii din grădinițele în care programul este funcțional demonstrează un nivel ridicat de empatie, colaborează bine și au capacitatea de auto-reglare emoțională foarte dezvoltată. Impactul este vizibil pe termen lung, procentul elevilor care raportează situații de bullying scăzând de la 25% (1998) la 5% (2018). Este de remarcat susținerea de care se bucură acest program la nivel internațional: în Danemarca, programul ”Free of Bullying” se derulează sub patronajul Alteței Sale Prințesa Mary a Danemarcei, iar în Estonia, cu implicarea Ministerului Educației, programul a fost preluat în toate grădinițele publice. Ne exprimăm speranța că și în România există autorități publice naționale și locale care au în vedere starea de bine a copiilor și prioritizează intervenții pe termen lung care să susțină dezvoltarea socio-emoțională a acestora.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Context:

  • 12% dintre copii sunt expuși abuzului verbal în familie, procentul ajunge la 22% în mediul școlar.
  • 76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc.
  • 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.
  • Atunci când sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe (38%), vinovăție (29%) și nefericire (28%).
  •  6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, 3% declarând chiar că se simt părăsiți.
  • Copiii afirmă că suferă în tăcere (43%), plâng sau vorbesc cu cineva (36%) și doar 8% dintre respondenți indicând că, atunci când sunt pedepsiți, își închipuie că se răzbună.
  • Ca atitudine generală față de pedeapsa corporală, 21% dintre părinți și-au exprimat acordul față de bătaie, ca modalitate de sancționare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

 

Datele sunt extrase din “Studiul privind abuzul împotriva copiilor” (Salvați Copiii România, 2021).

 

Proiectul pilot ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” beneficiază de susținerea financiară a Kaufland România.

 

Parteneri: Salvați Copiii Danemarca, The Mary Foundation, Ministerul Educației și CMBRAE – Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.

_________

Persoana de contact:

Cristina Adam, coordonator proiect, tel. 0744.471.073, cristina.adam@salvaticopiii.ro.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Actele NECESARE pentru înscrierea la LICEU 2024, după repartizarea computerizată. A doua etapă

Publicat

Publicitate

După repartizarea computerizată, în perioada 25-20 iulie, elevii depun sau transmit dosarele de înscriere la liceele la care-și vor continua studiile, relatează alba24.ro. Pentru înscrierea la liceu sunt necesare mai multe documente.

Potrivit broșurii de admitere la liceu 2024, înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

  • cererea de înscriere
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, conform cu originalul
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a (de la școală)
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)
  • fişa medicală.

Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere se consideră retraşi. Locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru a doua etapă de admitere în învățământul liceal.

Admitere liceu 2024. Situații speciale

În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:

  • situaţii medicale speciale
  • schimburi de elevi
  • redistribuirea candidaţilor gemeni
  • distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
  • corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere.

Publicitate

A doua etapă de admitere în învățământul liceal. Calendar

pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025

Calendar a doua etapă de înscriere liceu 2024

  • 2 august 2024: afișarea locurilor rămase libere (la centrul de admitere)
  • 5 august 2024: înscrierea candidaților la probele de aptitudini/limbă modernă/maternă
  • 6-7 august 2024: desfășurarea probelor de aptitudini/limbă modernă/maternă
  • 8-9 august 2024: afișarea rezultatelor la probele de aptitudini. Rezolvarea eventualelor contestații
  • 12-14 august 2024: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care:
    • au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen
    • au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua
    • care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat
    • candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
    • Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.
  • 19 – 20 august 2024 Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București

Repartizarea elevilor după derularea celor două etape de admitere

După derularea celor două etape de admitere prevăzute în calendar, dacă se mai înregistrează solicitări de înscriere în clasa a IX-a în învățământul liceal de stat ale candidaților din seria curentă, precum și ale candidaților din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024—2025, inspectoratul școlar, prin comisia județeană de admitere/a municipiului București, îi repartizează pe acești candidați, în intervalul 28 august 2024 — până la data începerii cursurilor anului școlar 2024—2025.

Publicitate

Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere; pe absolvenții clasei a VIII-a, care nu au susținut evaluarea națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V—VIII.

Citeste mai mult

Eveniment

ANCOM: Risc de roaming involuntar. În localitățile din 29 de comune din Botoșani apar costuri suplimentare la telefonia mobilă

Publicat

Publicitate

În contextul călătoriilor din zonele de graniţă pe perioada verii, ANCOM a avertizat astăzi asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de localităţi din judeţele de graniţă, din care, nu mai puțin de 29 de comune sunt din Botoșani, relatează medafax.ro.

„În contextul călătoriilor de vară şi al altor activităţi în zonele de graniţă ale României, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele de graniţă. Intrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar şi în cazul în care utilizatorii nu au trecut efectiv graniţa”, se arată într-un comunicat remis joi de ANCOM.

ANCOM anunţă că a identificat unităţile administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar. Autoritatea va informa primăriile, consiliile judeţene şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii despre UAT-urile incluse în lista cu risc de roaming involuntar pentru a lua măsurile administrative corespunzătoare impuse de legislaţia în vigoare.

Potrivit ANCOM, roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la reţelele de telefonie mobilă din ţările vecine în timp ce utilizatorii se află în zonele de graniţă ale României. Această situaţie poate apărea atunci când semnalul reţelei de telecomunicaţii dintr-o ţară vecină este semnificativ mai puternic decât cel al reţelei utilizatorului, în zonele cu acoperire slabă a reţelei utilizatorului final (semnal slab sau la limita de sensibilitate) sau în cazurile de indisponibilitate temporară a semnalului din reţeaua utilizatorului final (de exemplu, din cauza unor incidente sau lucrări programate).

Principalul risc asociat cu roamingul involuntar constă în faptul că acesta generează costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxaţi cu tarife de roaming internaţional pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv graniţa.

„În special la graniţa cu Republica Moldova, Serbia şi Ucraina costurile suplimentare pot fi substanţiale, deoarece în aceste ţări, care nu sunt membre UE, nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii”, arată ANCOM.

Publicitate

ANCOM a identificat 356 de unităţi administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar, situate în judeţele de graniţă: Mehedinţi – 33 UAT-uri, Timiş – 31 UAT-uri, Botoşani – 29, UAT-uri, Satu Mare – 28 UAT-uri, Bihor – 26 UAT-uri, Iaşi – 22 UAT-uri, Dolj – 21 UAT-uri, Caraş-Severin – 19 UAT-uri, Suceava – 19 UAT-uri, Giurgiu – 15 UAT-uri, Arad – 15 UAT-uri, Constanţa – 13 UAT-uri, Călăraşi – 13 UAT-uri, Vaslui – 13 UAT-uri, Tulcea – 13 UAT-uri, Galaţi – 11 UAT-uri, Maramureş – 11 UAT-uri, Teleorman – 14 UAT-uri şi Olt – 10 UAT-uri.

Pentru a evalua riscul de roaming involuntar şi pentru a verifica nivelul de semnal din România, ANCOM recomandă utilizarea hărţii interactive disponibile pe Aisemnal.ro.

Iată recomandările ANCOM pentru utilizatori:

Publicitate

-să selecteze manual reţeaua de telefonie mobilă pentru a evita conectarea automată la o reţea străină.

-să verifice setările de roaming ale telefonului şi să dezactiveze roamingul de date în zonele de graniţă.

-să monitorizeze mesajele de bun venit primite de la operatorii străini care informează despre activarea roamingului.

-să verifice tarifele de roaming aplicabile la operatorul lor de telefonie mobilă pentru a anticipa costurile posibile.

Dacă utilizatorii observă că au fost taxaţi pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM.

Citeste mai mult

Cultura

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro: Cristian Nistor și Cristi Dumitrașcu, despre Festivalul Național “Seri Eminesciene”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești va găzdui în perioada 9 – 11 august Festivalul Național de Muzică “Seri Eminesciene”, un festival care a devenit de tradiție la Botoșani și care va aduna în acest an nume de rezonanță din zona folk și blues din România.

„Invitații Zilei” la Interviurile Botosani24.ro au fost astăzi Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani și Cristi Dumitrașcu, prezentatorul Festivalului “Seri Eminesciene”, dar și realizatorul emisiunii “Folk Bun” de la radio Rock FM, care au acceptat un dialog pe marginea organizării acestui festival de la Botoșani.

Cei doi au vorbit despre invitații de marcă de la acest festival, care a devenit de marcă în România, despre surprizele din acest an, dar și despre ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase manifestări culturale de la Botoșani din acest an.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Şcoală de vară organizată la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, organizează în perioada 1 – 10 august 2024 școala de vară cu tema „Copii fericiți, părinți liniștiți”, la care sunt invitați copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

 

Copiii se vor bucura de activităţi educative şi recreative, jocuri, surprize şi premii. Mai exact, vor fi ateliere de creație, filme, discuții, jocuri, desene, învățături, amintiri, trăiri. Între orele 10:00-12:00, copii și tinerii vor avea parte de diverse învățături și activități pentru destindere și recreere.

 

„Şcoala de vară este o oportunitate de dezvoltare şi acumulare de cunoştinţe noi pentru tinerii noştri, dar şi o modalitate de a se recrea în mod organizat, de a-şi face noi prieteni, de a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi constructiv în această perioadă”, a  spus preotul paroh, Ioan Alupoaiei.

 

Publicitate

Pentru copii este foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. De aceea, activitățile propuse pentru copii, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

  1. Atelierul „Învățăm să comunicăm”:

– să ne cunoaștem;

Publicitate

– reguli de comportare;

– reguli de respect;

– pildă creștină – Cele 4 piersici.

 

  1. Atelier de pictură, desen și creație de tablouri, cu materiale din natură (frunze, flori):

– dezvoltarea creativității și imaginației;

– expoziție cu lucrările copiilor.

 

  1. Cursurile de vară:

– lucru în caietul de vacanță;

– fișe de lucru în funcție de vârsta copilului.

 

  1. Un stil de viață sănătos:

– înțelegerea legăturii dintre alimentație, sport și starea de sănătate;

– piramida alimentelor.

– motivarea copiilor pentru sport

– jocurile copilăriei: „Țară, țară, vrem ostași”,  „Rațele și vânătorii”,  „Scăunele muzicale”.

 

  1. Matematică distractivă :

– construirea abilităților matematice și aplicarea acestora în rezolvarea problemelor;

– fișe de lucru: calculăm și ne distrăm;

– jocuri de mimică pe echipe: să dezvoltăm puțin imaginația și exprimarea non-verbală.

 

  1. Lumea basmelor și a poveștilor:

– citirea unei cărți pe roluri;

– compunere de povești cu început dat;

– vizionare de povești pentru copii.

 

  1. Jocuri de dezvoltare personală:

– sport, cântece, dansuri, jocuri.

8.Carnavalul prieteniei:

– expoziție cu pozele realizate în timpul desfășurării activităților,

– feed-backul din partea copiilor asupra activităților;

– discuții finale.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending