Connect with us

Eveniment

STATISTICĂ: 76% dintre copii sunt certați la școală, 56% dintre părinți își pedepsesc copiii

Publicat

Publicitate

Datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar. Un procent ridicat dintre copii – 76% – spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare.

 

Abuzul fizic asupra copilului în familia de proveniență este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în școală, în condițiile în care 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.

 

Expuși la violența adulților, copiii învață violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar.

 

Publicitate

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli. Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii în 2016, arăta că:

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
  • 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

 

În urma acestor analize de context, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat o serie de intervenții focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testând grupul de acțiune antibullying în școli și contribuind major la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice – bullying-ului.

 

Începând cu luna februarie 2020, Organizația Salvați Copiii România implementează, în parteneriat cu Salvați Copiii Danemarca și The Mary Foundation, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relațiile pozitive dintre copii-copii și copii-adulți o prioritate, creând pentru toți actorii implicați oportunități de a participa și de a acționa.

 

Programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” este bazat pe metodologia Free of Bullying și a fost construit pornind de la premisa, validată științific de cele mai recente studii internaționale, potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul.

 

Studiile arată că, desi bullyingul este un fenomen vizibil în școli, specialiștii care lucrează cu preșcolarii pot observa primele semne de bullying de la vârste foarte mici. Încă de la vârsta de 3 ani, în relațiile dintre copii se întâlnesc comportamente de excludere socială – ignorare, eliminare din joc, condiționarea prieteniilor. (Helgesen, M.B. Mobbing i barnehagen. Et sosialt fenomen, 2014).

 

PROGRAMUL PILOT DERULAT DE SALVAȚI COPIII ÎN GRĂDINIȚE: COMPORTAMENTELE DE EXCLUZIUNE SOCIALĂ S-AU REDUS LA 7%

 

În perioada februarie 2020 – iunie 2021, Salvați Copiii a pilotat programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” în 5 grădinițe din București, dezvoltând competențele specialiștilor din unitățile de învățământ, informând și implicand părinții și distribuind materiale educaționale specifice metodologiei către 450 de copii.

 

Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficiența intervenției, evidențiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creșterea numărului situațiilor în care copiii manifestă curaj în a-și apăra prietenii, de la 82% la 94%.

 

În luna ianuarie 2022, Salvați Copiii extinde programul pilot, dotând alte 10 grădinițe din București, Suceava și Călărași cu materiale educaționale specifice programului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” și lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel național.

 

Salvați Copiii derulează în grădinițele din program sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice și consilieri, asigură consilierea specialiștilor pe tot parcursul anului școlar pentru utilizarea metodologiei ”Să fim prieteni” în lucrul cu copiii și cu părinții, pune la dispoziția grădinițelor materiale educaționale și evaluează impactul programului.

 

”Să fim prieteni – Fără bullying” este implementat prin introducerea unei game de practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă discuțiile de grup (întrunirile copiilor), unde sunt folosite cartonașe de conversație pentru a iniția discuțiile, dar și prin folosirea Ursulețului Prietenos, a masajului și a activităților ritmice.

 

Autoritățile locale pot sprijini grădinițele prin informarea acestora despre resursele puse la dispoziție de Organizația Salvați Copiii și prin alocarea de resurse în bugetul grădinițelor pentru anul școlar 2022-2023, pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice și copiilor materialele educaționale care să fie folosite în activități de reducere a fenomenului de bullying, cu impact pe termen lung.

 

” Programe similare, bazate pe abordarea Free of Bullying, se derulează acum în alte 5 țări. În Danemarca, unde metodologia Free of Bullying este implementată în 60% dintre grădinițe și 45% dintre creșe, rezultatele sunt impresionante: copiii din grădinițele în care programul este funcțional demonstrează un nivel ridicat de empatie, colaborează bine și au capacitatea de auto-reglare emoțională foarte dezvoltată. Impactul este vizibil pe termen lung, procentul elevilor care raportează situații de bullying scăzând de la 25% (1998) la 5% (2018). Este de remarcat susținerea de care se bucură acest program la nivel internațional: în Danemarca, programul ”Free of Bullying” se derulează sub patronajul Alteței Sale Prințesa Mary a Danemarcei, iar în Estonia, cu implicarea Ministerului Educației, programul a fost preluat în toate grădinițele publice. Ne exprimăm speranța că și în România există autorități publice naționale și locale care au în vedere starea de bine a copiilor și prioritizează intervenții pe termen lung care să susțină dezvoltarea socio-emoțională a acestora.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Context:

  • 12% dintre copii sunt expuși abuzului verbal în familie, procentul ajunge la 22% în mediul școlar.
  • 76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc.
  • 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.
  • Atunci când sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe (38%), vinovăție (29%) și nefericire (28%).
  •  6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, 3% declarând chiar că se simt părăsiți.
  • Copiii afirmă că suferă în tăcere (43%), plâng sau vorbesc cu cineva (36%) și doar 8% dintre respondenți indicând că, atunci când sunt pedepsiți, își închipuie că se răzbună.
  • Ca atitudine generală față de pedeapsa corporală, 21% dintre părinți și-au exprimat acordul față de bătaie, ca modalitate de sancționare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

 

Datele sunt extrase din “Studiul privind abuzul împotriva copiilor” (Salvați Copiii România, 2021).

 

Proiectul pilot ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” beneficiază de susținerea financiară a Kaufland România.

 

Parteneri: Salvați Copiii Danemarca, The Mary Foundation, Ministerul Educației și CMBRAE – Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.

_________

Persoana de contact:

Cristina Adam, coordonator proiect, tel. 0744.471.073, cristina.adam@salvaticopiii.ro.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAROM anunță prețuri mai ieftine decât o călătorie cu trenul

Publicat

Publicitate

TAROM pune în vânzare bilete de avion la prețuri începând de la 23 de euro pentru cursele interne, potrivit unui comunicat transmis luni de compania aeriană.

„Compania TAROM menține oferta destinată rutelor sale interne, iar în perioada 03-05 Februarie 2025 oferă alternativa ideală pentru cei care doresc să călătorească rapid și confortabil punând în vânzare bilete de avion la tarife care încep de la 23 euro pentru zborurile într-un singur sens”, se arată în comunicat.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM începând cu 3 martie 2025. Prețurile promoționale sunt de 23 de euro pentru un bilet într-un singur sens (dinspre destinațiile interne către București), 47 de euro pentru zborurile dinspre București spre orașele din țară și 69 de euro pentru un bilet dus-întors.

Tarifele includ toate taxele, un bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit.

Biletele sunt disponibile pentru vânzare atât pe site-ul oficial TAROM, cât şi prin intermediul agențiilor proprii sau a agenților autorizați.

Compania aeriană a publicat mai multe oferte pentru clienți în ultimul timp, inclusiv de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, când pasagerii TAROM au beneficiat de prețuri promoționale pentru zboruri cu plecare dinspre/către orice oraș din România deservit de TAROM către/dinspre mai multe destinații din Europa.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bani mai mulți alocați județului Botoșani pentru drumurile de interes local și programele de dezvoltare locală

Publicat

Publicitate

Bugetul pe anul 2025 este axat pe dezvoltare cu investiții publice record, care vor genera creștere economică. Conceput de echipa guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu, bugetul pe acest an alocă sume mai mari județului nostru.

Astfel, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale din Botoșani sunt alocate, din cotele defalcate din TVA, 26.098.000 lei, iar pentru asigurarea cofinanțării proiectelor de infrastructură și susţinerea programelor de dezvoltare locală a municipiilor, orașelor și comunelor din județ sunt alocate 43.654.000 lei. Fondurile vor fi repartizate primăriilor din județ de către Consiliul Județean.

„Guvernul condus de domnul Marcel Ciolacu a alocat, în acest an, sume mai mari comparativ cu anii precedenți, pe care Consiliul Județean Botoșani va trebui să le repartizeze primăriilor. Pentru întreținerea drumurilor de interes local a fost alocat un buget cu 1 milion de lei mai mult decât anul trecut. Județul Botoșani primește în acest an cea de-a doua sumă ca mărime la nivel național. De asemenea, și suma pe care Consiliul Județean o va repartiza primarilor pentru programele de dezvoltare locală este cu aproape 20% mai mare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, care solicită președintelui Consiliului Județean să păstreze linia de echilibru a repartizării sumelor de la buget pe care a impus-o în ultimii ani: „Toți botoșănenii au aceleași drepturi, indiferent de opțiunea lor politică. De aceea, în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, la repartizarea bugetelor, am ținut cont de dimensiunea localităților, de starea rețelelor de drumuri aflate în administrarea acestora, precum și de programele de dezvoltare ale primăriilor. Sperăm ca președintele Consiliului Județean să continue pe această linie și fondurile să fie alocate pe criterii corecte, nu politice”.

La rândul său, prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a subliniat necesitatea unei alocări cât mai echilibrate, care să țină cont de faptul că toți primarii din județul Botoșani au proiecte de dezvoltare în derulare pentru care trebuie să asigure sume importante pentru cofinanțare. „Nu există primărie care să nu aibă în derulare proiecte prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», fie că vorbim despre apă, canalizare, gaz sau infrastructură rutieră. De asemenea, sunt proiecte importante pentru comunitățile locale care se realizează prin PNRR sau din fonduri europene și care au cote importante de cofinanțare. La toate acestea se adaugă proiectele cu finanțare locală pe care primăriile le au în derulare”, a spus deputatul Marius Budăi. Acesta a ținut să sublinieze că primarii cunosc cel mai bine nevoile comunităților și acționează în consecință. „Ei trebuie sprijiniți și nu admonestați pentru investițiile pe care le fac în comunitățile pe care le conduc. Repartizarea fondurilor este un prim test important pe care președintele Consiliului Județean îl va susține și  prin care va demonstra dacă în mandatul său va pune accent pe corectitudinea administrativă sau pe parti-pris-uri politice”, a conchis Marius Budăi.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cât au cheltuit partidele în 2024: Ce sume au alocat pentru propagandă, sondaje de opinie și activități politice

Publicat

Publicitate

Cât au cheltuit partidele în 2024: Ce sume au alocat pentru reclame, sondaje de opinie și activități politice, scrie alba24.ro. Autoritatea Electorală Permanentă a transferat în 2024 către partidele politice 386 de milioane de lei. Printr-o ordonanță adoptată netransparent în septembrie, bugetul inițial de 314 milioane a fost suplimentat, iar în total, partidele au cheltuit 417 milioane de lei din aceste fonduri.

Pe lângă subvenții, partidele au primit bani și pentru rambursarea cheltuielilor electorale. În 2024, suma totală alocată acestor rambursări a fost de 446,6 milioane de lei, iar pentru 2025 sunt estimate încă 233 de milioane, potrivit expertforum.ro.

În plus, Guvernul a alocat 124 de milioane pentru alegerile prezidențiale anulate și 350 de milioane pentru alegerile locale și europarlamentare.

Cât au cheltuit partidele în 2024

În total, partidele au primit peste un miliard de lei de la stat, ceea ce le face tot mai dependente de banii publici și afectează corectitudinea competiției politice.

EFOR a atras atenția asupra unor candidați care au raportat venituri foarte mici în declarațiile de avere, dar au investit în campanie sume de până la 40.000 de euro. Autoritățile nu au oferit încă explicații despre sursa acestor bani și dacă vor fi rambursați.

În 2024, AUR, USR și PNL au cheltuit din subvenții mai mult decât au primit: AUR (141%), USR (124%), PNL (116%), în timp ce PSD a cheltuit 89%.

Publicitate

Cele mai mari cheltuieli au fost în aprilie (56 de milioane) și octombrie (50 de milioane), înainte de începerea campaniilor. În decembrie, partidele au cheltuit 46 de milioane, însă acești bani nu au fost folosiți pentru campanii, ci pentru promovarea partidelor.

Destinația subvențiilor în 2024

În 2024, cele mai mari cheltuieli din subvenții au fost alocate pentru:

  • Presă și propagandă: 233,1 milioane de lei (56% din total), cu PSD care a cheltuit 98 milioane, PNL 69 milioane, USR 39 milioane și AUR 21 milioane de lei;
  • Activități politice: 38,7 milioane de lei (9,3%), dintre care PNL a alocat 20 milioane, PSD 3,5 milioane, AUR 7,8 milioane și USR 6,7 milioane de lei;
  • Cheltuieli pentru personal: 32,5 milioane de lei (7,8% din total);
  • Consultanță politică: 27,1 milioane de lei (6,5%), cu PNL care a cheltuit cel mai mult (20 milioane), urmat de PSD (3,5 milioane) și USR (3,2 milioane);
  • Sondaje de opinie: 19,9 milioane de lei (4,8%), cu PNL care a cheltuit 6,2 milioane, PSD 9 milioane și USR 4,1 milioane. AUR nu a cheltuit pentru sondaje;
  • Producție și difuzare publicitară: 16,4 milioane de lei (3,9%), cu PSD care a cheltuit 8,2 milioane și AUR 6 milioane de lei;
  • Bunuri mobile și imobile: 15,8 milioane de lei (3,8%);
  • Alte categorii: 33 milioane de lei (6%).

Cheltuielile partidelor în decembrie

În decembrie, distribuția cheltuielilor partidelor a fost următoarea:

PSD a cheltuit 14 milioane de lei, cu 78% din bani (11 milioane) alocați pentru presă și propagandă, 7% pentru activități politice (951 mii lei), 6% pentru sondaje (830 mii lei) și 5,5% pentru personal (772 mii lei). Restul a fost destinat altor categorii.

PNL a cheltuit 23,8 milioane de lei, cea mai mare sumă din 2024: 67% (aproape 16 milioane) pentru activități politice, 22% (5,2 milioane) pentru presă și propagandă și 5,5% (1,3 milioane) pentru investiții imobiliare. Cheltuielile pentru personal au fost de 612 mii lei (2,6%). Restul a fost pentru alte categorii.

Cheltuielile pentru activități politice sunt cele mai mari din istoria PNL și ale tuturor partidelor.

USR a cheltuit 5 milioane de lei: 29% (1,4 milioane) pentru presă și propagandă, 11% (551 mii lei) pentru activități politice și 24% (1,2 milioane) pentru personal. Restul fondurilor au fost destinate altor categorii.

AUR a cheltuit 2,5 milioane de lei: o treime (771 mii lei) pentru presă și propagandă, aproape o treime (725 mii lei) pentru personal și 346 mii lei pentru activități politice. Restul fondurilor au fost cheltuite pe alte categorii.

Bugetul pentru 2025

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2025 și a alocat partidelor 284 milioane de lei, cu aproape 25% mai puțin decât în 2024. Nu există explicații clare privind modul de calcul al acestei sume, având în vedere că partidele se bazează mai mult pe fonduri private.

Se recomandă reducerea acestor sume și adoptarea unor măsuri pentru creșterea transparenței cheltuielilor, precum modificarea alocării fondurilor, transparentizarea contractelor și marcarea publicității politice, potrivit expertforum.ro.

De asemenea, se cere eliminarea suplimentărilor bugetare prin rectificări în Parlament.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 71 de ani, care „dansa” cu mașina pe o stradă din municipiul Botoșani, dat jos de la volan de polițiști. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Un autoturism cu deplasare sinuoasă, oprit de polițiști. Șoferul se afla sub influența alcoolului.

La data de 1 februarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe strada Ion Pilat, din muncipiul Botoșani, un autoturism care se deplasa haotic, condus de un bărbat de 71 de ani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending