Connect with us
Publicitate

Eveniment

STATISTICĂ: 76% dintre copii sunt certați la școală, 56% dintre părinți își pedepsesc copiii

Publicat

Datele centralizate de Salvați Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar. Un procent ridicat dintre copii – 76% – spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare.

 

Abuzul fizic asupra copilului în familia de proveniență este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în școală, în condițiile în care 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.

 

Expuși la violența adulților, copiii învață violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar.

 

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli. Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii în 2016, arăta că:

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
  • 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

 

În urma acestor analize de context, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat o serie de intervenții focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testând grupul de acțiune antibullying în școli și contribuind major la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice – bullying-ului.

 

Începând cu luna februarie 2020, Organizația Salvați Copiii România implementează, în parteneriat cu Salvați Copiii Danemarca și The Mary Foundation, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relațiile pozitive dintre copii-copii și copii-adulți o prioritate, creând pentru toți actorii implicați oportunități de a participa și de a acționa.

 

Programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” este bazat pe metodologia Free of Bullying și a fost construit pornind de la premisa, validată științific de cele mai recente studii internaționale, potrivit căreia un puternic simț al comunității și relațiile pozitive dintre copii previn excluderea și bullying-ul.

 

Studiile arată că, desi bullyingul este un fenomen vizibil în școli, specialiștii care lucrează cu preșcolarii pot observa primele semne de bullying de la vârste foarte mici. Încă de la vârsta de 3 ani, în relațiile dintre copii se întâlnesc comportamente de excludere socială – ignorare, eliminare din joc, condiționarea prieteniilor. (Helgesen, M.B. Mobbing i barnehagen. Et sosialt fenomen, 2014).

 

PROGRAMUL PILOT DERULAT DE SALVAȚI COPIII ÎN GRĂDINIȚE: COMPORTAMENTELE DE EXCLUZIUNE SOCIALĂ S-AU REDUS LA 7%

 

În perioada februarie 2020 – iunie 2021, Salvați Copiii a pilotat programul ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” în 5 grădinițe din București, dezvoltând competențele specialiștilor din unitățile de învățământ, informând și implicand părinții și distribuind materiale educaționale specifice metodologiei către 450 de copii.

 

Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficiența intervenției, evidențiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creșterea numărului situațiilor în care copiii manifestă curaj în a-și apăra prietenii, de la 82% la 94%.

 

În luna ianuarie 2022, Salvați Copiii extinde programul pilot, dotând alte 10 grădinițe din București, Suceava și Călărași cu materiale educaționale specifice programului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” și lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel național.

 

Salvați Copiii derulează în grădinițele din program sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice și consilieri, asigură consilierea specialiștilor pe tot parcursul anului școlar pentru utilizarea metodologiei ”Să fim prieteni” în lucrul cu copiii și cu părinții, pune la dispoziția grădinițelor materiale educaționale și evaluează impactul programului.

 

”Să fim prieteni – Fără bullying” este implementat prin introducerea unei game de practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă discuțiile de grup (întrunirile copiilor), unde sunt folosite cartonașe de conversație pentru a iniția discuțiile, dar și prin folosirea Ursulețului Prietenos, a masajului și a activităților ritmice.

 

Autoritățile locale pot sprijini grădinițele prin informarea acestora despre resursele puse la dispoziție de Organizația Salvați Copiii și prin alocarea de resurse în bugetul grădinițelor pentru anul școlar 2022-2023, pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice și copiilor materialele educaționale care să fie folosite în activități de reducere a fenomenului de bullying, cu impact pe termen lung.

 

” Programe similare, bazate pe abordarea Free of Bullying, se derulează acum în alte 5 țări. În Danemarca, unde metodologia Free of Bullying este implementată în 60% dintre grădinițe și 45% dintre creșe, rezultatele sunt impresionante: copiii din grădinițele în care programul este funcțional demonstrează un nivel ridicat de empatie, colaborează bine și au capacitatea de auto-reglare emoțională foarte dezvoltată. Impactul este vizibil pe termen lung, procentul elevilor care raportează situații de bullying scăzând de la 25% (1998) la 5% (2018). Este de remarcat susținerea de care se bucură acest program la nivel internațional: în Danemarca, programul ”Free of Bullying” se derulează sub patronajul Alteței Sale Prințesa Mary a Danemarcei, iar în Estonia, cu implicarea Ministerului Educației, programul a fost preluat în toate grădinițele publice. Ne exprimăm speranța că și în România există autorități publice naționale și locale care au în vedere starea de bine a copiilor și prioritizează intervenții pe termen lung care să susțină dezvoltarea socio-emoțională a acestora.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

Context:

  • 12% dintre copii sunt expuși abuzului verbal în familie, procentul ajunge la 22% în mediul școlar.
  • 76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc.
  • 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.
  • Atunci când sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe (38%), vinovăție (29%) și nefericire (28%).
  •  6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, 3% declarând chiar că se simt părăsiți.
  • Copiii afirmă că suferă în tăcere (43%), plâng sau vorbesc cu cineva (36%) și doar 8% dintre respondenți indicând că, atunci când sunt pedepsiți, își închipuie că se răzbună.
  • Ca atitudine generală față de pedeapsa corporală, 21% dintre părinți și-au exprimat acordul față de bătaie, ca modalitate de sancționare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

 

Datele sunt extrase din “Studiul privind abuzul împotriva copiilor” (Salvați Copiii România, 2021).

 

Proiectul pilot ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” beneficiază de susținerea financiară a Kaufland România.

 

Parteneri: Salvați Copiii Danemarca, The Mary Foundation, Ministerul Educației și CMBRAE – Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.

_________

Persoana de contact:

Cristina Adam, coordonator proiect, tel. 0744.471.073, cristina.adam@salvaticopiii.ro.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Banalul medicament care poate omorî copiii. Dr. Mihai Craiu: „Este cel mai toxic pentru ficat“

Publicat

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că uzualul Paracetamol poate fi periculos pentru copii. O doză prea mare poate produce moartea, avertizează dr. Craiu.Avertismentul a fost lansat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. Dr. Mihai Craiu, care este medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, a participat la lucrările Congresului Național de Pediatrie.
Specialiștii din toată țara au vorbit despre efectele medicamentelor asupra copiilor.
„Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară. Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii (cum a zis memorabil colega mea, dna Conferențiar Tatiana Ciomârtan) vă recomand unul important: atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite. Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu”, a scris medicul Mihai Craiu pe rețeaua de socializare. Potrivit experților, paracetamolul este cel mai periculos pentru ficat dintre medicamentele obișnuite. O doză mai mare poate provoca moartea copilului, au stabilit medicii.
„Lucrarea domniei sale (n.r. Coriolan Ulmeanu) plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului. O doză de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg”, a avertizat dr. Craiu.
Totodată, cunoscutul medic spune ce trebuie făcut în cazul în care copilul a înghițit o supradoză de medicament.
„Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge… Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului – sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie. Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina”, a precizat medicul Craiu.
Intervenția este conform protocoalelor care există în domeniu. Totuși, atenția părinților este cea mai bună apărare.
„Atenție la dozele prea mari dintr-un medicament care există aproape în toate casele”, a fost concluzia medicului pediatru Mihai Craiu.
Șursa: ADEVARUL

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție! O nouă metodă de înșelăciune în numele Netflix, cu conturile bancare

Publicat

În ultimele zile circulă o nouă metodă de înșelătorie pe internet. Mesajul este distribuit prin e-mail-uri și acesta vine în numele gigantului serviciu de streaming Netflix. În acest mail este atașat un text în care se specifică faptul că abonamentul respectivului client urmează să expire dar, „ca parte a programului de fidelitate”, acesta poate fi prelungit gratuit 90 de zile… asta dacă introduci toate datele cardului.
Internetul a început să vuiască în ultimul timp de tot mai multe înșelătorii în numele a mai multor mari societăți. În general, țeparii promit fel de fel de cadouri sau vouchere, iar cei care pe moment nu oferă destul de multă atenție, se pot trezi cu conturile de la rețelele de socializare sparte, sau chiar conturile bancare, virusându-și astfel și dispozitivele de pe care accesează linkurile.
„Acum puteți prelungi abonamentul gratuit 90 de zile”
Mai multe persoane au primit în ultimul timp, pe adresele de e-mail un mesaj, de la Netflix, gigantul de streaming, în care se specifică faptul că „Abonamentul dumneavoastră este pe cale să expire. Abonamentul dvs. Netflix a fost dezactivat. Din păcate, nu am putut să vă reînnoim abonamentul. Dacă alegeți să vă mențineți abonamentul activ, trebuie să vă actualizați profilul. Dar, ca parte a programului nostru de fidelitate, acum puteți prelungi gratuit 90 de zile.” În continuare, pentru a putea accesa „prelungirea gratuită”, Netflix solicită introducerea tuturor datelor cardului pentru validarea contului.
Mare atenție! Toate acestea sunt tehnici de înșelăciune, la fel cum au fost și mesajele celor de la Kaufland, Profi, Lidl, Poșta Română, OMV, H&M, și multe altele, ne transmit reprezentanții Poliției Române.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citeste mai mult

Eveniment

Data până la care românii vor plăti prețuri subvenționate la energie electrică și gaze. Anunțul ANRE

Publicat

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) au anunţat data până la care preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate relatează alba24.ro.

Românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi jumătate, până la sfârşitul lunii martie 2025.

Măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali.

În plus, românii primesc asigurări că ţara noastră va trece cu bine peste această iarnă. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de 90%.

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate, până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat, la Sibiu, Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie.

Tarife plafonate la energie până în martie 2025

  • 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar,
  • 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi,
  • 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi,
  • Pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate.

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Brăești. Un grajd și o bucătărie de vară au ars din temelii. O femeie a suferit un atac de panică

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au fost solicitați în această dimineață pentru a interveni la un incendiu ce a cuprins mai multe anexe gospodărești în localitatea Brăești.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și un echipaj SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardeau generalizat un grajd de animale, o bucătărie de vară și un foișor, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați, dar și o parte din acoperișul casei.

Pompierii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul locuinței. Incendiul a fost stins după mai bine de 2 ore, iar cauza probabilă o constituie autoaprinderea materialelor combustibile de pe o sobă.

Proprietara a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

🙏 Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă să respectați următoarele reguli:
– Nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
– Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
– Nu lăsați ușa sobei deschisă.
– Nu supraîncălziți soba.
– Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
– Nu puneți materiale combustibile pe sobe sau în imediata lor apropiere, deoarece se pot supraîncălzi și se autoaprind.
– Stingeți focul pe timpul nopții.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending