Connect with us

Cultura

Stagiune aniversară la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschisă cu o premieră de excepție

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani aniversează în acest an 185 de ani de teatru în limba română, 165 de ani de la înființarea primei trupe teatrale la Botoșani, 110 ani de la inaugurarea clădirii teatrului și 65 de stagiuni cu trupă proprie.

Vă invităm vineri 22 septembrie și  sâmbătă, 23 septembrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la premiera spectacolului „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Publicitate

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioși și niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (Andro Enukidze)

Andro Enukidze s-a născut pe 9 ianuarie 1965 la Tbilisi. În 1987 a absolvit Universitatea de Teatru din Georgia „Shota Rustaveli” (clasa de regie a lui Dimitri Aleksidze și Temur Chkheidze). Andro Enukidze a regizat optzeci și șase de spectacole montate la teatre din Georgia, Polonia, Turcia, Rusia, România. Din 2014 până în 2022 a fost director artistic la Teatrul de Stat din Batumi „Ilia Chavchavadze”. Împreună cu Robert Sturua este co-fondator al facultății de regie, prima din istoria Turciei (Universitatea Bilkent, Ankara).

Andro Enukidze a scris și piese de teatru, uneori împreună cu dramaturgul Miho Mosulishvili, care au fost prezentate în teatrele din Georgia și au fost publicate în reviste literare.

Andro Enukidze este fondator și director artistic al Festivalului Internațional de Teatru din Batumi, Georgia. Profesor-doctor și Decan al Facultății de Dramă la Universitatea de Teatru și Film din Tbilisi, Georgia.

Premii:

Câștigătorul Festivalului de Teatru Rustavi „Mască de aur” în nominalizarea „Cea mai bună regie” pentru spectacolul „Este omul uman?!” (Montat împreună cu Robert Sturua) în 2003.

Câștigătorul Festivalului de Teatru al Țărilor Mării Negre din Trabzon (2002-2005).

Marele Premiu pentru spectacolul de la al IX-lea Festival de Teatru Dostoievski din Novgorod în 2005.

Spectacolul „Livada de vișini” de A.P.Cehov montat de Andro Enukidze în 2021 la Rzeszow, Polonia, a intrat în top 10 cele mai bune premiere din anul 2021 din Polonia.

Premiul cel Mare pentru „Cel mai bun spectacol al anului” în 2021 cu spectacolul „Pescărușul” de A. P. Cehov.

 

Durata spectacolului: 1 h 25 min.

Pret bilet premieră – 50 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-19:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-19:00

Vă așteptăm cu drag la TEATRU!

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOC la Săveni! Acoperișul unei case a ars din cauza unui coș de fum defect

Publicat

Publicitate

Acoperișul unei case din orașul Săveni a fost distrus în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-a întâmplat seara trecută.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni și Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere, dar și o ambulanță aparținând SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei pe o suprafața de aproximativ 150 de metri pătrați și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga clădire. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de trei ore.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

ℹ️ De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult

Eveniment

Vrei să-ți completezi anii de pensie? Iată cât te costă vechimea în 2025

Publicat

Publicitate

În 2025, românii pot cumpăra până la 6 ani de vechime în muncă, printr-un contract de asigurare socială încheiat cu Casa de Pensii. Prețul pentru un an de stagiu pornește de la peste 12.000 de lei.

Persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă pot completa această perioadă printr-un contract de asigurare socială facultativă, reglementat de Legea nr. 360/2023.

Măsura este destinată celor care au avut perioade fără contribuții la sistemul public de pensii și doresc să evite pierderea dreptului la pensie.

Cât costă vechimea în muncă cumpărată în 2025

Conform legislației în vigoare, contribuția lunară minimă este de 25% din salariul minim brut, stabilit în 2025 la 4.050 lei. Vezi ale detalii AICI.

Astfel, pentru o lună de vechime „cumpărată”, o persoană trebuie să plătească 1.012,50 lei, echivalentul a 12.150 lei pentru un an întreg de stagiu.

Contractul poate acoperi o perioadă cuprinsă între o lună și maximum 6 ani, în funcție de nevoile fiecărei persoane și de perioada rămasă până la pensionare.

Publicitate

Contribuția poate fi mai mare decât cea minimă, dacă persoana dorește să-și crească valoarea pensiei viitoare – suma exactă se stabilește prin contractul semnat cu Casa Teritorială de Pensii.

Cumpărare vechime în muncă 2025: Cine poate încheia contractul și în ce condiții

Pot beneficia de această formă de asigurare facultativă persoanele care nu sunt pensionari, indiferent dacă locuiesc în țară sau în străinătate, cu condiția ca perioadele pentru care se solicită completarea stagiului să nu fi fost deja acoperite prin contribuții anterioare.

Contractul nu poate acoperi perioade viitoare, ci doar ani anteriori care nu au fost contributivi. Plata se face integral sau eșalonat, în funcție de cum se înțeleg părțile.

Când te poți pensiona

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să îndeplinească două condiții:

  • vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, începând cu anul 2035;
  • stagiul minim de cotizare contributiv, conform eșalonării prevăzute de lege.

În prezent, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, iar stagiul minim – în general, 15 ani. Aceste valori pot varia ușor, în funcție de luna și anul nașterii, în special pentru femei, care au un calendar de creștere eșalonată până în 2035.

  • Atenție! Nu toți pot opta pentru continuarea activității până la 70 de ani.

Persoanele care au ieșit deja la pensie sau care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de opțiunea de a continua activitatea până la 70 de ani, chiar dacă doresc acest lucru.

Continuarea activității este permisă doar celor care aleg să nu depună cererea de pensionare la vârsta standard și obțin anual acordul angajatorului.

Cumpărare vechime în muncă 2025: Ce documente sunt necesare pentru pensionare

Pentru a solicita pensia pentru limită de vârstă, este necesar să se depună o cerere împreună cu:

  • carnetul de muncă și alte documente doveditoare ale vechimii în muncă;
  • acte de identitate;
  • adeverințe privind condițiile de muncă și veniturile realizate;
  • alte acte relevante, în funcție de statutul solicitantului.

Cererea se depune la Casa Teritorială de Pensii în termen de 30 de zile de la îndeplinirea condițiilor de pensionare. Dacă cererea este depusă mai târziu, drepturile de pensie se acordă de la data înregistrării, nu retroactiv.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Foca este unul din cei patru Foca pomeniţi de sinaxar. El a trăit în Sinope, în zilele împaratului Traian, strălucind cu toate faptele bune şi cu petrecere neprihănită.

Când a fost adus înaintea eparhului African şi întrebat de acesta dacă este creştin, el a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos. Atunci eparhul African, hulind pe Hristos şi chinuindu-l pe Sfântul Foca, s-a făcut cutremur mare şi fără de veste, căzând el împreună cu slujitorii lui, au rămas fără suflare. Văzând femeia eparhului această minune, s-a înfricoşat şi s-a rugat sfântului, care l-a înviat pe African. După aceea, l-au dus la împăratul Traian, şi mărturisind Sfântul Foca pe Hristos, a fost spânzurat şi strujit, iar apoi băgat în var. Fiind pus într-o baie foarte fierbinte, mucenicul s-a rugat Domnului, apoi şi-a dat sufletul în mâinile Sale.

Moaștele Sfântului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop la Constantinopol, în ziua de 23 iulie 403 sau 404.

Citeste mai mult

Cultura

Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani, la scurt timp după concertul de adio susținut alături de Black Sabbath

Publicat

Publicitate

Lumea muzicii rock este în doliu. Ozzy Osbourne, legendarul solist al trupei Black Sabbath și una dintre cele mai influente figuri ale muzicii heavy metal, a murit la vârsta de 76 de ani. Informația a fost confirmată de familia artistului pentru Sky News, care a transmis că Ozzy „s-a stins în liniște, înconjurat de dragoste”.

Decesul survine la doar câteva săptămâni după ce Osbourne a urcat pe scenă pentru ultima dată, în cadrul unui concert emoționant de adio susținut în orașul său natal, Birmingham. Evenimentul, intitulat Back to the Beginning, a avut loc pe 5 iulie 2025 pe stadionul Villa Park și a marcat prima reuniune completă a formației originale Black Sabbath din ultimii 20 de ani.

Slăbit de boala Parkinson și alte afecțiuni cronice, Ozzy a fost adus pe scenă într-un tron negru, dar a reușit să își exprime recunoștința față de publicul care i-a fost alături timp de peste cinci decenii.
„N-aveți idee cât înseamnă asta pentru mine… Vă mulțumesc din toată inima”, a spus el cu ochii în lacrimi, într-unul dintre cele mai emoționante momente ale serii.

Concertul s-a bucurat de prezența a zeci de mii de fani și a unor invitați speciali precum Metallica, Guns N’ Roses și Pantera. A fost considerat de presa britanică drept „cel mai mare show heavy metal al tuturor timpurilor”, având și un scop caritabil – strângerea de fonduri pentru spitalul de copii din Birmingham și cercetarea bolii Parkinson.

Ozzy Osbourne, supranumit „Prince of Darkness”, a devenit celebru în anii ’70 alături de Black Sabbath, trupă considerată pionieră în muzica heavy metal. A urmat o carieră solo de succes, cu hituri precum Crazy Train, Mr. Crowley sau No More Tears. Artistul a fost cunoscut și pentru stilul său de viață extravagant și controversat, inclusiv pentru incidentul notoriu în care a mușcat capul unui liliac pe scenă.

În ultimii ani, sănătatea lui Osbourne s-a deteriorat vizibil. În 2019 a fost diagnosticat cu Parkinson, iar un accident grav la coloană l-a obligat să-și anuleze turneele. Ultimul concert a reprezentat o revedere simbolică cu scena, fanii și colegii săi – și, fără ca publicul să știe, un ultim rămas-bun.

Publicitate

Artistul lasă în urmă soția sa, Sharon Osbourne, cu care a fost căsătorit timp de peste 40 de ani, și șase copii.

O viață de legendă

  • Nume real: John Michael Osbourne

  • Data nașterii: 3 decembrie 1948

  • Trupe: Black Sabbath, Ozzy Osbourne Band

  • Albume celebre: Paranoid, Blizzard of Ozz, No More Tears

  • Premii: Grammy, MTV Global Icon, introducere în Rock and Roll Hall of Fame

Moartea lui Ozzy Osbourne marchează sfârșitul unei ere. Dar moștenirea sa muzicală va continua să inspire generații întregi de artiști și fani.

🕯️ Odihnește-te în pace, Ozzy. Ride the Crazy Train to the stars.

Sursa foto ilustrativ: Facebook / Ozzy Osbourne

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending