Connect with us

Eveniment

Sprijin pentru copii din familii vulnerabile din fonduri europene

Publicat

Publicitate

Guvernul României condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, oferă sprijin copiilor din familii vulnerabile.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), va acorda în acest an școlar ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei preșcolarilor și elevilor din familiile defavorizate.

Numărul de beneficiari va fi de aproximativ 300.000 de copii din toate județele țării, iar ajutorul de 500 de lei va fi virat pe cardurile pentru sprijin educațional, conform prevederilor OUG nr. 133/2020.

Vor beneficia de tichetul de 500 de lei:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Ajutorul pentru haine și rechizite va fi virat în această lună beneficiarilor care sunt deja în posesia cardurilor din anul școlar trecut. În cursul lunii octombrie, urmează să fie distribuite și încărcate cardurile pentru noii beneficiari.

Până în acest moment, au fost identificați elevi eligibili în 10.115 unități de învățământ din țară.

Publicitate

Stimulentul educațional se acordă, la cererea unuia dintre părinții elevului, înregistrată până la data de 10 septembrie la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Este important de precizat că această cerere trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

 

Cei care au deja card trebuie, de asemenea, să depună cerere, însoțită de adeverința de venit. Documentul trebuie semnat de același părinte care a depus cerea la începutul programului.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

În anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați prevăzută de OUG nr. 133/2020 a fost de 122 milioane de lei, pentru 245.000 elevi din familii defavorizate. În județul Botoșani, în anul școlar precedent, 12.195 de copii au beneficiat de acest sprijin.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Marius Budăi: Dacă cei 11 candidați la președinție s-ar lista la bursă, eu cu siguranță aș investi în Crin Antonescu

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a declarat, vineri, că, dacă cei 11 candidați la funcția de președinte al României ar fi listați la bursă, ar investi în Crin Antonescu.

El a afirmat, în cadrul unei întrevederi pe care Antonescu a avut-o cu oamenii de afaceri din Botoșani, că instabilitatea politică se reflectă în evoluția bursei și în politica monetară și, din acest motiv, Crin Antonescu ar putea genera echilibru economic României.

”Știm cu toții că dumneavoastră, mediul de afaceri, reprezentanți cei mai sensibili indicatori a ceea ce înseamnă instabilitatea politică și simțiți primii ceea ce se întâmplă, dacă în România avem sau vom avea instabilitate politică. Instabilitatea politică o vedem imediat ca rezultat în politica monetară și mai ales în evoluția bursei și am văzut că atunci când cineva se credea în noiembrie deja președinte al României, am văzut evoluția bursei și tot ceea ce s-a întâmplat cu indicatorii de la bursă. Știu din discuțiile repetate pe care le-am avut cu dumneavoastră și cu alți oameni de afaceri din țară că cel mai mult vă interesează predictibilitatea, dar și stabilitatea politică. De aceea, pe scurt, și închid, dacă la bursă s-ar lista cei 11 candidați, eu cu siguranță aș investi în Crin Antonescu pentru că ne poate asigura această activitate politică de care avem cu toții nevoie”, a spus Budăi. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani a lansat Campania de prevenire a violenţei în familie „Te ajutăm să fii în siguranţă”

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani a lansat în data de 21 martie 2025 Campania de prevenire a violenţei în familie  Te ajutăm să fii în siguranţă!, campanie ce are drept scop informarea grupurilor vulnerabile cu privire la prevederile legale şi măsurile de protecție ce trebuie adoptate pentru prevenirea/sesizarea  faptelor de violență în familie/în cuplu.

Specialiştii din cadrul IPJ Botoşani şi cei ai DGASPC Botoşani au susţinut o scurtă prezentare a modalităţilor de intervenţie în cazul semnalării violenţei în familie,  a serviciilor de care pot beneficia victimele. De asemenea, reprezentantul Protopopiatului Botoşani a subliniat importanţa implicării Bisericii în activitatea de prevenire a violenţei în familie la nivelul comunităţilor locale.

Împreună cu reprezentații UAT-urilor au fost stabilite modalităţi de cooperare la nivel comunitar pentru semnalarea şi monitorizarea cazurilor de violenţă în familie, precum şi realizarea   de întâlniri, în special în mediul rural cu persoanele aparținând grupurilor țintă pentru transmiterea recomandărilor preventive.

Întâlnirile pot fi desfășurate în locațiile identificate împreună cu primăriile, dar și în alte locații identificate în limita disponibilității de participare ( asociații de proprietari).

Citeste mai mult

Educație

Simulare Bacalaureat 2025: Prima testare, luni, 24 martie. Calendar

Publicat

Publicitate

Simulare Bacalaureat 2025. Prima testare în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Bacalaureat 2025 este organizată luni, 24 martie, la Română. Liceenii vor avea trei ore la dispoziție pentru a rezolva cerințele primite, scrie alba24.ro.

Testările vor fi organizate în sălile de clasă. Liceenii trebuie să fie prezenți până cel târziu ora 8.30, iar probele încep de la ora 9.00.

Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor.

Simulare Bacalaureat 2025. Cum se poate corecta o greșeală

La probele scrise, elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect.

În cazul subiectelor tip grilă, la discipline precum Matematică sau Istorie, procedura prevede că „un răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect”. Dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori, varianta finală trebuie scrisă în rubrica special destinată punctajului, aflată lângă variantele de răspuns.

La proba de Limba și literatura română, elevii pot efectua corecturi pe răspunsurile din broșură prin tăierea literei marcate greșit și scrierea în dreapta căsuței a literei corecte. Este permisă sublinierea pe text cu stilou/pix albastru, iar în cazul analizei sintactice, elevii pot delimita propozițiile fără ca acest lucru să fie considerat semn particular.

Publicitate

Simulare Bacalaureat 2025: corectarea lucrărilor

Lucrările se corectează digitalizat, pe platformă. Evaluarea se face de către doi profesori evaluatori de oriunde din țară. Dacă între notele acestora există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este redistribuită către alți doi profesori.

Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.

Notele nu vor fi trecute în catalog. Însă elevul poate solicita acest lucru, printr-o cerere scrisă. De asemenea, rezultatele nu sunt făcute publice, ci comunicate individual fiecărui elev, printr-un cod unic.

Simulare Bacalaureat 2025: calendarul testărilor

  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Crin Antonescu, la Botoșani: Alegerile prezidențiale din 2025 vor fi o luptă în trei – cu Nicușor Dan și George Simion

Publicat

Publicitate

Crin Antonescu, candidatul susținut de alianța PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 2025, a fost prezent vineri, 21 martie, în județul Botoșani, unde a participat la o serie de evenimente politice și economice.

Vizita a fost organizată cu sprijinul Organizației Județene a PNL Botoșani, în prezența președintelui Consiliului Județean, Valeriu Iftime, și a senatoarei Doina Elena Federovici, liderul PSD Botoșani.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Botoșani, Crin Antonescu a declarat că se așteaptă la o campanie electorală dominată de atacuri la persoană și mai puține dezbateri reale de idei. Acesta a subliniat că lupta electorală se va duce, în mod clar, între trei candidați principali: el, Nicușor Dan și George Simion.

Tot în cadrul conferinței, candidatul și-a prezentat cele cinci priorități pentru un eventual mandat la Cotroceni, menționând necesitatea unor reforme consistente pentru viitorul României.

Înaintea întâlnirii cu presa, Crin Antonescu s-a văzut cu reprezentanții mediului de afaceri din județ, dar și cu liderii locali ai partidelor care îi susțin candidatura.

Iată imaginile și declarațiile surprinse la Botoșani, în timpul vizitei candidatului la președinția României.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending