Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sprijin pentru copii din familii vulnerabile din fonduri europene

Publicat

Guvernul României condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, oferă sprijin copiilor din familii vulnerabile.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), va acorda în acest an școlar ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei preșcolarilor și elevilor din familiile defavorizate.

Numărul de beneficiari va fi de aproximativ 300.000 de copii din toate județele țării, iar ajutorul de 500 de lei va fi virat pe cardurile pentru sprijin educațional, conform prevederilor OUG nr. 133/2020.

Vor beneficia de tichetul de 500 de lei:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Ajutorul pentru haine și rechizite va fi virat în această lună beneficiarilor care sunt deja în posesia cardurilor din anul școlar trecut. În cursul lunii octombrie, urmează să fie distribuite și încărcate cardurile pentru noii beneficiari.

Până în acest moment, au fost identificați elevi eligibili în 10.115 unități de învățământ din țară.

Stimulentul educațional se acordă, la cererea unuia dintre părinții elevului, înregistrată până la data de 10 septembrie la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Este important de precizat că această cerere trebuie însoțită de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022.

 

Cei care au deja card trebuie, de asemenea, să depună cerere, însoțită de adeverința de venit. Documentul trebuie semnat de același părinte care a depus cerea la începutul programului.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

În anul școlar precedent, bugetul alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați prevăzută de OUG nr. 133/2020 a fost de 122 milioane de lei, pentru 245.000 elevi din familii defavorizate. În județul Botoșani, în anul școlar precedent, 12.195 de copii au beneficiat de acest sprijin.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Bani pentru fermieri: APIA a plătit fermierilor peste 10,53 miliarde lei. Doar astăzi au fost virați bani către 7.679 fermieri

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 10,53 miliarde de lei pentru anul de cerere 2023, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), relatrează agerpres.ro.

Numai în cursul zilei de marţi, o sumă de peste 424,67 milioane de lei a intrat în conturile a 7.679 fermieri.

Potrivit sursei citate, din suma totală plătită pe 26 martie, circa 408,52 milioane de lei provine din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), peste 3,29 milioane de lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), 12,19 milioane de lei din Bugetul Naţional (BN), circa 654.233 lei cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1) şi 8.389 lei din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI).

Plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA şi BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile/intervenţiile finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Citeste mai mult

Eveniment

Când ești tânăr le faci pe toate: O tânără a renunțat la Facultatea de Geografie și s-a făcut jandarmeriță

Publicat

În această dimineață, Giorgiana, elevă a Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, a participat la o activitate de împădurire pe raza Ocolului Silvic Trușești, împreună cu colegii aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Vremea frumoasă și natura care revine la viață la începutul primăverii au constituit cadrul propice pentru plantarea de arbori din mai multe specii, în zona Cantonului Coștiugeni, împreună cu specialiștii silvici, care au asigurat expertiza, puieții și uneltele necesare plantării.

Pentru Giorgiana și colegii ei, acesta este primul lor stagiu de practică, în care vor căpăta competențe în specializarea pază și protecție instituțională.

La terminarea liceului, în anul 2022, tânăra din comuna Broscăuți a fost admisă la Facultatea de geografie-geologie din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași, ale cărei cursuri le-a urmat timp de un an, moment în care a aflat despre oferta de școlarizare pentru instituțiile militare de învățământ postliceal care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române și a luat hotărârea să se înscrie, motivată fiind de dinamica și diversitatea activităților și misiunilor pe care le execută jandarmii, dar și de prietenii care lucrează deja în structurile M.A.I. și care au sfătuit-o să urmeze o carieră în acest domeniu.

Cu siguranță, la absolvirea școlii de subofițeri va relua cursurile facultății de geografie, pe care își dorește foarte mult să le finalizeze cu o diplomă de licență.

Dacă ar fi să aleagă în acest moment, ar opta pentru serviciul în structurile de ordine și siguranță publică, pentru care consideră că are abilități native, iar cunoștințele necesare le va acumula, treptat, atât la cursuri, cât și în stagiile de practică, de la tutorii profesionali cu experiență.

Citeste mai mult

Economie

Schema de compensare-plafonare la facturile de curent și gaz, îmbunătățită. Noi măsuri de la Ministerul Energiei

Publicat

Ministerul Energiei se pregătește săptămâna aceasta să îmbunătățească schema de compensare/plafonare. Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, această inițiativă ar putea duce la o posibilă scădere a facturilor la energie și gaze. De asemenea, se preconizează că se va exercita o presiune și mai mare asupra furnizorilor pentru a reduce prețurile, conform informațiilor oferite de sursa menționată, relatează alba24.ro.

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că plafoanele nu se schimbă.

Ne străduim să punem o presiune şi mai mare pe furnizori pentru a scădea aceste preţuri. Atât la energie electrică, cât şi la gaze. Sigur, şi prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia electrică, respectiv gazele naturale”, a menţionat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Situația prețurilor comparativ cu alte țări europene

El a amintit că, potrivit datelor Eurostat din trimestrul al treilea din 2023, România are al cincilea cel mai ieftin curent electric şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, cu actuala schemă de compensare/plafonare.

„Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană – şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Sunt date Eurostat din trimestrul III. Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar, actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali”, a susţinut ministrul.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Slujire arhierească înălțătoare la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani care și-a sărbătorit ocrotitoarea

Publicat

În municipiul Botoșani, ascunsă printre blocuri se înalță semeață o bisericuță frumoasă ca o bijuterie, ce are ca ocrotitoare spirituală pe Maica Domnului. De sărbătoarea Bunei Vestiri, lăcașul sfânt îmbracă haine de sărbătoare și devine neîncăpător pentru mulțimea de credincioși care vin din toate colțurile orașului pentru a cinsti pe Născătoarea de Dumnezeu.

Anul acesta, în mijlocul Parohiei Buna Vestire s-a aflat Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, transformând sărbătoarea într-un  popas duhovnicesc deosebit.

Sărbătoarea a început duminică seară cu slujba arhierească a Vecerniei cu Litie, oficiată de PS Nichifor, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi din care a făcut parte și părintele protopop Petru Fercal, dar și directorul Seminarului Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica, deși plină de flori albe, a fost împodobită cu darul cel mai de preț, și anume cu prezența a peste 700 de credincioși care au evlavie la Maica lui Dumnezeu și prețuiesc misiunea divină a părintelui Dan Afloarei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de elevi ai Seminarului Botoșani, coordonați de profesorii Cezar Grădinaru și Gheorghiță Bulboacă, frumusețea interpretării  țesând o atmosferă cu adevărat divină. Credincioșii prezenți s-au alăturat într-un glas cântărilor pătrunzătoare, lăsând impresia unei strane uriașe.

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat LITIA și, la final, a ținut un cuvânt de învățătură legat de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Părintele paroh Dan Afloarei a oferit arhiereului în dar o cruce de binecuvântare și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului pentru ca biserica să arate ca  Rai.

Sărbătoarea a continuat în ziua praznicului Bunei Vestiri cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.  

Biserica „Buna Vestire” din Botoşani a fost înfiinţată în luna mai 1995, ctitorul său fiind părintele Emilian Hrubaru, care s-a stins din viaţă în 2002. Lucrările au fost continuate de preotul paroh actual, Dan  Afloarei. Iniţial, biserica a fost construită din lemn, însă între timp în acelaşi spaţiu a fost ridicată biserica din cărămidă. Târnosirea bisericii a fost făcută în anul 2013, eveniment la care au participat mii de credincioși.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending