Connect with us
Publicitate

Eveniment

Spovedania unui angajat care a dat șpagă pentru a intra în sistemul medical românesc. Cât costa un post de fochist, asistentă sau infirmieră

Publicat

Publicitate

Angajarea la unul dintre cele mai mari spitale din Moldova costa o adevărată avere. Un angajat a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a intra în sistem. Conform declarației acestuia, numai încadrarea pe un post de fochist, costă 2000 de euro, relatează ADEVĂRUL.

La Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, una dintre cele mai mari unități spitalicești din Moldova, multe angajări se făceau pe ochi frumoși, dar și pe șpagă. Cel puțin asta arată o anchetă DNA pornită încă de anul trecut la „Mavromati”, în urma căreia, doi foști directori au fost reținuți, alături de mai mulți angajați. Pe parcursul anchetei au ieșit la iveală detalii scandaloase. De exemplu, sumele pe care candidații la concursurile organizate de spital era nevoiți să le dea pentru a prinde un post la stat. În unele cazuri, cei care doreau o slujbă la spital ajungeau să se împrumute și la bancă pentru a achita șpaga. Un botoșănean angajat pe postul de fochist, a recunoscut, oficial, în fața procurorilor DNA că a dat mită și a indicat exact și suma oferită pentru a primi postul.

2000 de euro pentru un post de fochist, 15.000 pentru cel de asistentă

F. P., angajat fochist la Spitalul Județea „Mavromati” a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a fi angajat și este dispus să accepte acordul de recunoaștere a vinovăției. Fochistul a fost reținut în luna decembrie a anului trecut, de DNA, odată cu valul de arestări de la „Mavromati”. Acesta s-a angajat la Spitalul Județean „Mavromati” în 2018 și a recunoscut oficial că a dat mită. Mai precis, 2000 de euro pentru un post de fochist. Fostul angajat a fost trimis în instanță cu acordul de recunoaștere a vinovăției, ceea ce-i va reduce din pedeapsă, fiind propus un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Totodată, există și stenograme care indică nivelul șpăgilor de la „Mavromati”, mai dezvăluie ADEVĂRUL.

Postul de fochist era cel mai ieftin. Cel mai scump era de asistentă medicală. Culmea, nivelul mitei era indexat la nivelul inflației. Adică a început de la 8000 de euro în 2019 și a ajuns la 15.000 de euro în 2023. Pentru un post de infirmieră se dădea până la 7000 de euro iar pentru cel de spălătorească 5000 de euro. „Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(…) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă.

Într-o altă interceptare, un alt candidat precizează că nu ar avea nicio șansă la concursul de ocupare a postului, dacă nu dă mită. „Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă. Unii împrumutau bani de la bănci sau cămătari pentru a plăti mita, screi ADEVĂRUL..

Publicitate

Zeci de angajați ridicați și duși la DNA

Scandalul șpăgilor a izbucnit la ”Mavromati” în luna decembrie a anului trecut. Atunci a fost organizată una dintre cele mai de amploare acțiuni DNA, din ultimul deceniu, la Botoșani. Au fost percheziționate locuințe private, sedii de partid și instituții publice, cu accent, evident pe Spitalul Județean ”Mavromati”. În urma descinderilor au fost reținute 11 persoane, printre care și un fost manager al spitalului, directorul de îngrijiri, asistenți, medici și personal TESA. Ulterior și directorul în funcție, la aceea dată, a fost reținut în acest dosar. În urma unor acțiuni care vizau fapte încă din 2018, anchetatorii au scos la iveală un sistem de angajări frauduloase pe șpagă. Candidatul trebuia să găsească o persoană de contact din interiorul spitalului, care-i făcea apoi legătura cu cei care măsluiau concursurile. Iar șpaga se împărțea. Deocamdată, se pare, doar fochistul ar fi făcut un acord de recunoaștere a vinovăției, recunoscând totul.

Sursa: ADEVĂRUL.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte, care va fi păstrată şi când este schimbat telefonul

Publicat

Publicitate

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte. WhatsApp a anunțat o nouă funcție care va permite utilizatorilor să salveze contacte direct în aplicație. Astfel, chiar dacă vă pierdeți telefonul sau conectați un dispozitiv nou la numărul dvs., veți putea vedea toate contactele stocate în cloud-ul WhatsApp, informează alba24.ro.

WhatsApp se baza până acum pe agenda telefonului pentru a sincroniza contactele. Mai exact, dacă primiți un mesaj de la o persoană nouă și doriți să îi salvați detaliile, informațiile sunt stocate local pe dispozitivul dumneavoastră.

WhatsApp introduce o agendă proprie de contacte

Noua funcție, care va fi disponibilă în curând, vă va permite să stocați contacte pe orice dispozitiv, inclusiv pe WhatsApp pentru web și Windows. De asemenea, puteți alege să sincronizați contactele salvate în WhatsApp cu telefonul.

Anul trecut, compania a permis utilizatorilor să se conecteze la două conturi WhatsApp pe același dispozitiv. Salvarea contactelor legate de un singur cont WhatsApp este utilă dacă doriți să mențineț separate contactele personale de cele de afaceri. În plus, dacă folosiți dispozitivul împreună cu alți utilizatori, puteți păstra propria listă de contacte asociată cu numărul dumneavoastră.

WhatsApp a declarat că a dezvoltat un nou sistem de stocare criptat numit Identity Proof Linked Storage (IPLS) pentru a permite salvarea contactelor în siguranță. Atunci când utilizatorii salvează un contact, sistemul generează o cheie de criptare pe dispozitiv. Recuperarea contactelor se bazează pe autentificarea identității dispozitivului principal.

Compania a declarat că tehnologia din spatele funcției de stocare a contactelor va permite, de asemenea, salvarea contactelor după nume de utilizator.

Publicitate

„Numele de utilizatori pe WhatsApp vor adăuga un grad suplimentar de confidențialitate, astfel încât să nu fie necesar să îți partajezi numărul de telefon atunci când trimiți mesaje cuiva”, a menționat WhatsApp, într-o postare pe blog.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani dezminte implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă

Publicat

Publicitate

Având în vedere articolele apărute în presa on-line, referitoare la informații privind percheziții la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, precum și la implicarea unui angajat al instituției într-o anchetă pentru infracțiuni de fals în înscrisuri în carnetele de muncă și eliberarea unor adeverințe pentru grupe de muncă, Inspectorul-șef al ITM Botoșani – Daniela Petronela Lozneanu – dezminte aceste informații, ele neavând niciun suport real.

Menționăm faptul că ITM Botoșani și angajații acestei instituții nu au făcut obiectul vreunei percheziții sau cercetări pentru infracțiuni de corupție sau fals în acte publice sau în înscrisuri sub semnătură privată, așa cum în mod eronat a fost prezentat pe site-urile presei locale, ieri, 22 octombrie 2024.

Solicităm celor care au publicat aceste articole ca pe viitor să verifice veridicitatea informațiilor și să solicite precizări din partea instituției înainte de a deveni articole de presă.

 

Citeste mai mult

Administratie

City managerul Mircea Magdalena: „Avocata lui Iftime a avut o miză politică când a blocat evacuare chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric”

Publicat

Publicitate

Administratorul public al municipiului Botoșani, Mircea Magdalena, a precizat că demersul avocatei lui Iftime de a bloca acțiunea Primăriei de evacuare a chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric a fost motivată politic, întrucât aceasta era deja desemnată candidată PNL pentru Senat atunci când a intervenit în proces. Reprezentantul primăriei consideră că miza în acest caz o reprezintă voturile celor care urmează să fie evacuați.

Doamna avocat Aiftincă a fost desemnată candidată la Senat, chiar de către domnul Valeriu Iftime, încă din luna septembrie! Deci știa bine din acel moment că acțiunile sale au și o conotație politică. Dacă într-adevăr nu voia să amestece profesia cu politica ar fi trebuit să se abțină să intre în proces cu Primăria. Dar miza politică a PNL e de a lua voturile chiriașilor vizați de evacuare în urma amenzilor repetate pentru încălcarea normelor de conviețuire. Trebuia deci să fie limpede pentru beneficiarii serviciilor doamnei avocat că sunt apărați de o candidată PNL, ca să știe bine unde să pună ștampila la alegeri”, a explicat Mircea Magdalena, care a precizat că retragerea ulterioară din proces a avocatei este irelevantă din punct de vedere politic întrucât mesajul a fost deja transmis.

„<<Votați-ne la alegeri și vă vom da avocați să luptați cu primarul Cosmin Andrei care vrea să evacueze!>>, acesta a fost mesajul politic al PNL, care rezultă din acțiunea doamnei avocat-candidat”, a mai precizat administratorul public.

Mircea Magdalena spune însă că aceste jocuri politice afectează grav interesul public, pentru că acțiunea Primăriei de evacuare a chiriașilor violenți vizează apărarea celorlalți cetățeni civilizați care au fost terorizați sau chiar agresați fizic de cei care urmează să fie evacuați, cum a fost în cazul adolescentului care la finalul lunii august a fost desfigurat în bătaie de unii locatari din Centrul Vechi.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Peste 200 de elevi de la Liceul Regina Maria, din Dorohoi, au interacționat cu polițiștii în Săptămâna Altfel

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat activități de prevenire și informare cu peste 200 de elevi, din cadrul Liceului Regina Maria, din municipiul Dorohoi.

Alături de echipajele canine ale Poliției de Frontieră, polițiștii au promovat drepturile pe care le au animalele și comportamentul pe care trebui să îl avem față de acestea pentru a le asigura bunăstarea.

De asemenea, au fost împărțite pliante ce conțin informații utile cu privire la drepturile animalelor, responsabilitate deținerii animalelor de companie și rolul lor în dezvoltarea armonioasă și echilibrată a personalității copiilor.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor derulează în permanență activități specifice pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, cu privire la necesitatea respectării unui mediu sănătos pentru toate animalele.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending