Connect with us

Eveniment

Sporuri pentru condiţii de muncă ale angajaților din învățământ și reformarea programelor școlare, cerute de sindicat

Publicat

Publicitate

Potrivit FSLI, în sistemul de învățământ românesc peste 60.000 de cadre didactice au peste 50 de ani, iar aproape 4.000 de cadre didactice nu au studii de specialitate, caz unic în rândul ţărilor membre ale UE. 

Sindicaliștii din învățământ solicită acordarea unei indexări suplimentare a salariilor pentru a fi acoperită creşterea preţurilor la bunuri și servicii. De asemenea, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă.

Rata inflaţiei afectează grav statutul social, situaţia materială şi condiţia umană a salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat din România, se precizează într-un comunicat FSLI, citat de Agerpres.

Totodată, sindicaliştii solicită cuprinderea tuturor funcţiilor din sistemul educaţional într-o singură anexă la noua lege-cadru de salarizare, astfel încât poziţionarea salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat în grila de salarizare să fie superioară celei actuale şi să corespundă în mod obiectiv complexităţii, importanţei sociale şi responsabilităţii muncii lor.

Reprezentanţii FSLI mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă salariaţilor din educaţie, înlăturându-se discriminarea acestora în raport cu celelalte categorii de bugetari care beneficiază de aceste sporuri.

Sindicaliştii cer asigurarea de resurse financiare substanţiale pentru finanţarea educaţiei, condiţie esenţială pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ şi evoluţia întregii societăţi româneşti.

Publicitate

Pe lista de revendicări se mai află reformarea programelor şcolare astfel încât competenţele dobândite să fie corelate cu exigenţele impuse de realităţile economiei româneşti. Astfel, se asigură integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, iar îmbunătăţirea inserţiei profesionale a elevilor va conduce, în timp, la creşterea prestigiului cadrelor didactice, a şcolii româneşti în ansamblul ei.

Reprezentanţii FSLI solicită, de asemenea, alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru aducerea infrastructurii şcolare şi a dotărilor din unităţile de învăţământ la standardele necesare, astfel încât să se poată desfăşura un învăţământ de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul urban sau rural în care sunt situate unităţile şcolare.

De asemenea, sindicaliştii pledează pentru un pachet legislativ coerent în domeniul învăţământului, care să nu fie supus unui proces de modificare şi completare permanentă.

„Stabilitatea legislaţiei specifice va genera predictibilitate în politicile educaţionale, absolut necesară atât pentru beneficiarii educaţiei, dar mai ales pentru personalul din sistem. Noua lege a învăţământului preuniversitar trebuie, în primul rând, să ţină cont de realităţile economice şi sociale din România, dar şi de ţintele strategice ce se urmăresc a fi atinse prin adoptare”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, noul pachet legislativ trebuie să cuprindă acordarea de facilităţi pentru angajaţii din învăţământ, precum şi păstrarea actualelor norme de predare pentru cadrele didactice.

„Învăţământul românesc continuă să fie un domeniu neatractiv pentru absolvenţii performanţi ai învăţământului superior, principalele cauze fiind salariile nemotivante, foarte mici în comparaţie cu salariile altor categorii de personal plătite din fonduri publice, condiţiile de muncă din şcolile din România, lipsa de stabilitate legislativă şi de predictibilitate a sistemului”, se menţionează în comunicat.

Potrivit FSLI, vârsta medie a cadrelor didactice continuă să fie ridicată, peste 60.000 dintre acestea având mai mult de 50 de ani, factor coroborat cu numărul foarte mare de personal didactic necalificat/în curs de calificare, încadrat în sistemul educaţional (aproximativ 4.000 de cadre didactice fără studii de specialitate, caz unic în rândul ţărilor membre ale UE).

Totodată, puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ cunoaşte o scădere accentuată, mai ales în ultimul an, din cauza creşterii galopante a inflaţiei şi a preţurilor la produsele de consum de bază şi la utilităţi.

„Continuă politica de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, prin alocarea anuală de fonduri iresponsabil de mici, puţin peste 3% din PIB, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de aproximativ 4,75%. Lipsesc sau sunt total insuficiente investiţiile necesare pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sistemului de învăţământ şi de formare profesională – modernizarea, dar şi construirea de creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, şcoli profesionale, licee, săli şi terenuri de sport, ateliere-şcoală, cabinete medicale şi stomatologice, astfel încât să oferim preşcolarilor şi elevilor din România standarde ridicate de infrastructură şi un act educaţional de calitate”, precizează FSLI în comunicat.

Reprezentanţii FSLI susţin că se confruntă cu o insuficientă schemă de încadrare cu personal, mai ales în cazul personalului didactic auxiliar şi nedidactic.

„Şcoala românească este din ce în ce mai neatractivă pentru un procent mare de elevi, deoarece competenţele dobândite la absolvirea studiilor nu le permit integrarea socio-economică, în contextul unei pieţe a forţei de muncă tot mai complexe. Există o stare de incertitudine şi de confuzie în rândul angajaţilor ca urmare a modificărilor care urmează să fie aduse noii legi privind sistemul de învăţământ preuniversitar, dar şi în ceea ce priveşte legea salarizării”, se mai spune în comunicat.

sursa: agerpres.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Emoție și recunoștință la Botoșani: Cuplurile de Aur și Diamant celebrate la Primărie

Publicat

Publicitate

Astăzi, 20 februarie 2025, în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei Municipiului Botoșani, iubirea a fost sărbătorită într-un mod special. 32 de cupluri care au rezistat testului timpului au fost omagiate în cadrul unei ceremonii emoționante, organizate de autoritățile locale pentru a celebra „Nunta de Aur” și „Nunta de Diamant”.

Într-o atmosferă caldă și plină de emoție, 29 de cupluri care aniversează 50 de ani de căsnicie au fost aplaudate pentru parcursul lor de o jumătate de secol petrecut împreună. Alături de ei, trei cupluri au fost premiate pentru „Nunta de Diamant”, marcând impresionanta performanță de 60 de ani de căsătorie.

Cuvintele de recunoștință și admirație rostite în timpul ceremoniei au evidențiat puterea dragostei, răbdarea și înțelepciunea care i-au ghidat pe acești botoșăneni de-a lungul deceniilor. Autoritățile locale au oferit diplome, flori și mici cadouri simbolice în semn de apreciere pentru exemplul de familie pe care aceste cupluri îl oferă comunității.

Evenimentul nu a fost doar o simplă ceremonie, ci un moment de reflecție asupra valorilor tradiționale, în care dragostea, respectul și devotamentul au fost sărbătorite cu aplauze și lacrimi de emoție. Cei prezenți au avut ocazia să împărtășească povești de viață impresionante și să inspire generațiile tinere, demonstrând că iubirea adevărată poate învinge toate obstacolele.

„Ne bucurăm să putem onora astăzi aceste familii care ne arată ce înseamnă să construiești o viață împreună, cu bune și rele, dar mereu cu dragoste și respect reciproc”, a transmis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, în cadrul evenimentului.

Astfel de momente readuc în prim-plan frumusețea legăturilor durabile și importanța sprijinului reciproc în călătoria vieții, iar cuplurile sărbătorite rămân un model demn de urmat pentru întreaga comunitate botoșăneană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutoare de urgență pentru Botoșani: Sprijin financiar pentru familiile și persoanele aflate în dificultate

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat alocarea unui fond de 1.714.100 lei pentru acordarea de ajutoare de urgență destinate sprijinirii a 431 de familii și persoane singure aflate în situații critice la nivel național.

Printre beneficiarii acestei măsuri se află și botoșăneni care se confruntă cu probleme grave de sănătate sau alte situații ce cresc riscul de excluziune socială, relatează agerpres.ro.

„În urma centralizării situațiilor extreme cu care se confruntă familii sau cetățeni din toată țara, am alocat fonduri pentru a le veni în ajutor celor mai greu încercați dintre noi. Plata ajutoarelor de urgență va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Pentru județul Botoșani, sprijinul financiar se adresează persoanelor și familiilor care trec prin momente dificile din cauza problemelor de sănătate sau a altor situații ce pot genera marginalizare socială. Aceste ajutoare fac parte din suma totală de 1.118.900 lei alocată pentru 305 familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Botoșani.

Ajutoarele de urgență sunt acordate în următoarele situații:

  • 409.700 lei au fost alocați pentru 75 de familii și persoane afectate de incendii în diverse județe din țară.
  • 185.500 lei au fost direcționați către 51 de familii și persoane afectate de fenomene meteorologice severe, cum ar fi ploi abundente, inundații sau vânt puternic.
  • 1.118.900 lei au fost alocați pentru 305 familii și persoane, inclusiv din Botoșani, care se confruntă cu probleme de sănătate grave sau alte situații sociale dificile.

Selecția beneficiarilor a fost realizată pe baza fișelor de verificare întocmite de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, iar ajutoarele vin ca o formă de sprijin pentru cei care nu au mai beneficiat de alte tipuri de ajutor în baza Hotărârii de Guvern nr. 1145/2024.

Publicitate

Guvernul anunță că astfel de măsuri vor continua, pentru a sprijini cetățenii aflați în situații de criză și pentru a preveni riscul de excluziune socială în comunitățile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiuni pentru fluidizarea traficului în Botoșani: 37 de sancțiuni aplicate și autovehicule ridicate de Poliția Locală

Publicat

Publicitate

Nu mai puțin de 37 de sancțiuni au fost aplicate și mai multe autovehicule du fost ridicate, în perioada 17 – 18 februarie, când polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice au desfășurat o serie de acțiuni menite să prevină și să combată faptele antisociale, având ca scop principal fluidizarea traficului rutier și pietonal în municipiul Botoșani.

Conform prevederilor art. 7 din Legea 155/2010 – Legea Poliției Locale, în urma controalelor efectuate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.810 lei, fiind acumulate și 57 de puncte de penalizare. Acțiunile s-au concentrat în special pe respectarea regulilor privind oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor.

Pe strada Pacea, între segmentul cuprins între A.C.R. și strada Sucevei, polițiștii locali au intervenit în zona semnalizată cu indicatorul „Oprirea interzisă”, unde au fost sancționați opt șoferi pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002. În patru dintre aceste cazuri, s-a dispus ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

Acțiunile au continuat și pe alte artere importante din oraș, precum străzile Vârnav, Victoriei, Grivița, Tiberiu Crudu și Bulevardul Mihai Eminescu. În aceste zone, polițiștii locali au blocat roțile a zece autovehicule staționate ilegal, în conformitate cu prevederile HCL nr. 292/2017.

De asemenea, polițiștii locali au asigurat monitorizarea și fluidizarea traficului rutier și pietonal în apropierea unităților de învățământ arondate Poliției Locale Botoșani, inclusiv la Școala Generală nr. 8, Școala Generală nr. 10 și Liceul „Mihai Eminescu”. O atenție deosebită a fost acordată și zonei intersecției străzilor Prieteniei și Vârnav, pentru a preveni eventualele ambuteiaje.

Reprezentanții Poliției Locale Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a asigura o circulație fluentă pe raza municipiului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bilete de tratament balnear 2025: Peste 60.000 de bilete gratuite pentru pensionari, aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat acordarea gratuită a peste 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, care vor fi distribuite prin intermediul caselor teritoriale de pensii. Pentru anul 2025, unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice vor pune la dispoziție un număr maxim de 60.420 de bilete, repartizate în cel mult 19 serii. Bugetul alocat pentru acest program este de 400 milioane de lei.

Până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, se adaugă numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unităţi de profil. Acesta se stabileşte prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2024.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter special se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

n anul 2025, fiecare solicitant îndreptățit conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

În anul 2024 s-au contractat 137.081 de bilete de tratament balnear, din care 20.562 gratuite.

Publicitate

Bilete de tratament balnear 2025. Beneficiari

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România și care au calitatea de:

  • pensionar al sistemului public de pensii
  • asigurat al sistemului public de pensii
  • beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii
  • persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale

După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează:

  • cel puţin 80% pentru pensionari;
  • până la 20% pentru asiguraţi

Bilete gratuite de tratament balnear 2025

Pot beneficia gratuit de bilete de tratament balnear:

  • pensionari de invaliditate
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor OG nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperaresau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending