Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sporuri pentru condiţii de muncă ale angajaților din învățământ și reformarea programelor școlare, cerute de sindicat

Publicat

Potrivit FSLI, în sistemul de învățământ românesc peste 60.000 de cadre didactice au peste 50 de ani, iar aproape 4.000 de cadre didactice nu au studii de specialitate, caz unic în rândul ţărilor membre ale UE. 

Sindicaliștii din învățământ solicită acordarea unei indexări suplimentare a salariilor pentru a fi acoperită creşterea preţurilor la bunuri și servicii. De asemenea, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă.

Rata inflaţiei afectează grav statutul social, situaţia materială şi condiţia umană a salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat din România, se precizează într-un comunicat FSLI, citat de Agerpres.

Totodată, sindicaliştii solicită cuprinderea tuturor funcţiilor din sistemul educaţional într-o singură anexă la noua lege-cadru de salarizare, astfel încât poziţionarea salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat în grila de salarizare să fie superioară celei actuale şi să corespundă în mod obiectiv complexităţii, importanţei sociale şi responsabilităţii muncii lor.

Reprezentanţii FSLI mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă salariaţilor din educaţie, înlăturându-se discriminarea acestora în raport cu celelalte categorii de bugetari care beneficiază de aceste sporuri.

Sindicaliştii cer asigurarea de resurse financiare substanţiale pentru finanţarea educaţiei, condiţie esenţială pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ şi evoluţia întregii societăţi româneşti.

Pe lista de revendicări se mai află reformarea programelor şcolare astfel încât competenţele dobândite să fie corelate cu exigenţele impuse de realităţile economiei româneşti. Astfel, se asigură integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, iar îmbunătăţirea inserţiei profesionale a elevilor va conduce, în timp, la creşterea prestigiului cadrelor didactice, a şcolii româneşti în ansamblul ei.

Reprezentanţii FSLI solicită, de asemenea, alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru aducerea infrastructurii şcolare şi a dotărilor din unităţile de învăţământ la standardele necesare, astfel încât să se poată desfăşura un învăţământ de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul urban sau rural în care sunt situate unităţile şcolare.

De asemenea, sindicaliştii pledează pentru un pachet legislativ coerent în domeniul învăţământului, care să nu fie supus unui proces de modificare şi completare permanentă.

„Stabilitatea legislaţiei specifice va genera predictibilitate în politicile educaţionale, absolut necesară atât pentru beneficiarii educaţiei, dar mai ales pentru personalul din sistem. Noua lege a învăţământului preuniversitar trebuie, în primul rând, să ţină cont de realităţile economice şi sociale din România, dar şi de ţintele strategice ce se urmăresc a fi atinse prin adoptare”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, noul pachet legislativ trebuie să cuprindă acordarea de facilităţi pentru angajaţii din învăţământ, precum şi păstrarea actualelor norme de predare pentru cadrele didactice.

„Învăţământul românesc continuă să fie un domeniu neatractiv pentru absolvenţii performanţi ai învăţământului superior, principalele cauze fiind salariile nemotivante, foarte mici în comparaţie cu salariile altor categorii de personal plătite din fonduri publice, condiţiile de muncă din şcolile din România, lipsa de stabilitate legislativă şi de predictibilitate a sistemului”, se menţionează în comunicat.

Potrivit FSLI, vârsta medie a cadrelor didactice continuă să fie ridicată, peste 60.000 dintre acestea având mai mult de 50 de ani, factor coroborat cu numărul foarte mare de personal didactic necalificat/în curs de calificare, încadrat în sistemul educaţional (aproximativ 4.000 de cadre didactice fără studii de specialitate, caz unic în rândul ţărilor membre ale UE).

Totodată, puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ cunoaşte o scădere accentuată, mai ales în ultimul an, din cauza creşterii galopante a inflaţiei şi a preţurilor la produsele de consum de bază şi la utilităţi.

„Continuă politica de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, prin alocarea anuală de fonduri iresponsabil de mici, puţin peste 3% din PIB, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de aproximativ 4,75%. Lipsesc sau sunt total insuficiente investiţiile necesare pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sistemului de învăţământ şi de formare profesională – modernizarea, dar şi construirea de creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, şcoli profesionale, licee, săli şi terenuri de sport, ateliere-şcoală, cabinete medicale şi stomatologice, astfel încât să oferim preşcolarilor şi elevilor din România standarde ridicate de infrastructură şi un act educaţional de calitate”, precizează FSLI în comunicat.

Reprezentanţii FSLI susţin că se confruntă cu o insuficientă schemă de încadrare cu personal, mai ales în cazul personalului didactic auxiliar şi nedidactic.

„Şcoala românească este din ce în ce mai neatractivă pentru un procent mare de elevi, deoarece competenţele dobândite la absolvirea studiilor nu le permit integrarea socio-economică, în contextul unei pieţe a forţei de muncă tot mai complexe. Există o stare de incertitudine şi de confuzie în rândul angajaţilor ca urmare a modificărilor care urmează să fie aduse noii legi privind sistemul de învăţământ preuniversitar, dar şi în ceea ce priveşte legea salarizării”, se mai spune în comunicat.

sursa: agerpres.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tehnologie 4G și 5G la serviciul 112: Persoanele în situații de urgență vor putea fi localizate cu o precizie de câțiva metri

Publicat

Persoanele aflate în situații de urgență vor putea fi localizate cu o precizie de câțiva metri, datorită utilizării noilor tehnologii bazate pe c. Acest lucru după ce ANCOM a lansat în consultare publică un proiect de revizuire a deciziei privind conectarea la Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), relatează alba24.ro. Acest proiect are ca scop facilitarea implementării comunicațiilor de urgență prin intermediul tehnologiilor 4G și 5G.

Folosind rețelele IP, în contextul noilor reglementări, furnizorii de rețele mobile împreună cu administratorul SNUAU vor asigura o localizare a apelantului considerabil îmbunătățită, care poate fi, în multe situații, de ordinul a câțiva metri” precizează reprezentanții ANCOM.

De asemenea, se deschide calea utilizării de noi servicii multimedia de comunicații de urgență prin rețele IP: NG eCall, Text în Timp Real și Conversație Totală.

ANCOM are rolul de a stabili condițiile tehnice și economice pentru realizarea comunicațiilor către SNUAU și condițiile tehnice pentru transmiterea informațiilor de localizare şi identificare a apelantului.

Schimbare la serviciul 112: Modificări propuse

În contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, complementar cu dezvoltarea rețelelor 4G și 5G care folosesc o altfel de tehnologie pentru a transmite date, proiectul propune utilizarea tehnologiei IMS, bazată pe tehnologia IP.

Documentul complet poate fi consultat AICI.

Tehnologia IP va asigura preluarea apelurilor de urgență și a informațiilor de localizare corespunzătoare, inclusiv prin tehnologia 4G și, de asemenea, poate asigura accesul utilizatorilor finali cu dizabilități la serviciile de urgență în condiții echivalente cu cele de care beneficiază ceilalți utilizatori finali, prin realizarea unei infrastructuri adecvate pentru facilitarea acestor comunicații de urgență multimedia.

Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluție de rezervă, până la migrarea totală a apelurilor la noile tehnologii.

Operatorii de telefonie vor trimite date de două ori pe an la ANCOM

Capabilitățile terminalelor inteligente cu funcționalități avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare.

În acest sens, proiectul de decizie prevede și o nouă obligație a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM câte o listă cu terminalele conectate la rețea, una din perioada septembrie – martie, iar cealaltă din perioada martie – septembrie.

Operatorii vor trebui să precizeze denumirea producătorului, denumirea terminalului, modelul terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului, precum și anumite capabilități ale acestora.

Aceste informații vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piață, capabile de localizări performante.

Proiectul de decizie vine în continuarea demersurilor inițiate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, care impune implementarea unui cumul de soluții tehnice în premieră la nivelul serviciilor de urgență europene în vederea îmbunătățirii localizării apelurilor la numărul de urgență 112.

Procesul de consultare publică

Având în vedere că modificările propuse au fost testate și că mare parte dintre obligațiile ce revin operatorilor au fost deja agreate între părți, proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Comunicații nr. 1023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă este supus consultării publice în regim de urgență, pentru o perioadă de 10 zile.

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 04.04.2024, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Copilă din Darabani găsită în parcul Mihai Eminescu. A fugit de familie și a cerut internarea într-un centru de plasament

Publicat

Polițiștii locali de la Botoșani au anunțat astăzi că în data de 23.03.2024, în jurul orei 12:00, în parcul Mihai Eminescu a fost găsită o minoră în vârsta de 15 ani, care a părăsit voluntar domiciliul din orașul Darabani.

A fost legitimată iar ca urmare a verificărilor efectuate, a rezultat că nu figura ca fiind declarată dispărută.

Din discuțiile purtate, această a relatat faptul că a plecat de la domiciliu din cauza unor neînțelegeri cu membrii familiei și dorește să fie internată într-un Centru de Plasament.

“Având în vedere aceste aspecte, minora a fost încredințată reprezentanților Centrului de Primire a Copilului in Regim de Urgență „Micul Prinț”, pentru parcurgerea procedurilor legale”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Citeste mai mult

Economie

Bani pentru fermieri: APIA a plătit fermierilor peste 10,53 miliarde lei. Doar astăzi au fost virați bani către 7.679 fermieri

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 10,53 miliarde de lei pentru anul de cerere 2023, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), relatrează agerpres.ro.

Numai în cursul zilei de marţi, o sumă de peste 424,67 milioane de lei a intrat în conturile a 7.679 fermieri.

Potrivit sursei citate, din suma totală plătită pe 26 martie, circa 408,52 milioane de lei provine din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), peste 3,29 milioane de lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), 12,19 milioane de lei din Bugetul Naţional (BN), circa 654.233 lei cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1) şi 8.389 lei din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI).

Plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA şi BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile/intervenţiile finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Citeste mai mult

Eveniment

Când ești tânăr le faci pe toate: O tânără a renunțat la Facultatea de Geografie și s-a făcut jandarmeriță

Publicat

În această dimineață, Giorgiana, elevă a Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, a participat la o activitate de împădurire pe raza Ocolului Silvic Trușești, împreună cu colegii aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Vremea frumoasă și natura care revine la viață la începutul primăverii au constituit cadrul propice pentru plantarea de arbori din mai multe specii, în zona Cantonului Coștiugeni, împreună cu specialiștii silvici, care au asigurat expertiza, puieții și uneltele necesare plantării.

Pentru Giorgiana și colegii ei, acesta este primul lor stagiu de practică, în care vor căpăta competențe în specializarea pază și protecție instituțională.

La terminarea liceului, în anul 2022, tânăra din comuna Broscăuți a fost admisă la Facultatea de geografie-geologie din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași, ale cărei cursuri le-a urmat timp de un an, moment în care a aflat despre oferta de școlarizare pentru instituțiile militare de învățământ postliceal care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române și a luat hotărârea să se înscrie, motivată fiind de dinamica și diversitatea activităților și misiunilor pe care le execută jandarmii, dar și de prietenii care lucrează deja în structurile M.A.I. și care au sfătuit-o să urmeze o carieră în acest domeniu.

Cu siguranță, la absolvirea școlii de subofițeri va relua cursurile facultății de geografie, pe care își dorește foarte mult să le finalizeze cu o diplomă de licență.

Dacă ar fi să aleagă în acest moment, ar opta pentru serviciul în structurile de ordine și siguranță publică, pentru care consideră că are abilități native, iar cunoștințele necesare le va acumula, treptat, atât la cursuri, cât și în stagiile de practică, de la tutorii profesionali cu experiență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending