Connect with us

Eveniment

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane , iar radiologia abia mai funcționează

Publicat

Publicitate

Spitalul Județean din Botoșani, unul dintre cele mai mari din Moldova, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Cel mai afectat compartiment este cel de radiologie, unde riscă să rămână doar doi oameni cu 1.500 de prezentări pe zi. Implicațiile pot fi deosebit de grave, scrie ADEVĂRUL

Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati„ Botoșani este unul dintre cele mai mari unități sanitare din România cu peste 1538 de paturi, având în structrură 47 de secții în 11 locații. Totodată este unul dintre spitalele cu cea mai mare adresabilitate,având în vedere că rețeaua sanitară din județ este precară, cu o criză profundă de medici de familie, iar majoritatea pacienților ajunge de multe ori direct în Unitatea de Primire a Urgențelor. În aceste condiții, de câțiva ani, spitalul județean din Botoșani se confruntă cu o criză constantă de medici pe diferite specializări, dar mai ales la spitalele subordonate din județ. În plus, criză de medici este la Unitatea de Primiri Urgențe. Situația a ajuns critică în ultima perioadă, la Radiologie, un departament esențial pentru activitatea spitalului, dar mai ales pentru pacienți. Este locul unde se fac radiografii, CT-uri, RMN-uri și tot ce ține de imagistica necesară diagnosticării pacienților. Situația este atât de gravă încât spitalul riscă să intre în colaps. S-a pus problema solicitării sprijinului de la Ministerul Sănătății.

1500 de pacienți zilnic, cu doar trei radiologi
Cu un val de pacienți zilnic, mai ales la Urgențe, serviciul de Radiologie al Spitalului Județean este esențial. Cu ajutorul rezultatelor obținute fie la CT, RMN sau ecograf pacienții pot fi diagnosticați corect și tratați, sau în multe cazuri le poate fi salvată viața. Situația este însă critică. Radiologia ar trebui să aibă 12 angajați pentru a funcționa normal. În prezent, are doar trei. Aceștia trebuie să facă față unui val de 1.500 de pacienți zilnic. Unul dintre aceștia vrea să-și dea demisia, fiindcă se teme de malpraxis, în condițiile existente. Cu alte cuvinte,  vor mai rămâne doar doi radiologi, iar spitalul riscă să intre în colaps. Sunt situații halucinante în care medicii fac interpretările de la domiciliu. ”Nu sunt medici radiologi care să interpreteze radiografii, ecografii, computer tomograf. Sunt situații mai dificile în care interpretarea o face medicul de la domiciliu”, spune Ramona Guraliuc, medicul șef UPU Botoșani. Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că activitatea la Radiologie se face doar într-o singură tură, iar pentru asigurarea gărzii sunt chemați medici și din alte spitale. În plus, mulți pacienți preferă să meargă la privat, în loc să aștepte, precizează ADEVĂRUL.

Spitalul care s-a închis când a plecat medicul în concediu
Situația este gravă și la secțiile exterioare ale Spitalului Județean. De exemplu, la Daraban icel mai nordic oraș din România, spitalul s-a închis, după ce singurul medic angajat și-a luat concediu de odihnă, două săptămâni. Criză de medici este pe multe secții ale spitalului. La Pediatrie de exemplu, mai mulți medici cu experiență au decis să se pensioneze, dar în locul lor sunt greu de găsit alți specialiști. Reprezentanții spitalului au ajuns să ceară ajutor Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății, mai ales în ceea ce privește criza de la radiologie. În ambulatoriu, investigațiile imagistice sunt programate. Situația este atât de dramatică încât există riscul ca unii pacienți să fie deja decedați până la vine rândul.

Medicii tineri nu vor să vină în nordul Moldovei
Situația este cunoscută de mai mulți ani. Încă de anul trecut lucrurile luau o turnură dramatică pe secția de radiologie. Se estimează că spitalul are nevoie de numai puțin de 1000 de angajați pentru a desfășura un act medical calitativ. Au fost organizate concursuri de angajare, inclusiv pe specializarea radiologie, dar nu s-a prezentat nimeni. ”Am scos la concurs două posturi de medic, la începutul anului. Recent am scos patru posturi de medic la concurs. ”, spune Ștefan Bercea, directorul medical al spitalului. Deși s-au făcut investiții masive în clădiri dar și aparatură, spitalul din Botoșani rămâne neatractiv pentru medicii tineri. Pentru o parte este vorba de distanță și drumurile proaste până la Botoșani. Pentru alții lipsa de perspectivă din orașele mici ale județului, unde nu au unde să-și petreacă timpul liber și nici infrastrutura dorită pentru creșterea copiilor. Sunt destul situații în care partenerul medicului angajat nu-și găsește de lucru sau nu se poate transfera pe un post asemănător sau la fel de bine plătit, și asta în condițiile în care rezidenții vin din orașe universitare,mari. Mulți preferă să rămână în centrele universitare sau să plece în străinătate.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 27 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 27 aprilie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 27 aprilie 2025:

Loto 6/49: 9, 46, 16, 8, 43, 29

Loto 5/40: 38, 24, 9, 29, 33, 31

Joker: 6, 28, 43, 37, 15 + 18

Noroc: 6 0 0 9 4 6 8

Publicitate

Noroc Plus: 4 5 9 5 1 6

Super Noroc: 3 2 6 1 4 2

Citeste mai mult

Eveniment

Trăim în România: Un nou-născut a dispărut din maternitatea din Bacău. Polițiștii au demarat cercetări

Publicat

Publicitate

Un nou-născut a dispărut din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău, duminică după-amiază, polițiștii sesizați de către personalul medical demarând cercetări pentru găsirea copilului și clarificarea incidentului, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), relatează agerpres.ro.

„La data de 27 aprilie a.c., în jurul orei 15:10, polițiștii Secției 1 Poliție Bacău au fost sesizați de către personalul medical al unui spital din municipiu despre faptul că, din secția de maternitate, a dispărut un nou-născut. Polițiștii deplasați la fața locului au identificat mama copilului, o femeie de 33 de ani, din comuna Valea Seacă. Aceasta a născut gemeni la data de 23 aprilie a.c., iar astăzi, în jurul orei 14:45, când s-a dus în salon să îi alăpteze, a observat că unul dintre copii lipsește”, precizează sursa citată.

Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și ai Biroului de Investigații Criminale Bacău, care desfășoară activități sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. pentru identificarea copilului și clarificarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul, se mai arată în informarea transmisă de reprezentanții IPJ Bacău.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (346)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Poetul, eseistul şi criticul literar spaniol Juan Carlos Abril, în „Observator cultural” nr. 978 din 2019, despre poezie, într-un interviu acordat Doinei Ioanid: „Da, poezia este o necesitate de expresie, deşi, ca limbaj vorbit, trebuie să o învăţăm. Ne este dificil atunci când nu cunoaştem codul, ne încarcă cu semnificaţiile şi complexitatea sa şi avem tendinţa să abandonăm lectura poeziei dacă nu suntem specialişti. Poezia este precum matematica, trebuie să o înveţi pas cu pas. Poezia – fie că e verbală sau nu – este forma artistică prin care obiectivăm lumea, iar fiinţa umană întotdeauna a dorit să arate lucrurile aşa cum sunt, în perplexitatea şi uluirea de a fi viu, cu toate contradicţiile sale.”;

Citesc „Pâlpâiri” (Editura „Polirom”, 2018), un roman scris de Dan Lungu. Reţin: 1. „Am fost educaţi să privim tot înainte, în monitoare, să nu întoarcem capul”; 2. „Dincolo de monitoare este jungla. Capătul lumii e acolo unde eşti offline”; 3. „O altă epistemologie înseamnă alt stil de viaţă”; 4. „Suprafaţa apei şi ecranele au mult mai multe în comun decât pare la prima vedere”; 5. „Orice speranţă e o fantă prin care se întrezăreşte o lume mai bună, o altă realitate”; 6. „Nici un apelativ nu este absolut întâmplător, ci e o atribuire identitară”; 7. „Ai sentimentul unei violenţe subtile atunci când lucrezi cu numere mari şi al unei trădări a umanului”; 8. „Mereu am avut sentimentul că toţi consilierii sunt oamenii sistemului şi tot ce-i mai bun pentru tine lasă la urmă, e ultima ofertă”; 9. În sat „până şi mirosurile se separă: în faţă te întâmpină mireasma de trandafiri sau regina nopţii, iar în spate cea de balegă sau de găinaţ”; 1o. „Întreaga realitate a satului se sprijină pe suveicile cuvintelor care ţes încontinuu”; 

Pavel Şuşară despre femeie: „În literatură (artă în general) există o metaforă a feminităţii, chipul ei nu apare explicit, el este subînţeles în logica interioară a discursului. Tipuri de femei: a) femeia solitară (apăsată de vagi melancolii); b) femeia multiplicată (îşi caută febril o identitate); c) femeia astrală (cu chip rece şi animată subtil de nostalgia cuplului); d) femeia angelică; e) femeia demonică (ambele aspirante unice către absolutul feminin)”; 

Valeriu Nicolae, în „Dilema veche” nr. 804 din 2019: „Havel scria că intelectualii ar trebui să prevadă şi să discute diversele ameninţări, orori sau catastrofe, iar politicianul ar trebui să îi asculte, să se gândească la cum ar putea acestea să fie evitate şi să acţioneze în consecinţă. În acest moment, rolurile în societate sunt aproape inversate: intelectualii şi jurnaliştii caută soluţii politice, iar politicienii sunt preocupaţi de a discuta ameninţările şi ororile datorate adversarilor lor politici. Partea de acţiune este elegant ignorată de toată lumea. Cele de mai sus le-am scris în 2012. Dan Diaconescu a fost înlocuit de Liviu Pleşoianu, Gigi Becali de Rareş Bogdan, iar Adrian Năstase de doamna Viorica Dăncilă.”;

Publicitate

În „Ramuri” nr. 7 din 2019, un poem de Adrian Popescu şi intitulat „Poeţii”: „Poeţii sunt defuncţii pentru care, / Cu ochii roşi, tulburi şi sticloşi, / Îmi mai luam o carte la culcare. / O terminam în cântec de cocoşi. // Dormeam, sfios, cu ea sub pernă, / Credeam că ei deţin secretul, / Prin care poţi avea, eternă, / O viaţă plină cu buchetul…// Nu semănau cu cei din cărţi, / Boemi notorii, ţara îi cinsteşte. / Traşi de dorinţe-n două părţi, / Maeştri în prisosul ce lipseşte. / De unde versurile minunate? // Îi alăptase vreo zeiţă? Cine? / Că nu au sângele de om în vine. / Şi dacă-l au de unde vine?”;

Farkas Jeno, în „Ramuri” nr. 7 din 2019, publică articolul „Cerchişti în mărturii inedite”.  În conţinutul acestui articol, autorul prezintă cele trei abordări despre exil ale lui Nicolae Balotă: a) cea a lui Cioran („ce se caracterizează prin traumatism lingvistic, renegarea limbii şi fuga de condiţia de exilat”); b) cea a lui Ionescu („ce s-a dovedit a fi o reuşită invenţie, o virtute literară: absurdul, adică perfecţiunea maşinăriei lingvistice care funcţionează de minune…în gol”); c) cea a găsirii unei limbi ideale în exilul terestru biblic („parte a condiţiei noastre umane”);

Sever Voinescu, în „Dilema veche” nr. 802 din 2019, despre răspântie: „În toate mitologiile lumii, răspântiile stârnesc fiori. La intersecţia drumurilor se petrec mereu lucruri care scapă de sub control pentru că ceea ce, în general, era ordonat şi previzibil pe o cale se dezordonează şi se bulversează la impactul cu o altă cale. Direcţiile, clare pe orice drum, se relativizează la intersecţii şi paşii celui care străbate drumul nu mai merg inexorabil înainte. Pot fi la dreapta sau la stânga. Direcţia paşilor nu mai este dusă de drum. Voinţa călătorului devine decisivă. Şi de câte ori bietul om e pus să aleagă, el e pus, de fapt, într-o încurcătură. Drumul nu te încurcă; răspântia, însă, da. Şi mai adaug că, la intersecţie, nu se pune doar problema mea – „Pe unde o iau?” -, ci şi problema întâlnirii mele cu altul – „Cine are prioritate?”. Şi nu-i de glumă. Din aşa ceva se iscă războaie”;

Mark Twain: „Când te trezeşti făcând parte dintr-o majoritate, e timpul să faci o pauză şi să reflectezi”;

Rainer Maria Rilke despre poezie: „Totul este să preamăreşti. În poezie noi vorbim de cele mai multe ori despre creaţia lui Dumnezeu. În momentul în care ştii să preamăreşti smerit un om, un copac, o floare, o întâmplare din viaţă, o taină, se naşte poezia. Noi trăim din uitare în uitare, dar poezia înseamnă a-ţi aminti cumva ceea ce nu ai trăit încă”;

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, VICTORIE la Buzău și face un pas important spre SALVAREA de la retrogradare

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a obținut duminică, 27 aprilie 2025, o victorie vitală în lupta pentru supraviețuire în Superligă, învingând cu 2-0 pe Gloria Buzău, chiar pe terenul acesteia. Într-un meci al nervilor tari și al mizelor uriașe, moldovenii și-au regăsit luciditatea și au plecat acasă cu trei puncte uriașe.

Într-un început de partidă lipsit de ocazii clare, liniștea a fost spartă în minutul 34, când Paul Iacob a înscris cu o lovitură de cap precisă, după o centrare impecabilă a lui Ongenda. Scorul a rămas neschimbat până la pauză, în ciuda unei atmosfere tensionate și a luptei încrâncenate din teren.

Repriza a doua a adus un nou moment de magie pentru FC Botoșani. În minutul 85, Mouaddib a oferit faza meciului: a reluat spectaculos cu călcâiul peste portar, trimițând mingea la colțul lung și semnând un gol care a încântat spectatorii și a pecetluit soarta partidei.

Înfrângerea adâncește criza Gloriei Buzău, care rămâne „lanterna roșie” a play-out-ului și vede Liga 2 tot mai aproape.

De cealaltă parte, FC Botoșani reușește să întrerupă seria neagră de trei înfrângeri consecutive și își păstrează speranțele vii pentru evitarea retrogradării directe.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending