Connect with us

Eveniment

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane , iar radiologia abia mai funcționează

Publicat

Publicitate

Spitalul Județean din Botoșani, unul dintre cele mai mari din Moldova, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Cel mai afectat compartiment este cel de radiologie, unde riscă să rămână doar doi oameni cu 1.500 de prezentări pe zi. Implicațiile pot fi deosebit de grave, scrie ADEVĂRUL

Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati„ Botoșani este unul dintre cele mai mari unități sanitare din România cu peste 1538 de paturi, având în structrură 47 de secții în 11 locații. Totodată este unul dintre spitalele cu cea mai mare adresabilitate,având în vedere că rețeaua sanitară din județ este precară, cu o criză profundă de medici de familie, iar majoritatea pacienților ajunge de multe ori direct în Unitatea de Primire a Urgențelor. În aceste condiții, de câțiva ani, spitalul județean din Botoșani se confruntă cu o criză constantă de medici pe diferite specializări, dar mai ales la spitalele subordonate din județ. În plus, criză de medici este la Unitatea de Primiri Urgențe. Situația a ajuns critică în ultima perioadă, la Radiologie, un departament esențial pentru activitatea spitalului, dar mai ales pentru pacienți. Este locul unde se fac radiografii, CT-uri, RMN-uri și tot ce ține de imagistica necesară diagnosticării pacienților. Situația este atât de gravă încât spitalul riscă să intre în colaps. S-a pus problema solicitării sprijinului de la Ministerul Sănătății.

1500 de pacienți zilnic, cu doar trei radiologi
Cu un val de pacienți zilnic, mai ales la Urgențe, serviciul de Radiologie al Spitalului Județean este esențial. Cu ajutorul rezultatelor obținute fie la CT, RMN sau ecograf pacienții pot fi diagnosticați corect și tratați, sau în multe cazuri le poate fi salvată viața. Situația este însă critică. Radiologia ar trebui să aibă 12 angajați pentru a funcționa normal. În prezent, are doar trei. Aceștia trebuie să facă față unui val de 1.500 de pacienți zilnic. Unul dintre aceștia vrea să-și dea demisia, fiindcă se teme de malpraxis, în condițiile existente. Cu alte cuvinte,  vor mai rămâne doar doi radiologi, iar spitalul riscă să intre în colaps. Sunt situații halucinante în care medicii fac interpretările de la domiciliu. ”Nu sunt medici radiologi care să interpreteze radiografii, ecografii, computer tomograf. Sunt situații mai dificile în care interpretarea o face medicul de la domiciliu”, spune Ramona Guraliuc, medicul șef UPU Botoșani. Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că activitatea la Radiologie se face doar într-o singură tură, iar pentru asigurarea gărzii sunt chemați medici și din alte spitale. În plus, mulți pacienți preferă să meargă la privat, în loc să aștepte, precizează ADEVĂRUL.

Spitalul care s-a închis când a plecat medicul în concediu
Situația este gravă și la secțiile exterioare ale Spitalului Județean. De exemplu, la Daraban icel mai nordic oraș din România, spitalul s-a închis, după ce singurul medic angajat și-a luat concediu de odihnă, două săptămâni. Criză de medici este pe multe secții ale spitalului. La Pediatrie de exemplu, mai mulți medici cu experiență au decis să se pensioneze, dar în locul lor sunt greu de găsit alți specialiști. Reprezentanții spitalului au ajuns să ceară ajutor Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății, mai ales în ceea ce privește criza de la radiologie. În ambulatoriu, investigațiile imagistice sunt programate. Situația este atât de dramatică încât există riscul ca unii pacienți să fie deja decedați până la vine rândul.

Medicii tineri nu vor să vină în nordul Moldovei
Situația este cunoscută de mai mulți ani. Încă de anul trecut lucrurile luau o turnură dramatică pe secția de radiologie. Se estimează că spitalul are nevoie de numai puțin de 1000 de angajați pentru a desfășura un act medical calitativ. Au fost organizate concursuri de angajare, inclusiv pe specializarea radiologie, dar nu s-a prezentat nimeni. ”Am scos la concurs două posturi de medic, la începutul anului. Recent am scos patru posturi de medic la concurs. ”, spune Ștefan Bercea, directorul medical al spitalului. Deși s-au făcut investiții masive în clădiri dar și aparatură, spitalul din Botoșani rămâne neatractiv pentru medicii tineri. Pentru o parte este vorba de distanță și drumurile proaste până la Botoșani. Pentru alții lipsa de perspectivă din orașele mici ale județului, unde nu au unde să-și petreacă timpul liber și nici infrastrutura dorită pentru creșterea copiilor. Sunt destul situații în care partenerul medicului angajat nu-și găsește de lucru sau nu se poate transfera pe un post asemănător sau la fel de bine plătit, și asta în condițiile în care rezidenții vin din orașe universitare,mari. Mulți preferă să rămână în centrele universitare sau să plece în străinătate.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prognoza meteo până pe 23 iunie: Când revine căldura și cât vor urca temperaturile în următoarele 4 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea rămâne schimbătoare la început de vară, dar meteorologii anunță o încălzire treptată în următoarele patru săptămâni. Până pe 23 iunie, temperaturile vor crește constant în cea mai mare parte a țării, iar zilele cu soare vor deveni din ce în ce mai frecvente.

Luna iunie începe cu vreme frumoasă și caldă. Cu excepția primelor două zile, în care este posibil să plouă, în centru, sud și nord-est, următoarele zile vor fi mai mult însorite. Temperaturile urcă până în 26-28 de grade Celsius, în perioada 4-7 iunie.

Din 8 iunie sunt anunțate zile cu furtuni. Până la finalul lunii, vor alterna perioadele cu soare și cele în care se vor manifesta condițiile de instabilitate atmosferică.

Temperaturile vor alterna între 22 și 28 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 23 iunie.

 

Publicitate

Vremea în săptămâna 26 mai – 1 iunie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi excedentar în estul, sudul și centrul țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Vremea în săptămâna 2-8 iunie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.

Vremea în săptămâna 9-15 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va ușor deficitar în cea mai mare parte a teritoriului.

Vremea în săptămâna 16-23 iunie
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele vestice.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Citeste mai mult

Educație

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Publicat

Publicitate

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

În perioada 30 mai – 5 iunie se vor valida cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, se va face în perioada 6 iunie – 11 iunie.

Tot în această etapă se vor completa în aplicația informatică datele din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

Pe 12 iunie vor fi afișate în fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Publicitate

În perioada 1 – 2 septembrie vor fi centralizate și soluționate de către inspectoratul școlar cererile părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.

În aceeași perioadă se vor soluționa de către inspectoratul școlar alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei

Publicat

Publicitate

Acest sfânt Mihail, dupa cum s-a invrednicit a fi de un nume cu ingerul cel mare al puterilor ceresti, tot astfel, si viata lui a fost ingereasca, de vreme ce si-a luat asupra-si curatia cea fecioreasca si celelalte fapte bune. El s-a afierosit lui Dumnezeu din bratele maicii sale, si s-a aratat slujitor ales al Lui, primind din tinerete viata monahiceasca, impreuna cu Sfantul Teofilact al Nicomidiei, in zilele Prea sfintitului patriarh Tarasie.

Acesta i-a trimis pe amandoi la o manastire, ce era zidita langa gura Pontului Euxin – Marea Neagra de azi – unde, nevoindu-se, au sporit in faptele cele bune si au cistigat indrazneala catre Dumnezeu prin rugaciunile lor.    Odata, pe vremea secerisului, fiind arsita mare si neavand apa, au slabit de multa sete, pentru aceasta s-a rugat lui Dumnezeu si un vas de arama uscat l-au facut sa izvorasca apa multa spre trebuinta; pentru ca Domnul face voia celor ce se tem de El si asculta rugaciunile lor. Aceasta minune a fost asemenea cu aceea care s-a facut in pustie, cand Dumnezeu a scos apa din piatra poporului Israel cel insetat, si cu alta, cand Samson, murind de sete, a izvorit izvor de apa vie, din osul cel uscat al falcii asinului.

Dupa aceasta, viata cea imbunatatita a acestor cuviosi parinti, stralucind ca o raza de soare, prea sfintitul patriarh Tarasie i-a judecat a fi vrednici de treapta cea inalta a arhieriei. Deci, pe fericitul Teofilact l-a pus mitropolit in Nicomidia; iar pe Sfantul Mihail, sfintindu-l episcop, l-a trimis in Sinad. El pastea bine turma lui Hristos cu cuvantul si cu felul vietii sale. Preasfintitul Tarasie, ducandu-se din viata aceasta, a venit ca patriarh la scaunul Bisericii Constantinopolului, Nichifor. Atunci iarasi s-a ridicat viforul eresului luptarilor contra sfintelor icoane, care acum era blestemat de al saptelea sinod al Sfintilor Parinti. Aceasta s-a facut fiindca raucredinciosul imparat Leon Armeanul, vatamandu-se de acel eres, a pornit prigoana impotriva Bisericii lui Hristos, numind sfintele icoane idoli; iar pe cei ce se inchinau lor, ii muncea si ii pierdea in multe feluri de chinuri. El a izgonit pe prea sfintitul patriarh Nichifor si pe ceilalti credinciosi arhierei de la scaunele lor; iar in locul acelora a ridicat pe ereticii cei de un gind cu el; si se vedea atunci uriciunea pustiirii sezind la locurile cele mai de cinste.

Atunci Sfantul Mihail s-a aratat ca este vestit marturisitor al dreptei credinte si mustrator al relei credinte a ereticilor. Pentru ca, intarindu-se si inteleptindu-se de darul Sfantului Duh, toata ura potrivnicilor lui Dumnezeu a impilat-o si a astupat gurile ereticilor care batjocoreau inchipuirile cele dumnezeiesti. Imparatul Leon cel cu nume de fiara, nesuferind limba lui cea aspra, care certa cu indrazneala ratacirea ereticilor, a pus inainte pe arhiereul lui Hristos, la cercarea judecatii celei nedrepte. Sfantul Mihail, netamandu-se de ingrozire, nici slabindu-se cu mintea, a strigat cu glas mare: „Cinstesc sfanta icoana a Mintuitorului meu Iisus Hristos si a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, cum si ale celorlalti sfinti, si ma inchin lor; iar de porunca ta nu ma ingrijesc si intru nimic o socotesc”.

Iar Leon, infruntindu-se, s-a umplut de mania cea de fiara si a osandit pe marturisitorul lui Hristos la izgonire. Deci, Sfantul Mihail a rabdat multe si amare mahniri si necazuri. El a fost gonit din loc in loc, pana ce a ajuns in largimea cereasca si acolo a cistigat odihna cea vesnica. Astfel, savirsindu-se alergarea cea buna, s-a impodobit cu indoita cununa si s-a adaugat langa arhierei, ca un arhiereu, langa mucenici, ca un mucenic, intru slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Comuna Gorbănești trece la colectarea deșeurilor „din poartă în poartă” începând cu 1 iulie

Publicat

Publicitate

Locuitorii comunei Gorbănești vor beneficia, începând cu data de 1 iulie 2025, de un nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va funcționa direct „din poartă în poartă”.

Anunțul a fost făcut de primarul Ionuț Melinte, care a explicat că această schimbare vine în sprijinul cetățenilor și are ca scop principal modernizarea procesului de gestionare a deșeurilor la nivel local.

„Ne dorim o comună mai curată, un mediu sănătos și, în același timp, să venim în întâmpinarea oamenilor care până acum erau nevoiți să transporte gunoiul la punctele fixe. Prin noul sistem, ridicarea deșeurilor se va face direct de la poarta fiecărei gospodării”, a explicat edilul.

Primăria a anunțat că toate containerele din punctele fixe existente vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe aceste amplasamente va fi strict interzisă. Cei care vor fi surprinși abandonând gunoiul în aceste zone riscă amenzi contravenționale.

În perioada următoare, vor fi distribuite pubelele necesare și va fi anunțat graficul oficial de colectare. Primarul face apel la cetățeni ca, în cazul în care nu primesc pubela în timp util, să se adreseze direct Primăriei Gorbănești.

„Fac un apel la responsabilitate. Vă rog să nu mai aruncați deșeurile pe câmp sau la întâmplare. Împreună putem păstra comuna curată. Este un pas important pentru noi toți”, a mai spus Ionuț Melinte.

Publicitate

Reprezentanții administrației locale au precizat că vor fi disponibili pentru orice întrebare sau nelămurire și le-au cerut oamenilor să ajute la răspândirea informației în comunitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending