Connect with us

Eveniment

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane , iar radiologia abia mai funcționează

Publicat

Publicitate

Spitalul Județean din Botoșani, unul dintre cele mai mari din Moldova, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Cel mai afectat compartiment este cel de radiologie, unde riscă să rămână doar doi oameni cu 1.500 de prezentări pe zi. Implicațiile pot fi deosebit de grave, scrie ADEVĂRUL

Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati„ Botoșani este unul dintre cele mai mari unități sanitare din România cu peste 1538 de paturi, având în structrură 47 de secții în 11 locații. Totodată este unul dintre spitalele cu cea mai mare adresabilitate,având în vedere că rețeaua sanitară din județ este precară, cu o criză profundă de medici de familie, iar majoritatea pacienților ajunge de multe ori direct în Unitatea de Primire a Urgențelor. În aceste condiții, de câțiva ani, spitalul județean din Botoșani se confruntă cu o criză constantă de medici pe diferite specializări, dar mai ales la spitalele subordonate din județ. În plus, criză de medici este la Unitatea de Primiri Urgențe. Situația a ajuns critică în ultima perioadă, la Radiologie, un departament esențial pentru activitatea spitalului, dar mai ales pentru pacienți. Este locul unde se fac radiografii, CT-uri, RMN-uri și tot ce ține de imagistica necesară diagnosticării pacienților. Situația este atât de gravă încât spitalul riscă să intre în colaps. S-a pus problema solicitării sprijinului de la Ministerul Sănătății.

1500 de pacienți zilnic, cu doar trei radiologi
Cu un val de pacienți zilnic, mai ales la Urgențe, serviciul de Radiologie al Spitalului Județean este esențial. Cu ajutorul rezultatelor obținute fie la CT, RMN sau ecograf pacienții pot fi diagnosticați corect și tratați, sau în multe cazuri le poate fi salvată viața. Situația este însă critică. Radiologia ar trebui să aibă 12 angajați pentru a funcționa normal. În prezent, are doar trei. Aceștia trebuie să facă față unui val de 1.500 de pacienți zilnic. Unul dintre aceștia vrea să-și dea demisia, fiindcă se teme de malpraxis, în condițiile existente. Cu alte cuvinte,  vor mai rămâne doar doi radiologi, iar spitalul riscă să intre în colaps. Sunt situații halucinante în care medicii fac interpretările de la domiciliu. ”Nu sunt medici radiologi care să interpreteze radiografii, ecografii, computer tomograf. Sunt situații mai dificile în care interpretarea o face medicul de la domiciliu”, spune Ramona Guraliuc, medicul șef UPU Botoșani. Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că activitatea la Radiologie se face doar într-o singură tură, iar pentru asigurarea gărzii sunt chemați medici și din alte spitale. În plus, mulți pacienți preferă să meargă la privat, în loc să aștepte, precizează ADEVĂRUL.

Spitalul care s-a închis când a plecat medicul în concediu
Situația este gravă și la secțiile exterioare ale Spitalului Județean. De exemplu, la Daraban icel mai nordic oraș din România, spitalul s-a închis, după ce singurul medic angajat și-a luat concediu de odihnă, două săptămâni. Criză de medici este pe multe secții ale spitalului. La Pediatrie de exemplu, mai mulți medici cu experiență au decis să se pensioneze, dar în locul lor sunt greu de găsit alți specialiști. Reprezentanții spitalului au ajuns să ceară ajutor Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății, mai ales în ceea ce privește criza de la radiologie. În ambulatoriu, investigațiile imagistice sunt programate. Situația este atât de dramatică încât există riscul ca unii pacienți să fie deja decedați până la vine rândul.

Medicii tineri nu vor să vină în nordul Moldovei
Situația este cunoscută de mai mulți ani. Încă de anul trecut lucrurile luau o turnură dramatică pe secția de radiologie. Se estimează că spitalul are nevoie de numai puțin de 1000 de angajați pentru a desfășura un act medical calitativ. Au fost organizate concursuri de angajare, inclusiv pe specializarea radiologie, dar nu s-a prezentat nimeni. ”Am scos la concurs două posturi de medic, la începutul anului. Recent am scos patru posturi de medic la concurs. ”, spune Ștefan Bercea, directorul medical al spitalului. Deși s-au făcut investiții masive în clădiri dar și aparatură, spitalul din Botoșani rămâne neatractiv pentru medicii tineri. Pentru o parte este vorba de distanță și drumurile proaste până la Botoșani. Pentru alții lipsa de perspectivă din orașele mici ale județului, unde nu au unde să-și petreacă timpul liber și nici infrastrutura dorită pentru creșterea copiilor. Sunt destul situații în care partenerul medicului angajat nu-și găsește de lucru sau nu se poate transfera pe un post asemănător sau la fel de bine plătit, și asta în condițiile în care rezidenții vin din orașe universitare,mari. Mulți preferă să rămână în centrele universitare sau să plece în străinătate.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Spectacolul „Îmbătați de dragoste”, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Botoșănenii sunt așteptați duminică, 19 noiembrie de la ora 1900, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Distribuția:

Cezar Amitroaei – D-nul Orgon, bătrân gentilom

Petruț Butuman  – Mario, fiul său

Publicitate

Silvia Răileanu  – Silvi, fiica sa

Sorin Ciofu  – Dorian,  pretendentul Silviei

Lidia Uja  –  Lizet, camerista Silviei

Răzvan  Amitroaei –  Victoire, valetul lui Dorian

Să fie adevărat că haina-l face pe om? Se poate interzice dragostea pe motiv de apartenență la paliere sociale diferite? Este loc în suflet și pentru dragoste și pentru rațiune? E adevărat că dragostea-i oarbă și rațiunea rece precum gheața?

Veți găsi aceste întrebări nu doar în spectacol, dar și în inimile fiecărui îndrăgostit. Hai să ne îmbătăm de dragoste, de teatru!

 

Pret bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa TineretuIui 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟑𝟎.

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA primește cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină aferente trimestrului IV al anului trecut

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024).

Cererile se depun la Centrul Judeţean Botoșani, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 2,079 lei/litru.

Instrucțiunile de depunere a cererilor, documentele necesare, precum și alte informații  suplimentare se regăsesc pe site-ul APIA și în cuprinsul Ghidului solicitantului privind acordarea ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură Editia 1, disponibil la următorul link: https://apia.org.ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/ajutorul-de-stat-pentru-reducerea-accizei-la-motorina-utilizata-in-agricultura-pentru-anul-2024/.

Legislație:

  • Hotărârea Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările si completările ulterioare;
  • Hotărârea  1228/08.12.2023 pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările și completările ulterioare;
  • OMADR 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările și completările ulterioare.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Depunere de jerbe de flori și Te-Deum, la Biserica Uspenia

Publicat

Publicitate

Prin definiție, ziua de 15 ianuarie este despre Mihai Eminescu este ziua în care s-a născut marele nostru poet național. Pentru  botoșăneni este o datorie de onoare de a omagia mare lui personalitate.

Consiliul Local Botoșani a votat astăzi acordarea titlului de „Cetățean de onoare” celui de al XXXIV-lea laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, care va fi decernat în cadrul spectacolului din această seară de la Teatrul „Mihai Eminescu”.

Depunerea de jerbe de flori și un scurt Te-Deum au avut loc la Biserica Uspenia, unde a fost botezat marele nostru poet, cel care a transformat limba română într-o operă de artă și care prin capodoperele sale a devenit, așa cum frumos l-a catalogat Nicolae Iorga: „expresia integrală a sufletului românesc”.

Seria evenimentelor se va încheia cu Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Poeții nominalizați la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediția a XXXIV-a sunt Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.
Laureatul va fi ales de juriul național de acordare a premiului din care fac parte Grațiela Benga, Alexandru Cistelecan, Daniel – Cristea Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraș și Vasile Spiridon.
Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia a fost înființat în 1991, prin Decizia Consiliului Local Botoșani și se acordă unui poet român contemporan pentru întreaga operă poetică, constând într-o coroniţă de lauri și o diplomă unicat, însoțite de o sumă de bani.
Municipalitatea finanțează editarea unei antologii din întreaga operă poetică a fiecărui poet laureat iar Consiliul Local îi acordă Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
Laureatul ediției precedente este Lucian Vasiliu.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Vacanța de schi în 2025. În ce perioadă vor avea liber elevii o săptămână, în funcție de judeţ

Publicat

Publicitate

Vacanța de schi în 2025. După vacanța de iarnă, elevii și profesorii au început cursurile celui de-al treilea modul de învățare. Potrivit programei școlare, următoarea vacanța de schi sau vacanța mobilă, cu o durată de o săptămână. Intervalul acesteia variază în funcție de județ. Mai exact, fiecare inspectorat școlar din țară a decis când va fi organizată vacanța de schi, în perioada 10 februarie – 28 februarie 2025, scrie alba24.ro.

Potrivit calendarului, elevii din Alba se vor putea bucura de vacanță și de sporturile de iarnă în perioada 24 – 28 februarie 2025. Școala va începe apoi cu modulul 4 de luni, 3 martie 2025. 

Vacanța de schi în 2025

Vacanța mobilă este stabilită de fiecare inspectorat școlar în funcție de consultările cu părinții, elevii și partenerii instituționali și a fost instituită prima dată în anul școlar 2022-2023 la presiunea patronilor de resorturi de schi și instalații de transport pe cablu, scrie Edupedu.ro.

Perioadele în care vor avea loc vacanțele de schi în 2025 au fost stabilite de către inspectoratele școlare astfel:

  • În săptămâna 10 – 14 februarie 2025:
    • Bistrița-Năsăud
  • În săptămâna 17 – 21 februarie 2025:
    • Argeș
    • Bihor
    • Buzău
    • Brăila
    • București
    • Călărași
    • Cluj
    • Caraș-Severin
    • Dâmbovița
    • Gorj
    • Giurgiu
    • Hunedoara
    • Ialomița
    • Ilfov
    • Mehedinți
    • Olt
    • Prahova
    • Sălaj
    • Teleorman
    • Timiș
    • Vaslui
    • Vâlcea
    • Vrancea
  • În săptămâna 24 – 28 februarie 2025:
    • Alba
    • Arad
    • Bacău
    • Botoșani
    • Brașov
    • Constanța
    • Covasna
    • Dolj
    • Galați
    • Harghita
    • Iași
    • Maramureș
    • Neamț
    • Satu Mare
    • Sibiu
    • Suceava
    • Tulcea

După această vacanță, cursurile vor continua până la vacanța de Paști, care va avea loc între 18 și 27 aprilie. Anul școlar se va încheia pe 20 iunie, iar vacanța de vară va începe imediat și se termină pe 7 septembrie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending