Connect with us

Eveniment

Spitalele pot depune proiecte PNRR pentru ambulatorii de specialitate și dotări pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

Publicat

Publicitate

Unitățile medicale pot depune începând din această săptămână proiecte pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru realizarea de ambulatorii de specialitate sau dotarea cu echipamente şi materiale destinate reducerii riscurilor infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că pot să aplice cu proiecte unităţile spitaliceşti, în anumite condiții.

”Ambulatoriile de specialitate pot să fie dotate, putem discuta de clădiri noi, de reabilitare sau de modernizare a unora dintre clădiri. Nu în ultimul rând, este un lucru pe care putem să îl discutăm cât mai rapid cu autorităţile locale.

Acolo unde există, de exemplu, spitale care au adresabilitate scăzută, au mai puţin personal medical să putem să transformăm, la solicitarea dânşilor, un spital fără adresabilitate într-un ambulatoriu de specialitate cu servicii de bună calitate în care se pot face analize, se pot face investigaţii, pacienţii pot primi tratament sau chiar pot să beneficieze de spitalizare de zi”, a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, bugetul total alocat acestui apel este de 80.000.000 euro fără TVA.

„Minim 30 de ambulatorii vor fi realizate prin acest apel deschis cu un buget total de 80.000.000 euro fără TVA, iar suma maximă nerambursabilă care poate fi primită de un astfel de proiect este de 2,6 milioane euro fără TVA”, a precizat Rafila.

Publicitate

Pot să aplice cu proiecte unităţile spitaliceşti publice cu personalitate juridică sau în care există deja ambulatorii de specialitate sau spitalele care doresc să se transforme şi să presteze doar acest tip de activitate.

Ghidul solicitantului a fost publicat pe 16 septembrie, iar pe 26 septembrie, la ora 10.00, se va deschide platforma pentru depunerea dosarelor de finanţare.

„Această platformă va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie, iar implementarea proiectelor va avea o durată de doi ani, până la sfârşitul anului 2024”, a arătat Alexandru Rafila.

El a adăugat că aplicanţii nu vor fi selectaţi după modelul „Primul venit – primul servit”, ci va exista o primă etapă de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, după care se face evaluarea tehnică a proiectelor acordându-se un punctaj conform unor criterii din grila de evaluare.

Dotări pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

Al doilea apel de proiecte vizează dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice cu echipamente şi materiale destinate reducerii riscurilor infecţiilor asociate asistenţei medicale sau nosocomiale. Bugetul total este de 150 de milioane de euro.

„Există trei componente. Cei care doresc pot să aplice pentru oricare dintre cele trei componente individual sau asociat.

  • Componenta A se referă la reabilitarea infrastructurii existente în vederea unor structuri pentru, de exemplu, izolare. (…)
  • Componenta B presupune dezvoltarea laboratoarelor sau compartimentelor de microbiologie în spitalele clinice. (…)
  • Componenta C achiziţionarea de echipamente care scad practic încărcătura microbiană în mediu şi se referă la dezinfecţia sau curăţarea diverselor spaţii inclusiv a aerului din unităţile sanitare. Acest capitol sau sub-capitol din PNRR are o investiţie totală de 150 milioane de euro. Îşi propune să aloce această sumă la minimum 25 de unităţi, cu un buget maxim de circa 6 milioane de euro fără TVA”, a indicat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că dosarele de finanţare pot fi depuse începând cu 26 septembrie până pe 30 noiembrie. Proiectele eligibile trebuie implementate până în data de 2 mai 2024, a precizat ministrul Rafila.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Lecție de ambiție și pasiune: Echipa puștilor cu suflet de campioni din Avrămeni a dus Botoșaniul până în finala Cupei Satelor!

Publicat

Publicitate

Pe frumoasa bază sportivă din Putna, județul Suceava, s-a scris o poveste cu suflet, muncă și visuri duse până la marginea gloriei. Echipa de fotbal a copiilor din Școala Gimnazială Nr. 1 din Avrămeni, care a reprezentat județul Botoșani la faza regională a prestigioasei competiții „Cupa Satelor”, a demonstrat că fotbalul rural are viitor, inimă și forță.

Tinerii jucători botoșăneni au câștigat Grupa A, învingând categoric reprezentantele județului Neamț, cu scorul 2–0, și pe cele ale județului Suceava, cu 3–0, calificându-se astfel meritat în marea finală a turneului.

Și acolo au fost eroi. Într-un meci cu intensitate, emoție și momente spectaculoase, copiii din Avrămeni au condus, au luptat și au visat, dar au fost învinși în ultimul minut, cu scorul de 2–3, de echipa județului Iași, într-un final de partidă care a smuls aplauze, dar și lacrimi.

Antrenorii Sorin Ignătescu și Tudor Grădinaru au reușit să transforme o echipă de copii talentați într-o formație unită, curajoasă și disciplinată, care a purtat cu mândrie numele comunei și al județului. Efortul, pregătirea și spiritul de echipă au făcut ca această participare să devină o experiență memorabilă, nu doar o competiție sportivă.

“Au făcut și au scris o pagină de istorie pentru comuna Avrămeni cu munca și dorința lor de a obține rezultate remarcabile la această fază zonală care s-a desfășurat la Putna. Felicitările se îndreaptă spre fiecare jucător, pentru curajul, determinarea și bucuria pe care au adus-o pe teren.

Pentru toți cei care cred în fotbalul curat, în sportul format din efort, caracter și muncă în echipă, școala din Avrămeni este deja un model”,  a transmis antrenorul Tudor Grădinaru.

Publicitate

„Împreună suntem fotbal” nu este doar un slogan, ci o realitate trăită cu fiecare pas, cu fiecare pasă și cu fiecare vis. Iar această generație de mici fotbaliști botoșăneni a demonstrat că viitorul se construiește cu oameni care cred în ei, chiar și atunci când fluierul final vine cu o înfrângere amară. Ei au câștigat mult mai mult: respect, experiență și inimile celor care i-au urmărit.

La rândul nostru, avem același mesaj pentru micii sufletiști: Mult succes, campionilor din Avrămeni, în competițiile viitoare!

Iată și câteva imagini de la festivitatea de premiere dar și de la această competiție:

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia. Cod galben prelungit până pe 27 mai. ISU Botoșani anunță măsuri de prevenție

Publicat

Publicitate

Pericolul de inundații nu a trecut în județul Botoșani. Hidrologii au anunțat prelungirea Codului galben de inundații până luni, 27 mai, ora 24:00, pe râul Jijia și afluenții acestuia.

Potrivit specialiștilor, se pot produce scurgeri importante pe versanți, viituri rapide pe râurile mici, dar și creșteri de debite și depășiri ale cotelor de apărare, cu posibile efecte locale.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a anunțat că a activat toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea eficientă a eventualelor situații de urgență generate de fenomenele hidrologice.

Evoluția cursurilor de apă este monitorizată în permanență atât de Centrul Operațional al ISU, cât și în teren, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Totodată, toate subunitățile de pompieri din județ se află în stare de pregătire pentru a interveni în cel mai scurt timp, în sprijinul populației afectate.

Autoritățile recomandă cetățenilor din zonele vizate să fie vigilenți, să evite traversarea cursurilor de apă și să urmeze instrucțiunile transmise de autorități în cazul unor intervenții sau evacuări de urgență.

Publicitate

În aceste condiții ISU Botoșani a transmis și mai multe reguli de comportare și acțiune la inundații:

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Citeste mai mult

Economie

Transportatorii autorizați acuză Guvernul că tolerează evaziunea fiscală a platformelor de ride-sharing. Prejudiciu estimat: Peste 50 de milioane de euro

Publicat

Publicitate

Reprezentanții transportatorilor autorizați din întreaga țară trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de reacție a autorităților în fața evaziunii fiscale practicate de platformele de ride-sharing.

Coaliția Asociațiilor Taxi, care reunește cele mai importante organizații de profil din România, acuză Guvernul că tolerează un sistem paralel și netransparent, în care companiile de transport alternativ funcționează în afara principiilor de concurență loială și în dauna bugetului de stat.

Într-un comunicat transmis presei, semnat de Remus Nedelcu, președintele ANPOTRT (Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi) și reprezentant al Coaliției, se subliniază că prejudiciul estimat adus economiei naționale depășește 50 de milioane de euro anual, sumă generată de lipsa unei impozitări corecte a veniturilor obținute prin platformele de transport alternativ.

„Avem o piață dublă. Pe de o parte, taximetriștii autorizați, controlați fiscal, supuși regulilor stricte și obligați să respecte standarde clare. Pe de altă parte, platformele de ride-sharing, care eludează legislația, plătesc taxe minime și operează pe baza unor contracte de comodat sau alte artificii juridice. Asta nu înseamnă concurență, ci o formă legalizată de evaziune fiscală”, afirmă reprezentanții Coaliției. 

Proteste ignorate, revendicări neasumate

Coaliția amintește că în perioada februarie – martie 2024 au fost organizate proteste ample în marile orașe din România, prin care s-a solicitat modificarea Ordonanței de Urgență nr. 49/2019, actul normativ care reglementează activitatea de transport alternativ. Cu toate acestea, Guvernul nu a reacționat, iar revendicările formulate atunci sunt, și astăzi, nerezolvate.

Publicitate

Printre cele mai importante solicitări ale transportatorilor se numără:

  1. Clarificarea statutului legal al platformelor de ride-sharing, prin aplicarea strictă a articolului 6 din OUG 49/2019;
  2. Eliminarea posibilității de operare pe baza contractelor de comodat, o practică abuzivă care permite evitarea plății taxelor;
  3. Limitarea numărului de copii conforme, după modelul deja aplicat în taximetrie (maximum două autorizații la 1.000 de locuitori);
  4. Identificarea vizibilă a autovehiculelor care efectuează transport alternativ, prin montarea ecusoanelor pe portierele spate;
  5. Impunerea unei vechimi maxime de 5 ani pentru autoturismele acceptate, pentru a asigura siguranța și confortul pasagerilor.

Apel urgent către Guvern: „Vrem controale reale și o legislație echitabilă”

Coaliția solicită controale fiscale extinse și reale, aplicate tuturor operatorilor de transport alternativ, precum și adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care să corecteze cadrul legislativ și să elimine toate portițele care permit actuala formă de evaziune fiscală.

„Acest vid legislativ a creat un mediu concurențial inechitabil, în care transportatorii autorizați sunt discriminați. Fără acțiuni rapide, vom reveni în stradă pentru a ne apăra drepturile și a cere egalitate de tratament”, avertizează Remus Nedelcu. 

Cine sunt semnatarii protestului?

Coaliția Asociațiilor Taxi reunește organizații reprezentative din întreaga țară, între care:

  • Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – ANPOTRT (la nivel național),
  • Asociația Camerei Taximetriștilor Independenți Craiova,
  • Asociația Banat Crișana-Taxi,
  • Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania,
  • Asociația Taxi Neamț,
  • Asociația Taxi Transilvania,
  • Asociația Taximetriștilor Independenți din Județul Sibiu,
  • Asociația Banat Taxi,
  • Asociația Taxi Suceava,
  • Asociația Profesională a Taximetriștilor din Tulcea.

Aceste organizații reprezintă mii de transportatori autorizați, afectați direct de actualul dezechilibru de pe piața serviciilor de transport urban. Ei cer doar o aplicare corectă a legii și tratament egal în fața obligațiilor fiscale și legale.

Citeste mai mult

Eveniment

Un nou cod galben de vânt puternic și ploi abundente a fost anunțat la Botoșani. Este valabil până luni dimineață

Publicat

Publicitate

Vremea instabilă se prelungește în județul Botoșani. Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod galben, valabilă până luni, 27 mai, ora 10:00, care vizează cantități importante de precipitații și o răcire accentuată a vremii.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat se vor acumula cantități de apă între 30 și 50 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone pot apărea ploi însemnate, care pot pune probleme în gospodării sau pe drumurile din județ. În plus, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale ce pot atinge 40–50 km/h, amplificând senzația de frig.

Temperaturile se vor menține mai scăzute decât normalul perioadei, cu valori maxime cuprinse între 13 și 21 de grade Celsius. Astfel, botoșănenii trebuie să se aștepte la un weekend răcoros și umed, cu vreme capricioasă, mai ales în cursul serii și al nopții.

Autoritățile recomandă populației să fie prudentă în deplasări, să evite traversarea zonelor inundabile și să urmărească informările meteorologice oficiale. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, mai ales pe drumurile din zonele joase sau împădurite, acolo unde ploaia și vântul pot reduce vizibilitatea sau pot provoca doborârea unor arbori.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending