Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sondaj: AUR mătură pe jos cu USR și ajunge al treilea partid din România. PSD domină în preferințele alegătorilor, urmat de PNL

Publicat

PSD, PNL și AUR sunt principalele partide ale României, urmate de USR. Potrivit unui sondaj Avangarde, comandat de PSD și prezentat, miercuri, în ședința Comitetului Politic Național, Partidul Social Democrat conduce în preferințele românilor cu 35%, relatează alba24.ro.

PSD este urmat de Partidul Național Liberal cu 20% și de AUR cu 12%. USR este pe locul patru, cu 9 procente.

UDMR și PMP sunt cotate cu procente de aproximativ 5%, iar noul partid al lui Liviu Dragnea are 2%.

Social democrații au cerut să fie măsurată și părerea românilor în legătură cu măsurile guvernamentale precum reducerea prețului la carburanți și modificarea Codului Fiscal.

Astfel, 34% dintre români spun că plafonarea prețului carburanților ar fi fost cea mai bună soluție. De asemenea, 65% susțin impozitarea pensiilor speciale și 60% ar vrea impozitarea salariilor bugetarilor mai mari decât salariul președintelui, ambele fiind propuneri ale PSD făcute în Coaliție.

Din punctul dumneavoastră de vedere care este soluția optimă pentru scăderea prețurilor la carburanți?

Plafonarea prețurilor, cu o marjă de profit pentru companii – 34%

  • Scăderea TVA – 23%
  • Statul nu trebuie să intervină, e piață liberă – 7%
  • Nu pot aprecia – 34%
  • NR – 2%

Dumneavoastră personal, dintre următoarele propuneri de modificare a Codului fiscal sunteți de acord?

  • Impozitarea cu 80 la sută a pensiilor speciale – 65% total de acord
  • Deduceri pentru salariații cu venituri mici și medii, care să ajungă până la 0 la sută impozit pe venit la salariul minim – 60% total de acord
  • Impozitarea suplimentară a salariilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui – 60%
  • Companiile multinationale să plătească o contributie de 0,5 % din cifra de afaceri pentru sănăatate și educație pe o perioada limitată de 2 ani – 55%

Volumul eșantionului a fost de 903 subiecți. Metoda culegerii: CATI (telefonic). Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivel național. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

După ce ani întregi românii au fost lăsați pradă „cămătarilor” legali, dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile, scrie alba24.ro.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate, după ani întregi în care românii au fost lăsați pradă ”cămătarilor” legali.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 voturi pentru, 81 contra şi 3 abţineri.

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”, se arată în textul adoptat.

„Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Ăn cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, prevede proiectul adoptat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

De asemenea, prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

Tot prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, mai prevede actul normativ.

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, se mai menţionează în actul normativ.

În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

„Constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele:

  • a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;
  • b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;
  • c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;
  • d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive”, mai prevede proiectul.

Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”.

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citeste mai mult

Administratie

Acțiunea de protest organizată de Sindicatul IMPACT Botoșani, mediată de prefectul de Botoșani. „Îmi pare rău să aud despre aceste inechități și nedreptăți”

Publicat

Astăzi a avut loc, în fața Palatului Administrativ, o acțiune de protest organizată de Sindicatul IMPACT Botoșani, ca urmare a nemulțumirilor privind drepturile asistenților personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, i-a invitat pe reprezentanții sindicatului la dialog și i-a asigurat că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României.

Motivele principale ale protestului sunt:

  • Eliminarea unei categorii profesionale defavorizate – asistenți personali – din grila de salarizare privind familia ocupațională sănătate și asistență socială aprobată prin OUG nr. 19/2024 în mod discreționar și discriminatoriu, pentru a nu beneficia de majorare salarială și recunoașterea sporului de vechime!
  • Decizia nr. 23/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a eliminat abuziv dreptul asistenților personali la spor pentru condiții de muncă, chiar dacă aceștia îngrijesc persoane încadrate în grad de handicap grav! O mare discriminare între asistenții personali care nu beneficiază de nici un spor pentru condiții de muncă și salariații din centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități care beneficiază de spor de condiții de muncă de până la 50%, chiar dacă îngrijesc aceeași categorie de beneficiari iar riscurile sunt aceleași!
  • Creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct toate categoriile de salariați iar efectele ei cumulate determină o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. În acest context economic, asistenții personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav sunt în risc de sărăcie împreună cu persoanele vulnerabile din îngrijire, având un venit sub limita unui trai decent atât pentru ei, persoana vulnerabilă și familia proprie.

 

Sorin Cornilă: ”Îmi pare rău să aud despre aceste inechități și nedreptăți pe care le reclamați dumneavoastră, vă asigur de tot sprijinul meu pentru a transmite mesajul către ministerele de resort și îmi doresc ca vocea dumneavoastră să fie auzită. Înțeleg și cred că și statul român înțelege foarte bine activitatea dumneavoastră și necesitatea pentru beneficiarii care sunt deserviți de asistenții personali, chiar dacă fac parte din familii sau nu. Voi transmite către Ministerul Muncii memoriul dumneavoastră și vom face și noi la Instituția Prefectului o sinteză despre ce am discutat astăzi. Din partea mea aveți tot sprijinul pentru a duce mesajul mai departe, sunt convins că este înțeleasă necesitatea asistentului personal, la nivelul ministerelor de resort, cred că Guvernul României pe care-l reprezint are o strategie în acest sens, în același timp vă încurajez ca împreună cu sindicatul la nivel național să purtați discuții la minister, să programați întâlniri prin care să faceți cunoscute toate aceste aspecte. La nivel de administrație locală, sunt fonduri prin PNRR, sunt proiecte accesate, este adevărat, nu s-au accesat așa cum ne-am dorit noi, pentru aceste centre care să deservească beneficiarii cu nevoie speciale, dar o strategie este. Nu este totul perfect, așa cum ne-am dori cu toții, dar prin dialog, putem găsi soluții întotdeauna. Eu am toată disponibilitatea și vă aștept oricând să discutăm și apelați dacă vă pot sprijini, prin natura funcției mele, într-o acțiune la ministere, la secretari de stat. La nivel local, dacă ține de mine, dacă este vreo chestiune și mă implică, vă asigur de tot sprijinul meu.”

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/prefectul-judetului-botosani-s-a-intalnit-astazi-cu-reprezentantii-sindicatului-impact/

Citeste mai mult

Eveniment

A murit cântărețul George Nicolescu la vârsta de 74 de ani

Publicat

Cantautorul George Nicolescu, cunoscut pentru melodia “Eternitate”, a murit la vârsta de 74 de ani, a anunţat Andrei Păunescu pe Facebook. 

“S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. „Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?”, a scris Andrei Păunescu pe Facebook.

“Vocea de aur care a lansat celebrul cantec “Eternitate”, de  George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!”, a scris compozitorul Ionel Tudor.

“Ca de la ploieştean la ploieştean, astăzi, când domnia sa a trecut la cele veşnice, las şi eu aici un fragment în memoria celui ce a fost interpretul şi artistul senzaţional al acestei capodopere muzicale, #GeorgeNicolescu!!!”, a scris Cezar Ouatu.

Asociaţia Nevăzătorilor din România: “Cu profund regret vă anunţăm că astăzi a plecat dintre noi îndrăgitul artist George Nicolescu (12 martie 1950-26 martie 2024), prezenţă de excepţie pe scena muzicii româneşti şi personalitate marcantă a comunităţii nevăzătorilor. Suntem cu sufletul alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, dragul nostru prieten!”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O mașină s-a dat peste cap la Avrămeni. Patru persoane implicate în accident

Publicat

Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 29, în apropierea localității Avrămeni. În eveniment au fost implicate două autoturisme în care se aflau patru persoane.

La fața locului au ajuns în cel mai scurt timp un echipaj din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, un echipaj de prim ajutor SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. La fața locului au fost evaluate patru persoane din cele două autoturisme, toate refuzând transportul la spital.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu prin deconectarea bornelor autovehiculului.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending