Connect with us

Actualitate

Șomaj 2024: Cum se calculează, în ce condiții se acordă și care sunt actele necesare

Publicat

Publicitate

Șomaj 2024. Persoanele din România care se confruntă cu lipsa unui loc de muncă au posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar din partea statului. Cerințele pentru obținerea acestui ajutor nu sunt deloc complicate, iar procedura de solicitare a asistenței financiare este simplificată, informează playtech.ro.

Șomaj 2024 – tot ce trebuie să știi

Ajutorul de şomaj reprezintă o formă de protecție socială disponibilă celor care se află în căutarea unui loc de muncă.

Vezi și: Ce cumpără bogații lumii în timp ce săracii mor de foame. În ce își investesc banii acum, pentru viitorul apropiat

Persoanele cuprinse în intervalul de vârstă de la 16 la 65 de ani pot accesa ajutorul de şomaj.

Cei interesați să beneficieze de acest sprijin trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, astfel:

Publicitate

Pot solicita ajutor de șomaj cei care au contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din ultimele 24 de luni înainte de depunerea cererii pentru această indemnizație de șomaj.

La momentul depunerii dosarului pentru ajutorul de șomaj, solicitantul nu trebuie să realizeze venituri sau să aibă venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Solicitanții trebuie să fie conștienți că nu pot solicita indemnizația în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit nivelului lor de studii sau refuză să participe la programele de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Acte necesare

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de şomaj în 2024 includ:

Cerere-tip;
Actul de identitate (original);
Actele de studii și de calificare (original și copie);
Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate sau aptitudinea pentru muncă, inclusiv eventuale restricții medicale;
Documente emise de organele financiare teritoriale care să demonstreze că solicitantul nu realizează venituri sau că veniturile provenite din activități monitorizate legal nu depășesc valoarea indicatorului social de referință (ISR) – 598 de lei;
Cartea de muncă în original și copie;
Dispoziție (decizie) eliberată de la ultimul loc de muncă, care să conțină data și motivul încetării raportului de muncă sau de serviciu;
Adeverință care să confirme plata contribuțiilor la fondul asigurărilor de șomaj, obținută de la ultimul loc de muncă.

Cât e indemnizația de șomaj în 2024
Șomajul reprezintă o preocupare semnificativă pentru societăți din întreaga lume, iar România nu este o excepție.

Care este cuantumul indemnizației de șomaj pentru un salariat cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și o bază de calcul de 34.326 lei.

Cuantumul indemnizației de șomaj se diferențiază în funcție de stagiul de cotizare al beneficiarului. Pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, se folosește valoarea indicatorului social de referință (ISR) la data stabilirii acestuia ca bază de calcul.

 

În 2023, ISR era de 525,5 lei.

În cazul celor cu un stagiu de cotizare mai lung, se aplică o cotă procentuală la media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de cotizare.

Pentru cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cota procentuală aplicată este de 10%, iar media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni este de 34.326 lei.

4.326 lei (salariul mediu) x 10% = 3.432,6 lei. Rotunjind, obținem 3.433 lei.

La această sumă se adaugă valoarea ISR de 525,5 lei.

În România, Legea nr. 76/2002 reglementează indemnizația de șomaj, iar acordarea acesteia se realizează pe perioade variate în funcție de stagiul de cotizare al beneficiarului. Conform prevederilor legale:

a) Se acordă 6 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

b) Se acordă 9 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;

c) Se acordă 12 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani se încadrează în categoria cu cel puțin 20 de ani de cotizare, ceea ce înseamnă că beneficiază de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 12 luni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul RABLA pentru tractoare noi, amânat

Publicat

Publicitate

Lansarea sesiunii din cadrul programului RABLA pentru achiziționarea de tractoare noi va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, a anunțat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Aceasta va fi derulată simultan cu programele RABLA Clasic și RABLA Plus, scrie alba24.ro.

În prezent, AFM finalizează procesul de validare a dealerilor, fiind în desfășurare ultimele două zile de clarificări. După această etapă, lista dealerilor validați va fi publicată pe site-ul instituției. Adrian Corbu a subliniat că persoanele interesate nu ar trebui să plătească avansul pentru tractoare până la publicarea acestor liste oficiale.

Programul Rabla pentru tractoare: Detalii despre program și finanțare

Orice tip de autoturism poate fi casat pentru achiziționarea unui tractor nou.

Valoarea ajutorului financiar variază în funcție de vârsta solicitantului:

  • 80% pentru cei sub 40 de ani.
  • 65% pentru cei peste 40 de ani.

Valoarea maximă a tractorului, inclusiv accesoriile, nu trebuie să depășească 55.000 de euro cu TVA.

Publicitate

În 2024, bugetul alocat pentru programul RABLA destinat tractoarelor a fost de 600 de milioane de lei, iar trei mii de fermieri sunt deja eligibili pentru a primi tractoare aproape gratis. Monitorizări stricte vor fi aplicate pentru a preveni înstrăinarea echipamentelor achiziționate prin program.

Valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate

În funcție de cererea înregistrată în 2025, valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate, a mai precizat Adrian Corbu. Fermierii interesați sunt încurajați să urmărească anunțurile oficiale de pe site-ul AFM pentru informații suplimentare și actualizări.

Se poate casa orice tip de autoturism” în cadrul programului RABLA pentru achiziționarea unui tractor nou, precizează vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu.

Vicepreședintele AFM a lămurit că procedura este exact ca în programul pentru panourile fotovoltaice. În acest moment, mai sunt două zile de clarificări pentru dealerii validați. Peste două zile, urmează să fie publicate pe site-ul AFM lista cu dealerii validați, iar persoanele fizice interesate se vor putea înscrie la aceștia. ”Până nu publicăm listele cu dealerii validați, oamenii n-ar trebui să dea avansul pentru tractoare” a atenționat Adrian Corbu.

”Lansarea sesiunii va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, odată cu RABLA Clasic și RABLA Plus” a anunțat Adrian Corbu la DCNews. Anul acesta, bugetul pentru tractoare a fost 600 de milioane de lei.

”Avem o diferențiere în funcție de vârsta solicitantului: pentru cei care au mai mult de 40 de ani, valoarea ajutorului este de 65%, iar pentru cei sub 40 de ani, 80%” a precizat vicepreședintele AFM. Solicitantul trebuie să aibă în vedere un tractor a cărui valoare să nu depășească 55.000 de euro cu tot cu TVA, bani în care pot fi incluse și accesoriile. Adrian Corbu a precizat că există monitorizări în program pentru a nu fi înstrăinat tractorul.

În acest moment, trei mii de fermieri sunt pe punctul de a primi tractoare aproape gratis. În funcție de cerere, în 2025, se va ajusta valoarea, a anunțat vicepreședintele Corbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dămideni. Doi soți au ajuns la spital cu arsuri, după ce au vrut să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.

Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.

Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.

Publicitate

Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

Citeste mai mult

Eveniment

Ceața persistă în județul Botoșani. Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident! Un tânăr de 21 de ani s-a dat peste cap cu mașina, la Mănăstireni

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, pe un drum din localitatea Mănăstireni. S-a întâmplat noaptea trecută. Alarma a fost dată puțin după miezul nopții. În momentul producerii evenimentului, în mașină se aflau, în total, trei persoane.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe o parte și că toate persoanele erau ieșite din interior. Tânărul rănit a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending