Connect with us

Actualitate

Șomaj 2024: Cum se calculează, în ce condiții se acordă și care sunt actele necesare

Publicat

Publicitate

Șomaj 2024. Persoanele din România care se confruntă cu lipsa unui loc de muncă au posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar din partea statului. Cerințele pentru obținerea acestui ajutor nu sunt deloc complicate, iar procedura de solicitare a asistenței financiare este simplificată, informează playtech.ro.

Șomaj 2024 – tot ce trebuie să știi

Ajutorul de şomaj reprezintă o formă de protecție socială disponibilă celor care se află în căutarea unui loc de muncă.

Vezi și: Ce cumpără bogații lumii în timp ce săracii mor de foame. În ce își investesc banii acum, pentru viitorul apropiat

Persoanele cuprinse în intervalul de vârstă de la 16 la 65 de ani pot accesa ajutorul de şomaj.

Cei interesați să beneficieze de acest sprijin trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, astfel:

Publicitate

Pot solicita ajutor de șomaj cei care au contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din ultimele 24 de luni înainte de depunerea cererii pentru această indemnizație de șomaj.

La momentul depunerii dosarului pentru ajutorul de șomaj, solicitantul nu trebuie să realizeze venituri sau să aibă venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Solicitanții trebuie să fie conștienți că nu pot solicita indemnizația în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit nivelului lor de studii sau refuză să participe la programele de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Acte necesare

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de şomaj în 2024 includ:

Cerere-tip;
Actul de identitate (original);
Actele de studii și de calificare (original și copie);
Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate sau aptitudinea pentru muncă, inclusiv eventuale restricții medicale;
Documente emise de organele financiare teritoriale care să demonstreze că solicitantul nu realizează venituri sau că veniturile provenite din activități monitorizate legal nu depășesc valoarea indicatorului social de referință (ISR) – 598 de lei;
Cartea de muncă în original și copie;
Dispoziție (decizie) eliberată de la ultimul loc de muncă, care să conțină data și motivul încetării raportului de muncă sau de serviciu;
Adeverință care să confirme plata contribuțiilor la fondul asigurărilor de șomaj, obținută de la ultimul loc de muncă.

Cât e indemnizația de șomaj în 2024
Șomajul reprezintă o preocupare semnificativă pentru societăți din întreaga lume, iar România nu este o excepție.

Care este cuantumul indemnizației de șomaj pentru un salariat cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și o bază de calcul de 34.326 lei.

Cuantumul indemnizației de șomaj se diferențiază în funcție de stagiul de cotizare al beneficiarului. Pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, se folosește valoarea indicatorului social de referință (ISR) la data stabilirii acestuia ca bază de calcul.

 

În 2023, ISR era de 525,5 lei.

În cazul celor cu un stagiu de cotizare mai lung, se aplică o cotă procentuală la media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de cotizare.

Pentru cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cota procentuală aplicată este de 10%, iar media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni este de 34.326 lei.

4.326 lei (salariul mediu) x 10% = 3.432,6 lei. Rotunjind, obținem 3.433 lei.

La această sumă se adaugă valoarea ISR de 525,5 lei.

În România, Legea nr. 76/2002 reglementează indemnizația de șomaj, iar acordarea acesteia se realizează pe perioade variate în funcție de stagiul de cotizare al beneficiarului. Conform prevederilor legale:

a) Se acordă 6 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

b) Se acordă 9 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;

c) Se acordă 12 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani se încadrează în categoria cu cel puțin 20 de ani de cotizare, ceea ce înseamnă că beneficiază de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 12 luni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Furnizorii de energie sunt obligați de ANRE să informeze clienții despre noile prețuri începând cu 1 iulie 2025

Publicat

Publicitate

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:

încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.

ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum recunoști un zvon sau o manipulare online? DNSC îți arată ce înseamnă o informare corectă

Publicat

Publicitate

În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.

Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.

Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?

  • Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
  • Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
  • Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
  • Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
  • Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.

Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și „Săptămâna verde” dedicate elevilor. Care sunt instrucțiunile ministerului

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Ministerul a transmis un set de instrucțiuni pentru inspectorate și școli privind organizarea activităților pentru elevi, în cele două programe, informează alba24.ro.

Recomandările privind aceste activități sunt pentru aprofundarea și consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul disciplinelor de studiu. De asemenea, trebuie să contribuie la atingerea competențelor specifice prevăzute în programele școlare, notează edupedu.ro.

Ministerul propune două abordări pentru desfășurarea acestor săptămâni:

forma educațională clasică, care presupune continuarea procesului de învățare cu focalizarea conținuturilor pe temele menționate;

Aaordări nonformale, care promovează învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale. Sunt încurajate atelierele practice, experimentele, proiectele interdisciplinare, vizitele de studiu și colaborările cu instituții, organizații sau specialiști din comunitate

Programul ”Școala altfel” – instrucțiuni

Publicitate

În programul educațional „Școala altfel”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline trebuie tratate cu extinderea și aplicabilitatea lor la viața cotidiană. Suplimentar, în programul educațional „Școala altfel” se vor aborda transversal teme legate de violență și consumul de droguri (și alte substanțe interzise), după instrucțiuni care vor fi prezentate la început de an școlar.

Acestea vor urmări mai ales implementarea eficientă a procedurii de management al cazurilor de violență școlară și al situațiilor corelate, inclusiv consumul de droguri/substanțe interzise, potrivit ministerului.

Programul ”Săptămâna verde”. Recomandări

În programul educațional „Săptămâna verde”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline se vor relaționa cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu accent pe cele relaționate direct de mediu.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi seară că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional. Dimpotrivă, ar trebui considerate ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

În următorul an școlar, Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending