Connect with us

Actualitate

Șomaj 2024: Cum se calculează, în ce condiții se acordă și care sunt actele necesare

Publicat

Publicitate

Șomaj 2024. Persoanele din România care se confruntă cu lipsa unui loc de muncă au posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar din partea statului. Cerințele pentru obținerea acestui ajutor nu sunt deloc complicate, iar procedura de solicitare a asistenței financiare este simplificată, informează playtech.ro.

Șomaj 2024 – tot ce trebuie să știi

Ajutorul de şomaj reprezintă o formă de protecție socială disponibilă celor care se află în căutarea unui loc de muncă.

Vezi și: Ce cumpără bogații lumii în timp ce săracii mor de foame. În ce își investesc banii acum, pentru viitorul apropiat

Persoanele cuprinse în intervalul de vârstă de la 16 la 65 de ani pot accesa ajutorul de şomaj.

Cei interesați să beneficieze de acest sprijin trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, astfel:

Publicitate

Pot solicita ajutor de șomaj cei care au contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din ultimele 24 de luni înainte de depunerea cererii pentru această indemnizație de șomaj.

La momentul depunerii dosarului pentru ajutorul de șomaj, solicitantul nu trebuie să realizeze venituri sau să aibă venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Solicitanții trebuie să fie conștienți că nu pot solicita indemnizația în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit nivelului lor de studii sau refuză să participe la programele de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Acte necesare

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de şomaj în 2024 includ:

Cerere-tip;
Actul de identitate (original);
Actele de studii și de calificare (original și copie);
Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate sau aptitudinea pentru muncă, inclusiv eventuale restricții medicale;
Documente emise de organele financiare teritoriale care să demonstreze că solicitantul nu realizează venituri sau că veniturile provenite din activități monitorizate legal nu depășesc valoarea indicatorului social de referință (ISR) – 598 de lei;
Cartea de muncă în original și copie;
Dispoziție (decizie) eliberată de la ultimul loc de muncă, care să conțină data și motivul încetării raportului de muncă sau de serviciu;
Adeverință care să confirme plata contribuțiilor la fondul asigurărilor de șomaj, obținută de la ultimul loc de muncă.

Cât e indemnizația de șomaj în 2024
Șomajul reprezintă o preocupare semnificativă pentru societăți din întreaga lume, iar România nu este o excepție.

Care este cuantumul indemnizației de șomaj pentru un salariat cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și o bază de calcul de 34.326 lei.

Cuantumul indemnizației de șomaj se diferențiază în funcție de stagiul de cotizare al beneficiarului. Pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, se folosește valoarea indicatorului social de referință (ISR) la data stabilirii acestuia ca bază de calcul.

 

În 2023, ISR era de 525,5 lei.

În cazul celor cu un stagiu de cotizare mai lung, se aplică o cotă procentuală la media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de cotizare.

Pentru cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cota procentuală aplicată este de 10%, iar media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni este de 34.326 lei.

4.326 lei (salariul mediu) x 10% = 3.432,6 lei. Rotunjind, obținem 3.433 lei.

La această sumă se adaugă valoarea ISR de 525,5 lei.

În România, Legea nr. 76/2002 reglementează indemnizația de șomaj, iar acordarea acesteia se realizează pe perioade variate în funcție de stagiul de cotizare al beneficiarului. Conform prevederilor legale:

a) Se acordă 6 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

b) Se acordă 9 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;

c) Se acordă 12 luni de indemnizație persoanelor cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani se încadrează în categoria cu cel puțin 20 de ani de cotizare, ceea ce înseamnă că beneficiază de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 12 luni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Învierea Domnului – Sfintele Paşti

Publicat

Publicitate

Învierea Domnului – Sfintele Paşti, care este învierea cu trupul din mormânt a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, este sărbătorită de Biserică în acest an în ziua de 5 mai.

Cu adevărat, arată părintele arhimandrit Ilie Cleopa, nici o sărbătoare a Bisericii creştine nu a adus atâta bucurie în cer şi pe pământ, precum şi în iad.

Căci cine ar putea să spună câtă bucurie au avut Adam şi Eva şi toţi patriarhii, prorocii şi drepţii Legii Vechi şi cei mai dinainte de Lege, când li s-a vestit în iad că a înviat Domnul şi că vine la ei, Mesia: „Împăciuitorul Căruia i se vor supune popoarele” (Facere 49,10).

Ce bucurie dumnezeiască au avut aceştia, spune părintele arhimandrit Cleopa Ilie, când au văzut cu ochii lor sfărâmarea porţilor iadului şi pe Mesia, Cel Mult aşteptat, venind cu putere şi strălucire nespusă, risipind cu fulgerele dumnezeirii sale întunericul şi amărăciunea fără de măsură ale iadului.

Trupul cu care El a înviat este trupul lui Iisus din Nazaret, trup care a fost răstignit pe Cruce, încheind opera de răscumpărare prin acel suspin: „Săvârşitu-s-a” (Ioan 19,30).

Primele arătări ale Mântuitorului după Înviere au fost făcute femeilor mironosiţe (purtătoare de mir)

„După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.

Publicitate

Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi. Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă”. (Matei 28, 5-7)

Apoi S-a arătat Domnul la doi din ucenicii Săi, Luca şi Cleopa, care mergeau spre Emaus (Luca 24, 18)

Seara, în ziua Sfintelor Paşti, S-a arătat celor unsprezece, care erau adunaţi împreună de frica iudeilor şi i-a liniştit, zicându-le: ‘Pace vouă’!.

Iar ei înfricoşându-se, le-a zis Hristos: „De ce sunteţi tulburaţi şi pentru ce se ridică astfel de gânduri în inima voastră? Vedeţi mâinile Mele şi picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi, că duhul nu are carne şi oase, precum Mă vedeţi pe Mine că am.

Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi picioarele Sale. Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor. Şi le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în prooroci şi în psalmi”. (Luca 24, 36-45).

S-a arătat apoi şi la peste cinci sute de fraţi (I Corinteni 15, 6), iar după opt zile, S-a arătat ucenicilor Lui şi lui Toma. Fiind uşile încuiate, l-a încredinţat pe Toma despre Învierea Sa prin punerea mâinilor pe semnul cuielor din mâinile Sale şi în coasta Sa. (Ioan 20, 26-29)

Ultima dată S-a arătat Domnul ucenicilor săi pe muntele Măslinilor, când S-a înălţat la cer şi le-a zis: „Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura: Cel ce va crede şi se va boteza, se va mântui; iar cel ce nu va crede, se va osândi”. (Marcu 16, 15-16; Luca 24, 47-52; Fapte 1,8) (surse: „Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996; Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994).

Citeste mai mult

Eveniment

Redacția Botoșani24.ro vă urează Paște Fericit! Hristos a înviat!

Publicat

Publicitate

Hristos a Înviat!

Cu ocazia celei mai însemnate sărbători a creștinătății, vă transmitem cele mai calde gânduri și urări de bine. Paștele este momentul renașterii, al speranței și al iubirii, o sărbătoare a luminii care ne amintește de puterea credinței și a sacrificiului făcut din dragoste pentru omenire.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă liniște în suflet, pace în familie și clipe pline de armonie alături de cei dragi. Să întâmpinați Sfintele Paști cu inimile deschise, cu recunoștință și iubire!

Să aveți parte de sănătate, împliniri și Sărbători pline de lumină!
Paște Fericit alături de cei pe care îi iubiți!

Redacția Botoșani24.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache: Sfintele Sărbători să vă facă viaţa frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Cu ocazia Învierii Domnului vrem să vă urăm toate cele bune: lumina în suflet, dragoste și sănătate. 

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

Sfintele Sărbători să vă facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.

Un Paste Fericit! Hristos a înviat!”, a transmis primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis: Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă clipe magice alături de cei dragi!

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Hristos a Înviat ! Paște Fericit !

Sărbătoarea Paștelui reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Este un moment de pace sufletească, de interiorizare, de împăcare, de bucurie.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Să aveți un Paște fericit! Sărbători fericite!”, a transmis primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending