Connect with us
Publicitate

Actualitate

Șoferii care vor să conducă scutere de 125 cmc cu permis Categoria B mai au de așteptat. CCR amână decizia pe 20 martie

Publicat

Publicitate

Președintele Iohannis a trimis o sesizare la Curtea Constituțională a României pe legea care prevede că șoferii cu permis Categoria B, pot conduce scutere de până la 125 de centimetri cubi. Însă, CCR a amânat pentru 20 martie soluționarea acestei cereri venită din partea șefului statului.

e 3 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a formulat o sesizare de neconstituţionalitate la CCR privind acest act normativ.

„Parlamentul a intervenit asupra condiţiei de a deţine de minium 3 ani permisul pentru categoria de vehicule B astfel încât acest tip de permis să poată fi utilizat şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1 şi a redus această perioadă la 2 ani. Astfel, deşi Parlamentul trebuia să îşi limiteze intervenţia la cadrul trasat de cererea de reexaminare a Preşedintelui, acesta a reconfigurat condiţiile în care deţinătorul unui permis pentru categoria de vehicule B ar putea utiliza permisul şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, excedând acestor limite şi a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 77 alin. (2), prin raportare la art. 1 alin. (4) şi (5) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie”, argumentează şeful statului, în textul sesizării de neconstituţionalitate.

Publicitate

Totodată, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a menţinut sintagma „o experienţă de cel puţin (…)”, însă a redus cu un an durata menţionată, respectiv la cel puţin 2 ani.

„Noua redactare reflectă o concepţie legislativă diferită, care excedează sferei ideatice a dezbaterii pe care cererea de reexaminare ar fi trebuit să o declanşeze şi care ar fi trebuit să rămână circumscrisă clarificării aspectelor menţionate în conţinutul ei (modul în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică), nicidecum să determine schimbarea condiţiei privind durata deţinerii permiselor de conducere pentru categoria de vehicule B. În concluzie, soluţia legislativă rezultată în urma reexaminării are valoarea unei noi prevederi adoptate de Parlament, care denotă o nouă voinţă politică, exprimând o altă viziune decât cea cuprinsă în legea adoptată iniţial”, mai susţine preşedintele Iohannis.

 

Publicitate

El adaugă că această modificare poartă asupra unui aspect care nu a fost vizat de cererea de reexaminare şi nici nu poate fi calificată drept o schimbare de concepţie, consecinţă a reanalizării legii prin prisma observaţiilor formulate în cererea de reexaminare. Introducerea condiţiei ca „deţinătorii permiselor să aibă o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B” echivalează cu crearea, de novo, a unei dispoziţii legale, într-o modalitate care eludează cadrul constituţional, constituindu-se într-o revenire a Parlamentului asupra propriilor decizii, fără să existe o solicitare în acest sens, pe de o parte, şi, pe de altă parte, fiind sustrasă mecanismelor democratice instituite la nivel constituţional care asigură, în spiritul art. 1 alin. (4) din Constituţie, separaţia puterilor în stat, dar şi echilibrul şi controlul reciproc, astfel că preşedintele va fi privat de dreptul său constituţional consacrat de art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală de a solicita o eventuală reexaminare a acelei prevederi legale care nu a figurat în legea ce i-a fost iniţial transmisă spre promulgare, în conformitate cu cele statuate prin Decizia nr. 18/2023.

sursa: realitatea.net

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Lucian Trufin: „Unitățile medicale mobile vor aduce cabinetul medical la fiecare botoșănean acasă”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin spune că proiectul său de a utiliza caravane medicale mobile de screening pentru evaluarea stării de sănătate și pentru prevenirea bolilor cronice în rândul copiilor, al vârstnicilor și al persoanelor vulnerabile din mediul rural va ajuta în primul rând la depistarea în fază incipientă a diverselor afecțiuni fără a fi necesară deplasarea acestora.

Consiliul Județean va achiziționa unități medicale mobile prin care va aduce cabinetul medical la fiecare botoșănean acasă. Unitățile medicale mobile se vor deplasa cu personal medical și cu materialele necesare în localitățile din județ, unde vor realiza analize medicale specifice copiilor și vârstnicilor. În acest fel se va face o evaluare a stării de sănătate a copiilor și vârstnicilor și care va ajuta să prevină anumite boli și afecțiuni, înainte de agravarea lor. Prevenind bolile, reducem costurile cu spitalizarea și cu alte medicamente scumpe. Iar cel mai important vom avea copii sănătoși și vârstnici cu o stare de sănătate mai bună”, a explicat Lucian Trufin.

Proiectul „Unități medicale mobile” face parte din „Programul 10 pentru Botoșani” propus de candidatul PSD pentru Consiliul Județean senatorul Lucian Trufin.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii vor ordine și disciplină la meciul FC Botoșani și CS Mioveni

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura vineri seară ordinea și siguranța publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul de fotbal disputat începând cu ora 20.00 de echipele F.C. Botoșani și C.S. Mioveni.
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului sportiv, jandarmii botoșăneni, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor acționa pentru prevenirea apariției unor evenimente de natură să afecteze climatul de ordine și siguranță publică.
Pe traseele către locul de desfășurare a partidei, în apropierea și în incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligați să se supună efectuării controlului corporal preventiv şi al bagajelor, la solicitarea forţele de ordine.
Având în vedere că accesul pe stadion se va face începând cu ora 18:00, recomandăm spectatorilor să se prezinte din timp la toate cele trei porți de acces, pentru a fi evitată aglomerația în zona acestora și să ocupe locurile înscrise pe biletele de intrare.
De asemenea, recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, spectatorilor le este interzis:
a) să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
b) să pătrundă în stare de ebrietate sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă;
c) să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
d) să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;
e) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
f) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
Reamintim suporterilor că este interzis accesul în incinta stadionului cu artificii, petarde, materiale explozive, substanțe toxice, iritant lacrimogene ori paralizante, corpuri contondente ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanților la această competiție sportivă.
În afara acestei misiuni, jandarmii botoșăneni vor fi în cele două zile ale sfârșitului de săptămână alături de participanții la Zilele comunei Durnești, precum și alături de membrii comunității evanghelice, la manifestarea cultural-artistică organizată sâmbătă în Parcul Polonic din municipiul Dorohoi, unde vor lua măsurile necesare în vederea preîntâmpinării unor situații neplăcute care ar putea tulbura buna desfășurare a acestor evenimente și siguranța cetățenilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Care este programul pentru transport în comun electric din municipiul Botoșani realizat de primarul Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat cele mai importante investiții din programul de transport electric în comun, care este în curs de implementare.

În primul rând botoșăneii vor avea un transport în comun ecologic prin cele 66 de autobuze și microbuze electrice care vor fi puse pe traseele din oraș, stații inteligente dotate cu panouri digitale și sisteme automate de emitere a tichetelor și încărcare a cardurilor de călătorii. Este vorba de un program în valoare de 32 de milioane de euro. Banii europeni au fost obținuți. Contractele au fost semnate. Urmează implementarea până la finalul actualului mandat. Așa cum am finalizat multe proiecte în ultimii trei ani și jumătate, reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe, Teatrul Mihai Eminescu, care va fi deschis în curând, multe străzi din oraș printre care Primăverii, Sucevei, Viilor-Nicolae Iorga, Doboșari, intrăriile în oraș dinspre Iași, Suceava, Ștefănești și Săveni, Parcul Filatelei, Parcul Junior, Parcul Laval, Parc Adamiu, spații verzi și locuri de joacă în fiecare cartier, la fel voi finaliza toate investițiile și voi începe altele noi”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Programul „TRANSPORT ECOLOGIC ÎN BOTOȘANI” realizat de primarul Cosmin Andrei prevede de asemenea peste 50 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și un sistem automat de camere video pentru monitorizarea și managementul traficului cu prioritizarea transportului în comun și cu delimitarea unei benzi unice pentru autobuze și microbuze pe mai multe străzi principale.

Publicitate

Prin programul european pe care l-am semnat în urma câștigării proiectului de mobilitate urbană, Municipiul Botoșani va avea unul dintre cele mai moderne și eficiente sisteme de transport în comun din țară. O dată cu achiziția autobuzelor și microbuzelor electrice, extindem traseele de transport public, modernizăm depourile și amenajăm parcări la capătul liniilor. Transportul public ecologic, care urmează să intre în circulație în orașul nostru în următoarele luni este accesibil și persoanelor cu dizabilități”, a explicat primarul Cosmin Andrei.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Răspunderea penală a minorilor, subiect dezbătut de polițiști cu elevii de la Liceul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti 

Publicat

Publicitate

Joi,  poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani au participat împreună cu elevi ai liceului Ştefan Luchian Ştefăneşti  la mai multe activităţi  de informare pe diferite teme : siguranţa online, prevenirea victimizării minorilor prin trafic şi consum de droguri,  răspunderea penală a minorilor, reguli de siguranţă personală şi prevenirea plecărilor voluntare/dispariţiilor .

 

Siguranţa pe Internet a fost subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii claselor liceale din cadrul unității  de învățământ. Recomandările generale s-au referit la  protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Publicitate

Poliţiştii au  discutat cu liceenii şi aspecte care au vizat legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului drogurilor, exemple de situaţii în care tinerii au consumat droguri sau au fost implicaţi în alte infracţiuni din sfera traficului de substanţe interzise, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora. Elevilor li s-a explicat ce sunt drogurile, ce efecte au, din ce sunt obţinute, încercându-se informarea acestora cu privire la consecinţele consumului de substanţe interzise.

De asemenea, au fost oferite date şi exemple concrete de situaţii în care minorii pot răspunde penal şi care sunt consecinţele unor astfel de fapte pentru aceştia.

În cadrul întâlnirii care a avut loc cu elevii claselor primare , aceştia au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv pe diverse teme : siguranţa pentru sănătate, siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, prevenirea, recunoaşterea şi gestionarea bullyingului, relaţiile cu colegii, când lipsesc părinţii de acasă, situaţiile periculoase, accesarea internetului, siguranţa în curte, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţă şi copilul ca pasager, siguranţa în vacanţa de vară.

Publicitate

Întâlnirea cu elevii claselor întâi s-a derulat în cadrul Programului Şcoala Siguranţei Tedi, program în care copiii au fost înscrişi de către cadrele didactice ale şcolii.

Prevenirea victimizării minorilor şi a infracţiunilor informatice reprezintă priorităţi ale Poliției Române pentru anul 2024, copiii și tinerii reprezentând unul din grupurile țintă ale activităților preventive.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending