Un bărbat din comuna Roma a fost prins de polițiști circulând pe drumurile publice deși avea 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
La data de 20 iulie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC68A, comuna Brăiești, un autoturism, condus de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Roma.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească, pentru prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
„Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice”, au transmis polițiștii de la Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Scrabble este considerat unul dintre cele mai complexe sporturi ale minții. În România, este cunoscut și sub denumirea de „jocul cuvintelor”. Se joacă între doi sau patru jucători și constă în plasarea de litere pe o tablă de joc, pe verticală, orizontală, pentru a forma cuvinte. Fiecare literă și cuvânt sunt punctate pe baza unor reguli. Cele mai mari punctaje sunt obținute atunci când se folosesc literelele mai rare sau când sunt plasate pe anumite pătrățele divers colorate, relatează ADEVĂRUL.
Există și un sistem de bonificații dar și tot felul de variante de joc, mai ales atunci când vorbim de scrabble profesionist, competițional. În România, există o federație importantă de scrabble și numeroase competiții la nivel național care implică jucători din toată țara. Unii spun că scrabble-ul este superior șahului fiindcă este nevoie de rapiditate în calcul și gândire, o bună cunoaștere a vocabularului și a gramaticii, un fler aparte în combinarea cuvintelor, strategie dar și cultură generală. Puțini știu că printre cei mai titrați, competitivi și de temut jucătorii de scrabble, din România, sunt o mână de copii de la țară. Este vorba despre elevii din Oneaga, un sat de la capătul țării, coordonați de un învățător. Au un palmares greu de egalat, cu numeroase titluri naționale și sute de medalii.
„Fenomenul Oneaga” și războinicii tablei de scrabble
Cătunul Oneaga se află în comuna Cristești, la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Botoșani. Este un sat adunat la poalele codrilor Voronei, populat mai ales cu mici fermieri, crescători de vaci cu lapte. În afară de pitorescul localității și de laptele proaspăt, Oneaga nu pare să iasă în evidență cu nimic special. În realitate, însă, în acest cătun de la marginea pădurii se formează an de an adevărați campioni la sporturile minții, în special scrabble. Din anul 2010, în România, s-a născut „fenomenul Oneaga”, un etalon al performanței la jocul cuvintelor, un fenomen care încă uimește în lumea acestui sport.
Este vorba de generații întregi de copii de la țară, care se pregătesc în școala din localitate, cu un învățător, și care reușesc la multe dintre concursurile naționale să câștige fără drept de apel. Sunt competiții la care efectiv nu au rival iar numărul medaliilor ajunge deja la cifra sutelor. Din cei 1400 de locuitori ai satului, măcar 100 sunt campioni sau vicecampioni naționali.
Învățătorul care îi cordonează, Vasile Mihalache, este la rândul său, campion național absolut și maestru al acestui sport. Un om care a trăit toată viața la Oneaga. De 15 ani, elevii de la Oneaga participă la etape locale, naționale, ca o adevărată echipă. Învățătorul Mihalache îi cheamă la școală și îi antrenează cu multă pasiune, ori de câte ori este posibil.
Elevii de la Oneaga au câștigat numeroase trofee FOTO Cosmin Zamfirache
„Eu am descoperit acest sport în 1994, uitându-mă la televizor la o emisiune. Am început să-l joc, iar din 1996 participam la diferite competiții de sală. Din 2010, însă m-am decis să împărtășesc acest frumos sport și copiilor de la școală. Am văzut că le place, mulți elevi cu mintea brici, fâșneți la carte. Mi-am dat seama că am o adevărată comoară pe mână. Și de 15 ani am mers în fiecare an cu minim 20 și maxim 25 de copii la competiții în toată țara. Tot din 2010, organizez anual măcar o etapă națională de scrabble, aici la Cristești. Gândiți-vă că la aceste competiții vin cluburi puternice de scrabble din toată țara, precum Preventis Iași, CSM București, Argus Târgu Frumos și multe altele”, spune învățătorul Vasile Mihalache.
Publicitate
Deși dau piept cu mulți elevi de la liceele de elită din orașele mari ale României, copiii de la Oneaga fac senzație. Impresionează prin rapiditatea gândirii, o strategie impecabilă și un vocabular extraordinar.
Au adunat zeci de titluri naționale. „Anual sunt patru etape naționale. La sfârșitul anului se cumulează punctele și se acordă titlul național la clasament general. Există însă și titlurile la diferite probe, adică duplicat, compunere sau liber. Ansamblând toate acestea, în decursul celor 15 ani, elevii au reușit să obțină peste 50-60 de titlurile naționale, iar medalii, pe etape locale, un număr enorm.”, adaugă Vasile Mihalache.
„Este un joc plin de surprize”
Una dintre campionale naționale de la Oneaga este Anastasia Sadici, o elevă de 16 ani. Anul trecut, Anastasia a obținut titlul de vicecampioană națională la general, cel de campioană națională la compunere și vicecampioană națională la libere. Toate, la categoria cadeți.
„Eu am un frate mai mare care juca scrabble. Mi-a plăcut mult și am vrut și eu să învăț cum se joacă. Am vorbit cu domnul Mihalache și de atunci particip la campionatele de scrabble. Este un joc plin de surprize, găsesc mereu cuvinte noi, mai ales fiindcă dicționarul este foarte bogat. În plus, la scrabble au posibilitatea de a socializa cu mulți copii de vârsta ta, din toată țara. Vezi multe locuri noi, deplasându-te la etapele naționale.”, spune Anastasia. Împreună cu colega sa, deasemenea cu performanțe deosebite la scrabble au reușit să intre la liceu, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, un liceu de elită din nordul Moldovei. Tinerele spun că au fost ajutate mult de scrabble.
Elevii se antrenează ori de câte ori au posibilitatea FOTO Cosmin Zamfirache
„Datorită acestui joc îți îmbogățești vocabularul, te adaptezi la situații critice, înveți cum să gândești rapid și eficient. Am luat 9.85 la Evaluarea Națională, și cu siguranță scrabbel-ul a avut rolul lui.”, mărturisește una dintre elevele din Oneaga. „În primul rând, scrabble ajută la îmbogățirea vocabularului. Presupune strategie, gândire creatoare, sunt teme, de exemplu, care trebuie să te rezumi doar la denumiri de plante, denumiri de animale. Te ajută și la matematică, mai ales la clasele mici, pentru că trebuie să facă calcule rapide, ori 3, ori 9. Sunt probe la care, în decurs de trei minute trebuie să găsească depunerea maximă și să și calculeze, pentru că altfel primește avertisment.”, adaugă învățătorul Mihalache.
De altfel, secretul performanței spun mai ales profesorii este, pe lângă inteligența nativă, dorința de muncă, pasiunea pentru jocul de scrabble dar și un mediu sănătos de învățare. „Pasiunea este pe primul plan. Fără pasiune și disponibilitate pentru acest joc nu se poate. Apoi sunt copii inteligenți, cu multe preocupări, dornici de a învăța carte, sprijiniți de părinți să facă lucrul ăsta.”, spune învățătorul Mihalache. Elevii din Oneaga cântă la instrumente, joacă fotbal, jocuri de societate și trăiesc o copilărie idilică.
Un om cu o viață de film
Motorul „fenomenului Oneaga” este învățătorul Vasile Mihalache, un om care predă de patru decenii copiilor din sat. Este cunoscut pentru cultura sa extraordinară, blândețe, talent pedagogic, dar și pentru încercările incredibile din viață. „Poate mulți ar fi cedat dacă ar fi pățit ce a trăit domnul învățător. Sunt convins că mulți cădeau de tot”, spune un sătean.
Vasile Mihalache a rămas fără tată la vârsta de patru ani și fără mamă, la 25 de ani. La vârsta de 35 de ani a rămas și fără acoperiș deasupra capului. Casa i-ar ars în totalitate, în urma unui accident banal. A pierdut tot ce avea. A rămas doar cu hainele de pe el. A luat-o de la capăt. O vreme, a stat la sora lui, pentru a-și reconstrui casa. În gazdă, pentru a nu-și pierde mințile s-a dedicat jocului de scrabble, cu toată energia.
De la cei mici la cei mari, elevii din Oneaga obțin premii FOTO Cosmin Zamfirache
„În 1998 mi-a ars casa. Am pierdut tot. Cel mai mult mi-a părut rău după cărți și după colecțiile mele. Am fost nevoit să stau la sora mea. Aici am luat DEX-ul și l-am citit de trei ori la rând. Am scos cuvinte care se termină în „j”, cuvinte care se termină în „x” și multe altele. Apoi am scos toate verbele, peste 6400 de verbe. Am muncit mult ca să mă pot aduna după necazul pățit. La început scrabble-ul a fost o simplă distracție. După ce mi-a ars casa, m-am dus serios la cometiții. După 18 ani de muncă, în 2014, am reușit să câștig titlul național absolut. Era un vis împlinit. Am primit și distincția de maestru. Așa că m-am hotărât să-i învăț și pe copii. Sunt elevi deosebiți”, spune Vasile Mihalache. Pentru a putea participa la competiții, învățătorul și elevii săi s-au legitimat la clubul U Cluj.
Autoritățile locale impresionate de rezultatele elevilor s-au hotărât să facă un club sportiv local dedicat acestui joc. „Cred că anul acesta reușim să facem un club Să facem o asociație sportivă, la nivelul comunei, prin care să încercăm să atregem fonduri, prin care să ajutăm acești copii să se dezvolte.”, spune directorul școlii din Cristești, Bogdan Ciobanu.
Acte necesare pentru înmatriculare auto 2025: Ghid complet cu pașii de urmat și taxele aferente. Pentru înmatricularea unui vehicul în 2025, este necesar să fie îndeplinite anumite condiții legale și administrative, informează alba24.ro.
Articolul de față prezintă documentele necesare, taxele aplicabile și pașii esențiali care trebuie urmați pentru a finaliza procesul de înmatriculare.
În plus, sunt incluse informații utile despre procedurile legale în caz de pierdere, furt sau deteriorare a actelor, precum și despre condițiile care pot influența desfășurarea acestui proces.
Acte necesare pentru înmatricularea unui vehicul nou
Cererea solicitantului: Formularul completat de persoana care dorește înmatricularea.
Dreptul de proprietate asupra vehiculului: Se va prezenta documentul care atestă că solicitantul este proprietar al vehiculului sau remorcii, în original și copie.
Publicitate
Dacă vehiculul este achiziționat prin leasing, se va depune un extras din contractul de leasing, care trebuie să conțină informații detaliate despre părțile implicate, perioada contractului, datele vehiculului și semnăturile părților.
De asemenea, se va adăuga dovada că vehiculul a fost declarat fiscal la autoritățile fiscale locale.
Actul de identitate al solicitantului: Se va prezenta actul de identitate în termen de valabilitate, în original, iar pentru persoanele juridice, documentele care atestă statutul legal al firmei, împreună cu actul de identitate al reprezentantului legal.
Dacă vehiculul va fi înmatriculat pe numele altor persoane, acestea trebuie să prezinte documentele care dovedesc dreptul lor asupra vehiculului, însoțite de acordul scris al acestora.
Cartea de identitate a vehiculului: În original
Plata certificatului de înmatriculare: Dovada plății taxei de 49 de lei, pentru eliberarea certificatului de înmatriculare.
Dacă plata se face online prin platforma SNEP-ghiseul.ro, nu mai este necesară depunerea dovezii de plată.
Plata plăcuțelor cu număr de înmatriculare: Se va dovedi plata pentru noile plăcuțe de înmatriculare, iar dacă se solicită un număr preferențial, și plata taxei pentru acest număr.
Plata se poate face prin diverse metode: internet banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar la ghișeu.
Asigurarea RCA: Copia poliței de asigurare auto obligatorie (RCA) valabilă, pe numele proprietarului vehiculului.
Pentru vehicule din Uniunea Europeană: Dacă vehiculul este achiziționat dintr-un alt stat UE și solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, trebuie depus un certificat care atestă plata TVA-ului pentru achizițiile intracomunitare de vehicule.
Procură sau împuternicire: Dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar, aceasta trebuie să prezinte o procură specială autentificată de notar.
Dacă documentele sunt depuse prin avocat, va fi necesară împuternicirea avocațială și cardul de avocat sau adeverința de la barou.
Acte necesare pentru transcriere (vehicul înmatriculat anterior în România)
Pentru transcrierea unui vehicul care a fost deja înmatriculat în România, trebuie depuse următoarele documente:
Cererea solicitantului: formularul completat de persoana care solicită transcrierea;
Dreptul de proprietate asupra vehiculului;
Actul de identitate al solicitantului;
Cartea de identitate a vehiculului: originalul cărții de identitate a vehiculului;
Certificatul de înmatriculare anterior: se va prezenta certificatul de înmatriculare anterior al vehiculului; dacă acesta nu mai există, se poate depune o declarație de pierdere sau dovada reținerii sau declarării furtului acestuia;
Plăcuțele cu numărul de înmatriculare: se vor depune plăcuțele de înmatriculare emise anterior; dacă acestea nu mai există, se poate proceda ca și în cazul anterior;
Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
Dovada plății contravalorii noilor plăcuțe de înmatriculare și, dacă este cazul, a tarifului pentru atribuirea unui număr preferențial.
Nu este necesară plata plăcuțelor:
Dacă plăcuțele se transferă automat la noul proprietar, în conformitate cu legislația;
Dacă solicitantul optează pentru păstrarea unui număr de înmatriculare care nu a fost restricționat conform legii.
Pe lângă aceste documente, mai sunt necesare și polița de asigurare RCA (copia poliței de asigurare auto obligatorie, valabilă, pe numele proprietarului vehiculului) și procura sau împuternicirea dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar, potrivit dgpci.mai.gov.ro.
Acte necesare pentru transcriere (vehicul înmatriculat anterior în afara României)
Pentru transcrierea unui vehicul care a fost deja înmatriculat în afara României, trebuie depuse următoarele documente:
Cererea solicitantului;
Dreptul de proprietate asupra vehiculului;
Actul de identitate al solicitantului;
Cartea de identitate a vehiculului în original;
Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
Dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare și, dacă este cazul, a tarifului pentru atribuire număr preferențial;
Polița de asigurare RCA, o copie;
Documente suplimentare pentru vehiculele provenite din UE: Dacă solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, trebuie să depună un formular emis de ANAF care atestă plata TVA pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport;
Documentele de înmatriculare străine: Se vor depune documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare;
Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.
Acte necesare pentru autorizare provizorie pentru circulație
Cererea solicitantului;
Polița de asigurare RCA;
Dreptul de proprietate asupra vehiculului;
Documentele de înmatriculare străine: dacă vehiculul provine dintr-un alt stat și a fost înmatriculat anterior în acel stat, se vor depune documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original și copie.
Mențiune: Dacă aceste documente nu sunt prezentate, autorizarea provizorie va fi acordată pentru o perioadă maximă de 5 zile, dar nu mai mult decât perioada de valabilitate a asigurării RCA.
Actul de identitate al solicitantului;
Dovada achitării contravalorii autorizației de circulație provizorie, în valoare de 13 lei;
Dovada achitării contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu;
Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.
Acte necesare pentru eliberarea unui certificat de înmatriculare nou când se modifică date despre proprietar sau despre vehicul
Pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare atunci când se modifică datele despre proprietar (nume, domiciliu, etc.), sunt necesare următoarele documente:
Cererea solicitantului;
Dovada înregistrării la organul fiscal competent: acest document este emis de autoritatea administrației publice locale (Direcția/Serviciul/Biroul/Compartimentul Taxe și Impozite Locale) din cadrul UAT-ului (Unitatea Administrativ-Teritorială) unde se află noul domiciliu, sediu sau reședință și conține noile date de identificare ale solicitantului;
Vechiul certificat de înmatriculare;
Plăcuțele cu numărul de înmatriculare:
Polița de asigurare RCA;
Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
Actul de identitate al solicitantului;
Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.
Acte necesare pentru eliberarea unui certificat de înmatriculare nou în caz că a fost pierdut, furat sau deteriorat
Pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare în cazul în care certificatul de înmatriculare a fost deteriorat, furat sau pierdut, sunt necesare următoarele documente:
Cererea solicitantului, urmată de:
Certificatul de înmatriculare deteriorat;
Dacă certificatul a fost furat, se va depune dovada declarării furtului emisă de către autoritățile competente;
Dacă certificatul a fost pierdut, se va depune o declarație a solicitantului din care să reiasă pierderea documentului;
în cazul în care certificatul a fost reținut de autorități străine, se va depune dovada de reținere și dovada încetării motivelor care au stat la baza reținerii certificatului de înmatriculare, însoțite de traducerea acestora în limba română realizată de un traducător autorizat.
Alte documente necesare:
Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
Actul de identitate al solicitantului;
Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.
Acte necesare pentru eliberarea unor plăcuțe de înmatriculare pierdute, furate sau deteriorate
Pentru eliberarea unei/unor plăci cu număr de înmatriculare reclamate ca fiind pierdute, furate sau deteriorate, sunt necesare următoarele documente:
Cererea solicitantului;
Dovada plății contravalorii plăcuței/plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
Actul de identitate al solicitantului;
Plăcuța/plăcuțele anterioare: se vor depune plăcuțele vechi (dacă sunt disponibile) sau, în cazul în care acestea nu mai sunt disponibile, se va depune declarația de pierdere ori dovada declarării furtului acestora emisă de autoritățile competente; sau, în cazul în care plăcuțele au fost reținute de autorități străine, se va depune dovada de reținere și dovada încetării motivelor care au stat la baza reținerii, însoțite de traducerea acestora în limba română realizată de un traducător autorizat;
Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.
Acte necesare pentru înmatricularea temporară, în cazul scoaterii definitive a vehiculului din România
Pentru înmatricularea temporară a unui vehicul în cazul scoaterii definitive a acestuia din România, sunt necesare următoarele documente:
Cererea solicitantului;
Documentul care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului, în original și o copie;
Actul de identitate al solicitantului;
Cartea de identitate a vehiculului în original;
Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
Dovada plății contravalorii noilor plăcuțe cu număr de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
Copia contractului de asigurare RCA.
Pentru vehiculele din UE, dacă solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, trebuie să depună formularul „Certificat privind atestarea plății TVA” emis de ANAF sau un alt certificat similar.
Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine;
Procură specială dacă este cazul.
Cum poți păstra combinația numărului de înmatriculare
Puteți solicita păstrarea numărului de înmatriculare al autoturismului pentru înstrăinare, dacă achitați o taxă de 30 lei la ghișeul de înmatriculări înainte de transcrierea dreptului de proprietate.
Documente necesare:
Cererea solicitantului;
Actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă personalitatea juridică, denumirea și sediul persoanei juridice;
Dovada plății tarifului de 30 lei.
Taxe pentru plăcuțe cu număr de înmatriculare, atribuire număr preferențial și păstrare număr
Taxele pentru plăcuțele de înmatriculare și operațiuni:
20 lei/plăcuță tip A (110 x 520mm) – pentru autovehicule (2 plăci – 40 lei);
23 lei/plăcuță tip B (200 x 340mm) – pentru remorci sau vehicule 4×4;
17 lei/plăcuță tip C (130 x 240mm) – pentru motociclete;
45 lei/operatiune – atribuire număr preferențial (inclusiv valoarea plăcilor);
30 lei/operatiune – păstrare număr de înmatriculare înainte de înstrăinare.
Plata se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar la ghișeu.
Ce să faci dacă ai vândut un autoturism în afara României și dorești efectuarea radierii din circulație
Radierea vehiculului se face de către autoritatea care a înmatriculat vehiculul, pe baza următoarelor documente:
Certificatul de înmatriculare;
Plăcile cu număr de înmatriculare;
Cartea de identitate a vehiculului;
Certificatul de atestare fiscală;
Documente care dovedesc că vehiculul a fost scos definitiv din România (ex. document vamal de import/exterior, înmatriculare în străinătate).
Radierea se poate face și fără aceste documente dacă se dovedește că au fost reținute de autoritățile străine.
Acesta era din cetatea Amasiei, care se numea Mialon. Tiron se tâlcuieşte „recrut”. Pentru cunoştinţa şi vitejia sa, Sfântul Teodor intră în oastea Legheon, cea mai aleasă dintre toate cetele, care se numea şi a Margariţilor, adică tari şi puternici. Pe când oastea sa trecea în părţile Răsăritului, aproape de locul ce se numeşte Evhaita, se afla o pădure în care era un balaur înfricoşător, încât toţi ocoleau acea cale.
Deci aflând sfântul de acesta şi vrând să afle dacă este voia Domnului să mărturisească numele Lui, merse acolo, căutând a afla balaurul. Şi adormind dânsul, fu aflat de o femeie pe nume Evsevia, care îl îndemnă să îşi cruţe viaţa şi să părăsească locul acela, iar sfântul mulţumindu-i că l-a trezit, îşi făcu cruce, încălecă pe cal şi porni mai departe. Şi numaidecât auzi zgomotul fiarei, aflând pe balaurul înfricoşător. Deci pornindu-se spre el, sfântul aruncă tare cu suliţa, străpungându-i capul, încât acesta curând muri. În vremea aceea, izbucni prigoana împăraţilor Maximian şi Maximus împotriva creştinilor. De vreme ce sfântul nu încercase să se tăinuiască pe sine că este creştin, fu târât la judecată şi aruncat în temniţă. Aceasta fu încuiată şi pecetluită căci ticălosul judecător voia ca sfântul Teodor să moară de foame. Iar noaptea, i se arătă Domnul spunându-i:
– Îndrăzneşte, Teodore, iată, Eu sunt cu tine. să nu primeşti hrană sau băutură pământească, că vei avea altă viaţă nepieritoare şi veşnică în ceruri.
Iar sfântul Teodor, începu a cânta şi a se veseli, căci îi slujeau mare mulţime de îngeri. Iar străjerii, auzind acea cântare dulce, merseră şi aflând uşile încuiate, văzură înăuntru mult popor cu haine albe, cântând împreună cu Teodor. Deci mergând ei şi spunând ighemonului, acesta se înspăimântă şi porunci să i se dea în fiecare zi o bucată mică de pâine şi apă, însă sfântul Teodor nu primi, zicându-le lor:
– Pe mine mă hrăneşte Domnul şi Împăratul meu, Iisus Hristos.
Chemându-l iară la sine, ighemonul încercă iară a-l îndupleca pe Sfântul Teodor, însă acesta se arătă neclintit:
Publicitate
– Chiar şi cu foc de vei arde trupul meu şi cu felurite munci îl vei rupe, cu săbiile de-l vei tăia, fiarelor spre mâncare de-l vei da, totuşi, până ce duhul meu este în mine, nu mă voi lepăda de numele Hristosului meu.
Atunci porunci tiranul să fie spânzurat pe un lemn şi să i se strujească trupul cu unchii de fier. Iar slujitorii săvârşiră aceasta până rămaseră oasele goale. Văzând că nici grozăvia durerilor nu l-au clintit căci încă mărturisea pe Dumnezeul cel adevărat, porunci să fie aruncat în foc. Deci îndată slujitorii aduseră mulţime de lemne de la casele din apropiere, iar când încercară a-l pironi pe sfântul Teodor, acesta spuse:
– Lăsaţi-mă nepironit, căci Hristos, Care mi-a dat putere să rabd celelalte torturi, mă va întări să rabd şi focul.
Iar Dumnezeu voind să slăvească pe bineplăcutul Său rob, iconomisi ca văpaia să ardă ca o lumânare, încât a înconjurat trupul sfântului Teodor, fără a-l vătăma. Iar sfântul îşi dădu astfel sufletul său în mâinile Domnului, iar unii din cei de acolo văzură sufletul său urcându-se la cer ca un fulger.
Mai apoi, Evsevia, femeia care îl aflase pe Sfântul Teodor în pădure, cumpără cinstitele moaşte ale sfântului mucenic ducându-le în patria sa ca o comoară de mult preţ, căci multe boli se tămăduiau, sfântul Teodor arătându-se doctor sufletesc şi trupesc.
Sfântul Teodor primi cununa mucenicească cea cu bună mireasmă în anul 360.