Connect with us
Publicitate

Actualitate

ȘOCANT. Sondaj: Doi din zece şoferi admit că s-au urcat băuţi la volan; 60% susţin că ”nu erau beţi”

Publicat

Publicitate

Doi din zece şoferi români (17,62%) recunosc faptul că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool, în timp ce doar 16% dintre români consideră că şoferii băuţi reprezintă cel mai mare risc pentru siguranţa rutieră, arată rezultatele unui sondaj realizat de o asociaţie profesională, în cadrul campaniei “Not alCool la volan #ConsumăResponsabil”, relatează agerpres.ro.

Conform cercetării Asociaţiei Spirits România, peste 60% dintre respondenţi au declarat că printre cunoscuţii lor există persoane care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

Totodată, chestionaţi despre motivele care i-au determinat să se urce băuţi la volan, şase din zece persoane au admis că au făcut acest lucru au spus “că nu erau beţi, ci doar consumaseră puţin alcool”, în timp ce o treime (33,77%) au explicat că aveau de parcurs un drum scurt şi care le era familiar. În acelaşi timp, pentru 5% dintre respondenţi presiunea anturajului a stat la baza deciziei de a bea alcool.

Potrivit sursei citate, atunci când în calitate de pasager au întâlnit un şofer aflat sub influenţa alcoolului, peste 81% dintre cei chestionaţi au spus că au ales să coboare din maşină, iar aproximativ 10% că au ignorat acest aspect, în timp ce 8% au ales să sesizeze poliţia.

Pe de altă parte, dintre cei care au admis că au în cercul lor cel puţin o persoană care a condus autoturismul sub influenţa alcoolului, puţin peste jumătate (56%) au afirmat că au atenţionat persoana respectivă asupra posibilelor consecinţe ale gestului lor şi 30% au susţinut că au intervenit pentru a împiedica respectiva persoană să plece la drum. Doar 13% au ales să nu intervină în niciun fel.

În ceea ce priveşte eficienţa legislaţiei actuale, sondajul arată că 42,33% dintre respondenţi consideră că aceasta este suficient de dură, dar nu este aplicată corespunzător, în timp ce 41,96% sunt de părere că nu este suficient de restrictivă încât să prevină evenimentele rutiere.

Publicitate

Întrebaţi care consideră că este cel mai mare pericol la adresa siguranţei rutiere din România, doar 23,89% au indicat lipsa unei legislaţii suficient de dure care să descurajeze comportamentele necorespunzătoare. Cei mai mulţi (33,51%) au declarat că principalul pericol îl reprezintă lipsa de respect a şoferilor faţă de reguli, în timp ce 15,89% au spus că principalul pericol este reprezentat de şoferii care se urcă băuţi la volan.

De asemenea, ponderi aproximativ egale de respondenţi au identificat drept principal pericol atitudinea prea permisivă a poliţiei (13,81%) sau lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate (12,9%).

În context, aproximativ două treimi dintre respondenţi (63,58%) au auzit despre Legea Anastasia şi 63,4% au menţionat că aceasta va avea un impact pozitiv asupra reducerii accidentelor rutiere doar dacă va fi aplicată riguros. De altfel, studiul a mai arătat că aplicarea de sancţiuni mai dure este considerată de peste o treime (38,7%) dintre respondenţi drept metoda cea mai bună de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, în timp ce peste 25% au spus că aplicarea strictă a legislaţiei existente poate duce la o creştere a siguranţei.

Publicitate

Sondajul a fost realizat online la solicitarea Asociaţiei Spirits România, în cadrul campaniei “Not alCool la volan #ConsumaResponsabil” şi a analizat opiniile a 1.101 respondenţi. Campania are ca obiectiv prevenirea consumului de alcool la volan şi se desfăşoară în perioada mai – decembrie 2024, în parteneriat cu Brigada Rutieră Bucureşti şi cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor.

Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, înfiinţată în anul 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor-membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.

Organizaţia este afiliată la SpiritsEurope, entitate reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţări. 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nicolae Ciucă: Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au sprijinit această candidatură, pentru cele 1.600.000 de semnături

Publicat

Publicitate
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale, miercuri, la sediul Biroului Electoral Central. Liberalii au depus și 1,6 milioane de semnături pentru candidatura lui Nicolae Ciucă. liderul liberalilor a spus că avem nevoie de o viziune liberală în măsură să gestioneze toate provocările de natură economică, toate provocările de natură socială, provocările de natură care să afecteze democrația.
„Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au sprijinit această candidatură, pentru cele 1.600.000 de semnături. Mulțumesc membrilor, primarilor, tinerilor și seniorilor liberali, președinților de filiale și tuturor colegilor mei din PNL care au muncit și au convins atât de mulți români să ne susțină.
Ne aflăm într-o situație în care România s-a schimbat și continuă să se schimbe. Situația internațională s-a schimbat și se schimbă, din păcate, din ce în ce mai des. Avem nevoie de o viziune liberală care să gestioneze toate aceste provocări: economice, sociale și cele care afectează democrația.
Trebuie să găsim soluții pentru viitorul copiilor noștri, pentru siguranța noastră ca națiune. Venim cu o viziune de dreapta. România are nevoie de o astfel de viziune și de o persoană capabilă să o implementeze.
Mă bazez foarte mult pe PNL, cel mai vechi partid politic din România și UE, un partid angajat și responsabil pentru toate proiectele politice asumate. Și de data aceasta, PNL vine cu un proiect pentru familie, comunitate și țară.
Mă bazez foarte mult pe onoarea și credința oamenilor de dreapta în acest proiect. PNL vine cu o viziune pentru o Românie prosperă și sigură. România are capacitatea să asigure siguranța cetățenilor: siguranța economică, socială, în comunități, în școală, siguranța pentru demararea unei afaceri și capacitatea de a face față tuturor provocărilor externe.
Voi fi un președinte responsabil, implicat și echilibrat. Așa cum am făcut toată viața mea, voi munci alături de cetățenii României, alături de instituțiile statului pentru a putea să facem față oricăror provocări dar, înainte de toate, să putem să construim un viitor mai sigur și mai bun pentru generațiile viitoare”, a spus Nicolae Ciucă, după depunerea candidaturii.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (287)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

AM CITIT, AM REŢINUT…

Lucian Blaga: „Mai departe nu m-aş duce / Dă-te, dă-te doar puţin mai / Într-o parte. Fă-mi şi mie / Loc pe cruce”; Pr. Dumitru Stăniloae: „Lacrimile spală ochii şi-i fac frumoşi, pentru că spală inima şi o fac transparentă, frumoasă şi nevinovată”; Seneca: „Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”; Liviu Papadima: „Avem un învăţământ catastrofal, însă catastrofal în atâtea feluri încât e imposibil de aflat cum ar arăta unul bun”; Sever Voinescu: „Depinde doar de anvergura demonului din tine”; Sever Voinescu: „Acum, lupta dintre noi este perfect occidentală: omul tradiţiei vs. omul recent”; Teodor Baconschi: „Începând cu umanismul renascentist, Prostia şi-a meritat majuscula alegorică, funcţionând ca materie primă a distopiilor paradoxale”; Anca Manolescu: „A-l asculta pe celălalt nu e o atitudine „pasivă”, de simplă înregistrare. Ea cere strădania interpretativă, perseverenţa generozităţii, puterea de a nu ceda eşecurilor”; Lao Zi: „Cel care se pricepe nu vorbeşte. Stăpânind erudiţia, el tace”; Aristotel: „Un om educat se deosebeşte de un om needucat aşa cum un om viu se deosebeşte de un om mort”; Confucius: „Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte”; Mircea Eliade: „E foarte greu să-ţi păstrezi sufletul neatins de-a lungul unui secol de hibernare sub o mască. Şi-atunci ni se pune problema: ce trebuie să facem ca să nu ne pierdem sufletul în acest nou Ev întunecat care începe pentru noi?”; Maria-Ana Tupan: „Discursul Facebook care se foloseşte de noul mediu de comunicare, spaţiul virtual, este produs de minţi mediocre pe teme anoste, inspirate fiind din viaţa personală ca o curgere amorfă de evenimente a căror poveste nu se încheie niciodată, nefiind articulată de scenarii teleologice, sau structuri de sens”;

Angelo Mitchievici: „Ceea ce mă interesează într-un jurnal este o trăire la limită, în proximitatea unei limite, nu neapărat a celei mai dramatice dintre ele, moartea”; Denis de Rougemont: „Arta de a scrie în sine e o zicere despre nimic”; Denis de Rougemont: „Până la urmă, nu ştii ce crezi cu adevărat decât văzând ce faci cu adevărat”; Denis de Rougemont: „Literatura e un mod de a înţelege fenomene trăite şi deloc literare, de a participa la ele, totodată descriindu-le, la ideea detectării unui eu contingent şi fortuit, prost format, prost scris, într-un fel, dar aflat în căutarea identităţii sale secrete”; Mihai Eminescu: „Noi susţinem că e mai bine să înaintăm încet, dar păstrând firea noastră românească,  decât să mergem repede înainte, dezbrăcându-ne de dânsa prin străine legi şi străine obiceiuri”; Mihai Eminescu: „Străinii pun mâna pe un pământ sfânt, a cărui apărare ne-a costat pe noi râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligenţa noastră trecută, toate mişcările cele mai sfinte ale inimii noastre”;

Mihail Sadoveanu: „Dumnezeu va avea grijă şi de oameni şi de pădure, cum are grijă de toată zidirea Sa”; Vasile Tăriţeanu: „Ce e val ca valul trece / Numai Tu, bădiţă Mihai, / nefiind val, / nu vei trece niciodată / ca valul…”; Vasile Tăriţeanu: „Cum să-mpart, Doamne, Moldova, / Şi prea dulcea Bucovină, / Lăsând crengile de-o parte / De străbuna lor tulpină? / Cum să-mpart pe Ştefan Vodă, / Ca pe-un lan tivit cu maci, / Când e unic precum munţii / În străbunii noştri daci?”; Mihai Eminescu: „Ţara Fagilor (Bucovina) este diamantul din stema lui Ştefan cel Mare”; Mihai Eminescu: „Noi susţinem că poporul român nu se va putea dezvolta ca popor român decât păstrând drept baze pentru dezvoltarea sa tradiţiile sale istorice, aşa cum s-au stabilit de la curgerea vremurilor. Cel ce e de altă părere să o spună ţării”; Irina Nicolau: „Dacă Prometeu nu fura focul, omenirea mânca şi azi hrană rece”; Andrei Pleşu: „Unii rămân copiile mai curând ridicole ale fantasmelor lor de tinereţe, alţii îşi găsesc sinele autentic şi drumul propriu”; Jean-Jacques Rousseau: „Oraşele sunt abisul speciei umane”; Gabriel Garcia Marquez: „La Macondo nu s-a întâmplat nimic, nu se întâmplă nimic şi nu se va întâmpla niciodată nimic. Satul acesta este un sat fericit”;

Publicitate

Andrei Pleşu: “Nu cred că Marx trebuie înlăturat din istoria filozofiei, nu cred că un radical act de cenzură aplicat textelor unui filozof e binevenit, nu cred că avem dreptul să-i excomunicăm pe numeroşii “adepţi”, profani sau academici, ai filozofiei marxiste, al cărei impact asupra lumii modern este masiv şi complex”; Tony Judt: “Cel mai mare rău? Nazismul. Cel mai mare pericol? Comunismul”; personajul Gloucester din “Henric al VI-lea” de Shakespeare: “E cruntă suspiciunea din mintea vinovată. / Hoţul amuşineaz-un poteraş în fiece tufiş”; un personaj din piesa “Fraţii” a lui Terenţiu: “Oamenii, cu cât le merge mai rău, cu atât devin mai bănuitori. Sunt tentaţi să interpreteze orice lucru ca pe o jignire”;Mircea Dinescu: “Bătrâne Marx, tu pe aceste meleaguri / Vei fi degrabă bărbierit şi trimis la reeducare”; Yuval Noah Harari: “Încrederea e material primă din care sunt făcute toate tipurile de bani”; Yuval Noah Harari: “Banii sunt cel mai universal şi mai eficient sistem de încredere mutual care a fost inventat vreodată”; motto-ul filmului “România neîmblânzită”: “Unele lucruri trebuie păstrate aşa cum sunt”; Alfred Hitccock: “În filmele artistice, regizorul este Dumnezeu, în documentare Dumnezeu este regizorul”; Aristotel: “Natura nu face nimic inutil”; Mahatma Gandhi: “Măreţia unei naţii şi progresul ei moral se văd în felul în care tratează animalele”;

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Angajat al IML, arestat pentru trafic de influență în legătură cu eliberarea unor documente medico-legale, la Iași

Publicat

Publicitate

Un angajat al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi pretins de la două persoane sume de bani de la în schimbul influenţării cadrelor medicale din instituţie să elibereze certificate medico-legale într-un mod contrar îndatoririlor de serviciu, informează, miercuri, un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Conform sursei citate, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat două percheziţii domiciliare, din care una la sediul unei instituţii publice, iar una la domiciliul unei persoane fizice, pe raza municipiului Iaşi.

De asemenea, a fost pus în executare un mandat de aducere la sediul unităţii de parchet a suspectul în cauză pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Totodată, potrivit poliţiştilor judiciari, dosarul penal a fost înregistrat la sesizarea DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, pe baza denunţului formulat în urma unei apel la Call Center Anticorupţie 0800.806.806.

“Din cercetări a rezultat faptul că, începând din toamna anului 2023 şi până în prezent, un funcţionar public, angajat al IML Iaşi, a pretins unor persoane, în mod direct, sume de bani cuprinse între 500-2.900 Euro, din care a primit 2.950 Euro, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra cadrelor medicale din Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru a-i determina să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu. În fapt, a pretins că ar putea să îşi influenţeze colegii în vederea eliberării unui nou certificat medico-legal care să ateste un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale decât cele constatate iniţial, precum şi pentru emiterea în mod fraudulos a unui raport de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, în care să se reţină o valoare mai scăzută, decât cea rezultată iniţial”, au transmis poliţiştii judiciari.

În cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar procurorul a dispus reţinerea pentru 24 ore. În cursul zilei de miercuri, în urma prezentării persoanei la instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă, a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Publicitate

Documentarea activităţii infracţionale în cauză a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – Brigada Operaţiuni Speciale Iaşi, la percheziţii beneficiindu-se de suportul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Două incendii în doar jumătate de oră, în municipiul Botoșani. Proprietarii au uitat oalele cu mâncare pe foc

Publicat

Publicitate

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți. În această după-amiază, în puțin de o jumătate de oră, în municipiul Botoșani s-au produs două incendii după ce proprietarii au uitat oalele cu mâncare pe foc.

Primul eveniment s-a înregistrat într-un bloc de pe strada Aleea Nucului. Alarma a fost dată de vecinii care au văzut că iese fum din apartamentul de la parter.

Ajunși la caz cu două autospeciale de stingere, pompierii Detașamentului Botoșani au constatat faptul că apartamentul era plin de fumul care provenea de la un ibric uitat pe aragazul în funcțiune. Aceștia au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Câteva minute mai tarziu, pompierii au fost chemați și pe strada Armeana din municipiul Botoșani. În holul unei case s-a produs un incendiu de la o oală cu mâncare uitată pe foc. Flăcările au cuprins și aragazul, o perdea și o ușă din lemn.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

Publicitate

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending