Epidemia de gripă e departe de a se încheia, chiar dacă cifrele legate de numărul îmbolnăvirilor și al deceselor sunt în scădere. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, ne avertizează să nu lăsăm „garda jos” în fața acestei boli grave, și să ne protejăm în continuare.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, trage un semnal de alarmă
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, menționează, exclusiv pentru Impact.ro:
„O asemenea situație are de obicei mai multe vârfuri! De regulă, sunt cel puțin două! Dacă pe cel dintâi l-am înregistrat la finele anului trecut și începutul celui nou, e de așteptat să se înregistreze curând și următorul.
Și asta în ciuda faptului că în rapoartele oficiale se poate constata o oarecare scădere a numărului de îmbolnăviri și de decese. În opinia mea, până la finele lui martie sau până la început de aprilie, suntem departe de a scăpa din ea. În niciun caz nu trebuie lăsată garda jos”.
„S-a creat acest mix de gripă, viroze și COVID-19, care a afectat atâta lume”
Aceasta mai spune că situația cu care ne confruntăm în prezent vine și pe fondul recentei pandemii de COVID-19:
„Totul vine și pe fundalul acestui an atipic, tampon, cum îi spunem noi, care s-a născut în urma faptului că din cauza pandemiei de COVID-19 a fost întreruptă circulația virusurilor. Regulile de protecție din timpul pandemiei de COVID i-au forțat pe oameni să se izoleze, după cum bine știm.
Iar asta a făcut ca virusurile să nu mai aibă aceeași circulație, ca în anii precedenți. Fără om, virusurile nu au avut aceeași transmitere! Așa s-a creat acest mix de gripă, viroze și COVID-19, care a afectat atâta lume. Să sperăm ca în această toamnă nu vom mai avea parte de același scenariu!”, sună explicația medicului de familie.
„Dacă simțim că ne încearcă boala, apelați constant la medicii de familie”
Pe de altă parte, Sandra Alexiu consideră că un rol important în evoluția situației îmbolnăvirilor de gripă îl va avea și maniera în care va evolua starea vremii, o alternanță a perioadelor de încălzire cu cele de răcire rapidă, așa cum s-a mai întâmplat, de altfel, nefiind în favoarea oamenilor:
„Ceea ce trebuie să facem e să fim în continuare foarte atenți la măsurile personale de igienă și la încercarea constantă de a ne proteja, mai ales în situația în care circulăm cu mijloace de transport aglomerate. Mă refer la utilizarea măștilor de unică folosință, cele care rămân în continuare aliați de nădejde.
Iar dacă simțim că ne încearcă boala, apelați constant la medicii de familie, având încredere în ceea ce vă recomandă. În ceea ce privește situația, vom ști cum stăm de la colegii noștri, epidemiologi, care ne anunță constant asupra evoluției situației”, conchide aceeași Sandra Alexiu.
Au fost înregistrate circa 20 de decese, în special în rândul persoanelor nevaccinate
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în primele zile ale lunii ianuarie, chiar înainte de reluarea cursurilor școlare, că preferă să nu declare epidemie de gripă, mergând pe varianta unor „recomandări” în dauna restricțiilor.
Ulterior, Alexandru Rafila a revenit cu declarații publice prin care susținea că finalul lui ianuarie va aduce o scădere a numărului cazurilor de gripă. Conform datelor lui Alexandru Rafila, în actualul sezon de gripă au fost înregistrate circa 20 de decese, în special în rândul persoanelor nevaccinate.