Connect with us
Publicitate

Eveniment

Slujire arhierească la Dracșani, Sulița. Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil va fi resfințită de PS Nichifor

Publicat

Publicitate

Comunitatea din Dracșani, comuna Sulița, așteaptă cu emoție și nerăbdare slujba arhierească în cadrul căreia va fi resfințită biserica din satul lor, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Sâmbătă, 5 octombrie, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor va fi prezent în mijlocul credincioșilor din Dracșani, unde va sluji Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, începând cu ora 8.00.

După slujbă, credincioșii vor avea posibilitatea să treacă și să se închine în Sfântul ALtar.

Scurt istoric

Biserica parohială din satul Dracșani cu hramul „Sf. Arhangheli (Voievozi) Mihail și Gavriil” a fost construită între ani  1914 – 1931, când Arhiepiscop și Mitropolit al Moldovei era IPS Pimen Georgescu.

Suprafața de 53 de ari pe care este amplasată biserica și casa parohială a fost donată de prințul Nicolae D. Ghica.

Publicitate

Lucrarea de construire a bisericii a început din inițiativa și cu străduința preotului din acea perioadă, respectiv Gh. Crudu, fiind susținut și ajutat de Hristache Cristea, primarul din acele timpuri, precum și de învățătorul Gh. Cumpătă.

Din anul 1922, lucrările sunt continuate de pr. Mihai Lăpușneanul. Din 1925, în fruntea parohiei vine pr. M. Cumpătă care continuă lucrările construcției până în anul 1931, iar în luna octombrie are loc sfințirea bisericii.

Timpul îndelungat în care au fost finalizate construcțiile se justifică, având în vedere vremurile în care a fost construită biserica, respectiv perioada primului război mondial și implicit lipsa fondurilor. Cu toate acestea, cea mai mare parte a cheltuielilor au fost suportate de către enoriașii parohiei Dracșan, se notează pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Publicitate

Această biserica își are ființa dintr-o altă biserică mai veche care a fost dărâmatăîn anul 1922 și care fusese zidită în anul 1801 de către Bezede Mavrocordat despre care se crede că a a fost primul ctitor.

Preoți slujitori ai bisericii vechi se cunosc a fi pr. Gh. Bătrânu și fiul său Ioan, pr. Teodor Lăpușneanu, pr. Teodor Ananii, diac. Ștefan Postelnicu, Iconom Ioan Crudu.

Se cunosc preoții slujitori ai bisericii noi abia din anul 1916. Primul dintre ei pr. Gh. Crudu, apoi pr. M. Lăpușneanu, pr. M. Cumpătă, pr. Vasile Cumpătă, pr. C-tin Lupu, pr. Costăchel Șeremet iar în prezent pr. Gavril Popa.

Prima lucrare de restaurare s-a făcut în anul 1949, în urma unui trăsnet care a incendiat cafasul și a fost degradată pictura.

A doua lucrare de întreținere a fost făcută în anul 1961 și a constat în văruirea pereților, vopsirea ușilor și a ferestrelor.

În urma cutremurelor din 1977 și 1986, biserica suferit importante pagube materiale. Astfel, în toamna anului 1989, conform proiectului aprobat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, au avut loc lucrări exterioare cu injectări în pereți și întărirea acestora cu plase de fier beton. Mai târziu, respectiv în anul 2006, s-au început demersuri pentru consolidarea bisericii și pe interior, unde fisurile cauzate de cutremure erau proeminente, dar se stabilizaseră. De asemeni, pictura bisericii care data din 1930 era într-o stare de degradare de peste 80 % generată de incendiul din 1949 și de cutremurele din 1977 și 1986.

Conform proiectului acelei perioade, s-au efectuat reparații capitale care au constat în consolidări interioare, prin injectări și plăsuirea în întregime a pereților, schimbarea acoperișului – cherestea nouă și înlocuirea tablei, apoi repictarea bisericii cu pictură de tip frescă. Această ultimă lucrarea a durat din 2009 până în 2018. Anul 2019 ne găsește lucrând la ridicarea unei case praznicale și a unei locuințe de serviciu.

Din anul 1987 și până în prezent, lucrările au fost coordonate de către pr. Popa Gavriil, parohul parohiei Dracșani, sub îndrumarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Carduri educaționale 2024: Cererile pentru a primi cei 500 de lei se depun până pe 3 octombrie. Condiții

Publicat

Publicitate

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie, scrie alba24.ro.

De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut, transmite Edupedu.

Până în data de 3 octombrie părinții pot depune la secretariatul școlii cerere pentru obținerea cardului de 500 de lei.

Dacă au card de anul trecut, trebuie să depună doar cererea pentru bani.

Data de 3 octombrie coincide cu cele 25 de zile prevăzute de lege, numărate de la începerea școlii.

Carduri educaționale 2024: Cine poate primi bani

În cazul preșcolarilor calcularea venitului la care se raportează se modifică față de anii trecuți pentru că începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația  pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

Publicitate

 

a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate;

Condițiile de acordare a sprijinului:

Publicitate

Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.

În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.

Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:

  • a) absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;
  • b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.
  • b) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;
  • c) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult

Eveniment

Doina Federovici: „Guvernarea locală și centrală a PSD a adus multe beneficii botoșănenilor”

Publicat

Publicitate

Comitetul Politic Județean al PSD Botoșani s-a reunit astăzi într-o ședință tehnică pentru pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. La întâlnire au participat ca invitați secretarul general al PSD, Paul Stănescu, vicepremierul Marian Neacșu, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, europarlamentarii Victor Negrescu, Claudiu Manda și Dragoș Benea, președinții aleși ai CJ Timiș și Suceava, Alfred Simonis și Gheorghe Șoldan și secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Alexandru Stoica.

Analiza conducerii centrale a fost că PSD Botoșani a demonstrat de-a lungul timpului că este una dintre cele mai performante organizații din țară, fapt confirmat și de victoriile obținute la ultimele alegeri locale și europarlamentare, față de care rezultatul de la scrutinul pentru președinția Consiliului Județean a fost doar un accident.

„Aș vrea să le mulțumesc botoșănenilor pentru că au votat în număr mare cu PSD la alegerile locale. Votul politic de la acest scrutin ne-a arătat că botoșănenii sunt în continuare alături de PSD. Am convingerea că organizația se va mobiliza bine și va obține din nou victorii clare la alegerile prezidențiale și parlamentare. Guvernarea locală și centrală a PSD a adus multe beneficii botoșănenilor”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
În cadrul ședinței au fost abordate și principalele probleme cu care se confruntă administrațiile locale.
Săptămâna aceasta, Cabinetul Ciolacu a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care a alocat 7,56 miliarde de lei pentru continuarea investițiilor publice inițiate de autoritățile locale din România. Din această sumă, 2,56 miliarde lei vor fi distribuite în principal către autoritățile publice locale pentru achitarea facturilor constructorilor în proiectele din Programul „Anghel Saligny” (1,66 miliarde lei), dar și pentru proiectele din PNDL I și II și în PNRR. Restul de 5 miliarde lei au fost transferate pentru investițiile desfășurate prin Programul National de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIS), derulat de Compania Națională de Investiții.
„În județul Botoșani sunt în desfășurare nu mai puțin de 127 de proiecte de investiții prin Programul Anghel Saligny, care vor putea beneficia de fondurile alocate de Guvernul Ciolacu”, a declarat Marius Budăi, prim-vicepreședintele PSD Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice

Publicat

Publicitate

Cetățenilor li se recomandă să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.

Conducătorilor auto li se recomandă să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult

Eveniment

Unei femei i s-a făcut rău în timp ce participa la sfințirea casei praznicale a bisericii din satul Saucenița

Publicat

Publicitate

În această dimineață, jandarmii au acordat sprijin unei femei căreia i s-a făcut rău, în timp ce participa la sfințirea casei praznicale de la biserica din satul Saucenița.

Jandarmii au așezat-o într-o poziție de siguranță și au solicitat prin apel 112 prezența unei ambulanțe, iar femeia a fost preluată în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending