Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor se alătură grevei profesorilor în semn de susținere

Publicat

Publicitate

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanțu, anunță că sindicatele din penitenciare vor susține greva profesorilor și vor participa la protestele organizate alături de cadrele didactice. Dorobanțu afirmă că greva profesorilor reprezintă o notă pe care dascălii i-o acordă lui Nicolae Ciucă în examenul său pentru funcția de prim-ministru al României.

„Greva profesorilor reprezintă nota pe care dascălii i-o dau lui Nicolae Ciucă la examenul de prim-ministru al României. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) susţine greva profesorilor şi anunţă că poliţiştii de penitenciare vor ieşi în stradă alături de cadrele didactice. Sindicatele din penitenciare consideră că măsura luată de profesori de a declanşa greva generală este una legitimă, atâta timp cât un profesor îşi începe cariera cu un salariu de 2400 de lei. În spirit de solidaritate sindicală, poliţiştii de penitenciare vor protesta alături de educatori, învăţători şi de profesori”, anunţă Cosmin Dorobanţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

El afirmă că educaţia, alături de sănătate şi de siguranţa naţională, „reprezintă unul dintre cei trei piloni interdependenţi ai unui stat de drept funcţional”.

„România este ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Europa, iar această situaţie denotă lipsa de interes a clasei politice pentru educaţia românilor.

Lipsa de educaţie şi un învăţământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creşterea infracţionalităţii în Românie.

Sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor se alătură grevei profesorilor în semn de susținere.
Avem în penitenciare 23.000 de deţinuţi, dintre care peste 15.000 au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni cu violenţă (crime, violuri, tâlhării).

Publicitate

O educaţie corespunzătoare, un sistem de învăţământ pus la punct şi guvernanţi care să nu-şi bată joc de cadrele didactice ar fi determinat ca numărul românilor, victime ale infractorilor dovediţi de instantă să fie mult mai mic.

Guvernul României cheltuieşte lunar aproximativ 6000 de lei cu un deţinut, în timp ce educatorii, învăţătorii, profesorii îşi încep carierele cu un salariu de aproximativ 2400 de lei.

Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli. Condiţiile de detenţie din închisori sunt superioare condiţiilor din şcolile din mediul rural.

Publicitate

Sindicatele din Administrația Națională a Penitenciarelor se alătură grevei profesorilor în semn de susținere. Ce susține preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor
Fără educaţie în condiţii corespunzătoare, fără dascăli motivaţi din punct de vedere financiar, învăţământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare”, adaugă Dorobanţu.

De asemenea, el afirmă că „nu este de mirare că negocierile sindicatelor din învăţământ cu reprezentanţii Guvernului au eşuat”.

„Eşecul era previzibil, la fel cum a fost proiectul <România educată> al preşedintelui Klaus Iohannis. Cum ar putea să se înţeleagă profesorii cu un prim-ministru care a fost prins că a copiat teza de doctorat?! Greva profesorilor reprezintă nota pe care dascălii i-o dau lui Nicolae Ciucă la examenul de prim-ministru al României.

Profesia de educator, învăţător, profesor este una vocaţională, însă chemarea de dascăl nu produce performanţă pe stomacul gol”, încheie preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Astăzi se joacă ultimele trei partide din etapa a 12-a din Superliga de Fotbal. FC Botoşani speră să bată Rapidul pe municipal

Publicat

Publicitate

Astăzi, duminică, se vor juca ultimele trei partide din etapa a 12-a a Superligii de fotbal. Rapid va juca la Botoşani, FC Hermannstadt va primi vizita celor de la Sepsi Sf.Gheorghe, iar FCSB va întâlni pe teren propriu formaţia Gloria Buzău, relatează mediafax.ro.

FC Hermannstadt-Sepsi Sf.Gheorghe va începe la ora 13.30. Se vor întâlni două formaţii care şi-au propus să ajungă în play-off. Mai aproape sunt sibienii care au 13 puncte şi se află pe locul 9. Sepsi, însă, are un început prost de campionat şi ocupă locul 14 cu 11 puncte.

Al doilea meci al zilei, cel mai important pentru noi, FC Botoşani – Rapid Bucureşti, va începe la ora 18.15. Moldovenii sunt pe ultimul loc având doar 8 puncte, în timp ce rapidiştii sunt pe 10 cu 13 puncte. În încercarea de a securiza așteptările băieților lui Liviu Ciobotariu, unul dintre sponsorii FC Botoșani, Electroalfa, pune la bătaie o primă consistentă.

„Jucăm acasă, vrem să oferim spectacol fotbalistic oamenilor care vin la stadion. Sper să fie stadionul plin, să ne încurajeze, să fie alături de noi. Pentru noi este foarte important să reuşim să câştigăm acest joc, pentru că nu ne-am mai bucurat de foarte mult timp, de la meciul cu UTA. A trecut o perioadă lungă şi jucătorii, noi cei din staff, conducerea, ne dorim foarte mult acest lucru, ca duminică să terminăm cu o evoluţie foarte bună şi cu o victorie. Nu va fi uşor, pentru că şi Rapidul vine după un rezultat de egalitate acasă cu Oţelul, şi vor veni foarte motivaţi aici. Am convingerea că, cu fanii alături timp de 90 de minute, noi vom fi cei care ne vom bucura la finalul partidei”, a declarat Liviu Ciobotariu, potrivit siteului oficial  al FC Botoșani.

În ultima partidă a etapei a 12-a se vor întâlni FCSB şi Gloria Buzău. Meciul va începe la ora 21.00. Campionii sunt doar pe locul 11 cu 13 puncte, în timp ce buzoienii sunt pe penultimul loc având 10 puncte.

Celelalte partide ale etapei a 12-a s-au jucat zilele trecute. Sâmbătă, CFR Cluj a învins Poli Iaşi, scor 2-1, iar Oţelul Galaţi şi Univ. Craiova au terminat la egalitate, 1-1.

Publicitate

Tot sâmbătă, Unirea Slobozia şi U Cluj au încheiat la egalitate, scor 2-2. Gazdele au condus cu 2-0 la pauză, dar clujenii au revenit în partea a doua a meciului şi au reuşit să egaleze.

Vineri s-au jucat partidele UTA Arad-Petrolul Ploieşti 3-1 şi Farul Constanţa-Dinamo Bucureşti 1-1.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Femeie amendată cu 20000 de lei la Bazarul Botoșani după ce a fost găsită cu 200 de pachete de țigări în geantă

Publicat

Publicitate

O femeie a fost amendată cu 20000 de lei pentru nerespectarea legislației privind regimul produselor accizabile după ce a fost depistată de jandarmi în zona bazarului din municipiul Botoșani în timp ce avea asupra sa 200 de pachete de țigări de contrabandă.

Pe lângă sancțiunea contravențională primită, femeia a rămas și fără pachetele de țigarete găsite de jandarmi asupra sa, au transmis jandarmii de la Botoșani.

Conform prevederilor Codului Fiscal, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de cel mult 10000 de țigarete, fără a fi marcate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20000 de lei la 100000 de lei, precum și cu confiscarea pachetelor de țigări.

De asemenea, săvârșirea de mai multe ori, în decursul unui an calendaristic, a acestei fapte constituie infracțiune, dacă prin cumulare se depășește limita cantitativă de 10000 de țigarete, pedeapsa prevăzută de Codul Fiscal pentru această faptă fiind închisoarea de la 2 ani la 7 ani.

Jandarmii au mai precizat că nu du doar cei care dețin sau comercializează o cantitate mai mică de 10000 de țigarete fără a fi marcate, marcate necorespunzător ori cu marcaj fals pot fi sancționați, ci și persoanele care dețin sau comercializează produse accizabile supuse marcării sub limita a 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 de țigări de foi mai mari de 3 grame, 1 kg de tutun de fumat, 40 de litri de alcool etilic, 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 de litri de produse intermediare sau 300 de litri de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol Toma

Publicat

Publicitate

Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în greacă, fiindu-i adăugat pe lângă numele său de Iuda, primit la tăierea împrejur. El L-a cunoscut pe Mântuitorul Hristos, a crezut în El şi L-a urmat. Nu era un cărturar, dar el aducea lui Hristos un suflet cinstit şi curajos, care-L putea iubi până la moarte.

Drept aceea, a şi fost el ales de Hristos şi numărat între cei doisprezece ucenici ai săi. Sfântul Evanghelist Ioan aminteşte despre Toma spunând că, după moartea lui Lazăr, Apostolii Îl roagă pe Mântuitorul să nu se întoarcă în Iudeea, unde, cu puţin mai înainte, fusese ameninţat să fie ucis cu pietre, dar Apostolul Toma arătând ascultare şi dragoste jertfelnică pentru Domnul, zice: „Să mergem să murim şi noi împreună cu El!” (Ioan 11, 16). De asemenea, în seara Cinei celei de Taină, când Iisus spune „Unde Mă duc Eu voi ştiţi; şi ştiţi şi calea”, Apostolul Toma întreabă: „Doamne, nu ştim unde Te duci; şi cum putem şti calea?”, iar Iisus îi răspunde: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine!” (Ioan 14, 4-6). Aceeaşi Evanghelie vorbeşte, apoi, de îndoiala lui Toma, de a crede că Domnul a înviat din morţi cu trupul, după ce toţi ceilalţi Apostoli i-au spus că Domnul a fost văzut de ei toţi înviat şi că a vorbit cu ei.

Toma, nefiind de faţă în ceasul acela, le-a zis: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25). Dar, din rânduiala lui Dumnezeu, îndoiala aceasta a lui Toma a dus la sporirea cu şi mai multă putere a credinţei în Învierea lui Hristos. Într-adevăr, după opt zile, ucenicii fiind adunaţi în acelaşi loc şi fiind şi Toma cu ei, S-a arătat iarăşi Domnul înviat şi a zis lui Toma: „Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios” (Ioan 20, 27). În acest chip, cu şi mai mult temei, s-a propovăduit Învierea Domnului, că El, adică, nu cu alt trup, ci cu acelaşi trup al Său, cu care a pătimit şi a murit, cu acela a şi înviat, deschizând, astfel, lumii şi nouă tuturor, calea mântuirii şi a învierii.

După Înălţarea la cer a Domnului şi după Pogorârea Duhului Sfânt, Sfinţii Apostoli, trăgând la sorţi încotro să propovăduiască fiecare, Sfântului Toma i-a căzut sorţul să meargă în India. Şi, mâhnindu-se el că era trimis la nişte popoare atât de îndepărtate şi sălbatice, i S-a arătat Domnul în vedenie, întărindu-l să îndrăznească şi să nu se teamă, făgăduindu-i că va fi cu el. În anul 37, la cererea regelui Avgar al V-lea al Edesei, Apostolul Toma a trimis acolo pe Sfântul Tadeu, întrucât el, alături de Apostolul Bartolomeu, a mers spre a evangheliza cetatea Ninivei, din Persia.

Apoi, a rânduit Dumnezeu că împăratul indian Gundafor (Gondofares al IV-lea Sases), care stăpânea Imperiul indo-part (în Pakistan şi nord-vestul Indiei), vrând să zidească palate după modelul celor din lumea greco-romană, a trimis pe un negustor, Avan cu numele, ca să caute un meşter iscusit la aceasta. Atunci Domnul Iisus i-a poruncit lui Toma în vedenie să meargă cu Avan în India. În drum spre India, Sfântul Toma a săvârşit o seamă de minuni, aducând multe suflete la Hristos.

Ajungând la curtea împăratului Gundafor, acesta i-a dat mult aur ca să-i construiască palate măreţe, dar Apostolul a împărţit aurul la cei săraci, propovăduind zi de zi Evanghelia. După o vreme, împăratul, văzând că nu s-a zidit nimic, l-a întemniţat pe Apostol şi pe negustorul Avan, cu gând să-i dea la moarte. Dumnezeu a rânduit însă ca fratele împăratului să moară, iar sufletul lui să vadă palatul pe care Toma îl zidise în ceruri, prin milostenie. Apoi sufletul i s-a întors în trup şi a înviat. Atunci a aflat Gundafor că Toma i-a zidit cu adevărat un palat, dar nu pe pământ.

Publicitate

Astfel au crezut în Hristos, ei şi mulţime de popor, fiind botezaţi în cetatea Taxila. Sfântul Apostol Toma a fost adus apoi, în chip minunat, la Ierusalim, acolo unde se adunaseră toţi Apostolii pentru prohodirea Maicii Domnului. Din îngăduinţa lui Dumnezeu, Apostolul Toma a sosit cu trei zile mai târziu. El însă a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu pe când era ridicată la ceruri cu trupul, primind de la ea, spre încredinţare, cinstitul ei brâu. Ajuns la Ierusalim, Toma a cerut să fie deschis mormântul Preacuratei, care acum era gol, dovedind şi celorlalţi Apostoli mutarea la cer a Preasfintei Fecioare.

Întors în India, Sfântul Toma a mers şi în ţinuturile dinspre miazăzi, ajungând în anul 52 la Muziris, pe coasta de Malabar, săvârşind minuni şi botezând pe mulţi, rânduind preoţi şi întemeind biserici. De acolo a plecat spre coasta de răsărit a Indiei, unde a adus pe mulţi la Hristos, săraci şi bogaţi. Tradiţia creştinilor indieni arată că Apostolul a întreprins o călătorie misionară şi în China, de unde s-a întors la Mylapore, în sud-estul Indiei.

În cele din urmă, în anul 70, împăratul Muzdie (Misdeu), mâniat pentru creştinarea soţiei şi a fiului său, a poruncit uciderea Sfântului Toma, în afara cetăţii. Astfel a primit Apostolul moarte martirică, fiind străpuns cu suliţele. Mormântul său de la Mylapore (lângă oraşul Chennai, în sud-estul Indiei) este până astăzi loc de pelerinaj. Cea mai mare parte a moaştelor sale au fost mutate la Edesa Mesopotamiei în anul 232.

Publicitate

Astăzi capul Sfântului Toma se află în Mănăstirea ortodoxă din insula Patmos (Grecia), iar alte părţi din moaştele sale se păstrează în oraşul Ortona din Italia.

În Biserica Ortodoxă pomenirea sa se face la 6 octombrie şi în prima duminică după Paşti.

Citeste mai mult

Economie

Statul se împrumută de la populație. Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de 7%

Publicat

Publicitate

Statul se împrumută de la populație: Ministerul Finanțelor lansează, luni, o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Acestea vor putea fi cumpărate până la finalul acestei luni, scrie alba24.ro.

Este un instrument prin care statul, practic, se împrumută de la populație pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța datoria publică, iar în schimb acordă dobânzi avantajoase, sigure și care nu se impozitează.

Aceste dobânzi sunt de 5,85% pentru maturitatea la un an, 6,6% pe an pentru titluri cu scadența la 3 ani și 7% anual pentru cea la 5 ani.

De la începutul acestui an, Tezaur a derulat 10 emisiuni la care au participat peste 240.000 de persoane, care au investit astfel mai bine de 12 miliarde de lei.

Titlurile pot fi procurate online de persoanele fizice care sunt înregistrate în spațiul privat virtual, la sediul Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale.

Pe site-ul ministerului mfinanțe.ro este publicat un ghid practic pentru cei care vor să economisească prin intermediul programului Tezaur, transmite Rador.

Publicitate

Timp de încă o săptămână, până pe 11 octombrie, se mai derulează și emisiunea de titluri de stat Fidelis, care oferă dobânzi tot de până la 7% pentru titlurile în lei și de până la 5% pentru cele în euro.

Statul se împrumută de la populație: Cum?

Statul are mai multe modalități de a se împrumuta de la populație, oferind diferite tipuri de instrumente financiare care permit cetățenilor să investească și să primească dobânzi în schimb.

Publicitate

Obligațiuni de stat: Acestea sunt titluri de valoare emise de stat, prin care acesta se împrumută de la cetățeni pentru o perioadă definită, în schimbul unei dobânzi.

Populația poate achiziționa aceste obligațiuni, iar la finalul perioadei, statul rambursează suma investită, plus dobânda acumulată.

Certificate de trezorerie: Sunt emise pe termen scurt (de obicei, sub un an) și oferă o dobândă mai mică decât obligațiunile, dar sunt preferate de cei care doresc să investească pe termen scurt.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending