Connect with us

Educație

Simularea Evaluării Naționale 2025: Luni, 17 martie, proba de Limba și literatura română. Modele de subiecte pentru elevi

Publicat

Publicitate

Elevii de clasa a VIII-a vor susține, începând de luni, 17 martie, simularea Evaluării Naționale 2025, prima probă fiind cea la Limba și literatura română. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, testările se vor desfășura până miercuri, 19 martie, iar rezultatele vor fi comunicate pe 31 martie.

Simularea Evaluării Naționale 2025 se va desfășura conform unor programe specifice, publicete de Ministerul Educației pe 4 februarie. Programele au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, potrivit edupedu.ro.

Acestea includ conținuturile esențiale din programa școlară pentru Evaluarea Națională la Limba și literatura română, Matematică, Limba maternă și Limba română pentru maghiari, excluzând anumite capitole încă neparcurse la clasă pentru testarea din vară.

Simularea Evaluării Naționale 2025 începe luni, 17 martie

CALENDAR Simulare Evaluare Națională clasa a VIII-a 2025

  • 17 martie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025 Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025 Comunicarea rezultatelor

CALENDAR Evaluare Națională clasa a VIII-a 2025

Probele scrise încep din 23 iunie. Elevii își vor putea vedea lucrările în 4-5 iulie și apoi vor decide dacă depun contestații.

  • 10-13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea naţională
  • 13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 23 iunie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025 Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2025 Afişarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 -18.00)
  • 4-5 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestaţiilor
  • 6-9 iulie 2025 Soluţionarea contestaţiilor
  • 10 iulie 2025 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Evaluare Națională 2025: Modele de subiecte

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a publicat în luna noiembrie 2024, pe pagina web dedicată (subiecte.edu.ro), modele de subiecte însoțite de baremele de evaluare și de notare corespunzătoare pentru Evaluare Națională – clasa a VIII-a.

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată

Publicat

Publicitate

Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ‘Casa Elena’ din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

Inspectorii AJPIS au efectuat, în cursul acestei săptămâni, un control la unitatea socială din Dorohoi și a constatat că 50 de persoane erau cazate în spații neautorizate.

‘Ca urmare a sesizării, o echipă de control din cadrul AJPIS Botoșani a fost constituită de îndată și s-a deplasat la sediul centrului. În urma verificărilor efectuate, inspectorii sociali au constatat că în centru, dar și în spațiile private aparținând furnizorului, erau cazate 72 de persoane, deși capacitatea autorizată este de doar 25 de locuri. Din totalul persoanelor identificate, doar 25 erau beneficiari înregistrați ai centrului. Restul se aflau în spații neautorizate, declarate de către reprezentanții centrului ca fiind ‘private’, inclusiv în zona în care locuiește președintele Asociației ‘Dă Speranță Vieții’ – furnizorul serviciului social’, a transmis AJPIS.

Potrivit aceleiași surse, în urma acestor nereguli a fost sesizată de îndată Poliția municipiului Dorohoi pentru luarea măsurilor legale ce se impun și pentru identificarea tuturor persoanelor prezente, întrucât nu existau acte de identitate pentru toți cei cazați. De asemenea, a fost sesizată Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în urma descoperirii unor medicamente expirate în incinta centrului.

Ca urmare a celor constatate, furnizorului de servicii sociale urmează să i se retragă licența de funcționare în regim de urgență, conform prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Totodată, acestuia i se va interzice înființarea de servicii sociale pentru o perioadă de trei ani și va fi aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 80.000 de lei. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Peste 300 de copii și profesori de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani s-au întâlnit cu pompierii

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața. Astăzi, a fost rândul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani. În total, peste 300 de copii și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.
Printre acestea se numără:
– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;
– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;
– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;
– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.
Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.
Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.
Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.
Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și instituțiile de învățământ.

O

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, de la Bucecea, a ajuns la cea de-a XLIV-a ediție

Publicat

Publicitate
Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în parteneriat cu Primăria Orașului Bucecea și Consiliul Local Bucecea, alături de Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară, Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.
Acompaniamentul celor 41 de concurenți care au trecut preselecția va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.
Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laureaților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024, alături de Alina Spataru, Grupul vocal „Ciobănașul” și PLĂIEȘII.
Evenimentul va fi prezentat de Sorina-Ionela Avasiloaei, iar Tradițional TV va prelua integral acțiunea.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutor la facturi pentru pensionari, de la 1 iulie: Cine primește sprijinul și cine rămâne pe dinafară

Publicat

Publicitate

Ce categorii de pensionari vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor: Pensionarii din România care au pensii mai mari de 2.574 lei nu vor beneficia de sprijinul guvernamental pentru plata facturilor la electricitate, începând cu 1 iulie 2025. Pe de altă parte, aproximativ 2,7 milioane de pensionari cu venituri aflate sub acest prag, vor primi ajutor pentru plata facturilor. 

Este anunțul venit din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a confirmat că actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie va fi înlocuită cu un nou mecanism de ajutor destinat exclusiv consumatorilor vulnerabili.

Suma de 2.574 de lei este echivalentul valorii nete a salariului minim, care reprezintă o măsură de protecție socială, a anunțat Guvernul, prin Ministerul Muncii.

”Având în vedere că pensia este un venit de înlocuire, s-a decis acordarea acestui sprijin celor care au venitul din pensie mai mic sau egal cu salariul minim net” a transmis guvernul prin Ministerul Muncii.

Suma de 800 lei este acordată în două tranșe egale prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii, iar în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie se stabilesc după data de 1 aprilie 2025, ajutorul financiar se acordă în luna decembrie 2025, în cuantum de 400 lei.

Sprijinul financiar nu se ia în calcul nici la stabilirea plafonului privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, nici la acordarea venitului minim de incluziune și nici la acordarea biletelor de tratament balnear, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.

Publicitate

Sprijinul se adresează pensionarilor români cu domiciliul în România sau în străinătate, având la bază necesitatea adecvării veniturilor pensionarilor și se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

În prezent, aproape 2,7 milioane de pensionari români au venituri mai mici sau egale cu 2.574 lei. Dintre aceștia, 86.263 locuiesc în străinătate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending