Connect with us
Publicitate

Eveniment

Simpozion județean la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Evenimentul s-a desfășurat începând cu orele 14.30 în regim online pentru participanții celorlalte instituții de învățământ și fizic în Sala de festivități „Pimen Mitropolitul” a seminarului, relateaza Doxologia.

Simpozionul a debutat prin cuvântul de bun venit adresat de Părintele Director Petru-Georgel Chichioacă, în care au fost prezentate scopul și obiectivele manifestării: cunoașterea personalităților marcante ale culturii și spiritualității din zona de nord a Moldovei și evidențierea lor ca repere pentru tinerii seminariști, evidențierea programului-cadru al anului comemorativ dedicat cântăreților și imnografilor bisericești prin realizare de eseuri și referate pe tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și formarea deprinderilor de alcătuire a unei lucrări științifice, ca urmare a lecturii, cercetării și valorificării surselor de informație.

„Simpozionul promovează valorile culturale și spirituale ale ținutului în care ne desfășurăm activitatea”

Publicitate

A urmat, apoi, cuvântul Părintelui Profesor Liviu Botezatu, Inspector de specialitate pe disciplina Religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care a apreciat plus-valoarea adusă de un astfel de eveniment pentru comunitatea educațională locală, regională și internațională, eveniment care împlinește totodată și dezideratele educaționale din actualitate privind crearea de activități extrașcolare și extracurriculare de calitate pe disciplina religie:

„Sunt promovate valorile culturale și spirituale ale ținutului acestuia în care ne desfășurăm activitatea. Preocuparea mea ca inspector de religie a fost mereu să-i îndemn pe profesori să depună proiecte în calendarul activităților la nivelul Inspectoratului Școlar, care să scoată în evidență aspectele acestea de spiritualitate, culturalitate, de morală și altele asemenea. Bucuria mea vine datoriră temei, o temă inspirat aleasă, care, consider eu, a fost aleasă pentru a scoate în evidență valorile neamului nostru românesc, cu atât mai mult cu cât acestea sunt aproape de noi, și ne aduc aminte de cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei 13,7: «Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa». În același asentiment, consider că acest Simpozion își începe astăzi desfășurarea și cred eu că fiecare personalitate care va fi discutată va fi un reper pentru cei prezenți și pentru cei care urmăresc sau vor citi materialele prezentate. Felicitări Părinte Director, felicitări Seminarului de la Dorohoi pentru inițiativă și colaborare cu celelalte școli din regiune, dar și la nivel național și chiar internațional, și consider că într-o perioadă de timp acest Simpozion-Concurs poate ajunge să fie cuprins în calendarul ministerului educației. Mult succes și felicitări tuturor.
„ Ție, Doamne, înălțăm cântare, Ţie ne rugăm cu voce tare, Toţi pe Tine Te slăvim, Prin cântare sfântă Ţie îţi slujim”

Corul Agnus al Seminarului, coordonat de prof. Răzvan-Gabriel Sarafim, profesor de muzică psaltică și liniară, a interpretat cântarea „Imnul psalților”, versuri și muzică de pr. Cristian Alexandru, membru al grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București, evidențiind legătura dintre conținutul de învățătură de credință al imnelor bisericești și transmiterea acestuia prin intermediul muzicii bizantine. Profesorul dr. Vasile Postolachi a dat citire mesajului transmis de decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Vitoria Gasteiz, Spania, un partener de nădejde în proiectele sociale și filantropice desfășurate trans-national, respectiv „Cartea unește inimi” și „Masa bucuriei”, pentru ca mai apoi elevii să își prezinte în plen referatele.

Publicitate

„Trebuie să menționez că printre partenerii acestui proiect se numără Seminariile Teologice „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, „Sfântul Andrei” din Galați, Liceul Teoretic din Lipcani, Republica Moldova, precum și numeroase școli din țară, așa că într-adevăr acest proiect se conturează de la început având o anvergură națională, depășind chiar granițele țării. De asemenea, datorită domnului profesor Vasile Postolachi, care a urmat studii doctorale la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Vitoria Gasteiz, Spania și a legat o frumoasă prietenie cu părintele profesor Jose Antonio Badiola, pe atunci Decan al instituției de învățământ, părintele a ținut să ne adreseze un cuvânt, în speranța participării la edițiile viitoare ale Simpozionului”, a spus pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă.

La finalul prezentărilor, corul Agnus, dirijat de această dată de elevul Ștefan-Teodor Apetrei din clasa a XII-a, profilul teologie, a interpretat melodia corală „Miluiește-mă, Dumnezeule”, de Gheorghe Cucu.

Să vă apreciați istoria, cultura, credința strămoșească!

Publicitate

Proiectul Concurs-simpozion „Țara de sus – vatră de cultură și spiritualitate”, ediția I va continua prin jurizarea lucrărilor trimise la celelalte două secțiuni, literară și artistică, pentru ca mai apoi articolele să fie reunite și publicate în Revista Simpozionului. De asemenea, în semn de prețuire a făuritorilor Seminarului, de la a cărui înființare se vor împlini anul acesta 100 de ani, profesori și elevi au oficiat slujba parastasului la mormântul ctitorului, pr. prof. dr. Dumitru Furtună (26 febr. 1890 – 15 ian. 1965), cărturar și folclorist de excepție al zonei noastre, pomenind totodată și pe ceilalți profesori, elevi, ostenitori și binefăcători ai școlii, precum pr. Constantin Muha, pr. Vasile Cojocariu și alții.

„Mulțumim tuturor celor care au participat, care s-au implicat, părinților profesori și profesorilor coordonatori, părintelui pedagog și celor care au coordonat desfășurarea în bune condiții a transmisiunii video și audio a evenimentului, doamnei director Paula Stoleru de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, domnului profesor Alexandru Apostol și mulțumesc vouă tuturor participanților. În linii mari a fost un început bun pentru noi și pentru școala noastră în ceea ce privește acest proiect și sperăm că toate personalitățile evocate din planul vieții culturale precum George Enescu, Grigore Vieru, Angela Paveliuc Olariu, Eugen Neculau, părintele Ilie Cleopa, psalții și imnografii bisericești a căror viață și activitate s-a evocat, să reprezinte un model pentru elevii seminariști. Să vă apreciați istoria, cultura, credința strămoșească, toate aceste comori să le valorificați și să le aplicați în viața voastră, Felicitări tuturor!”, a adăugat în final Directorul instituției de învățământ dorohoiene, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bogdan Andone, antrenorul FC Botoșani, SUSPENDAT pentru două meciuri după meciul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

Antrenorul echipei FC Botoșani, Bogdan Andone, a fost suspendat pentru două meciuri de către Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal (FRF), în ședința desfășurată luni, în urma primirii unui cartonaș roșu în meciul cu Dinamo (2-1), din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii. În plus, tehnicianul a primit o amendă în valoare de 6.500 de lei, conform informațiilor furnizate de site-ul LPF.

De asemenea, și Attila Marius Suller, antrenorul secund al echipei din Botoşani, a fost sancţionat şi el cu o suspendare de două meciuri şi cu o penalitate sportivă de 4.500 de lei, conform Agerpres.

”AFC Botoşani vs. SC Dinamo 1948 SA – Eliminare Andone Bogdan Ioan şi Suller Attila Marius (gazde) – În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art.65. a din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art. 65.a din RD, se sanctionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei”, se arată în comunicat.

Publicitate

Fotbalistul Ricardinho, de la FC Voluntari, a primit o suspendare de un meci şi a fost amendat cu 740 de lei, pentru cartonaşul roşu cu care a fost sancţionat la partida cu FCU 1948 Craiova (0-0), din etapa a şasea a fazei play-out a Superligii.

Citeste mai mult

Economie

Persoanele fizice pot plăti LEGAL un angajat în gospodărie. Pot lucra și tinerii de 16 ani, cu aceleași drepturi ca salariații

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice au acum posibilitatea legală de a angaja personal pentru gospodărie după ce legislația a început un lung șir de schimbări prin care se speră la o nouă dezvoltare în piața muncii din România. Această muncă implică activități casnice. Cei care desfășoară astfel de servicii vor primi tichete, în baza cărora vor fi remunerați, și vor beneficia de aceleași drepturi sociale ca și ceilalți angajați, inclusiv plata contribuțiilor sociale. Statul va reține 3 lei din fiecare 15 lei plătiți.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Publicitate

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

„Marketplace” pentru cerere și ofertă

Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Publicitate

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale

Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Publicitate

Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.

Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Publicitate

Convenție în loc de contract

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Cine poate presta munci casnice

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea / întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

Tranzacțiile se vor efectua digital

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.

Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Foto: pixabay.com

Citeste mai mult

Educație

Elevii au intrat în vacanța de primăvară 2024. Câte zile libere au de 1 Mai și Paște. Calendar an școlar și examene

Publicat

Publicitate

Elevii au început vacanța de primăvară în 2024, pe data de vineri, 26 aprilie, imediat după încheierea cursurilor. Aceștia vor beneficia de o săptămână și jumătate de pauză, după care se vor întoarce la școală. Perioada de vacanță include atât zilele libere de 1 Mai, cât și cele de Paște în 2024.

Vacanța de primăvară și Paștele în 2024 se desfășoară în intervalul 27 aprilie – 7 mai. Cursurile pentru ultimul modul încep din 8 mai. Ulterior, vor mai fi șase săptămâni de școală.

În anul școlar 2023-2024, cursurile se vor încheia în 21 iunie.

Publicitate

Elevii de clasa a VIII-a termină școala în 14 iunie, iar cei din clasa a XII-a, în 7 iunie.

Vacanța de primăvară 2024. Calendar an școlar

  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Vacanța de primăvară 2024. Evaluări pentru clasele II, IV, VI

După vacanță, în luna mai, elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea testări de evaluare națională.

La clasa a II-a, vor fi testări de Limbă și comunicare (scris și citit), respectiv Matematică și Științe ale naturii. Fiecare probă va dura 30 de minute.

Publicitate

La clasele a IV-a și a VI-a, testările vor dura 60 de minute.

Vacanța de primăvară 2024. Calendar examene

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

An școlar 2023-2024: examenul de Bacalaureat

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate.

Publicitate

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

COD galben de CEAȚĂ pentru județul Botoșani, până la ora 10:00

Publicat

Publicitate

ISU Botoșani a atras atenția la condițiile de trafic după ce meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru județul Botoșani, valabil până la ora 10:00.

Din această cauză, pe drumurile din județ se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112

“Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending