Connect with us
Publicitate

Economie

Și totuși, de ce Botoșaniul are cele mai mici salarii din România? TIGRII din Top 5 cele mai profitabile companii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșaniul este renumit pentru salariile mici acordate în toate sectoarele de activitate ale economiei din județ și faptul că oamenii muncesc pe brânci în cea mai mare parte pe salariul minim, însă companiile care acționează în județul nostru se laudă cu profituri uriașe.

Situația s-ar putea schimba după 2026 când va fi gata Autostrada Moldovei și este de așteptat ca marile companii să își îndrepte atenția și spre județele din Moldova, salariile urmând a crește imediat după ce acestea vor reuși să investească în zona noastră și să crească oferta locurilor de muncă și a salarizării din județ, undeva în perioada anilor 2026 – 2030.

Cele mai profitabile companii din Botoșani, dar și companiile cu cele mai mari cifre de afaceri din județ, au fost prezentate în Topul Firmelor și premiate în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani la finele acestei săptămâni, iar cifrele obținute din profituri din exploatare de “tigrii” economiei de la Botoșani sunt impresionante.

După profitul brut din exploatare, pe primul loc în județul Botoșani se află SC Elsaco Electronic, firma lui Valeriu Iftime, care este de altfel și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani. Profitul brut din exploatare obținut de această firma a lui Valeriu Iftime, care este cunoscut la nivel național mai ales pentru finanțarea clubului de fotbal al orașului, FC Botoșani, este de 34.532.100 RON, la o cifră de afaceri de 365.828.656 lei. Tot Valeriul Iftime are o firmă și pe locul 7 în Top 10, Vestra Solutions, dar și pe locul 9,  Elsaco Solutions, ceea ce ar putea indica faptul patronul FC Botoșani este de fapt cel mai puternic om de afaceri de la Botoșani.

Pe locul doi în TOP 5 ai tigrilor economiei din Botoșani este Formens SA, producătorul de costume şi alte articole de îmbrăcăminte din zona industrială a municipiului Botoșani, companie deținută de francezul Gerard Losson. Cu un număr de 900 de salariați, Formens Botoșani, este lider absolut în topul celor mai mari producători de haine din România iar profitul brut din exploatare obținut în 2022 a fost de 31.043.327 lei la o cifră de afaceri de 278.673.442 lei.

Pe locul trei în Top 5 ai celor mai puternice firme din Botoșani se află compania omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, Electro Alfa Internațional SRL, cu un profit de 24.004.850 lei după ce a a avut o cifră de afaceri de 261.516.976 de lei.

Publicitate

Pe locul patru după profitul brut din exploatare se află Simion Tehnoconstruct SRL, cu un profit de 21.307.198 lei, la o cifră de afaceri de 237.609.725 lei, în timp ce pe locul cinci între cele mai puternice companii de la Botoșani se află SAMCOM AS SRL cu un profit brut din exploatare de 18.336.901 lei.

Reamintim că în timp ce companiile din Botoșani raportează și se premiază pe profiturile obținute din afacerile derulate la Botoșani în 2022, datele făcute publice de Direcția de Statistică a județului Botoșani la acea dată indicau faptul că cea mai mare parte din salariații din Botoșani erau plătiți cu salariul minim pe economie, și de asemenea, la nivelul lunii septembrie 2022, practic perioada când au fost raportate cifrele pentru care se felicită acum oamenii de afaceri botoșăneni, salariul mediu net din județul Botoșani era de 3.208 lei, cu aproape 1000 de lei mai mic față de salariul mediu pe țară, care era la acel moment de 4.003 lei.

Iată și ce au avut pe mese la Balul Oamenilor de Afaceri cei mai mari 100 de afaceriști de la Botoșani după ce au fost premiați pentru cifrele de afaceri și profitul obținut din exploatare:

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Instinct de mamă”, premieră la Cinema Unirea din Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșănenii cinefili sunt așteptați la Cinema Unirea la o premieră care vorbește despre schimbări de situație, încleștări emoționale, regia Benoît Delhomme.

PREMIERA are loc vineri, 21 iunie 2024, ora 19.00.

Direct în anii ’60 alături de Alice și Céline, două mame și prietene care trăiesc liniștite în suburbie… până când un accident tragic schimbă totul.

Regizorul debutant Benoît Delhomme ne oferă o poveste intensă despre cum vinovăția și paranoia pot distruge treptat legăturile familiale. Un thriller ce vă ține cu sufletul la gura.

”Instinct de mamă” le are pe toate: tensiune, suspiciune, schimbări de situație, încleștări emoționale, interpretări magistrale ale laureatelor cu Oscar, Jessica Chastain și Anne Hathaway .

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un focar de tuberculoză a fost identificat de medici într-o grădiniță din Iași

Publicat

Publicitate

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate privată de învăţământ preuniversitar dintr-o localitate de lângă municipiul reşedinţă.

“În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, din datele oferite de coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supravegherea şi Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu partenerii noştri de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie”, a declarat, joi, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi, dr. Radu Crişan Dabija.

Acesta a menţionat că tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

“Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii ca tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie. Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul IaşI iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza”, a explicat dr. Radu Crişan Dabija.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, este singura unitate de profil care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie.

“Educaţia sanitară, însă, rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive – acţiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenţie suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră”, a mai precizat dr. Radu Crişan Dabija. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Preot nou într-o parohie din Protopopiatul Săveni. Părintele Ilie, primit cu bucurie și emoție de credincioși

Publicat

Publicitate

Parohia Bozieni din Protopopiatul Săveni, păstorită de un nou preot! Acesta a fost învestit în funcție.

Joi, 20 iunie 2024, credincioşii din parohia Bozieni şi-au primit noul păstor sufletesc, în persoana preotului Ilie Maftei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, începând cu ora 10:00, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Bozieni, de către Pr. Constantin Macuc, protopop de Săveni, înconjurat de un sobor de preoți. Un grup de cântăreți din orașul Săveni și împrejurimi au înfrumusețat  cântările de la Sfânta Liturghie. De asemenea, au participat zeci de credincioși din parohie și din oraș.

Din soborul de preoți au mai făcut parte: arhimandrit Melchisedec Sandu, starețul Mănăstirii „Sfânta Treime” Știubieni și preot Leonte Dumitru, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” Săveni, duhovnicul părintelui învestit. Dintre oficialități prezente, amintim cadre didactice de la școlile din orașul Săveni, consilieri locali și bineînțeles, Relu Târziorul,  primarul orașului.

La finalul Sfintei Liturghii, aşa cum este tradiţia, părintele protopop Constantin Macuc i-a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie spunându-i: „să propovăduiți cu timp și fără timp cuvântul lui Dumnezeu”. În momentul în care i-a înmânat crucea, protopopul Constantin Macuc i-a transmis preotului Ilie Maftei: „ca să vă fie steag și scut şi armă puternică împotriva tuturor ispitelor” şi cheia bisericii spunându-i: „cu ea mai mult să deschideţi uşa bisericii decât să o închideţi!”.

La final părintele paroh Ilie Maftei a adus cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu, familiei sale şi tuturor celor ce au contribuit la formarea sa. În mod deosebit a mulţumit credincioşilor pentru primirea călduroasă şi i-a asigurat că va fi alături de ei la bine şi la greu.

Publicitate

Amintim că în data de 14 aprilie 2024, la Catedrala Mitropolitană din Iași,  diaconul Ilie Maftei a dat citire Mărturisirii solemne publice rostite la hirotonie, iar după înconjurarea Sfintei Mese de trei ori, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul l-a hirotonit întru preot.

După o perioadă de pregătire, noul preot a fost prezentat acum comunității Parohiei Bozieni din Protopopiatul Săveni.

Bozieni este sat component al oraşului Săveni, situat la doi km jumătate sud-est de oraşul Săveni, 700 m nord-vest de satul Vlăsineşti, alipit în partea de est de satul Sârbi, pe stânga Pârâului Başeu.

Publicitate

„Mulțumesc Bunului Dumnezeu și Maici Domnului pentru această zi minunată în care am fost instalat oficial ca preot paroh al parohiei Bozieni. Mulțumesc din suflet tuturor colegilor, cadrelor didactice și tuturor enoriașilor pentru dragostea și atenția acordată în acest moment de frumoasă și împreună rugăciune. De asemenea mulțumiri cântăreților care au înfrumusețat cu glasurile lor cântările la Sfânta Liturghie. Să vă răsplătească Bunul Dumnezeu și Maica Domnului cu multă sănătate, multe bucurii și împliniri alături de cei dragi”, a spus părintele Ilie Maftei, parohul nou-învestit al comunității Parohiei Bozieni.

Citeste mai mult

Eveniment

Admitere în școlile MAI 2024: peste 90% dintre locuri, ocupate după proba scrisă

Publicat

Publicitate

Admitere în școlile MAI 2024: După susținerea probei scrise din 15 iunie, au fost ocupate peste 90% dintre locurile disponibile la școlile de poliție, jandarmi și pompieri. Rezultatele finale vor fi cunoscute după perioada de examinare medicală, scrie alba24.ro.

Nu au fost ocupate toate locurile la școlile de jandarmi și pompieri, potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). În total, la școlile MAI au fost ocupate circa 95% dintre locuri.

Admitere la școala de agenți de poliție 2024. Locuri ocupate după proba scrisă

 • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina
  • 1340 locuri pentru calificarea agent de poliție (din care 20 pentru candidați romi și 10 pentru minorități)/ 1.228 de candidați admiși după proba scrisă
 • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca
  • 300 locuri pentru calificarea agent de poliție (din care 2 locuri pentru candidați romi și 2 locuri pentru minorități)/ 290 candidați admiși după proba scrisă
 • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea:
  • 240 de locuri pentru calificarea ”agent de poliţie de frontieră” (din care 2 locuri pentru candidați romi și 2 locuri pentru minorități)/ 260 candidați admiși după proba scrisă
 • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti
  • 302 locuri/ 345 candidați admiși după proba scrisă
 • Școala de Subofițeri Jandarmi Drăgășani – 356 locuri, 271 candidați admiși după proba scrisă
 • Școala de Subofițeri Jandarmi Fălticeni – 356 locuri, 244 candidați admiși după proba scrisă

În perioada 19 iunie – 12 iulie 2024 se desfășoară examinarea medicală, pentru candidații care se încadrează în numărul locurilor scoase la concurs în ordinea descrescătoare a notelor finale. 19 iulie 2024 este termenul de afișare a rezultatelor finale.

Potrivit SNPPC, anul trecut au fost ocupate mai puțin de 60% dintre locurile scoase la concurs, în școlile MAI.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending