Connect with us
Publicitate

Actualitate

Și pentru ei vine Crăciunul: 95% din familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor. Doar Biserica mai ajută

Publicat

Publicitate

95 la sută dintre familiile vulnerabile se află în situaţia de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilităţile locuinţei sau cheltuieli legate de educaţia celor mici.

Majoritatea covârşitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situaţia de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilităţile locuinţei (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educaţia copiilor (transportul copiilor între casă şi şcoală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice.

Datele anchetei realizate de Salvaţi Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocaţii, indemnizaţii, burse şi ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit. De Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, Organizaţia Salvaţi Copiii România recomandă autorităţilor să identifice şi să implementeze de urgenţă măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiţi factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectaţi de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supravieţuirea sau un trai decent, de izolarea socială şi educaţională, de lipsa de acces la nutriţie în acord cu vârsta şi nevoile biologice ale copilului şi la servicii socio-educaţionale şi de sănătate de calitate.

Publicitate

Ancheta realizată de Salvaţi Copiii România în perioada 21 – 31 octombrie 2022, în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizaţiei (peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eşantion (38%) au 3 sau mai mulţi copii, 8 % având 5 sau mai mulţi copii) mai relevă că 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% aceste sume reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). Pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat. Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (şi) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eşantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.

În ceea ce priveşte pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei. Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilităţi şi alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor.

Publicitate

În acelaşi timp, este îngrijorător faptul că, în contextul socioeconomic actual, şi cheltuielile legate de educaţie şi sănătate copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face faţă valului de scumpiri. În ceea ce priveşte alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunţă, cel mai frecvent indicate sunt vacanţele/activităţile de timp liber şi renovarea locuinţei.

În ceea ce priveşte evoluţia veniturilor familiei faţă de toamna anului trecut, două din cinci gospodării (40%) spun că au venituri mai mici, pentru un procent similar (41%) veniturile sunt la fel, în timp ce doar 18% dintre familiile din eşantion se bucură de venituri majorate.

Doar 5% dintre gospodăriile vulnerabile nu se află în situaţia de a nu putea răspunde unor categorii de nevoi esenţiale – medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate a copilului/copiilor, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, achitarea facturilor cu utilităţile locuinţei (curent electric, gaze, telefonie, internet) , cheltuieli legate strict de educaţia copiilor (transportul copiilor între casă şi şcoală, rechizite, manuale), cheltuieli legate de implicarea copiilor în activităţi extraşcolare şi oferirea de cărţi, jocuri sau jucării, îmbrăcăminte/încălţăminte adecvate pentru copii şi îmbrăcăminte/încălţăminte adecvate pentru adulţii din familie.

Publicitate

La întrebarea privind evoluţia cheltuielilor familiei, doar 15 dintre familiile din eşantion (2%) au menţionat că nivelul acestor cheltuieli nu ar fi crescut. În schimb, pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat.

Analizând răspunsurile la întrebările privind categoriile de cheltuieli care s-au majorat, se observă că cele mai multe gospodării sunt nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilităţi şi alimente, urmate de sănătate (medicamente şi controale medicale) şi educaţie (transport spre şi dinspre şcoală, rechizite şi manuale).

Pentru a putea face faţă acestor creşteri semnificative ale costurilor, cele mai multe dintre gospodăriile cuprinse în analiză (92%) se văd nevoite să facă economii semnificative, reducând în mod intenţionat cheltuielile familiei pentru bunuri şi servicii.

Analizând categoriile de cheltuieli pe care familiile le-au redus pentru a face faţă acestui context, se observă că îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru adulţi reprezintă prima categorie ca incidenţă, urmată de îmbrăcămintea pentru copii. De asemenea, jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilităţi şi alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În acelaşi timp, este îngrijorător să că, în contextul socioeconomic actual, şi cheltuielile legate de educaţie şi sănătate copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face faţă valului de scumpiri. În ceea ce priveşte alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunţă, cel mai frecvent indicate sunt vacanţele/activităţile de timp liber şi renovarea locuinţei. Îngrijorător este şi numărul categoriilor de cheltuieli pe care familiile se văd nevoite să le reducă. În acest sens, se observă că peste o treime din eşantion este reprezentată de gospodării care se văd nevoite să reducă mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai.

În ceea ce priveşte speranţa de a primi sprijin pentru depăşirea efectelor crizei economice, cele mai multe familii îşi îndreaptă speranţa către actorii non-statali (ong-uri, biserică), în timp ce doar 16% dintre răspunsurile primite indică speranţa că autorităţilor vor iniţia măsuri de sprijin menite să ajute familiile să depăşească dificultăţile resimţite în această perioadă.

Potrivit datelor oficiale, copiii români sunt cei mai expuşi din Europa riscului de sărăcie sau excluziune socială: ţara noastră se afla, în 2021, pe primul loc în topul făcut de Oficiul European de Statistică.

La nivelul anului 2021, una din 10 familii din România nu îşi permitea să menţină locuinţa încălzită în mod adecvat. Procentul a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul 2020 (cu 0.1pp). În schimb, familiile cu 3 sau mai mulţi copii sunt semnificativ mai vulnerabile din acest punct de vedere (13,3% fiind în situaţia de a nu-şi permite o încălzire adecvată a locuinţei), iar situaţia familiilor monoparentale este cu adevărat dramatică, aproape un sfert dintre ele (23%) confruntându-se cu această imposibilitate. În rândul familiilor monoparentale, evoluţia acestui indicator este una care necesită urgent atenţia şi intervenţia autorităţilor, în condiţiile în care pragul atins în anul 2019 era de 9,6%, iar diferenţele de la un an la altul au reprezentat aproape o dublare (de la 9.6 in 2019 la 18.2 în 2020 şi 23% în 2021).

Potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021, 1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. Potrivit unui raport al Salvaţi Copiii România din luna aprilie 2020, 23% dintre părinţi se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sura foto ilustrativ: EVZ

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer beat din Dângeni, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul judeșean D.J. 282, în comuna Trușești, un autoturism condus de un tânăr, de 35 de ani, din comuna Dângeni.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

         

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din Ștefănești a fost reținut după ce vecinii l-au reclamat că a dat drumul la muzică de duduia blocul

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 13 noiembrie 2024, ar fi provocat scandal și a tulburat ordinea și liniștea publică într-un imobil de apartamente, în momentul în care a intervenit poliția, ca urmare a unei sesizări efectuate de un alt cetățean din blocul respectiv.

Publicitate

 

Sesizarea a fost referitoare la faptul că mai multe persoane ascultă muzică la intensitate foarte mare, deranjând locatarii imobilului.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situațiide fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensionarilor cu handicap

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi a explicat în intervențiile de la posturile naționale de televiziune cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condiții de handicap grav sau accentuat.

Am avut această intervenție pentru că am observat în această campanie că niciunul dintre partide cu excepția PSD nu pare preocupat de această temă. În urma recalculării pensiilor, în cazul acestei categorii de pensionari au apărut discrepanțe mari față de nivelul pensiilor în plată, în principal din cauza stagiilor mai scurte de cotizare, care sunt de înțeles atunci când se lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat. Ca atare, Guvernul Ciolacu, pentru a compensa stagiile de cotizare mai scurte care se aplică acestor persoane, a intervenit cu o ordonanță de urgență prin care a introdus un beneficiu suplimentar, o indemnizație lunară de solidaritate, pentru a compensa acea discrepanță”, a declarat Marius Budăi

Deputatul PSD a precizat că indemnizația nu este un ajutor social, ci reflectă un drept legitim al acestei categorii de pensionari.

Publicitate

Vreau să subliniez că această indemnizație nu este o bonificație socială, ci reflectă compensarea unui drept legitim al persoanelor care au muncit și au cotizat în condiții de handicap grav sau accentuat”, a precizat Marius Budăi.

Vă reamintesc că Legea pensiilor a fost trecută în PNRR de majoritatea PNL-USR cu condiții drastice și cu efecte dramatice pentru seniori, de exemplu: plafonarea pensiilor până în anul 2070 și, drept urmare, nu s-a mai putut interveni la această lege, pentru că avem un angajament față de Comisia Europeană să nu mai modificăm această lege o perioadă de timp. De aceea, intervenția s-a făcut prin această ordonanță care instituie indemnizația de solidaritate, al cărei cuantum este stabilit prin raportarea la pensia în plată și va fi majorată anual în funcție de creșterea indicatorului social de referință, la care se adaugă 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut pe țară”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/19njr2sMyU/

CMF11240017

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii au actualizat prognoza pe patru săptămâni. Vremea până în 16 decembrie

Publicat

Publicitate

Vremea până în 16 decembrie. Temperaturile vor fi în scădere până la mijlocul primei luni de iarnă. Maximele vor urca până la 8-9 grade Celsius. Urmează perioade cu ploi și ninsori.

Excepție va fi săptămâna viitoare, în jurul datei de 20 noiembrie, când temperaturile vor ajunge la 12-15 grade Celsius. În rest, mercurul în termometre nu va mai urca până la 10 grade.

Vor fi ploi din 21 noiembrie în sud, vest și nord-est, respectiv ninsori, din 24 noiembrie în centru și nord. La munte va ninge din 21 noiembrie.

Publicitate

Potrivit meteorologilor, în 1 decembrie va ninge în nordul țării și la munte. Vor urma noi perioade cu ninsori, din 2 decembrie, în restul țării.

De Moș Nicolae, în weekendul 6-7 decembrie, vor fi din nou lapoviță sau ninsori în nord și la munte. În vest și nord-est va ploua.

Noi perioade cu precipitații vor fi în 10-15 decembrie: ninsori în centru, nord, nord-est și la munte, ploi în restul teritoriului.

Publicitate

În primele două săptămâni din decembrie, minimele vor fi negative.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 decembrie.

Vremea în săptămâna 18-24 noiembrie

Publicitate

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Vremea în săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 1-8 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 9-16 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending