Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfinții Mucenic Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Publicat

Sfinții mucenici, făcători de minuni și „doctori fără de arginți” Chir și Ioan au pătimit, dându-și viața pentru credința creștină, la începutul secolului al IV-lea, în timpul marii persecuții a creștinilor ordonată de împăratul Dioclețian. Sf. Chir s-a născut la Alexandria (Egipt) în secolul al III-lea d.Hr., într-o familie de creștini. Încă din copilărie părinții săi i-au dat o educație creștină.

A studiat (în acele vremuri Alexandria era un adevărat focar de cultură) și a ajuns un medic foarte bun. Era renumit și pentru faptul că își trata pacienții fără plată sau alte recompense materiale. El vindeca în numele lui Iisus Hristos, rostind rugăciuni și recitând pasaje din Sfânta Scriptură. Dupa ce pacienții săi se vindecau, el îi sfătuia că, în scopul de a rămâne sănătoși, trebuie să asculte de poruncile lui Dumnezeu și să nu păcătuiască. După ce s-a declanșat marea persecuție împotriva creștinilor ordonată de împăratul Dioclețian, Chir a ajuns în Arabia, unde s-a călugărit.

El a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni; astfel, „nu cu doctorii, ci cu rugăciuni și prin cuvânt tămăduia el toate bolile”. Sf. Ioan era originar din Edessa (Asia Mică). Era ostaș, dar devenise un binecredincios creștin. Auzind de minunile pe care le săvârșea Sf. Chir, căci se dusese vestea despre acestea, Ioan a mers în Arabia să-l cunoască pe Sf. Chir; ulterior cei doi s-au împrietenit, iar Sf. Ioan a devenit discipolul sfântului Chir atât în credință și evlavie, cât și în arta medicinei, devenind și el un „doctor fără de arginți”.

După un timp, cei doi au auzit că a fost prinsă și întemnițată o femeie, anume Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teodota, Teoctista și Eudoxia, acuzată fiind pentru credința în Iisus Hristos, și că trebuie să apară în fața judecătorului. Sfinții Chir și Ioan s-au temut ca nu cumva femeile, de teama chinurilor, „să cadă din credință”. De aceea au mers la ele și le-au îmbărbătat să rămână tari în chinuri. Au fost însă prinși și ei, și după multe chinuri li s-au tăiat capetele, odată cu Atanasia și fiicele ei, în ziua de 31 ianuarie.

Credincioșii au luat trupurile sfinților Chir și Ioan și le-au îngropat creștinește. Mai târziu, în vremea împăratului Teodosie al II-lea (408-450), moaștele lor au fost duse în Biserica Sf. Apostol și Evanghelist Marcu din Alexandria. După un veac de la martiriul sfinților Chir și Ioan, s-a întâmplat o minune în cetatea Manutin (lângă Canopos, actualul Abukir, în Egipt). Mulți dintre locuitorii acesteia nu erau creștini, ci idolatri, și „mulți demoni stăpâneau în cetate”.

Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să îndeparteze acești demoni, însă nu a reușit. Urmașul său în tronul patriarhal, Sf. Chiril al Alexandriei (412 – 444), s-a rugat și el lui Dumnezeu să nimicească necurăția idolatră ce domnea în cetatea Manutin. Atunci înaintea sa a apărut un înger al Domnului care i-a arătat că demonii nu vor putea fi îndepărtați decât prin aducerea moaștelor sfinților mucenici Chir și Ioan.

Sf. Chiril al Alexandriei a urmat această îndrumare și a adus la Manutin moaștele sfinților Chir și Ioan, ridicând acolo și o biserică având hramul acestora.

Din acel moment duhurile necurate au fost gonite din Manutin, iar biserica unde odihneau moaștele acestora a devenit un izvor de tămăduiri.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aryan, copilașul care a ținut cu sufletul la gură o țară întreagă, s-a întâlnit cu salvatorii săi

Publicat

Aryan, copilașul care a ținut cu sufletul la gură o țară întreagă, s-a întâlnit cu salvatorii săi pe Pietonalul Unirii la evenimenult organizat de Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani cu prilejul sărbătoririi a 202 ani de la înființarea Poliției Române. 

O supriză pentru polițiști și pentru cei prezenți la eveniment a reprezentat-o apariția micului Aryan, copilul pentru căutarea căruia au fost mobilizate toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și întreaga comunitate. Cei trei polițiști care l-au găsit în pădure au profitat de moment și i-au dăruit jucării care să-i amintească de instituția unde lucrează salvatorii săi.

Citeste mai mult

Educație

Înscrierea copiilor în creșe și grădinițe. Șeful IȘJ Botoșani: „Încurajez familiile să se informeze din timp despre procesul de înscriere”

Publicat

În Monitorul Oficial, partea I, nr. 251 din 25.03.2024 a fost publicat Ordinul Ministrului Educației nr. 4018/15.03.2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare și a Calendarului înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul școlar 2024-2025 în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

Înscrierile vor începe pe data de 27 mai 2024 și se vor încheia pe data de 14 iunie 2024. Documentația și detaliile privind înscrierile vor putea fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. În perioada 20-24 mai 2024 sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și urmează să o frecventeze și în anul școlar următor.

În perioada înscrierilor și până la sfârșitul acestora, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani va fi disponibil un număr telverde, unde părinții vor putea suna pentru a primi, gratuit, informațiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor. Numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcțional și programul de funcționare vor fi comunicate în timp util.

Inspectorul Școlar General, profesorul Bogdan Gheorghe SURUCIUC a declarat următoarele: „Încurajez familiile să se informeze din timp despre procesul de înscriere și să pregătească toate documentele necesare. Știu că părinții sunt interesați de edu

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Șofer mort pe loc, după ce mașina a fost distrusă de un autotren la Brăiești

Publicat

Un bărbat a murit, luni dimineața, în urma unui accident produs pe raza localității Brăiești.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, o coliziune între un autotren și un autoturism s-a produs luni dimineața pe raza localității Brăiești.

Potrivit acestuia, la fața locului s-au deplasat pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, cu medic.

La locul accidentului echipajele de intervenție au identificat două victime, respectiv cei doi șoferi ai autovehiculelor, cea din autoturism fiind încarcerată.

Pompierii militari au extras persoana încarcerată și au predat-o echipajului medical.

Din nefericire, medicul a declarat decesul victimei, un bărbat în vârstă de aproximativ 65 de ani.

Șoferul autotrenului a fost evaluat de către paramedicii SMURD, dar a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță un nou episod de iarnă și noi ninsori peste România. Cât ține vremea rea

Publicat

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a explicat la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere al vremii în orele următoare.

”Un episod de iarnă de scurtă durată! Astăzi vom avea o răcire semnificativă și în partea de sud și sud-est a țării, comparativ cu ziua de ieri, când am înregistrat 23 de grade la Turnu Măgurele, 22 de grade în Capitală, valori cu până la 9…10 grade mai ridicate decât mediile specifice datei din calendar.

Astăzi nu vom mai depăși însă, la scara întregii țări, valori de 6…15 grade, poate doar în extremitatea de sud-vest a țării.

Rămâne însă în vigoare atât informarea meteorologică, cât și atenționarea meteorologică de cod galben până în această seară la ora 20:00. Atenționarea de cod galben vizează în mod deosebit ninsorile în zona montană înaltă, cu strat de zăpadă local mai consistent în Carpații Meridionali și de Curbură și la cote de peste 1700 m, rafale care pot depăși 80-90 km/h, viscolind ninsoarea”, a explicat Elena Mateescu la o televiziune de știri.

”Nu în ultimul rând, informarea meteorologică ce vizează precipitații în cea mai mare parte a țării, local moderate de cantitativ, cu valori de cantități de apă de 10-15 l/mp, chiar 25-30 l/mp.

Din punct de vedere termic, astăzi, așa cum menționam, se va simți o răcire și în zona de sud și sud-est a țării.

Vremea se va încălzi de mâine însă, când vom vorbi de maxime între 12 până la 17 grade.

De asemenea, din a doua parte a săptămânii și spre finalul acesteia este posibil să depășim chiar 20 de grade, inclusiv în capitală 21 de grade”, a mai spus Elena Mateescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending