Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sfaturi prețioase de la polițiștii botoșăneni pentru elevi, dar și pentru părinți

Publicat

Publicitate

În anul școlar 2023-2024, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități preventiv-educative la care au participat peste 20.000 de elevi din județ.

 

Polițiștii au fost prezenți în unitățile de învățământ din județ, atât în mediul urban, cât și în rural.

 

În cadrul a peste 440 de activități, adecvat vârstelor elevilor participanți, spectrul activităților a inclus expuneri și dezbateri pe teme dintre cele mai variate, de la combaterea manifestărilor de tip bullying, până la necesitatea respectării normelor de conduită rutieră sau consecințele consumului de substanțe psihoactive, implicațiile legale ale unui comportament violent, instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict, reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane, ș.a..

 

Publicitate

Subsumat spectrului răspunderii penale în cazul minorilor, tematica abordată a inclus de asemenea aspecte legate de pericolul consumului de substanțe interzise din perspectiva riscului implicării în comiterea și a altor fapte de natură penală.

 

Răspunderea contravențională a minorilor, în cazul săvârșirii de fapte antisociale a constituit de asemenea una dintre temele supuse dezbaterii în cadrul întâlnirilor organizate la nivelul unităților de învățământ.

Publicitate

 

Complementar activităților amintite, în cooperare cu Penitenciarul Botoșani, Serviciul de Probațiune Botoșani, Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Botoșani și respectiv cu sprijinul Inspectoratului școlar Județean Botoșani, polițiștii de siguranță școlară au implementat în anul școlar 2023-2024, două campanii locale de prevenire a delicvenței juvenile și respectiv pentru prevenirea consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară.

 

La finalul acestui an școlar, pentru a parcurge o vacanță lipsită de pericole, POLIȚIȘTII le RECOMANDĂ elevilor …

 

! Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele.

! Nu întotdeauna când prietenii îți spun că e OK, ești în siguranță.

! Nu răspunde la violență cu violență.

! Dacă ești martorul unui fapte de violență, nu ține secret, povestește-le părinților sau unei persoane care poate interveni în soluționarea situației.

! Nu primi cadouri / dulciuri de la persoane necunoscute și nu le oferi informații despre unde locuiești sau despre programul tău și al părinților tăi.

! Dacă cineva te amenință sau te șantajează, spunând că le va face rău apropiaților tăi, povestește-le părinților, care vor găsi o rezolvare.

! Respingeți propunerile cunoscuților de a participa la ,,distracții” ce presupun: consumul de tutun, alcool sau substanțe psihoactive.

! Fii ,,COOL” spunând NU!

! Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice.

! Traversează numai prin locurile marcate, pe culoarea verde a semaforului și asigură-te înainte de a o face.

! Nu folosi telefonul mobil atunci când traversezi.

! Atunci când te plimbi cu bicicleta asigură-te că aceasta funcționează, că ești echipat corespunzător, cunoști și respecți regulile de circulație.

 

…. și părinților:

! Nu lăsați fără supraveghere un copil mai mic de 12 ani.

! Asigurați-vă că aceștia vă cunosc numele complet și numerele de telefon.

! Cunoașteți grupul de prieteni cu care își petrece timpul și discutați cu părinții acestora.

! Nu-i permiteți copilului să rămână afară până noaptea târziu.

! Verificați de câți bani de buzunar dispune și pe ce îi cheltuiește.

! Dacă vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor.

! Fiți atenți la modificările comportamentale și manifestați deschidere în ascultarea activă și înțelegerea problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră pentru identificarea împreună cu acesta a celor mai bune modalități de soluționare.

 

! Discutați în permanență cu copii dumneavoastră și explicați-le:

  • Că nu trebuie să răspundă la violență cu violență;
  • Să evite frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, tutun sau substanțe psihoactive;
  • Că nu trebuie să primească daruri de la persoane necunoscute și nici să le ofere informații despre unde locuiesc sau programul dumneavoastră;
  • Să nu se joace pe drumurile publice;
  • Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice;
  • Să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute;
  • Să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane și să evite zonele lăturalnice și neiluminate;
  • Să fie atenți la „lumea virtuală”. Să nu ofere date sau poze celor cu care vorbesc pe internet și pe care nu-i cunosc în viața reală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Simbolul unei generații: Marea actriţă Ileana Stana Ionescu s-a stins din viaţă

Publicat

Publicitate

Celebra actriţa Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024, relatează mediafax.ro.

Ileana Stana Ionescu şi-a dat ultima suflare pe patul de spital, la vârsta de 87 de ani. În ultima perioadă, actriţa s-a confruntat cu probleme grave de sănătate.

„Cu durere în suflet, anunţăm trecerea la cele veşnice a actriţei Ileana Stana Ionescu. Dumnezeu să o odihnească în pace şi lumină veşnică!”, scrie pe pagina de Facebook „Actori români-Valorile României nu mor”.

„Teatrul Naţional <I.L.Caragiale> din Bucureşti anunţă cu tristeţe că astăzi, 30 iunie, actriţa Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic”, au transmis reprezentanţii instituţiei pe Facebook.

Conform acestora, Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actriţe ale generaţiei sale.

A debutat ca actriţă in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşita, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor” de Molière, iar în anul 1959 a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Publicitate

Ileana Stana Ionescu a devenit actriţa Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” în 1965, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – “Micul infern” de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu (2013).

Actriţa s-a născut în 14 septembrie 1936, la Brad, în judeţul Hunedoara.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Ard recoltele și GRÂUL: Se duce pe apa Sâmbetei munca agricultorilor. Plâng țăranii iar pompierii luptă să stingă focul

Publicat

Publicitate

ISU Botoșani a anunțat în această seară că în ultimele ore, pompierii din Dorohoi, Ștefănești și Trușești au intervenit pentru stingerea a cinci incendii care au cuprins vegetația uscată și culturi de grâu.

Acestea au avut loc în următoarele localități:

✔️ Dragalina – au ars aproximativ trei ha dintr-un lan de grâu;

✔️ Năstase – a ars vegetația uscată de pe aproximativ 300 mp. Exista pericolul de propagare a flăcărilor la mai multe case;

✔️ Gorbănești – au ars aproximativ opt metri liniari dintr-un gard viu și vegetația uscată de pe zece metri pătrați;

✔️ Drislea – un început de incendiu la o combină agricolă care treiera grâu;

Publicitate

✔️ Albești – au ars aproximativ 2,5 ha dintr-un lan de grâu. A fost salvat grâul de pe o suprafață de cca. șase ha.

La intervenții au participat și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Albești, Gorbănești, Trușești, Cristinești și Mihălășeni.

Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat, scânteile mecanice provenite de la combinele agricole cu care se treierau grâul și scurtcircuitul.

Publicitate

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

“Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani a reamintim proprietarilor terenurilor și reprezentanților asociațiilor agricole să:

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

–  remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

–  alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

–  asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

–  asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

–  strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

–  respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 30 iunie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 30 iunie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 iunie 2024:

Loto 6 din 49: 15, 46, 45, 23, 12, 24

Loto 5 din 40: 2, 9, 38, 8, 40, 5

Noroc Plus: 7 1 7 2 7 5

SuperNoroc: 0 4 5 0 1 1

Publicitate

Noroc: 4 7 9 3 7 6 0

Joker: 1 / 9, 26, 41, 1, 7

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O botoșăneancă a murit iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident la Poiana Stampei, Suceava

Publicat

Publicitate

O botoșăneancă a murit iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică pe raza localității Poiana Stampei din judeţul Suceava. Femeia, în vârstă de 88 de ani, a decedat, duminică, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, un autoturism a părăsit partea carosabilă, iar în urma evenimentului au fost rănite cele trei persoane din interior, un bărbat de 67 de ani şi două femei, de 66 şi, respectiv, 88 de ani.

La faţa locului au intervenit pompierii militari de la Punctele de Lucru Poiana Stampei şi Crucea, dar şi un echipaj cu accesorii pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava. În sprijin, a fost solicitată şi o ambulanţă SMURD de la ISU Bistriţa-Năsăud.

“Echipajele de intervenţie au preluat răniţii şi le-au acordat primele îngrijiri medicale. Femeia în vârstă de 88 de ani era blocată în autoturism, fiind în stare de inconştienţă, dar cu funcţii vitale. A fost extrasă şi, împreună cu celelalte două victime, a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) Vatra Dornei”, au precizat oficialii ISU Suceava imediat după producerea accidentului.

Echipajul SMURD sosit în sprijin a acordat primul ajutor medical unui tânăr în vârstă de 34 de ani, care a suferit un atac de panică. Acesta provenea dintr-un alt autoturism, care însoţea maşina implicată în accidentul rutier. După ce a fost stabilizat, bărbatul a refuzat transportul la spital.

“Conducătorul auto au fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Acestuia i s-a recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de vătămarea corporală din culpă”, au precizat reprezentanţii Poliţiei.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending