Connect with us

Actualitate

Sfaturi practice în biserică: Ce facem cu târnoseala de la sfinţirea bisericii

Publicat

Publicitate

Sfinţirea unei biserici este un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioşii unei parohii. Orice credincios ar vrea să păstreze o amintire vie a ceea ce s-a petrecut în acea zi de mare sărbătoare pentru comunitatea sa. Unele amintiri i se imprimă în memorie, altele întru adâncul inimii, dar care, cu timpul, se pot estompa. De aceea, simte nevoia de ceva palpabil, care să rămână peste ani şi pe care să îl poată vedea şi copiii sau nepoţii săi. Un astfel de obiect este bucăţica de pânză numită târnoseală, care se împarte credincioşilor după slujba sfinţirii bisericii, relatează Ziarul Lumina.

Dacă imaginile foto şi video, precum şi cronicile scrise au importanţă şi relevanţă în context istoric, constituindu-se ca mărturii indubitabile despre un astfel de eveniment, deci au şi se pretează la o vizibilitate mai generală, târnoseala are o mai mică relevanţă, aria ei de cuprindere nefiind atât de generală, ci se adresează evlaviei şi folosului personal.

Ce putem face cu această parte de material textil? Credinciosul ştie şi intuieşte că orice lucru care vine în atingere cu cele sfinte, asupra căruia s-au rostit rugăciuni, se împărtăşeşte de o anumită stare de sfinţenie şi nu mai trebuie folosit ca un obiect comun, pierzându-şi utilitatea practică pentru care a fost confecţionat. Aşa este şi cu târnoseala, astfel încât trebuie să o păstrăm cum se cuvine, cu evlavia pe care ne-au învăţat-o strămoşii noştri, care ştiau că, fără Dumnezeu şi fără Biserică, viaţa omului îşi pierde rostul şi ştiau să respecte, să observe timpurile, actele şi persoanele liturgice, situându-le pe fiecare în locul cuvenit lor.

Concret: târnoseala poate fi păstrată în colţul dinspre răsărit al casei, cel rezervat sfintelor icoane, ca pe un obiect care nu trebuie să iasă din sfera celor sfinte, deşi el în sine nu este sfinţit – aşa cum este icoana, de pildă.

Ar fi indicat ca fiecare credincios să aibă câte o casetă, o cutiuţă de lemn sau metal în care să pună obiecte sfinţite, ca iconiţe, cruciuliţe sau ca această târnoseală. Le-ar putea scoate de acolo pentru a le cinsti ori de câte ori ar simţi nevoia. Bineînţeles că există şi pericolul exagerărilor: se poate ajunge la o manie a colecţionării, de a căuta în toate părţile astfel de obiecte, care pot fi socotite – în unele cazuri – fie simple suveniruri, fie obiecte mult mai importante decât crucea sau icoanele, fie suporturi pentru cultivarea orgoliului personal faţă de alţi oameni.

Sursa: Ziarul Lumina

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending