Tot mai mulți botoșăneni ajung la spital mușcați de căpușe punând pe jar cadrele medicale din județ. Până la intervenția medicilor este bine însă să știm câteva lucruri care ne pot fi de ajutor în secundele imediat următoare după o mușcătură.
Reprezentanții Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara au postat o serie de informații legate de ce trebuie să facem pentru a ne feri de căpușe, dar și o serie de sfaturi pentru situația în care ne întâlnim cu ele, frelatează alba24.ro. Materialul a fost realizat de dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infecțioase.
Odată cu venirea primăverii şi a căldurii, din ce în ce mai mulţi oameni încep să „migreze” înspre spaţiile deschise, din mijlocul naturii, departe de poluarea chimică şi fonică a zonelor urbane.
Publicitate
Aceasta este perioada de maximă popularitate a picnicurilor, a ieşirilor la „iarbă verde”, la grătare, când, după o iarnă lungă şi „închisă”, se manifestă puternic nevoia de aer curat şi de „triluri” vesele de pădure.
Despre căpușe
Căpușele sunt paraziti externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30.
Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țara noastră specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.
Publicitate
Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.
Căpușa ajunsă pe pielea omului, își caută pentru fixare o zona “convenabila”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge.
Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare. Căpușele pot elimina prin saliva diverși agenți patogeni.
Publicitate
Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe
Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe
La iarba verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisa la culoare, fară orificii sau decupaje
Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschis
În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotrivă căpușelor (atenție la contraindicații la gravide, la copii)
Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
Faceți dus zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi,cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa.
Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătură de căpușă:
Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore
Virusul care provoacă encefalita de căpușa se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea
Scoaterea căpușei:
1. Este recomandat că îndepărtarea/extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătură căpușei
Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fară a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.
2. După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice
Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție, au transmis reprezentanții spitalului.
Cum se scot căpușele, acasă
În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa, folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți striviți căpușa.
Ulterior dezinfectați cu apa și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon.
Cu penseta:
Foloseşte o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele. Trage încet şi ferm până se desprinde căpuşa de piele.
Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă.
Cum se scot căpușele cu bățul de chibrit:
Căpușele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului, așa că vor ieși de bună voie.
Umezește capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Insecta își va extrage singură capul în doar cateva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor.
În cazul în care analiza căpuşei este negativă (nu contine bacterii), nu este nevoie de tratament cu antibiotic.
Scoaterea căpușei cu ajutorul unturii:
Acoperiți căpușa cu untură. Va ieși singură din cauza lipsei de aer, în 2-3 minute.
Dacă nu funcționează, repetați operațiunea.
Dacă capul căpușei rămâne în interior, apelați la un medic.
Căpuşele pot provoca boala Lyme. Cum se manifestă
Aceasta este o boală infecţioasă, articulară, neurologică şi cardiacă, al cărei agent este o bacterie din familia spirochetelor (Borrelia burgodoferi – transmisă prin înţepătura de căpuşă).
Boala Lyme se manifestă, la început, prin febră, dureri articulare şi musculare. Ulterior, apar simptome neurologice, cardiace şi inflamaţii articulare.
Ultima fază a simptomelor poate apărea la câţiva ani după înţepătură, cu reumatism cronic al articulaţiilor şi atingeri cerebrale.
În stadiu incipient, boala Lyme se tratează cu antibiotice, însă aceasta poate lăsa sechele pe toată durata vieţii.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Dacă plecați la drum, Poliţia avertizează şoferii să fie precauţi în condiţiile în care vremea se înrăutăţeşte în mai multe regiuni ale ţării. În judeţele din sudul şi estul ţării plouă, în timp ce în zonele montane din Braşov, Covasna şi Prahova cad lapoviţă şi ninsoare, relatează mediafax.ro.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă ca, pentru a avea o deplasare în siguranţă, în condiţiile în care la nivelul ţării sunt emise atenţionări meteorologice care vizează fenomene periculoase (vânt, ninsori viscolite), e important ca, înaintea de a porni în călătorie, să vă informaţi cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeţi.
La ora 9.30 sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie pe raza judeţelor din sudul şi estul ţării, iar în zona montană a judeţelor Braşov, Covasna şi Prahova, acestea sunt sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Publicitate
Pentru siguranţa participanţilor la trafic, şoferii trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, să ruleze cu o viteză adaptată condiţiilor de trafic şi de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.
Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.
Începând cu luni, 11 noiembrie, Cornisa Aquapark & Sports Botoșani dă startul unui proiect special dedicat elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, dar și celor mici, care se află la grădiniță.
Proiectul se intitulează „Luni înot și patinez” și este oferit cu titlu GRATUIT de Cornisa Aquapark & Sports Botoșani.
Acest program va avea loc în fiecare zi de luni, pe parcursul întregului an, cu excepția vacanțelor școlare, a zilelor libere sau a zilelor de punte acordate de Guvern. Activitățile vor fi disponibile între orele 10:00 și 21:00 la piscină și între 13:00 și 20:30 pe patinoar.
Publicitate
„Luni înot și patinez” reprezintă o oportunitate extraordinară pentru tineri și copii de a se distra în mod activ, prin înot sau patinaj, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților fizice, coordonării și spiritului de echipă. Este momentul perfect pentru a combina mișcarea cu distracția, într-un cadru sigur și plăcut, oferind o experiență inedită în fiecare săptămână.
“Vă invităm să profitați de această ocazie și să veniți la Cornisa Aquapark & Sports pentru a vă bucura de activități recreative într-un mediu prietenos și sănătos!”, a transmis la Cornisa Aquapark & Sports.
Postul Crăciunului, cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului, este primul post al anului bisericesc și ultimul al anului, iar ăn acest an, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie. Potrivit rânduielilor bisericești, credincioșii trebuie să se lase de carne în seara zilei de 14 noiembrie. Totuși, atunci când această dată cade într-o zi de miercuri sau vineri, lăsarea se face cu o zi mai devreme, relatează alba24.ro.
Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie. Acesta este un timp de reflecție, curățire și pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Pe parcursul acestei perioade, credincioșii sunt chemați să respecte posturile alimentare, să se roage mai mult și să adopte o conduită morală exemplară.
Lăsatei Secului pentru Postul Crăciunului
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox, fiind momentul care marchează trecerea de la perioada de desfătare alimentara la una de purificare spirituală și abstinență.
Publicitate
Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent, este o perioadă precedentă Crăciunului.
Post care durează 40 de zile, de la 15 noiembrie până pe 24 decembrie, Lăsata Secului este prilejul cu care familiile se reunesc pentru a savura ultima masă „de dulce” înainte de a intra în Postul Crăciunului.
Publicitate
Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului
Pe durata Postului Crăciunului, credincioșii sunt încurajați să respecte anumite reguli care ajută la curățirea trupului și a sufletului. Printre acestea se numără:
Abstinența de la consumul de carne, lactate și ouă.
Evitarea petrecerilor zgomotoase și a exceselor de orice fel.
Limitarea activităților care pot distrage de la rugăciune și introspecție.
Evitarea certurilor, a vorbelor urâte și a comportamentelor egoiste.
Scopul postului este de a încuraja modestia, autocontrolul și o viață spirituală mai profundă.
Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin
Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin sunt ocazii speciale pe parcursul Postului Crăciunului în care restricțiile alimentare sunt mai relaxate.
Aceste zile includ toate sâmbetele și duminicile, precum și sărbătorile importante, cum ar fi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Andrei (30 noiembrie), și Sfântul Nicolae (6 decembrie).
Publicitate
Credincioșii pot, de asemenea, să se bucure de aceste dezlegări în zilele de marți și joi, conform tradiției, atunci când biserica le permite.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
Lăsata Secului este, astfel, un moment de reflecție și comuniune, când mesele sunt îmbelșugate și pline de preparate tradiționale, precum fripturi, cozonaci și alte bunătăți care în mod simbolic marchează despărțirea de plăcerile culinare pentru o perioadă.
Totodată, această zi are o semnificație deosebită pentru comunitățile rurale, unde tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație sunt respectate cu strictețe.
Obiceiuri specifice Lăsatei Secului
Printre tradițiile și obiceiurile specifice Lăsatei Secului se numără pregătirea mesei bogate, unde familia se strânge pentru a împărtăși mâncăruri tradiționale, cum ar fi sarmalele, fripturile și prăjiturile de casă.
În multe regiuni, se obișnuiește ca înainte de masă să se facă rugăciuni de mulțumire, iar în unele locuri se aprinde o lumânare pe masă pentru a aduce binecuvântarea casei.
După cină, unele comunități practică obiceiuri legate de împărțirea resturilor de mâncare păsărilor, simbolizând generozitatea și grija pentru creație.
Colindele și focurile ritualice. De asemenea, există obiceiul ca tinerii să colinde din casă în casă, aducând vestea Postului care începe și urând gazdelor sănătate și belșug.
În unele zone, focurile ritualice sunt aprinse în curți sau pe dealuri, fiind considerate purificatoare și menite să alunge spiritele rele înainte de post.
Numărul posturilor importante de pe parcursul unui an
Într-un an, calendarul creștin ortodox cuprinde patru posturi principale:
Postul Paștelui (Postul Mare) – cel mai lung și strict post, durează 7 săptămâni și precede sărbătoarea Paștelui. Este o perioadă de mare importanță spirituală, cu restricții alimentare stricte și un accent deosebit pe rugăciune și pocăință.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – începe după Duminica Tuturor Sfinților și se termină pe 29 iunie. Durata acestui post variază în funcție de data Paștelui. Este un post mai ușor, dar care include totuși zile de abstinență alimentară.
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) – durează 2 săptămâni, de la 1 august până pe 15 august. Este un post cu restricții moderate și este dedicat pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Postul Crăciunului (Postul Nașterii Domnului) – durează 40 de zile, de la 15 noiembrie până pe 24 decembrie. Este o perioadă de purificare și pregătire pentru Nașterea Domnului, având zile de dezlegare la pește, ulei și vin în anumite momente.
Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, într-o intervenție la Realitatea TV, că absența totală din Programul de guvernare al PNL a estimărilor privind creșterea pensiilor în următorii 4 ani, nu e deloc întâmplătoare, având în vedere că PNL a mai înghețat pensiile în 2021, când era cu USR la guvernare.
„Nu am găsit la niciun partid un capitol măcar despre Pilonul 1 de pensii. Am văzut la PNL doar Pilonul 2, Pilonul 3, Pilonul 4, dar despre evoluția pensiei medii n-am văzut niciun capitol. Asta este foarte periculos, pentru că mă gândesc la 2021 când au fost PNL și USR la guvernare și n-au dat niciun leu la pensie. Și nescriind în programul lor de guvernare evoluția valorii pensiei medii sau a valorii punctului de referință am foarte mari semne de îndoială că vor dori să facă acest lucru”, a explicat Marius Budăi la Realitatea TV.
Spre deosebire de programul liberal, în Programul de guvernare propus de PSD pensia medie ar urma să crească cu 48%, respectiv de la 2.735 de lei în prezent, la 4.050 la finalul următorilor patru ani.