Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfântul Ierarh Spiridon

Publicat

Publicitate

Sfântul Spiridon s-a născut la anul 270, în Askia, Cipru, şi a prins zilele împăratului Constantin cel Mare, trăind până pe la jumătatea secolului IV. În tinereţe, a fost păstor de oi şi a avut şi o soţie, care i-a murit însă de timpuriu.

Acest trist eveniment l-a făcut să îmbrace schima monahală, devenind ulterior şi păstor de suflete, ca episcop al Trimitundei, fără a abandona, însă, nici oile necuvântătoare, pe care a continuat să le ducă la păscut.

În timpul persecuţiilor sub împăratul Maximian (295), sfântul a fost arestat şi exilat. În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea unde a uimit pe mulţi cu simplitatea cu care a explicat credinţa ortodoxă. Fără prea multă carte, sfântul a reuşit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la Ortodoxie, uimind pe toţi cei prezenţi la Sinodul de la Niceea.

El a explicat unitatea şi diversitatea Sfintei Treimi ţinînd în mână o cărămidă şi spunînd simplu că este formată din trei elemente esenţiale, şi anume foc, pământ şi apă. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii şi a început să curgă apa din partea de jos. Tot acolo, la Niceea, l-a cunoscut pe Sf. Ierarh Nicolae; între cei doi ierarhi s-a format o prietenie trainică. Majoritatea minunilor savarsite de Sf. Spiridon vorbesc de la sine despre puterea discernământului, despre dreapta socoteală şi despre cumpătare.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

În privinţa minunii de la Niceea, când, luând în mână celebra lui cărămidă, a scos în evidenţă cele trei elemente care o compun (pământul, apa şi focul), această minune era destinată înţelegerii consubstanţialităţii celor Trei Persoane Treimice – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Sf. Spiridon şi-a trăit mare parte din viaţă în Cipru, unde s-a şi săvârşit în anul 348 fiind îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Când saracinii au cotropit insula, ciprioţii au deschis mormântul sfântului pentru a muta sfintele moaşte la Constantinopol. Atunci au descoperit că trupul sfântului era întreg iar din mormânt venea un miros de busuioc, semn al sfinţiei vieţii sale.

Când a căzut Constantinopolul în 1453, sfintele moaşte au fost mutate în Serbia, după care un Părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, l-a adus în insula din Grecia, unde este şi acum înmormântat.

Publicitate

Până în ziua de azi, sfintele moaşte întregi ale Sf. Spiridon din altarul din Corfu continuă să lucreze cu puterea lui Dumnezeu, Care este minunat întru sfinţii Lui. El este cunoscut ca “sfântul călător” deoarece papucii de mătase de pe tălpile sale se uzează în fiecare an şi sunt înlocuite de praznicul său. Sf. Spiridon este cinstit de biserică în ziua de 12 decembrie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

La Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” se deschide Tabăra de Pictură „Tabloul povestește”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, deschide astăzi Tabăra de Pictură „Tabloul povestește”, o tabără care se va desfășura în perioada 21-29 iulie 2024, la Ipotești.

Într-un comunicat, instituția de cultură de la Botoșani a explicat că Tabăra de Pictură de la Ipotești este organizată în cadrul Proiectului „Tabloul povestește”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II /2024, aria tematică PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL.

SCOPUL și FINALITATEA PROIECTULUI „TABLOUL POVESTEȘTE”

Proiectul „Tabloul povestește” are ca scop valorificarea culturală a colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în Patrimoniul Memorialului Ipotești, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul sociopolitic al României secolului XIX.

Tablourile în tuș vor fi digitalizate și augmentate, prin crearea unui film de animație în baza desenelor și a unui cod QR pentru fiecare grup tematic.

Datorită acestor acțiuni, colecția de grafică semnată de Spiru Vergulescu va începe să prindă viață în momentul scanării codului QR: pe ecranul telefonului va putea fi vizionat un film de animație cu secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, raportate la un context mai larg, prin introducerea scenelor din peisajul cultural, social și politic din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Publicitate

În cadrul Taberei de Pictură, elevi ai liceelor de artă, coordonați de profesorii însoțitori și de angajați ai Memorialului Ipotești, vor realiza desenele pentru animarea graficii lui Spiru Vergulescu și pentru crearea filmului care să însoțească tablourile.

Ulterior, desenele vor fi sonorizate de un actor, va fi montată animația pentru codul QR, iar la sfârșitul lunii august va fi organizată expoziția augmentată „Pe urmele lui Eminescu” de Spiru Vergulescu.

CINE A FOST SPIRU VERGULESCU?

Publicitate

Pictor și desenator (1934 – 2007). S-a născut la 13 septembrie 1934, în orașul Slatina (Olt). Între anii 1951 și 1955 a urmat Școala medie tehnică de Arte Plastice (actualul Liceu de Arte Pastice „N. Tonitza”) din București, iar în 1961 a absolvit Institutul de Arte Plastice

„N. Grigorescu”, București, avându-i ca profesori pe George baron Löwendal, Ion Popescu Negreni, Paul Miracovici, Catul Bogdan. În 1968 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A organizat 24 de expoziții personale în București și în provincie, precum și două expoziții personale peste hotare (Russe, 1971 și Chișinău, 1990). Lucrări ale artistului se află în muzee și colecții din țară și străinătate (Bulgaria, Turcia, Grecia, Iugoslavia, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Finlanda, Scandinavia, Ungaria, Israel, Georgia (SUA).

SPIRU VERGULESCU și MIHAI EMINESCU

Fascinat de personalitatea și opera lui Mihai Eminescu, Spiru Vergulescu a pornit, între anii între anii 1988–1989, într-o călătorie de cunoaștere Pe urmele Poetului, împreună cu soția sa, Gunka Vergulescu. În acest pelerinaj cultural, pictorul a schițat, în tuș, pe hârtie, locurile unde a trăit și pe unde a trecut Eminescu: Ipotești, Botoșani, Cernăuți, Iași, Viena, Berlin, Blaj, Giurgiu, Târgu Mureș, Brașov, Oravița, Sibiu, Lugoj, Arad, Văratic, București, Chișinău, Odessa etc. Fiecare lucrare grafică a fost completată de artist cu detalii biografice, comentarii lămuritoare sau versuri din lirica eminesciană. Lucrările realizate în această călătorie au fost prezentate publicului în 1989, întâi, la București, apoi la Ipotești, în cadrul expoziției de desen „Locuri eminesciene”, pentru ca în 1994, să fie organizată și expoziția de desene „Princeps-ul eminescian” la Târgu Mureș și, din nou, la Ipotești.

Cele 101 lucrări (desene în tuș și/sau cu penița) reunite sub tema „Locuri eminesciene”, realizate de artistul Spiru Vergulescu, în perioada 1988-1989, au fost donate Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cu prilejul inaugurării noii clădiri, în data de 15 iunie 1989, pe fundalul desfășurării manifestărilor dedicate Centenarului trecerii în eternitate a Poetului.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii spun că dacă retrag carnetele 72 de ore la teste Drugtest, șoferilor NU li se întocmește “dosar penal” ci „lucrare penală”, care poate fi închisă administrativ

Publicat

Publicitate

Polițiștii susțin că în cazul în care unui șofer i s-a retras carnetul pentru 72 de ore în așteptarea rezultatelor de la INML, acestuia nu i se întocmește “dosar penal” ci „lucrare penală”, procedură care, în opinia polițiștilor, poate fi închisă pe cale administrativă.

Precizarea a fost făcută într-un comunicat de presă emis ieri seară, de polițiștii din România, care au explicat că având în vedere dezbaterea îndreptățită din spațiul public, cu privire întocmirea unor dosare penale (ex:Teleorman, Prahova), în urma testărilor pozitive cu aparatul Drager5000, sunt necesare mai multe precizări.

Iată comunicatul emis de polițiștii români.

Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi din domeniul siguranței rutiere, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a relaționat cu factorii decizionali din cadrul Parchetului General, pentru stabilirea unui mod unitar de aplicare a prevederilor Ordinului Comun al M.A.I. şi P.Î.C.C.J. nr. 56/12/C/2014, raportat la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare ( inclusiv OUG 84 și OUG 97).

În mod concret, facem trimitere la prevederile articolului 4, alin. 2 din Ordinul Comun, mai sus invocat, respectiv : ,,Înregistrarea actului de sesizare se face într-un termen de cel mult 5 zile, cu excepția cauzelor penale urgente, a căror înregistrare se realizează în termen de maxim 12 ore. În cuprinsul acestor termene, se realizează întreg circuitul administrativ intern, de la primirea sesizării până la predarea cauzei organului de cercetare penală al poliției judiciare.”

Publicitate

În acest sens, în situația unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, polițiștii întocmesc o lucrare (Este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliție, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente.

Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, polițiștii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază(cea menționată în paragraful anterior), iar documentele se înaintează de către Poliție, unității de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă.

Această propunere, a unității de poliție, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situație, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, și NU presupune o propunere de clasare în accepțiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării.

Publicitate

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliție, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal.

În situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază și documentele se transmit unității de parchet competente, unde lucrarea primește un număr unic, respectiv aceasta devine ,,dosar penal”, în care se continuă cercetările și se administrează probe, conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală.

Ieri, conducerea Poliției Române a organizat din nou o videoconferință, la care au participat, la nivel teritorial, inspectorii șefi, șefii serviciilor rutiere și purtătorii de cuvânt, activitate în cadrul căreia au fost reprelucrate aspectele de ordin legislativ și administrativ, inclusiv cele menționate în prezenta precizare.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche

Publicat

Publicitate

Sfântul Rafail s-a născut în satul Bursucani, co¬muna Bălăbănești din ținutul Bârladului în anul 1560, într-o familie dreptcredincioasă. Auzind de marele sihastru Eufrosin de la Agapia, a părăsit cele pământești și, urcându-se în munte, i s-a făcut ucenic.

A fost călugărit de acesta și sporea în rugăciune și în post, încât îl întrecea pe dascălul său. După mai mulți ani de viață pustnicească pe Mun¬tele Scaunele, Cuviosul Rafail a coborât în schitul înte¬meiat de Eufrosin. Aici a sporit și mai mult în dragostea lui Hristos, în privegheri de toată noaptea și în rugăciuni cu lacrimi.

Smerindu-se înaintea tuturor prin ascultare, s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul preoției și al facerii de minuni. Izgonea duhurile necurate, cunoștea gândurile oamenilor și vedea dinainte cele viitoare. Era un neîntrecut dascăl al rugăciunii lui Iisus și părinte duhovnicesc al tuturor sihaștrilor. Săvârșind îngerește călătoria acestei vieți și lăsând în urmă mulți ucenici, Sfântul Rafail și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Apoi, făcându-se unele minuni la mormântul său și încredințându-se părinții că l-a proslăvit Dumnezeu, i-au scos din sicriu trupul întreg și plin de bună mireasmă și l-au așezat în biserică, spre închinarea tuturor.

Sfântul Partenie era ucenic al marilor sihaștri din Muntele lui Agapie. Luând din tinerețe jugul lui Hris¬tos, s-a făcut călugăr în Mănăstirea Agapia Veche, la începutul secolului XVII. Apoi, deprinzând frica de Dumnezeu și rugăciunea din inimă, s-a retras la liniște în Muntele Scaunele. Acolo, mult nevoindu-se cu postul și cu rugăciu¬nea de toată noaptea și biruind cumplitele ispite ale vrăjmașului diavol, s-a învrednicit a primi de la Dum¬nezeu darul tămăduirii și al izgonirii duhurilor necurate. Și nu puțini bolnavi de prin sate alergau la chilia lui și primeau mângâiere și sănătate.

Apoi, rămânând Mă¬năstirea Agapia fără povățuitor, Cuviosul Partenie a pri¬mit darul preoției și a ajuns vestit egumen al sihaștrilor din obște. Astfel, pe toți îi păstorea cu smerenie și cu înțelepciune, făcându-se pe sine pildă tuturor, atât celor din schit, cât și celor din pustie. În anul 1660, Sfântul Partenie s-a strămutat la cereștile lăcașuri, iar trupul său a fost îngropat în „Livada Părinților”.

Mai târziu, cinstindu-se de părinți în ceata cuvioșilor și făcându-se unele minuni la mor¬mântul său, moaștele lui s-au așezat în biserică spre închinare, fiind sărutate și de însuși Sfântul Mitropolit Dosoftei. Apoi, năvălind turcii peste Țara Moldovei, moaștele Cuviosului au fost ascunse în munte și au rămas acolo neștiute de nimeni, până în zilele noastre. În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia Veche, cu zi de pomenire 21 iulie.

Publicitate

Sfinților cuvioși Rafail și Partenie, rugați-vă pentru noi!

Citeste mai mult

Eveniment

Program de furnizare a apei restricționat la Curtești, Răchiți, Stăuceni, Unțeni

Publicat

Publicitate

În vederea refacerii rezervei de apă obligatorii din Stația de tratare a apei Cătămărești Deal, afectata de seceta pedologica din această perioadă, utilizatorii din localitățile Curtești, Răchiți, Stăuceni, Unțeni vor avea program de apă restricționat, după cum urmează: în intervalul orar 20:00-08:00, pentru perioada 20 iulie 2024 – 23 iulie 2024.

S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani face un nou apel către toți utilizatorii pentru folosirea apei numai pentru uz casnic și menajer!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending