Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sfântul  Cuvios Macarie cel Mare, Egipteanul

Publicat

 Sfântul Macarie cel Mare, numit şi Egipteanul, s-a născut în jurul anului 300 în Egipt, în localitatea Ptinapar, din părinţi creştini, şi din fragedă vârstă s-a nevoit la deprinderea credinţei şi a faptelor bune, ajungând locaş dumnezeiescului Duh.

În tinerețe, când părinții săi au stăruit să se căsătorească, Macarie s-a retras în pustie și s-a rugat Mântuitorului Hristos, Mirele Bisericii, să îl călăuzească pe calea cea bineplăcută Lui. În acest răstimp de post și rugăciune, a avut o vedenie. Un Heruvim înaripat l-a luat de mână și l-a urcat pe vârful unui munte, arătându-i întreaga pustie, de la răsărit la apus, și zicându-i: ,,Dumnezeu ți-a dat ție și fiilor tăi duhovniceşti drept moștenire această pustie!”. La scurt timp după aceasta, Sfântul Macarie, după moartea neașteptată a logodnicei şi a părinţilor săi, şi-a împărţit săracilor moştenirea.

Apoi, aflând un monah bătrân, venit la biserica din sat pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, Macarie s-a făcut ucenicul lui şi, clădindu-şi chilie în pustie, s-a făcut monah, vieţuind în rugăciune, în înfrânare şi în lucrul mâinilor, după obiceiul monahilor. Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Atunci Macarie a început o viaţă şi mai aspră. El venea la slujbă în sat, iar în cealaltă vreme se liniştea în pustie.

Însă mulţi cercetându-l acolo în pustie, iar el simţindu-şi sufletul în primejdie, şi-a săpat singur, departe de chilie, o peşteră, unde rămânea îndelung în linişte, fără să-l mai tulbure nimeni. Iar pentru mâncarea şi băutura lui, este de prisos a scrie, că trupul şi obrazul său mărturiseau despre covârşirea postului şi a ajunărilor. Dar pacea lui n-a rămas multă vreme netulburată. Că, din uneltirea diavolului, a fost învinuit pe nedrept de necinstirea unei fecioare, pentru care Macarie a fost batjocorit de tot satul şi a fost bătut până aproape să moară. Dar fata, fiind însărcinată şi neputând să nască, a mărturisit pe adevăratul vinovat. Atunci, auzind Macarie că vor să vină să-l laude pentru răbdarea şi umilinţa lui, a fugit în pustiul Schitului (Sketis). Şi, nevoindu-se acolo mulţi ani, tânărul Macarie s-a dus la marele Antonie pe care dorea să-l vadă şi, primit fiind cu dragoste, Macarie i-a devenit ucenic apropiat. Şi a fost povăţuit de Cuviosul Antonie, care i-a dăruit la moarte toiagul său, drept moştenire, povățuind cetele de călugări din pustie, care s-au adunat în jurul său.

Deci, către vârsta de 40 de ani, fericitul Macarie a primit de la Dumnezeu darul tămăduirii şi al prorociei şi s-a făcut îndrumător celor din Schit. Şi multă lume venind la el, cerea ajutorul şi învăţăturile lui cele luminate de Duhul Sfânt. Şi le dădea fericitul Macarie învăţături scurte despre rugăciune, răbdare, omorârea patimilor şi bunătate, iar alţii îl căutau pentru tămăduiri şi binecuvântare. În anul 360, Cuviosul Macarie a întemeiat mănăstirea care îi poartă numele, în pustia Nitriei, cu viață monahală neîntreruptă până astăzi. Şi, din milă de oameni, a pus de s-a zidit, în pustie, o casă de oaspeţi pentru străini şi bolnavi. Şi a prorocit fratelui pus să slujească acolo, urgia Domnului, pentru iubirea lui de argint, că, luând fratele bani până şi de la cei săraci, ascundea arginţii şi nu se pocăia, lucru pentru care s-a umplut de lepră.

Şi l-a vindecat de boală stareţul şi, certându-l, i-a tămăduit şi patima sufletească. Deci, a început Dumnezeu a lucra prin fericitul Macarie, până şi învieri din morţi, spre mântuirea şi folosul oamenilor. Că venind la el un eretic, stăpânit de diavolul mândriei, zicea că Mântuitorul n-a luat trup omenesc şi că nu va fi o înviere a morţilor. Şi trăsese la răzvrătirea lui peste 500 de suflete, că ereticul era şi vrăjitor. Iar cu rugăciunea sa, fericitul Macarie a înviat un mort, care a mai trăit trei ani, spre adeverirea învierii şi întoarcerea atâtor suflete. Şi încă şi pe alţi doi morţi i-a făcut de au grăit din morminte, scăpând, astfel, pe cei din neamul lor de vânzare în robie şi de năpastă. Umblând el odată prin pustie, i s-a întâmplat că a aflat o căpăţână de om uscată, zăcând pe pământ. Şi, întorcând-o cu toiagul, a auzit glas din ea că este a unui slujitor la idoli; şi i-a spus lui că cei din iad, neputând să se vadă faţă către faţă, fiind cu totul cuprinşi de foc, ori de câte ori Macarie se roagă pentru ei, atunci pot şi ei să se vadă puţin, unul pe altul, şi aceasta este pentru ei o uşurare.

Cuviosul Macarie cel Mare a fost apreciat mult de contemporani, ca un monah desăvârşit, care a trecut de treapta practică a luptei cu patimile, şi a ajuns la contemplaţie. Ucenicii îl numeau: vasul alegerii, bătrânul egiptean, fericitul Macarie, sau: sfântul şi foarte practicul nostru învăţător şi marele învăţător şi dascăl. El se distingea prin înţelepciunea cu care recomanda o asceză moderată, ca şi prin darul discernământului sau al deosebirii duhurilor, povăţuind cu multă dragoste comunitatea monahală de la Schit (Sketis). Paladie spune că Macarie se afla permanent într-o stare de uimire sau extaz, mintea lui fiind mereu la Dumnezeu, nu la lucrurile acestei lumi. Pentru smerenia şi blândeţea sa era numit un dumnezeu pe pământ. Macarie era un desăvârşit învăţător în ceea ce priveşte rugăciunea.

El arăta că nemânierea este o condiţie a sporirii în rugăciune. Tot el recomanda rugăciunea scurtă, dar deasă, care s-a numit mai târziu rugăciunea minţii. Deci, fiind împodobit cu daruri şi cu fapte dumnezeieşti, ne-a lăsat fericitul Macarie şi o carte cu 50 de cuvântări, de foarte mare folos duhovnicesc, precum şi o scrisoare către călugării tineri, cu tot felul de sfaturi. A trecut la cele veşnice în anul 390, după 90 de ani de osteneli pentru Domnul Iisus Hristos, fiind pomenit de Biserica Ortodoxă la 19 ianuarie.

Moaştele sale se găsesc acum în mănăstirea coptă din Egipt, care-i poartă numele (Deir Abu Maqar).

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Publicat

Domnul şi Dumnezeul nostru, vrând să-Şi gătească Luişi biserică însufleţită şi casă sfân¬tă pentru sălăşluirea Lui, a trimis pe îngerul Său la drepţii Ioachim şi Ana – căci din aceş¬tia avea să se nască Maica Sa după trup – şi a arătat mai dinainte că va zămisli cea stearpă şi cea care nu avea copii, pentru ca să adeve¬rească zămislirea Lui din Sfânta Fecioară. Astfel, Sfânta Fecioară Maria a fost zămislită din fă¬găduinţă, dar din unire şi din sămânţa bărbă¬teasca. Numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost zămislit fără unire şi fără sămânţă bărbă¬tească şi S-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de înţelegere, aşa cum numai El ştie; fiind Dumnezeu desăvârşit a luat trup de¬săvârşit, aşa precum şi la început a făcut şi a plăsmuit firea omenească. Prăznuim această zi cu aducere aminte de cuvintele spuse drepţilor Ioachim şi Ana de îngerul care le-a binevestit sfânta zămislire a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Dum¬nezeu, Cel ce a făcut lumea din nimic, a prefă¬cut în fapte aceste cuvinte; a trezit pântecele cel sterp spre rodire şi a făcut în chip minunat maică născătoare de copii pe aceea ce îmbă¬trânise fără să nască. Dumnezeu a dat acest rod vrednic de ruga drepţilor Ioachim şi Ana, din care avea să vină însuşi Dumnezeu în trup spre naşterea din nou a lumii. Dumnezeu a bine¬voit ca aceşti înţelepţi părinţi să nască pe Fe¬cioara, pe cea hotărâtă mai înainte de veac, pe cea aleasă din toate neamurile să fie Născătoa¬re de Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor

Citeste mai mult

Eveniment

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro

Publicat

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro pentru susţinerea activităţii desfăşurate în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect de Ordonanţă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

“MADR a postat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Valoarea totală maximă estimată a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin şi 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/UVM, echivalent în lei”, se arată într-un comunicat al MADR.

Coeficienţii de conversie sunt prevăzuţi în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018, respectiv: 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru suine de reproducţie, respectiv scroafe şi scrofiţe, 0,007 UVM pentru pui de carne şi pui eclozionaţi, 0,03 pentru pui de curcă şi pui eclozionaţi de curcă, precum şi 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire şi găini ouătoare, tineret de reproducţie şi găini rase grele.

Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precizează sursa citată.

Schema de ajutor de stat cu caracter temporar va fi valabilă până la data de 30 iunie 2024.

Beneficiari ai schemei pot fi crescători de suine şi de păsări, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Sunt estimaţi 250 beneficiari cu 260.000 UVM capacitate de producţie sector suine şi 310 beneficiari cu 310.000 UVM capacitate de producţie sector avicol.

Pentru fi eligibili aceştia trebuie să deţină exploataţie/exploataţii autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat; să fi desfăşurat activitate de creştere şi/sau reproducţie a suinelor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar – veterinar cu un număr minim de animale echivalent unui ciclu de producţie per capacitatea exploataţiei, pentru porc gras şi/sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploataţiei, pentru fermele de reproducţie; să fi desfăşurat activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar – veterinar, pentru cel puţin o serie de pui de carne/pui de curcă/pui eclozionaţi de găină/pui eclozionaţi de curcă şi /sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploataţiei, pentru fermele de găini ouătoare (tineret şi adulte) / pentru fermele de reproducţie (tineret şi adulte).

Valoarea totală a ajutorului de stat care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.
Fondurile provin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024. AGERPRES

Citeste mai mult

Actualitate

Sindicatul EUROPOL: Începem protestele în MAI! Polițiștii și militarii nu sunt un electorat bun

Publicat

Concluziile întâlnirii cu viceprim-ministrul Cătălin Predoiu sunt reprezentate de următoarele chestiuni pe care le-am extras din cele 2 ore de discuție:

–       Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul de buget toate restanțele salariale pe care le înregistrăm (Legea 153/2017, norma de hrană, norma de echipament, celelalte drepturi suspendate, înghețate, plafonate etc.);

–       Predoiu susține, la nivel declarativ, o modificare prin OUG pentru acoperirea decontării serviciilor turistice pentru noiembrie-decembrie 2023;

–       probleme punctuale ridicate de organizațiile sindicale reprezentative, scrie Sindicatul Europol.

Reprezentanții Sindicatului EUROPOL au perceput discuțiile ca fiind o descărcare de responsabilitate a viceprim- ministrului Cătălin Predoiu, prin care se va invoca eterna mișcare de scenă „eu am vrut, dar nu au vrut ceilalți”.  Simpla includere în proiectul de buget a restanțelor nu reprezintă nici pe departe o garanție a respectării promisiunilor. De altfel, e important să nu uităm că noi suntem mințiți de la instalarea noului Guvern. La momentul preluării mandatului, atât Predoiu, cât și Ciolacu au promis că vor onora promisiunea de a aplica integral Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice, lucru care nu s-a întâmplat.

În continuare, Predoiu a sugerat să mai organizeze o întâlnire săptămâna ce urmează, pentru a exista un dialog instituțional și la nivelul Guvernului, care însă, din perspectiva noastră înseamnă doar o metodă de a mai trage de timp, de a ne apropia mai mult de sfârșitul anului, pentru a ajunge în fața faptului împlinit, când va apărea Ordonanța de urgență „trenuleț”, care va menține înghețate salariile.

În consecință, luni, 11 dec 2023, după consultări aplicate cu colegii noștri din stradă, vom prezenta calendarul protestelor. În egală măsură, așteptăm ca polițiștii să fie conștienți că nu se va acorda niciun procent din restanțe fără o reacție adecvată. Nu avem cum să luptăm pentru drepturile noastre, dacă vom continua să facem compromisuri în favoarea instituției și dacă ne vom complace în situația în care suntem. De asemenea, având în vedere că anul 2024 este an electoral, nu mai există nicio premisă de intervenții legislative care să vizeze drepturi salariale.

Așadar, stimați colegi, a venit momentul să reacționăm, să fim vizibili și să arătăm ce se va întâmpla dacă vom refuza să mai ținem locul pentru alți 3-4 polițiști care lipsesc din organigramele unităților. Lă bătaia de joc a Guvernului, putem doar reacționa cu aceeași monedă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Citeste mai mult

Actualitate

FOTO: „Festivalul reușitei școlare” sau povestea unui proiect de succes marca Inspectoratul Școlar Județean Botoșani

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a implementat proiectul POCU cu titlul  ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), cod SMIS 153321, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (romă și non-romă) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității romă, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC cu valoarea de 3808186,50 lei, în perioada 15 septembrie 2022-31 decembrie 2023.

Obiectivul general a fost reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM (zonă urbană marginalizată), prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni.

În data de 8 decembrie 2023 a fost organizat ”Festivalul reușitei școlare”, la care au participat aproximativ 250 de persoane. În perioada ianuarie-decembrie 2023, 100 de copii au participat la două cursuri aptitudinale dintre cele zece oferite în cadrul proiectului, respectiv: arte plastice, actorie, dans modern, canto muzică ușoară sau populară, acordeon, jurnalism și comunicare, gastronomie, tenis sau fotbal, fiind selectați pe baza profilului aptitudinal. La finalul cursurilor au fost organizate 10 evenimente de prezentare a rezultatelor, intitulate ”Talent show”. În timpul verii, elevii împreună cu experții implementare, au participat la o tabără școlară organizată la Sâmbăta de Sus, în județul Brașov, vizitând locuri frumoase și participând la activități specifice, culturale, artistice, sportive și de recreere.

În cadrul evenimentului intitulat sugestiv ”Festivalul reușitei școlare”, toți elevii au fost premiați, în prezența părinților și a profesorilor. Elevii au primit într-o mapă: diploma de participare la proiect, albumul personalizat cu fotografii de la activitățile proiectului, carnețel, pix, memory-stick.

Povestea proiectului a fost re-creată interactiv, împreună cu participanții la festival și mii de fotografii au fost expuse în cadrul unor filme de prezentare a activităților grupului țintă.

Micii jurnaliști au realizat un interviu maraton și au promovat ziarul copiilor Noi+E2N2, care conține o multitudine de articole, pe care vă invităm să le parcurgeți la adresa https://noie2n2.ro/.

Elevii au reușit să se remarce și au oferit spectatorilor – elevi, părinți, profesori, adevărate momente de bucurie, munca lor fiind încununată de succes și de aplauze binemeritate.

La Conferința de închidere a proiectului au participat reprezentanții beneficiarului – Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, respectiv echipa de conducere: Inspector școlar general, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, Inspector școlar general adjunct, prof. Cristina Maria Bălăucă și Inspector școlar general adjunct, prof. Ciprian Manolache, precum și Inspectorul pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof. Gina Florentina Zală.

Am fost onorați de prezența oficilităților județului: Deputat, prof. Costel Șoptică, Prefectul județului Botoșani, ec. Sorin Cornilă, Primarul municipiului Botoșani, Cosmin-Ionuț Andrei.

Le  mulțumim pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului, Directorilor și Directorilor adjuncți ai unităților de învățământ în care învață copiii din grupul țintă, respectiv: Școala Gimnazială ”Elena Rareș”, Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială Nr. 11, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială Nr. 12, Școala Gimnazială Nr. 2 și Liceul de artă ”Ștefan Luchian”, menționate în ordinea descrescătoare a numărului de elevi participanți la proiect.

Au răspuns invitației noastre parteneri din proiect: Director Tridex Sport Arena- ec. Marius-Claudiu Niculăeș, Director Restaurant Rapsodia – Ioana Balan, Director Botoșani24 – prof. Tudor Cărare, Director BotoșaniAzi – Ionuț Iosub, precum și profesori care au suținut cursuri aptitudinale. Două dintre firmele colaboratoare s-au angajat să asigure sustenabilitatea proiectului pentru următoarele șase luni și astfel, câțiva copii au șansa să continue gratuit cursurile de tenis, fotbal și jurnalism, până la finalul anului școlar, în iunie anul viitor.

Conferința de închidere a proiectului a constituit și prilejul analizei rezultatelor obținute și de conturare a unor idei pentru proiectele viitoare, având în vedere concluziile exprimate de participanți.

Proiectul și-a atins astfel obiectivul de a valoriza potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională, conștientizarea emoțiilor, problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune și de toleranță interetnică, pentru promovarea interculturalității și diversității, având în permanență sprijinul profesorilor și a întregii echipe de implementare, cărora le mulțumim.

Ne bucurăm că ”Educația și normalitatea sunt la putere!”


Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending