Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Muceniță Tatiana

Publicat

Calendar Ortodox 2022: Sfânta Muceniță Tatiana, pe care Biserica noastră o pomenește astăzi, s-a născut în Roma veche, într-o familie nobilă, dar care cunoscuse credința creștină și o păstra în taină din cauza persecuțiilor împăratului roman Antonim Eliogabal (218-222), renumit pentru fărădelegile sale.

Tatăl Sfintei Tatiana fusese de trei ori consul, însă era creștin binecredincios și temător de Dumnezeu, păzind în taină credința cea dreaptă, pe care a împărtășit-o și fiicei sale. După moartea persecutorului Antonim, pe tronul Romei a urcat tânărul împărat Alexandru Sever (223-235). Avea doar 16 ani când a ajuns la domnie. Mama sa era creștină, Mammea, de la ea învățând să-L cinstească pe Hristos, însă nu cu dreaptă credință, acceptând și cultul zeilor, în palatul său găsindu-se, pe lângă chipul lui Hristos, și statuile zeilor Apolo și Orfeu, dar și imaginea lui Avraam, cel din legea veche.

Pentru râvna cu care slujea Biserica, Sfânta Muceniță Tatiana a suferit martiriul în timpul acestui împărat, refuzând să jertfească idolilor. Ajungând la vârsta majoratului, Sfânta Muceniță nu a voit să se mărite, ci a ales să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos, rugându-se ziua și noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi și nevoiași.

Părinții sfintei nu s-au împotrivit acestei hotărâri, așa că sfânta a mers mai departe, punându-se cu totul în slujirea Bisericii. Datorită curăției în care își ducea viața, Sfânta Muceniță Tatiana a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor. În zorii creștinismului, diaconițele făceau parte dintr-un ordin clerical, fiind hirotonite de preot. Misiunea lor consta în acordarea ajutorului necesar preotului la administrarea Sfintelor Taine (Botezul și Mirungerea — ungerea cu Sfântul Mir a fetelor și femeilor care se botezau), la catehizarea lor.

La acea vreme, botezul se făcea la maturitate, iar fetele și femeile care doreau să se boteze nu puteau fi atinse de un bărbat, chiar dacă acesta era preot. De aceea, preotul era ajutat la împlinirea ritualului de o diaconiță. Ulterior, ungerea cu Sfântul Mir împlinită de diaconițe s-a păstrat doar în anumite biserici creștine. În Biserica rusă și în cea greacă, instituția diaconițelor există și astăzi. Deși împăratul nu era cel care-i prigonea pe creștini, primejdia venea din partea dregătorilor mai mari sau mai mici, care căutau cu tot dinadinsul să dezrădăcineze credința în Hristos. Așa se face că s-a dezlănțuit o mare prigoană, iar Sfânta Muceniță care L-a mărturisit fără frică pe Hristos înaintea acestora a fost prinsă și supusă la chinuri groaznice.

Mai întâi a fost dusă în templul zeului Apolo, pentru a-l cinsti și a-i aduce jertfe. Ea însă s-a rugat lui Hristos și îndată s-a făcut cutremur, iar statuile zeului au fost distruse împreună cu o parte a templului. Foarte mulți persecutori și idolatri au murit atunci, iar diavolii care-și făcuseră locaș între zidurile templului aceluia au fugit, tânguindu-se în întuneric. În altă zi, mucenița a fost dusă de judecător la templul zeiței Artemis, pentru a aduce jertfă acesteia. Fecioara s-a arătat că și cum s-ar fi învoit acestui compromis și, ajungând ea în apropierea templului, diavolul care locuia aici s-a cutremurat de venirea ei și a zis: „Vai mie, vai mie! Unde voi fugi de la Duhul Tău, Dumnezeule al cerului, pentru că foc din cele patru unghiuri ale templului mă izgonesc?“ În momentul în care sfânta s-a apropiat de templul acesta, fulgere au coborât la rugăciunea ei din cer, arzând templul și tot ce era în el. Altă dată, chinuitorii au aruncat-o în foc, dar focul nu o ardea, potolindu-și puterea și cinstind pe roaba lui Hristos. După multe chinuri care nu au făcut-o să-i cinstească pe idoli, ighemonii (chinuitori) au aruncat-o la un leu, crezând că acesta, flămând fiind, o va sfâșia.

Leul, simțind sfințenia muceniței, s-a așezat la picioarele ei. După ce a fost luat de lângă dânsa, leul a atacat pe unul dintre ighemoni, omorându-l. După foarte multe încercări de a o face pe sfântă să renunțe la credința creștină, ighemonii i-au tuns părul capului, crezând că așa o vor birui.

După ce au tuns-o, au închis-o în templul zeului Die, pentru că li se părea că de acum nu mai putea face nici un rău idolului lor, de vreme ce, odată cu părul, s-au luat de la dânsa și vrăjile. După două zile, ighemonii au venit la templu pentru a aduce jertfă zeului Die, dar când au intrat au găsit idolul sfărâmat și pe sfânta luminată în rugăciune; toate rănile chinurilor pe care le suferise parcă nu existaseră niciodată. După mai multe pedepse (bătăi, scoaterea ochilor, flagelarea cu biciul, aruncarea în temniță, tăierea sânilor, aruncarea la fiare, aruncarea în foc), care nu au avut nici un rezultat, judecătorul a hotărât moartea sfintei prin tăierea capului. Scos din dregătoria să, lângă dânsa a suferit martiriul, prin decapitare, și tatăl ei.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO: Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită în orașul Săveni prin organizarea unei manifestări culturale de amploare

Publicat

Orașul Săveni a sărbătorit de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, prilej de sărbătoare și rememorare a 1o5 de ani de la Marea Unire din 1918

Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită în orașul Săveni prin organizarea  unei manifestări culturale de amploare – spectacolul „Uniți în spirit românesc”,  sesiunile de comunicări într-un cadru festiv cu genericul „Istoria, limba și valorile poporului român”, expoziţiile tematice, marșului unirii  și hora unirii din fața Primăriei orașului Săveni, care a adus aminte oamenilor de înfăptuirea României Mari, reconectându-i la valorile naționale și la spiritul neamului strămoșesc.

,,1 Decembrie, Ziua națională a României, este ziua în care  sărbătorim unirea tuturor românilor, iar la Săveni, an de an, vrem să fim un exemplu de unitate și iubire, prin implicarea activă în societate și organizarea evenimentelor frumoase în astfel de zile cu semnificații profunde. Spiritul românesc a fost prezent în tot orașul și sper ca toți locuitorii să fi simțit emoția acestei zile atât de importante prin participarea la hora și la spectacolele susținute. Eu sunt fericit în primul rând ca om , pentru toate aceste manifestări culturale din orașul Săveni pe care le susțin cu toate resursele. Iar în calitate de edil sunt mândru și pe deplin mulțumit de toate realizările în acest sens și voi continua în același ritm. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!” a declarat domnul Relu Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Activitățile și manifestările din cadrul acestui proiect sunt organizate anual cu scopul de creare a unui cadru de manifestare cultural-artistică a tinerei generații și promovare în rândul comunității din orașul Săveni a Marii Uniri a tuturor românilor, înfăptuită la Alba Iulia, în data de 1 decembrie, 1918. La manifestările din acest an au fost prezente, atât ansambluri folclorice din mai multe localități din județul Botoșani, din proximitatea orașului Săveni, Vlăsinești, Dângeni, Manoleasa, Roșiori, cât și membrii Comunității Rușilor- Lipoveni din Botoșani, alături de grupuri de tineri voluntari și cercetași de la centrele locale din București și Botoșani, membre ale Organizației Naționale „Cercetașii României”, a declarat Flavius Damean, director executiv Asociația „Arlechin”.

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!

Citeste mai mult

Administratie

Locuri de joacă pentru copii, înființate sau modernizate în municipiul Botoșani

Publicat

 

Petrecerea timpului liber de către copii într-un mod sănătos, pe lista obiectivelor administrației locale.

Primăria Municipiului Botoșani a finalizat reabilitarea și modernizarea a 2 locuri de joacă în Parcul Tineretului și Aleea Gen. Gh. Avramescu nr. 43 și a înființat alte 2 spații destinate copiilor pe Aleea Gen. Gh. Avramescu nr. 70 și strada Barbu Lăzăreanu nr. 46.
Obiectivele menționate fac parte din proiectul cu finanțare europeană, „Înființarea a minim 2 terenuri de joacă și a unui teren de sport, precum și reabilitarea a minim 2 terenuri de joacă existente pe teritoriul SDL, inclusiv achiziționarea de mobilier urban specific”, depus în cadrul apelului Programului Operațional Regional (POR) Axa 9, lansat de Asociația GAL Botoșani pentru Viitor.
Sprijinul financiar primit de autoritatea publică locală, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru modernizarea infrastructurii pentru copii a fost de 548.324 lei.
Spațiile de joacă au suprafețe cu covor din tartan și sunt dotate cu mobilier urban (bănci, coșuri, împrejmuiri teren de joacă).
În cadrul proiectului va fi înființat și un teren de sport în Parcul Tineretului.
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe astfel de terenuri și continuăm această practică. Avem în desfășurare un alt proiect cu sprijinul căruia, la începutul anului viitor, vom avea peste 10 spații de joacă modernizate și cu respectarea tuturor elementelor de siguranță”, a susținut primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Proiectul la care șeful administrației locale a făcut referire prevede „Amenajare locuri de joacă și terenuri de sport”, susținut din buget local.
Vor fi:
-teren de joacă tematic (Ocean) și teren de sport multifuncțional pe strada Prunilor nr. 8
-teren de joacă tematic (Speed Park) pe Calea Națională nr. 11
-teren de joacă tematic (Medieval) pe strada Ștefan Luchian nr. 5
-teren de joacă tematic (Pompieri) – Parc Sucevei
-teren de sport tip street workout – Parcul Mihai Eminescu

Citeste mai mult

Eveniment

Locuințe încălzite cu lemne asigurate de municipalitatea botoșăneană

Publicat

36 de familii de botoșăneni au primit de la municipalitate ajutoare constând în lemne pentru foc. Lemnele provin din rezerva constituită în urma toaletărilor și tăierilor de arbori din municipiul Botoșani.

Cererile au fost primite la sediul Direcției de Asistență Socială, aflat pe strada Săvenilor nr. 12, acordarea ajutorului făcându-se numai după verificarea prin anchetă socială a celor declarate de solicitanți, la depunerea cererii. Lemnele au fost transportate la domiciliul solicitanților de către muncitorii de la Direcția de Servicii Publice. Această direcție are în administrare cantitatea de lemne rezultată din tăieri și toaletări.

La acordarea lemnelor de foc au prioritate familiile cu copii și persoanele vârstnice. Cei care solicită lemne pentru foc trebuie să aibă în locuință o singură sursă de încălzire pe bază de lemne, să aibă doar o locuință și să nu dețină bunuri cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 1.386 de lei, respectiv 2.053 de lei, în cazul persoanei singure. Pentru fiecare solicitant se asigură 1,5 metri cubi de lemne, în limita stocului disponibil, fiind posibilă și asigurarea a celei de a doua tranșe de lemne.

Asigurarea unei cantități de lemne pentru cei care solicită acest ajutor reprezintă pentru conducerea Primăriei Botoșani o prioritate în timpul sezonului rece. Colegii de la DSP au transmis că mai au în depozit 100 de metri cubi, deci suntem în măsură să onorăm și alte cereri”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

În sezonul rece 2022 – 2023 au primit lemne pentru foc 108 de familii din municipiul Botoșani, cantitatea asigurată de municipalitate totalizând 161,9 metri cubi.

 

Citeste mai mult

Educație

Câte note trebuie să aibă elevii la discipline, până la vacanța de Crăciun

Publicat

Elevii s-au întors la școală luni, 4 decembrie, după zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie – Ziua Națională. Până la vacanța de Crăciun, care va începe pe 22 decembrie, aceștia trebuie să aibă câte două sau trei note la fiecare disciplină, în funcție de numărul de ore pe săptămână. 

Elevii și profesorii mai au trei săptămâni de cursuri până la vacanța de Crăciun. Vacanța de iarnă va încheia modulul 2 din anul școlar 2023-2024, care a început pe 6 noiembrie.

Elevii vor avea câte două sau trei note la fiecare disciplină, până la vacanța de Crăciun

Până la finalul anului 2023, adică exclusiv în modulul al doilea, elevii trebuie să aibă câte trei note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, potrivit unei adrese a Ministerului Educației din 4 septembrie 2023, citată de edupedu.ro.

Cel puțin una dintre aceste note se recomandă să fie acordată în urma unei evaluări scrise.

La disciplinele cu o oră pe săptămână sau două ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul modulului al doilea câte 2 note, dintre care se recomandă ca una să fie de la o evaluare scrisă.

CALENDAR an școlar 2023-2024 (general)

  • Modul 1 cursuri: de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023
  • Vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023
  • Modul 2 cursuri: de luni, 6 noiembrie până vineri, 22 decembrie
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024
  • Modul 3 cursuri: de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
  • Vacanța (de schi): o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024
  • Modul 4 cursuri: 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024
  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024 (Paște catolic în 31 martie, Paște ortodox în 5 mai)
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.

CALENDAR an școlar 2023-2024 – excepții

Anul școlar 2023-2024 se încheie, prin excepție:

  • În 7 iunie 2024 pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă (anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri)
  • În 14 iunie 2024 pentru clasa a VIII-a (anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri)
  • În 28 iunie 2024 pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional (anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri)
  • Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending