Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfânta Muceniță Tatiana

Publicat

Publicitate

Calendar Ortodox 2022: Sfânta Muceniță Tatiana, pe care Biserica noastră o pomenește astăzi, s-a născut în Roma veche, într-o familie nobilă, dar care cunoscuse credința creștină și o păstra în taină din cauza persecuțiilor împăratului roman Antonim Eliogabal (218-222), renumit pentru fărădelegile sale.

Tatăl Sfintei Tatiana fusese de trei ori consul, însă era creștin binecredincios și temător de Dumnezeu, păzind în taină credința cea dreaptă, pe care a împărtășit-o și fiicei sale. După moartea persecutorului Antonim, pe tronul Romei a urcat tânărul împărat Alexandru Sever (223-235). Avea doar 16 ani când a ajuns la domnie. Mama sa era creștină, Mammea, de la ea învățând să-L cinstească pe Hristos, însă nu cu dreaptă credință, acceptând și cultul zeilor, în palatul său găsindu-se, pe lângă chipul lui Hristos, și statuile zeilor Apolo și Orfeu, dar și imaginea lui Avraam, cel din legea veche.

Pentru râvna cu care slujea Biserica, Sfânta Muceniță Tatiana a suferit martiriul în timpul acestui împărat, refuzând să jertfească idolilor. Ajungând la vârsta majoratului, Sfânta Muceniță nu a voit să se mărite, ci a ales să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos, rugându-se ziua și noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi și nevoiași.

Părinții sfintei nu s-au împotrivit acestei hotărâri, așa că sfânta a mers mai departe, punându-se cu totul în slujirea Bisericii. Datorită curăției în care își ducea viața, Sfânta Muceniță Tatiana a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor. În zorii creștinismului, diaconițele făceau parte dintr-un ordin clerical, fiind hirotonite de preot. Misiunea lor consta în acordarea ajutorului necesar preotului la administrarea Sfintelor Taine (Botezul și Mirungerea — ungerea cu Sfântul Mir a fetelor și femeilor care se botezau), la catehizarea lor.

La acea vreme, botezul se făcea la maturitate, iar fetele și femeile care doreau să se boteze nu puteau fi atinse de un bărbat, chiar dacă acesta era preot. De aceea, preotul era ajutat la împlinirea ritualului de o diaconiță. Ulterior, ungerea cu Sfântul Mir împlinită de diaconițe s-a păstrat doar în anumite biserici creștine. În Biserica rusă și în cea greacă, instituția diaconițelor există și astăzi. Deși împăratul nu era cel care-i prigonea pe creștini, primejdia venea din partea dregătorilor mai mari sau mai mici, care căutau cu tot dinadinsul să dezrădăcineze credința în Hristos. Așa se face că s-a dezlănțuit o mare prigoană, iar Sfânta Muceniță care L-a mărturisit fără frică pe Hristos înaintea acestora a fost prinsă și supusă la chinuri groaznice.

Mai întâi a fost dusă în templul zeului Apolo, pentru a-l cinsti și a-i aduce jertfe. Ea însă s-a rugat lui Hristos și îndată s-a făcut cutremur, iar statuile zeului au fost distruse împreună cu o parte a templului. Foarte mulți persecutori și idolatri au murit atunci, iar diavolii care-și făcuseră locaș între zidurile templului aceluia au fugit, tânguindu-se în întuneric. În altă zi, mucenița a fost dusă de judecător la templul zeiței Artemis, pentru a aduce jertfă acesteia. Fecioara s-a arătat că și cum s-ar fi învoit acestui compromis și, ajungând ea în apropierea templului, diavolul care locuia aici s-a cutremurat de venirea ei și a zis: „Vai mie, vai mie! Unde voi fugi de la Duhul Tău, Dumnezeule al cerului, pentru că foc din cele patru unghiuri ale templului mă izgonesc?“ În momentul în care sfânta s-a apropiat de templul acesta, fulgere au coborât la rugăciunea ei din cer, arzând templul și tot ce era în el. Altă dată, chinuitorii au aruncat-o în foc, dar focul nu o ardea, potolindu-și puterea și cinstind pe roaba lui Hristos. După multe chinuri care nu au făcut-o să-i cinstească pe idoli, ighemonii (chinuitori) au aruncat-o la un leu, crezând că acesta, flămând fiind, o va sfâșia.

Publicitate

Leul, simțind sfințenia muceniței, s-a așezat la picioarele ei. După ce a fost luat de lângă dânsa, leul a atacat pe unul dintre ighemoni, omorându-l. După foarte multe încercări de a o face pe sfântă să renunțe la credința creștină, ighemonii i-au tuns părul capului, crezând că așa o vor birui.

După ce au tuns-o, au închis-o în templul zeului Die, pentru că li se părea că de acum nu mai putea face nici un rău idolului lor, de vreme ce, odată cu părul, s-au luat de la dânsa și vrăjile. După două zile, ighemonii au venit la templu pentru a aduce jertfă zeului Die, dar când au intrat au găsit idolul sfărâmat și pe sfânta luminată în rugăciune; toate rănile chinurilor pe care le suferise parcă nu existaseră niciodată. După mai multe pedepse (bătăi, scoaterea ochilor, flagelarea cu biciul, aruncarea în temniță, tăierea sânilor, aruncarea la fiare, aruncarea în foc), care nu au avut nici un rezultat, judecătorul a hotărât moartea sfintei prin tăierea capului. Scos din dregătoria să, lângă dânsa a suferit martiriul, prin decapitare, și tatăl ei.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Eveniment cultural: „Acasă la Enescu”. Filarmonica Botoșani deschide stagiunea la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni

Publicat

Publicitate

În colaborare cu Artexim, sub egida Concursului Internațional „George Enescu”, Muzeul Județean Botoșani, Filarmonica „George Enescu” Botoșani și Muzeul Național „George Enescu” vă invită vineri, 13 septembrie, de la ora 18.00, „Acasă la Enescu”, la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, pentru a marca împreună deschiderea oficială a Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii botoșănene printr-un concert sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avându-l ca solist pe clarinetistul Petru Pane.

În programul concertului figurează:

  • Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11de George Enescu
  • Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 de Karl Maria von Weber
  • Farandoledin Suita Arleziana nr. 2 de Georges Bizet
  • Șase dansuri românești de Béla Bartók (varianta pentru orchestră de coarde)
  • Adagiodin baletul Spartacus de Aram Haciaturian
  • Trei dansuri româneștide Theodor Rogalski

 

Cu același prilej, Muzeul Național „George Enescu” și Muzeul Județean Botoșani vor prezenta publicului expoziția foto-documentară „Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu”, ce poate fi vizitată la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni (Str. George Enescu nr. 14), în perioada 13-16 septembrie 2024. Documentele incluse în expoziție provin din Arhiva Muzeului Național „George Enescu”, Colecția Jacques Marsick, Institut Européen des Musiques Juives, Paris, Franța. Realizatorii expoziției sunt cercetător dr. Irina Nițu și graficianul Horia Andrei Nițu.

Intrarea la eveniment este liberă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Loteria Română: Report de peste 5,63 milioane de euro la Loto 6/49

Publicat

Publicitate

Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste 5,63 milioane de euro, reportul cumulat la Noroc a ajuns la peste 1,99 milioane de euro, iar reportul la Joker la categoria I este de peste 2,29 milioane de euro, informează Loteria Română într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Joi, 12 septembrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică Loteria Română a acordat peste 23.500 de câştiguri în valoare totală de peste 1,75 milioane de lei.

La Joker, la categoria a II-a, este în joc un report în valoare de peste 439.400 de lei (peste 88.300 de euro) iar la categoria a III-a un report în valoare de peste 55.400 de lei (peste 11.000 de euro). La Noroc Plus se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 124.200 de lei (peste 24.900 de euro).

La Loto 5/40, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 703.500 de lei (peste 141.400 de euro). La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 151.000 de lei (peste 30.300 de euro).

La tragerea Loto 6/49 de duminică, la categoria a II-a, s-au înregistrat cinci câştiguri în valoare de 71.204,60 lei fiecare. Biletele norocoase au fost jucate la agenţii loto din Braşov, Constanţa, Vişeu de Sus, Jud. Maramureş, Tulcea şi pe platforma Loteriei Române, bilete.loto.ro.

De asemenea, la tragerea Loto 5/40, la categoria a II-a, s-a înregistrat un câştig în valoare de 63.581,60 lei. Biletul norocos a fost jucat pe platforma Loteriei Române.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lista bolilor care te pot lăsa fără dreptul de a conduce mașini în 2024

Publicat

Publicitate

Legislația rutieră a României conține o listă amplă de boli care impun anularea dreptului de a conduce. Puțini șoferi știu că există posibilitatea ca sforăitul să îi lase fără permis auto, fiindcă acesta este simptomul unei afecțiuni periculoase. În anul 2015, în legislația rutieră din România a fost actualizată. Printr-un ordin emis de Ministerul Sănătății, apneea moderată a fost introdusă pe lista bolilor incompatibile. Astfel, șoferii care suferă de această afecțiune, nu pot conduce o mașină decât cu acordul unui medic specialist, scrie promotor.ro.

Apneea înseamnă oprirea respirației, atât pe nas cât și pe gură, timp de cel puțin 10 secunde. Acest fenomen se întâmplă în timpul somnului, iar când astfel de episoade sunt tot mai dese,

Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă”, se precizează în Ordinul 1255/7.10.2015 al Ministerului Sănătății.

Conform legii, șoferii care suferă de apnee moderată sau severă au obligația de a urma un tratament. În caz contrar, nu vor mai avea dreptul de a conduce un autovehicul

„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se precizează în Ordinul emis de Ministerul Sănătății.

 

Publicitate

Ce boli te lasă fără permis în 2024

Conform legii, șoferii care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet își pierd dreptul de a urca la volanul unei mașini.

De asemenea, majoritatea afecțiunilor neuromotorii duc la anularea permisului auto.

Publicitate

În plus, șoferii care au probleme de vedere  trebuie să poarte ochelari de vedere sau lentile de corecție pentru a putea conduce un vehicul. Iar folosirea acestora e obligatorie în timpul condusului, altfel se consideră încălcare a legii.

De asemenea, în unele cazuri permisul de conducere poate fie eliberat sau reînnoit

 

Citeste mai mult

Eveniment

Durere fără margini: Îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii ”din Botoșani, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Joi dimineață, unul dintre cei mai iubiți duhovnici din municipiul Botoșani a trecut în veșnicie , la 62 de ani. vestea a căzut ca un trăsnet peste enoriașii Parohiei Izvorul Tămăduirii, pe care a păstorit-o peste 20 de ani, dar și peste întreaga Biserică Ortodoxă. 

„Cu durere în suflet, vă aducem la cunoștință, că fratele nostru, părintele Ioan Alupoaiei s-a mutat în Veșnicie. Să-l pomenim fiecare din frățiile noastre timp de 40 de zile. 62 de ani de viață. Dumnezeu să-l ierte!”, a transmis părintele protopop.

Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica a fost mereu plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbăteaut jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știa să atingă coarda sensibilă a conștiinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.

Preotul Ioan Alupoaiei, care a păstorit e cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending